![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]()
List przyszedl na zle konto....
Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
The Grim Reaper
|
![]()
Alergia na karmę?
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Jeasli jest to alergia na karme to dobry wet powinien zastosowac diete eliminacyjna. Moja znajoma miala taki problem z ONem.. skonczyli sie na karmie zlozonej z niemal samych ...ziemniakow
![]() A moze proba przestawienia psa na domowe zarcie cos by pomogla? najlepiej jednak znalezc weta dermatologa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Licho nie śpi...
|
![]()
Chętnie się wypowiem bo temat mi bliski.
Ali po zmianie suchej karmy z Brita na Royal Canin GS junior dosłownie tego samego dnia zaczął się drapać, na początku nie skojarzyłam ze zmianą karmy (kilka dni później kiedy drapał się już jak opętany odpchliłam go, a po kilku następnych na skórze miał ogromne czerwone plamy, po wizycie u weta wróciliśmy do Brita). Do tego wszystkiego w miejscach gdzie drapał i gryzł się najczęściej (na szyi, pod pachami i w w pachwinach) doszło jakieś bakteryjne zapalenie skóry. Po powrocie do Brita po całym worku drapal się dalej,po Euro premium z jagnięciną drapał się jeszcze bardziej więc przerzuciłam go na domowe żarełko - je wołowinę, wieprzowinę, podroby, czasem kurczaka do tego trochę ryżu lub makaronu i warzywa. Od dwóch tygodni nie drapie się prawie wcale. Skóra wygląda juz normalnie - nie ma czeronych plam. Ale równie dobrze to może być uczulenie na jakieś pyłki i jak przestało kwitnąć to mu przeszło. Miałam też kiedyś psicę, która pół życia była na diecie niskobiałkowej bo dosłownie rozdrapywała sie do krwi. Wiem, że u psów przy takich okropnych stanach chwilowo można ulżyć sterydami, ale to już chyba ostateczność i zaleczenie skutków a nie likwidowanie przyczyny. Psy tak samo jak ludzie mogą być uczulone na wszystko (kurz, środki chemiczne, pyłki itd). Ale wizyta u dobrego dermatologa to podstawa, może to wcale nie alergia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
z wetami jiest jiedno ALE. (znam to bardzo dobrze).
ani JEDEN wet nie powie ze trzeba sprobowac karmieni RAW albo BARF-(mozna powiedziec-domowa karma) bo...to jemu bije po kieszeni i to calkiem niezle. dla tego jiesli wet bardzo chce wpach sucha karme, trzeba pomyszlec ze to moze robi nie z powodu doborci ale z powodu materialnego. ![]() co do domowej karmy-mami w grupe RAW kilka psow z takim problemem i kiedy zmienili na RAW-problemy jak reka zdjali ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Znam Twój problem Aitra, bo przerobiłam go w całości. Na szczęście nasz wet nie kazał czekać na takie efekty jak u Ciebie. Plamy na skórze, uszy czerwone jak światła stopu w czasie hamowania, i ciągłe drapanie i gryzienie się psiska. Obłęd!
Po pierwsze wapno i sterdydy, które zaproponował wet w celu ulżenia psu i zapobiegnięciu nawykowemu rozdrapywaniu i gryzieniu się psa. Po drugie jedzenie. Klasycznie domowe i gotowane - ryż z kurczakiem - i co? Porażka! Zastosowaliśmy drastyczną dietę. Przez 3tygodnie pies dostawał tylko gotowany ryż. Jak wiadomo alergia skórna wychodzi do 2tygodni od momentu zadziałania alergenu. Ponieważ po 3tygodniach pies przestal się drapać jak opętany, skóra wróciła do normalnej barwy, odstawialiśmy powoli sterydy i wapno a do ryżu po sugestii weta wprowadziliśmy cielęcinę, wieprzowinę, wołowinę, warzywa a na końcu drób. Każdy z tych elementów osobno, i każdy jako nowy czynnik przez 3tygodnie, żeby wyłapać to co uczula psa. Alergia wróciła z siłą huraganu po podaniu drobiu ![]() Teraz jemy także i bardzo sprawdziła się sucha karma ProFormance z jagnięciną, z mniejszymi ilościami zbóż, dla ras dużych. Pies wrócił do normy, skóra zdrowa, sierść tam gdzie się wyskubał odrosła, a futro piękne i gęste. Zdażyło mu się ostatnio przed wystawą w Krakowie wygryźć sierść nad ogonem, bo zwinął z talerza przepysznego kurczaka ![]() PS Polecam naszego weta w Chorzowie - świetny Lekarz, wspaniały Człowiek, bardzo oddany swoim czworonożnym pacjentom. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|