Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-06-2006, 14:39   #1
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Quote:
Originally Posted by Joanna
Doskonale wszyscy wiemy, że gdyby jakiś pies zaatakował sędziego (czasem nawet sprowokowany jak Amber w Niemczech,
Moj pies nigdy nikogo w ringu nie zaatakowal i wypraszam sobie podobne sugestie!!!
Mruknal na sedziego gdy mial okolo 7 miesiecy chwycony znienacka za tylek. I tyle.
Old 19-06-2006, 15:10   #2
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

Quote:
Originally Posted by Ori
Quote:
Doskonale wszyscy wiemy, że gdyby jakiś pies zaatakował sędziego (czasem nawet sprowokowany jak Amber w Niemczech,
Moj pies nigdy nikogo w ringu nie zaatakowal i wypraszam sobie podobne sugestie!!!
Mruknal na sedziego gdy mial okolo 7 miesiecy chwycony znienacka za tylek. I tyle.
Elu wybacz, ale sama piszesz:
Temat postu: wyniki wystaw Wysłany: 02 Cze 2003 - 23:23 #2754
Quote:
Originally Posted by Ori
Nie zlapal za reke tylko warknal.
Jeśli warczenie nie jest formą ataku na sędziego, to ja już nie wiem, co nią jest i za co jest się tu dyskwalifikowanym. Bo przecież chyba nie za odgryzienie sędziemu ręki
Old 19-06-2006, 15:35   #3
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Quote:
Jeśli warczenie nie jest formą ataku na sędziego, to ja już nie wiem, co nią jest i za co jest się tu dyskwalifikowanym. Bo przecież chyba nie za odgryzienie sędziemu ręki
Sedzia mial prawo zrobic co zrobil mimo ze sam psa sprowokowal, szkoda ze sedziowie w Polsce nie sa rownie skrupulatni, bo duzo psow by polecialo.

Wiem jednak ze takie posty jak Twoj to dzialania zamierzone jako atak na mnie, co od dawna z kolezanka Gaga uskuteczniacie, dlatego dalsza dyskusja nie ma sensu.
Ja problemu agresji nie mam!
I w ten watek sie nie mieszam.
Old 19-06-2006, 16:28   #4
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Moze Bozenko masz racje, patrzysz na spokojnie ale mozna sie wkurzuc jak ktos ciagle pisze o dobrych relacjach a co sie odezwe to po mnie jada.
Joanno jesli zle Cie odebralam to przepraszam ale wydaje mi sie ze takie sugestie akurat W TAKIM watku sa nie fair, tym bardziej ze w tym temacie nie mam sobie ani psu nic do zarzucenia.
Old 19-06-2006, 16:40   #5
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ori
Wiem jednak ze takie posty jak Twoj to dzialania zamierzone jako atak na mnie, co od dawna z kolezanka Gaga uskuteczniacie, dlatego dalsza dyskusja nie ma sensu.
Ja problemu agresji nie mam!
I w ten watek sie nie mieszam.
Bardzo mi przykro, że Cię rozczaruję, ale nie jesteś dla mnie pępkiem świata. A ten temat nie dotyczy ani Ciebie, ani Ambera, ani - tym bardziej - psiej agresji. Czytaj łaskawie ze zrozumieniem. A jak nie umiesz spojrzeć na pewne sprawy z dystansem i z perspektywy innej niż czubek Twojego nosa, to może faktycznie nie zabieraj głosu w dyskusji.
A swoją drogą: uderz w stół, nożyce się odezwą.

Acha i nie mów mi o atakach na Twoją osobę, bo w tym momencie nie wiem, jak rozumieć Twoje wypowiedzi o mnie w formie "ta kobieta z Warszawy". Jako szczyt życzliwości?
Old 19-06-2006, 20:40   #6
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Quote:

Bardzo mi przykro, że Cię rozczaruję, ale nie jesteś dla mnie pępkiem świata. A ten temat nie dotyczy ani Ciebie, ani Ambera, ani - tym bardziej - psiej agresji. Czytaj łaskawie ze zrozumieniem. A jak nie umiesz spojrzeć na pewne sprawy z dystansem i z perspektywy innej niż czubek Twojego nosa, to może faktycznie nie zabieraj głosu w dyskusji.
Jezeli piszesz Amber to podejrzewam ze o MOIM psie.

Jezeli tak reagujesz na slowo przepraszam to cofam je i nie zamierzam z Toba wiecej rozmawiac.
Old 23-06-2006, 16:59   #7
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Quote:
Zanim pies zaatakuje wysyła sygnał ostrzegawczy, czy nie tak?
To znaczy, że warcząc po prostu ostrzega (zresztą nie dziwię się, skoro facet był jeszcze młody i znienacka go złapano).
Gdyby próbował szarpnąc to byłby atak.
A że ostrzega, to przecież nie znaczy, że zaraz na pewno rzuci się, aby odgryźć łapę .
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 23-06-2006, 17:55   #8
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Originally Posted by Agnieszka
To znaczy, że warcząc po prostu ostrzega (zresztą nie dziwię się, skoro facet był jeszcze młody i znienacka go złapano).
A że ostrzega, to przecież nie znaczy, że zaraz na pewno rzuci się, aby odgryźć łapę .
Agus, masz rację co do warczenia. Jest informacja, ze pies odczuwa dyskomfort. Jesli bodziec go wywolujacy nie znika, zazwyczaj wywoluje dalsza reakcje. Np niuchniecie ziemi (blyskawiczne), blysniecie bialkami i.. klapniecie. Na wystawach taki numer (nawet bezdyskusyjnie usprawiedliwiony) jest traktowany jako "nastawanie na sedziego" (atak). Tak samo jak wyskoczenie w strone sedziego (nawet nie na sedziego) czasem bez warkniecia. Moze nie ma w tym do konca "sprawiedliwosci" bo tak samo jest traktowany pies, ktory warknie i ten, ktory ugryzie lub prawie ugryzie, ale dzieki temu jest JASNOŚC. Wszelkie takie zachowania sa traktowane jako atak i sa karane dyskwalifikacja. I unika sie zbednej DYSKUSJI. Mozna tylko wplywac na edukacje sedziow.
A w temacie sedziowania. Znajoma byla teraz w Helsinkach z hovkiem. I opowiedziala, ze tam podczas oceny sedzina kladla glowe na karkach psow przekladajac im rece przez grzbiet, z nienacka odwracala sie i wtykala im palce do dzioba zeby cos jeszcze sprawdzic. I zaden z tych psow NIE MIAL PRAWA mruknac. Taka kultura.
Old 23-06-2006, 21:39   #9
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Quote:
Quote:
Originally Posted by Agnieszka
Agus, masz rację co do warczenia. Jest informacja, ze pies odczuwa dyskomfort. Jesli bodziec go wywolujacy nie znika, zazwyczaj wywoluje dalsza reakcje. Np niuchniecie ziemi (blyskawiczne), blysniecie bialkami i.. klapniecie. Na wystawach taki numer (nawet bezdyskusyjnie usprawiedliwiony) jest traktowany jako "nastawanie na sedziego" (atak). Tak samo jak wyskoczenie w strone sedziego (nawet nie na sedziego) czasem bez warkniecia. Moze nie ma w tym do konca "sprawiedliwosci" bo tak samo jest traktowany pies, ktory warknie i ten, ktory ugryzie lub prawie ugryzie, ale dzieki temu jest JASNOŚC. Wszelkie takie zachowania sa traktowane jako atak i sa karane dyskwalifikacja. I unika sie zbednej DYSKUSJI. Mozna tylko wplywac na edukacje sedziow.
A w temacie sedziowania. Znajoma byla teraz w Helsinkach z hovkiem. I opowiedziala, ze tam podczas oceny sedzina kladla glowe na karkach psow przekladajac im rece przez grzbiet, z nienacka odwracala sie i wtykala im palce do dzioba zeby cos jeszcze sprawdzic. I zaden z tych psow NIE MIAL PRAWA mruknac. Taka kultura.
A to nie wiedziałam nawet do końca, że takie są zasady, heh.
Dzięki. To owszem nie jet zbyt sprawiedliwe, ale cóż :P .
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 27-06-2006, 23:30   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Ori
Sedzia mial prawo zrobic co zrobil mimo ze sam psa sprowokowal, szkoda ze sedziowie w Polsce nie sa rownie skrupulatni, bo duzo psow by polecialo.
Nie bardzo - jesli pada slowo, ze sedzia sprowokowal to regulamin w Niemczech jest bezwgledny: NIE MIAL prawa Amberka zdyskwalifikowac. Bo NIE MIAL prawa psa prowokowac....

Ale i tak smutne bylo to co mamy tez w Polsce - taki Amberek, ktory warknie wyleci z ringu. Ale piesek wygladajacy jak owczarek niemiecki dostal "wybietnie obiecujaca". Tak samo jak strachajlo (czyli wloski piesek kladacy sie ze strachu przed panem sedzia)...
Minelo pare latek - Amberek dorobil sie calego zestawu egzaminow, a gdzie ten wloski piesek? Gdzie wybil sie niemiecki piesek? NIC & NIGDZIE...

Niech wiec sedziowie wywalaja warczace psy z ringu - bo te mozna podszkolic i krzywda sie im nie stanie. Ale niech wywalaja tez te inne, bo ani z ONa nie wyrosnie wilczak, ani z psach strachliwego nie bedzie "uzytka"...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules