View Single Post
Old 22-01-2009, 15:10   #30
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by Kamoszka View Post
Czy prowadzony jest jakiś ranking kto wiecej postów naisze czy co? Bo nie wiem jak inaczej to wyjaśnić.
No ja odnosze takie wrazenie juz od bardzo dawna niestety.

Rasa ma swoja nazwe w FCI i dodatkowa uzywana w polsce potocznie. Wiadomo mozna psa nazywac jak sie chce, ale ja osobiscie wole miec psy kojarzone z wilkami (wilczak), a nie z ONkami (wilczur). Dlatego jestem za wilczakiem.
Oczywiscie dobrze byloby uzywac orginalnej nazwy, ale zauwazmy, ze czesc z nas uzywa czeskiej, a czesc slowackiej i tu tez jest zamieszanie. Ja jestem za ujednoliceniem i wprowadzeniem polskiej nazwy Czechoslowacki Wilczak na stale. Po pierwsze dla wygody (pismiennistwo), a po drugie, zeby nie bylo w przyszlosci takich problemow.

Ja tez pisalam do PP, ale bez rezultatow. Moze teraz bedzie lepiej, jak wiecej osob sie odezwie. Zawsze jak widze jakies glupoty w internecie to staram sie reagowac.

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Jak można napisać że oficjalne nazewnictwo FCI nie jest ważne? Równie dobrze można powiedzieć że oficjalny, zatwierdzony przez FCI wzorzec rasy nie jest ważny.
Ja nie rozumiem jednego. Skoro dla czesci osob z tego forum, nie sa wazne papiery, zwiazki, FCI, szkolenia, bonitacje, przeswietlenia, testy, zgodnosc ze wzorcem, a nawet nazwa rasy - to po co kupuja sobie psa rasowego, rozmnazaja go lub probuja to robic, a dodatkowo paraduja z nim na co drugiej wystawie???

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote