Quote:
Originally Posted by Kamoszka
Czy prowadzony jest jakiś ranking kto wiecej postów naisze czy co? Bo nie wiem jak inaczej to wyjaśnić.
|
No ja odnosze takie wrazenie juz od bardzo dawna niestety.
Rasa ma swoja nazwe w FCI i dodatkowa uzywana w polsce potocznie. Wiadomo mozna psa nazywac jak sie chce, ale ja osobiscie wole miec psy kojarzone z wilkami (wilczak), a nie z ONkami (wilczur). Dlatego jestem za wilczakiem.
Oczywiscie dobrze byloby uzywac orginalnej nazwy, ale zauwazmy, ze czesc z nas uzywa czeskiej, a czesc slowackiej i tu tez jest zamieszanie. Ja jestem za ujednoliceniem i wprowadzeniem polskiej nazwy Czechoslowacki Wilczak na stale. Po pierwsze dla wygody (pismiennistwo), a po drugie, zeby nie bylo w przyszlosci takich problemow.
Ja tez pisalam do PP, ale bez rezultatow. Moze teraz bedzie lepiej, jak wiecej osob sie odezwie. Zawsze jak widze jakies glupoty w internecie to staram sie reagowac.
Quote:
Originally Posted by btd
Jak można napisać że oficjalne nazewnictwo FCI nie jest ważne? Równie dobrze można powiedzieć że oficjalny, zatwierdzony przez FCI wzorzec rasy nie jest ważny.
|
Ja nie rozumiem jednego. Skoro dla czesci osob z tego forum, nie sa wazne papiery, zwiazki, FCI, szkolenia, bonitacje, przeswietlenia, testy, zgodnosc ze wzorcem, a nawet nazwa rasy - to po co kupuja sobie psa rasowego, rozmnazaja go lub probuja to robic, a dodatkowo paraduja z nim na co drugiej wystawie???