Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-06-2004, 23:08   #1
Joanka
Junior Member

Joanka's Avatar

Default Zamek Halli daje pierwsze sygnały ... zycia

Tu Adrian. W koncu mozemy dac znac o sobie - internet jest niestety z biura, bo w domu nie ma nawet telewizji ... ale po kolei.

Przeprowadzilismy sie - to wiedza chyba wszystki - Sebastian, dzieki za wiadomosci o naszym istnieniu. Mieszkamy teraz w domu z 1918 roku, ale dogrzebalismy sie w nim dokumentow z 1870 (jeszcze z napisami Cara Aleksandra II ). Jest mniejszy, wiec nastepny zlot bedzie latem, bo w marcu pod namiotami nie do konca polecamy. Nie jest to juz zamek, a co najwyzej ... hmmm .... nie wiemy jeszcze jak go nazwac - moze jakies propozycje ?

Mieszkamy na Jurze - czyli w nocy gwiazdy jak w pysk szczelil. Pola wokolo tyle, ze psy biegaja jak szalone, las jest rzut kamienia za plotem. odbyl sie juz pierwszy turniej pilkarski, a w ciagu miesiaca robimy boisko do siatkowki plazowej (profesjonalne slupki juz mamy i mniej profesjonalna tablice do kosza - czyli kilka desek i obrecz z niewiadomo czego). Mamy sad z dorodnymi drzewami (niwiele ich, ale zapraszamy na zbieranie owocow - cukier na przetwory zapewnic sobie nalezy samemu). Generalnie, jesli ktos planowal urlop pod grusza z psami to serdecznie zapraszamy - klimat, okolica i moja kuchnia beda chyba o wiele ciekawsza oferta niz Majorka ... heh.

Skalki, czyli pierwsze pytanie Sebastiana, sa jakias godzinke jazdy rowerkiem, a dokladnie "Centrum Skalkowe" w Podlesicach (samochodem "za rogiem") Jezioro tez mamy, ale napuszczaja dopiero wode , bo je czyscili czy cos takiego.

Generalnie zwierzaki przezyly przeprowadzke spokojnie. Kanarek spiewa ... zreszta tam wszystko spiewa przez cala dobe. Kupujemy plyte z nagraniami ptakow, bo nie wiemy co nam lata po ogrodku.

Halla sie uspokoila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NIE UCIEKA!! Raz probowała Co prawda zaraz na trzeci dzien rozwalila lape (ma odcieta opuszke), krew sie lala, a Scot zakrwawiony wygladal demonicznie. Ale jak na mozliwosci tego psa, to jestesmy bardzo dumni. W koncu bedzie mozna napisac przyszlym wspoldomownikom potomstwa Halli, zeby sie nie martwili - szczeniaczek uspokoi sie tak po 2 latach, albo 2 przeprowadzkach (nie wiemy co podzialalo). Ale przyszlosc jeszcze przed nami, wiec moze przyjdzie nam szukac jej na zamku ... w Ogrodziencu (do ktorego tez mamy rzut kamieniem).

Generalnie ulozylo nam sie dobrze. Telefonu brak. Telewizji brak. Woda bezplatna. Scieki tez. Ogrzewanie drewnem (mamy piec chlebowy). Klimat jak na ciaglych wakacjach. Czego i wam wszystkim zycze.

Pozdrawiam
Adrian wraz z Joanka i calym ruchomym i nieruchomym dobytkiem

P.S. Margo - jak sie lapie kroliki, ktore sa w norkach. bo chcemy je hodowac, ale to zagadnienie stanowi dla nas pewien problem i nie wiemy czy nie trzymac je w klatkach. instrukcje obslugi kur juz mamy prawie opanowana....
Joanka jest offline   Reply With Quote
Old 16-06-2004, 23:55   #2
Joanka
Junior Member

Joanka's Avatar

Aha ...jeszcze jedna informacja: mamy w koncu zarejestrowana hodowle:
CANTA LUPA .

... mowilem, ze nam wszystko spiewa ... ehhh

Adrian
Old 17-06-2004, 11:19   #3
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Send a message via Skype™ to Sebastian Send Message via Gadu Gadu to Sebastian

Piękna nazwa hodowli, piękna okolica - pozostaje mi tylko znaleźć kaskę i pracę i jechać do WAS. Tylko w końcu znajdźcie ten adres do siebie bo wczoraj szukałem Was 2 godziny w necie na serwisach i mapach Zawiercia. Wynik : ci Państwo nie istnieją. uuufffff Pozdrówka

PS. A co do nazwy? Skoro zamku nie ma, a są kury to może Kurnik Halli. A swoją drogą blisko Ogrodzieniec czyli zamek + kurnik ( Zamek w Kurniku) czyli Halla na Zamku w Kurniku ( wiem, wiem to inne strony, ale pasuje mi taka gra słów)
Sebastian jest offline   Reply With Quote
Old 17-06-2004, 16:16   #4
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Witamy, Witamy :P

no to liczba hodowli zakasowalismy Niemcy bo my juz tez mamy tylko szczeniaczkow ciagle mniej
(maly pomimo "tuczenia" jeszcze nie przypomina suki w ciazy )

Pewnie sie przeniesliscie na "wies zapadla" zeby uniknac niespodziewanych nalotow
Ciekawe kiedy zawitacie do Wielkopolski?
Ori jest offline   Reply With Quote
Old 17-06-2004, 17:03   #5
suru
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Sebastian
Skoro zamku nie ma, a są kury to może Kurnik Halli. A swoją drogą blisko Ogrodzieniec czyli zamek + kurnik ( Zamek w Kurniku) czyli Halla na Zamku w Kurniku
mały protest speca
zamek jest ale w Kórniku!!!! (a ze tam straszy Biala Dama, to moze lepiej nie wchodzic w konotacje )

Quote:
Originally Posted by Joanka
Mieszkamy teraz w domu z 1918 roku, ale dogrzebalismy sie w nim dokumentow z 1870(... )Nie jest to juz zamek, a co najwyzej ... hmmm .... nie wiemy jeszcze jak go nazwac - moze jakies propozycje
jak nic, pasuje kordegarda gdy po zamku pozostalo wspomnienie a psy jak najbardziej obronne pozostaly
(mniej romantycznie "odwach" , ale o tym mozna zapomniec )
pozdrawiam
Kama
suru jest offline   Reply With Quote
Old 17-06-2004, 19:34   #6
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

No no ..witajcie ! Okoliczności krajobrazu to żeście sobie wybrali przepiękne ...aż zazdrość bierze
Halal zrobi specjalność skałkowspinaczkową i będziecie mieli chlubę hodowli
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 18-06-2004, 13:32   #7
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Adrian
W koncu mozemy dac znac o sobie - internet jest niestety z biura, bo w domu nie ma nawet telewizji ...
To istnieje jeszcze wiekszy koniec swiata niz u nas...

Quote:
P.S. Margo - jak sie lapie kroliki, ktore sa w norkach. bo chcemy je hodowac, ale to zagadnienie stanowi dla nas pewien problem i nie wiemy czy nie trzymac je w klatkach.
No z chartem to nie mam problemu.
Ale serio - lapanie krolikow juz przerabialismy, bo sie diably podkopaly pod zabudowania i trzeba je bylo jakos wywabic. U nas poszlo relatywnie latwo, bo stawilismy jedzenie kilkanascie metrow od nory i jesli jakis wyszedl to jedna osoba zastawiala wejscie, a druga lapala krolika, co nie bylo latwe... Choc mimo tego i tak czesc poszla w dluga, przez co przylozylismy sie do zakroliczenia lasu i teraz tylko kolo Poznej kroliki nie sa szare tylko laciate..
Ale dzikie kroliki maja nory z kilkoma wejsciami, wiec latwiej Wam bedzie nabyc parke i odczekac 2-3miesiace...

Quote:
Aha ...jeszcze jedna informacja: mamy w koncu zarejestrowana hodowle:
CANTA LUPA .
Dzis wieczor bedzie zrobione - po aktualizacji bazy pojawicie sie w spisie...

Quote:
Originally Posted by Ori
no to liczba hodowli zakasowalismy Niemcy bo my juz tez mamy tylko szczeniaczkow ciagle mniej
Zgadza sie - moze wreszcie cos sie ruszy i nie pozostaniemy tak jak Szwajcaria, gdzie od wielu lat maja klub, komisje hodowlana, zarzad, przepisy, przeglad hodowlany, nadzorcow chowu....ale ani jednego miotu...

Quote:
Originally Posted by Ori
Pewnie sie przeniesliscie na "wies zapadla" zeby uniknac niespodziewanych nalotow
Gdzie tam. Pewnie teraz juz nie bedzie to tylko policja, ale rzuca na nich caly Grom...

Quote:
Originally Posted by suru
zamek jest ale w Kórniku!!!!
Ale ten wlasnie bedzie w Kurniku... Tzn jak Adrian opanuje instrukcje oblugi niosek...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 01-07-2004, 13:49   #8
Joanka
Junior Member

Joanka's Avatar

czesc Wszystkim (nareszcie sie dorwalam do internetu )!!
Jak juz Adrian zglosil u nas wielkie zmiany (cale szczesie w dobrym kierunku). Psy rzeczywiscie szczesliwe, moga spedzac cale dnie na dworze i lazic po ogrodzie gdzie tylko chca, tereny poza ogrodzeniem tez super spacerowe choc blisko rewiry lowieckie wiec musimy byc ostrozni. Halla rzeczywiscie jakby sie troche uspokoila, raz sprobowala przeskoczyc ogrodzenie, oczywiscie dala rade , ale jak na razie nie uzywa tej sprawnosci. wogole jakby sie troche zmienila (na lepsze,uspokoila sie troche). mam nadzieje, ze nie czyta i nie wroci do dawnych szalenstw
Niestety przez te zawirowania ze zmiana adresu opuscilismy sie w wystawach, mam nadzieje,ze niebawem wrocimy do tego tematu!
jesli ktos wybiera sie na Jure to zapraszamy do nas, miejsce pod namiot jest + kilka innych atrakcji

pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie (strasznie mi Was brakowalo )
Joanka i stadko
Old 01-07-2004, 14:18   #9
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Send a message via Skype™ to Sebastian Send Message via Gadu Gadu to Sebastian

To pięknie tylko podajcie juz adres do korespondencji
Sebastian jest offline   Reply With Quote
Old 01-07-2004, 16:06   #10
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Witajcie kolorowa gromado
Macie juz tam jakies lacza w nowym domu?
czy nadal z doskoku na forum?
Old 01-07-2004, 22:21   #11
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Sebastian
To pięknie tylko podajcie juz adres do korespondencji
Jutro nowe dane pojawia sie w bazie danych...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 02-07-2004, 01:54   #12
Joanka
Junior Member

Joanka's Avatar

jak widze joanka byla tu dzisiaj (niestety, ze wzgledu na moja prace widujemy sie tylko w weekendy), ale nie przyznala sie, ze znalazla .... bombe

dokladnie - niewypał z II wojny światowej z mozdzierza. oczywiscie byla policja, saperzy, a z tego co wiem to ma przyjecchac gazeta i robic reportaz z naszym dzieckiem, bo to one pierwsze go wypatrzylo (dobrze, ze nie wdepnelo).

powiedzcie sami: jak maja byc nasze psy normalne, skoro gdziekolwiek pojawi sie Joanka, od razu musi sie cos dziac?

.... a ja mialem nadzieje na mily i spokojny odpoczynek na lonie natury.

adrian

p.s. a lon natury jest wysmienity, bo w lesie przy domu mamy "plantacje" poziomek. dzika oczywiscie, ale wyglada to mniej wiecej jak plantacja truskawek. z jagodami i grzybami zreszta jest podobnie. psy przechodza na wegetarianizm
Old 02-07-2004, 01:58   #13
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
Originally Posted by Joanka
dokladnie - niewypał z II wojny światowej z mozdzierza. oczywiscie byla policja, saperzy, a z tego co wiem to ma przyjecchac gazeta i robic reportaz z naszym dzieckiem, bo to one pierwsze go wypatrzylo (dobrze, ze nie wdepnelo).

:
U mnie takie rzeczy to normalka a saperzy nic z tym nie robia zastanawiam sie kiedy to wkoncu dup-nie i z mojej gorki zostanie dolek
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 02-07-2004, 02:03   #14
Joanka
Junior Member

Joanka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Quote:
W koncu mozemy dac znac o sobie - internet jest niestety z biura, bo w domu nie ma nawet telewizji ...
To istnieje jeszcze wiekszy koniec swiata niz u nas...

u nas przynajmniej staje autobus pod domem, a dokladnie staje, zawraca i jedzie z powrotem a wrony leca dalej ...

Quote:
Originally Posted by suru
zamek jest ale w Kórniku!!!!
Ale ten wlasnie bedzie w Kurniku... Tzn jak Adrian opanuje instrukcje oblugi niosek...
Wlasnie przygotowuje Kurnik. Będzie pieeeeekny. Kurki beda sie w nim mialy jak w ... zamku. Joanka mnie goni, bo chce juz te kurki hodowac. Przy okazji znajomi tez sie podlaczaja i dorzucaja nam kilka swoich kurek. jak tak dalej pojdzie bedziemy mieli PGR. Patrzac na nasze poczynania, to za miesiac zaczniemy je eksportowac.

Adrian
Reply

Posting Rules