![]() |
![]() |
|
Spotkania i podróże Spotkania - te duże i te maleńkie, oficjalne i prywatne. Ważne by psy się wyszalały.... Jak i gdzie jechać z psem na wakacje... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
W połowie sierpnia zapowiada się dość ciekawy obóz szkoleniowy dla wilczaków. Myślę, że na tym forum nie powinno zabraknać informacji o jego organizacji.
Miejsce: OSIECZNA koło Leszna (PL), Termin 15-08-2009 23-08-2009 Program: - codzienne treningi z Obedience, Agility, klasycznego posłuszeństwa (PT) i z tropienia - codzienne zajęcia przygotowujące do wystaw i przeglądów/bonitacji - specjalne zajęcia dla szczeniaków - 19.08.09 (środa) seminarium dla hodowców / właścicieli Wilczaków o rasie - ing. Monika Soukupova (CZ) - 20.08.09 (czwartek) przegląd młodych/bonitacja - ing. Monika Soukupova (CZ) - 22.08.09 (sobota) egzamin PT i/lub test psychiczny TPM – sędzia Jacek Lewkowicz - 22.08.09 (sobota) obozowe zawody podsumowujące – sędzia Ela Baranowska - pokazy i nauka prowadzenia psów w zaprzęgu - ogniska, pogadanki, dużo dobrego klimatu międzyludzkiego - w razie upałów, treningi rano i wieczorem, w ciągu dnia wycieczki w okoliczne piękne miejsca Kadra: - Vice-mistrz Polski Obedience Ela Baranowska (Obedience, Agility, przedszkole ) - Mistrz Polski i Świata Jola Sołek ( posłuszeństwo, tropienie, zaprzęgi ) Opłaty: · 1 osoba za dobę za nocleg w małych domkach = 32 zł = 224 zł / tydzień ( brak miejsc ) · 1 osoba za dobę za nocleg w dużych domkach (do 10 osób na 1 domek) = 35 zł = 245 zł / tydzień ( brak miejsc ) - Zaraz obok jest pole namiotowe cena 13 zł za namiot i 18 za camp Tel 607879441 · wyżywienie 2 posiłki w tym 1 ciepły = 30 zł na dobę, 3 posiłki = 40 zł na dobę, w sumie 210-280 zł / tydzień / osobę · 7 zł za pobyt psa za dobę na rzecz ośrodka noclegowego, co daje ok. 50 zł / tydzień · opłata za ewentualny udział w egzaminie, teście, po stawkach ZKwP · 100 zł / psa biorącego udział w treningach / tydzień (obejmuje wszystkie rodzaje organizowanych szkoleń) · 30 zł / szczeniaka biorącego udział w zajęciach dla szczeniąt / tydzień · 50 zł za udział w bonitacji · 30 zł za udział w przeglądzie młodzieży (svod) Można też przyjechać gościnnie na weekend lub wieczór. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
prośba o wyjaśnienie:mistrz Polski i Świata w jakiej dziedzinie? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
love and terror
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
A co monopol jakiś jest gdzie należy jechać?
![]() |
#5 |
love and terror
|
![]()
Nie, nie ma zadnego monopolu.
Jedziesz gdzie chcesz albo w ogole. Mysle, ze Margo chodzi o to, ze oboz w Osiecznej jest terminem zblizonym do terminow innych obozow i gdyby organizatorzy w Osiecznej zrobiliby oboz w innym terminie, pewnie przyjechaloby na niego wiecej osob. Wiec nie wiem, po co od razu to cale zal.pl |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
"Zwykle obozy ustawiane sa tak, aby odbywaly sie w roznych terminach. A Osiecznica koliduje z obozem na Slowacji...
Oczywiscie nikt nie MUSI sie do tego stosowac... To jedynie dobra rada na przyszlosc, bo wtedy moze na kolejny oboz w Osiecznicy przyjedzie troche wiecej osob " Moim zdaniem to dobrze, że pojawia się pewna różnorodność obozów i spotkań. Myślę, że jest to nieuniknione wraz ze zwiększającą się liczbą wilczaków. Ilość różnorodnych inicjatyw na pewno będzie jeszcze rosła. Powinniśmy to chyba przyjmować z życzliwością. Nie sądzę, by w tym czasie wszyscy i tak pojawli się w Słowacji. Od tego czy obóz odbywa się w Polsce czy Słowacji ważniejsze jest to co daje właścicielom psów i hodowcom. Aby to jednak sprawdzić trzeba je organizować, nawet popełniając błędy. I chwała Margo, że zaczęła. Za nią co oczywiste idą inni. "...niz te kilkanascie z jednej hodowli ktore pojawia sie w tym roku, a ktorym termin z niczym nie koliduje, bo na zadne spotkania nie jezdza.... " To chyba wymsknęło się przez przypadek |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
I dzięki za info o bonitacjach.
![]() |
![]() |
#8 | |||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Wybacz Małgosiu ale jesteś bardziej złośliwa od innych zarzucając pewne uwagi pod woalą uśmieszku. To jest zagranie poniżej pasa, ale widzę, ze Ciebie to bawi. Quote:
Wierzę w to, ze kiedyś spotkania w Późnej były tym, co sobie wymarzyłaś jednak w obecnej chwili nie są niczym innym jak tylko zbieraniną próżności. Szkoda tylko, ze młodzi właściciele chcą się jeszcze na to nabierać. Obóz nie jest rozwinięciem idei spotkań organizowanych w tym momencie przez Ciebie, bo nie ma nic wspólnego z jedną wielką imprezą gdzie psy są marginalną jej częścią, a właśnie ze szkoleniem. To jest obóz szkoleniowy i to czy się to Tobie podoba czy nie to nie Ty go pierwsza zorganizowałaś i powinnaś zachować powściągliwość. Więc nie faszeruj ludzi kolejnymi bzdetami w stylu „ setka uczestników „ „ jest już trudniejsze do zorganizowania „ Jak byś chciała to bez problemu masz ku temu warunki, aby taki obóz zorganizować u siebie i zakończyć go spotkaniem. Jak najbardziej masz możliwość zorganizowania go w sposób profesjonalny, jednak widzę, że zaczynasz robić się taka jak niektórzy nic dla innych tylko wszystko dla siebie. Jest to dla mnie przykre, bo miałem zupełnie inne zdanie na twój temat. Quote:
Doskonale zdajesz sobie z tego sprawę, ze każda data jest zła. Masz tego dobry przykład, jeśli chodzi o spotkanie GI, bo to Tobie nie pasuje, żaden termin, więc nie dziwi mnie, ze i ten jest równie zły. Praktycznie mało, kto jeździ od nas na obozy w Czechach czy Słowacji no chyba, ze dysponujesz zupełnie innymi statystykami. Quote:
Ja też pragnę zauważyć, ze w Polsce nie ma regulaminu organizacji bonitacji, jak również prześwietleń , biegów itd. To czy ktoś chce to zrobić jest to tylko i wyłącznie jego dobra wola i nie jest to przymusem jaki próbujesz narzucać innym. Chcąc być obiektywnym to, żadna bonitacja jaka się odbywa w Polsce nie powinna być uznana i wpisywana do bazy WD. Jeszcze gorzej wygląda to na Litwie. Oboje doskonale zdajemy sobie z tego sprawę w jaki sposób są one przeprowadzane i jak bardzo wyniki potem prezentowane uzależnione są od konkretnego przydomku. Jeśli faktycznie miała byś w tym kontekście racje to masa kodów bonitacyjnych musiała by zniknąć z WD. Quote:
Zacząłem ten temat, więc i go skończę. Obóz szkoleniowy w Osiecznej nie jest prywatą jednego przydomka, bo będzie tam wiele osób z różnymi psami, różnymi przydomkami i bywających na wielu spotkaniach. Jeszcze dzisiaj myślałem, ze faktycznie WD jest rzetelną bazą danych zawierającą wszelkie informacje o Wilczakach i dla Wilczaków. Niestety muszę stwierdzić, ze jest to niezła prywata kilkorga osób wykorzystujących wszystko pod siebie w celu ośmieszenia i zniszczenia innych. Niestety, ale to, co się stało po raz kolejny nie pozwala mi myśleć inaczej. Informacja o obozie nie pojawiła się dla tego, aby komuś nacisnąć na odcisk, bo i tak lista jest już pełna i brak jest wolnych miejsc, ale dlatego, ze, jeśli ktoś miałby ochotę przyjechać zobaczyć, przyjechać na seminarium czy chociażby posłuchać oceny sędziego, który dokona obiektywnej oceny psa nie zwracając uwagi na przydomek, to może przyjechać. Niestety jednak informacje niewygodne albo mało istotne się nie pojawiają na WD z braku czasu, natomiast jest tu wiele miejsca i czasu na wzajemne pochwały i lizanie sobie tyłka. Wtedy trafiają do bazy w tempie błyskawicy. Z przykrością będę patrzył jak powolnie to forum wzajemnej adoracji obumiera na chorobę zwaną paranoja, która trawi je niestety od korzeni. Więcej dyskusji w tym temacie nie zabieram. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Wybacz Khan, ale ja bylam pozytywnie nastawiona... KIEDYS...
W tamtym roku sama namowilam niemiecka wlascicielke corki Balroga na wizyte obozie w Jetrichovicach, gdzie byla wlasnie Ela... Uwierz mi - ostatni raz... ![]() Obozy powinny byc nie tylko przyjmowane z zyczliwoscia, ale powinni byc tez na nich zyczliwi ludzie... Bo nie ma nic gorszego niz zwykly wlasciciel, ktory jedzie, by miec troche przyjemnosci, a dowiaduje sie jakiego tragicznego kundla sobie kupil... Nie wymsknelo... Wlasnie czytam, ze tez tam bedziecie, a do opisu nie pasujecie, ale przestanmy ukrywac, ze jest u nas w Polsce grupa wlascicieli bojkotujacych WSZYSTKIE mozliwe wilczakowe obozy i spotkania tworzaca swoja wlasna zamknieta grupke... I to wlasnie ich prywatny oboz... A jesli pojawi sie tam jakis obcy wilczak z "nie poprawnym politycznie przydomkiem hodowlanym" to zostanie zdeptany, zjedzony, a na forum jantarowej pojawi sie opis jaki to ma fatalny charakter i jaka to chodzaca tragedia. A na wolfdogu bedzie kolejna wojna o fotki, ze jakis wlasciciel ukradl fotki z obozu i opublikowal je tutaj... Juz to przerabialismy... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Dla mnie szkolenie jest diabelnie wazne, ale przez kilka dni, czy nawet tydzien mozna jedynie DORADZIC - cudow w szkoleniu nie dokonasz... I pod tym wzgledem JESLI TYLKO CHCESZ to Pozna oferuje wieksze mozliwosci... Bo masz tu do dyspozycji SPECOW - od hodowli, szkolenia, czy wychowania... W Osiecznej JEDYNA osoba, ktora ma doswiadczenie ze szkoleniem wilczakow bedzie Monika Soukupova... A z tego co widac ona szkolen prowadzic nie bedzie... Wiec nie pisz prosze, ze to ja przereklamowuje nasze spotkania... Ja nigdy nie oferowalam cudow... Quote:
Ale w samej Poznej obozow nie ma i nie bedzie.... Bo ludzie musza miec zapewnione choc minimum warunkow... Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Dlaczego sedziuje tam czeska sedzina? Nie oszukujmy sie - dlatego, ze psy, ktore beda pokazywane sa w czeskim typie.... ze jest nadzieja, ze sedzina nie zwroci uwagi na zle formaty (bo w Czechach nawet tragiczne formaty nie maja ZADNEGO wplywu na ocene) i ze bedzie o wiele bardziej wyrozumiala dla szerszych klatek i ciezszych glow... Ela doskonale wie jakiego sedziego zamowic, bo sama chcac zrobic przeglad Beti dzwonila do organizatorow bonitacji w Czechach aby jechac na bonitacje, gdzie ocenia Czech... Z oceny Slowakow rezygnowala... Wybacz, ale nie pisz mi prosze, ze bonitacje sa ustawianie pod przydomki. Bo jesli juz to nie u nas... Quote:
Last edited by Margo; 28-07-2009 at 18:52. |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
A tak ogolnie: taki oboz to FANTASTYCZNA sprawa. SUPER pomysl, ktory jest wzorowany na czeskich obozach... I bylby CUDOWNY, gdybym tylko wiedziala, ze nikt mi tam "moich" wlascicieli nie zje i nie zgnebi...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
Informacja o kolejnym obozie, specjalnie dla czw jest OK. Bo na tym polu faktycznie mamy braki a nie każdy ma pod nosem wybór szkół. Było kilka planów na takie obozy ale z różnych przyczyn, póki co, nie wypaliły. Więc jeśli jakiś jeden się ma udać, to tylko dobrze. I w sumie wszystko jedno czy będzie on bardziej towarzyski, szkoleniowy czy choćby tylko socjalizacyjny. Bonitacja dla "samego siebie" też jest ważna, bo w Polsce nic w sytuacji reproduktora czy suki hodowlanej nie zmienia ale daje lepszy pogląd (dla niektórych) co się ma. W sumie same plusy.
Oczywiste jest, że wyjazd planuje się m.in. pod kątem innych uczestników bo towarzystwo nie jest bez znaczenia. Dlatego każdy ma wolny wybór. I nie jest żadną tajemnicą, że rzeczony obóz ma charakter mniej "otwarty" niż dotychczas znane nam obozy. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Zgadzam się z UWAGĄ Margo (tylko uwagą),ze termin obozu koliduje z terminem obozu słowackiego. Uwaga może mieć aspekt informacyjny dla tych, którzy nie znają na pamięć harmonogramu letnich imprez wilczakowych i muszą wybrać. W sumie żadne wielkie "halo". Dziwi mnie natomiast, że info pojawia się spod klawiatury renegata, który dostał bana, wyjątkowo złe zostawił po sobie wrażenie i nagle wraca ... niby z informacją ale także z kolejną porcją ubliżania i rynsztokowego słownictwa. Jeśli intencją była tylko informacja o obozie- zakończyłoby się na tym jednym poście. Widać jednak, że niekoniecznie... Ponieważ został poruszony temat spotkań w Później to pozwolę sobie wyrazić swój niesmak w stosunku do napisanych opinii. Tak jak naszą zakodowaną cechą narodową jest gościnność, tak żelazną zasadą jest nie pluć na gospodarzy, którzy nas gościli. Kompletnie poniżej jakichkolwiek zasad jest pisanie takich rzeczy : "jednak widzę, że zaczynasz robić się taka jak niektórzy nic dla innych tylko wszystko dla siebie." Ładnych kilka tygodni harówy, nieprzespane noce, z czego ostatni tydzień to już tylko "wykończeniówka", latanie non stop aby spełnić wszystkie życzenia gości- skwitować, że jest robione tylko dla siebie, może tylko ktoś, kto nie zna elementarnych zasad dobrego wychowania i obycia w ogóle.Jest to absolutny szczyt. I nie wiem czy po przeczytaniu czegoś takiego znalazłby się ktokolwiek na tyle nierozważny aby chciał autora takich miłych podziękowań zaprosić za swój próg. Spotkanie w Peronówce, ze względu na popularność oraz liczbę uczestników, wiąże się z pewnymi ograniczeniami, m.in dla naszych psów. Osobiście już nie uczestniczę właśnie ze względu na psa. Ale wspominam bardzo miło. Nie spotkałam się z żadnymi wrogimi reakcjami ze strony innych uczestników, z żadną próżnością. A goscinność całej rodziny Peronów (łezka się w oku kręci na pogaduchy z Rodzicami) oraz zaangażowanie i kompletnie bezinteresowna pomoc mieszkańców Późnej to absolutny, podręcznikowy wzorzec polskiej gościnności. Co zawsze, przez normalnych, kulturalnych ludzi jest doceniane a wyraz tego mozemy znaleźć na wszystkich wersjach językowych forum wolfdoga. *** Dobrze, że powstają nowe inicjatywy, żaden pies nie jest tak wyszkolony aby nie przydałoby się więcej ćwiczeń. I jestem "za" powszechną, normalną (bez prymitywnej kryptoreklamy) informacją. Ale mniej fajnie jeśli w gruncie rzeczy normalna inicjatywa obiera sobie takiego posłańca;/ Wrażenie- jak najgorsze, a pewnie szkoda.... Niejeden doskonały projekt został powalony przez fatalny PR.
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 28-07-2009 at 19:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
love and terror
|
![]() Quote:
Byles Grzesiek na spotkaniu w Poznej, a teraz gadasz takie bzdury. w 100% popieram Gage w tym temacie. Zero szacunku dla ludzi, ktorzy to wszystko przygotowali-dla Margo, Przemka i ich mamy. Caly tydzien PRZED spotkaniem to TYLKO siedzenie w domu, robienie rzeczy o ktorych Ty pojecia chyba nawet nie miales. To jest wlasnie zal.pl |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Jednak nie jest to obóz szkoleniowy i nie moze zostać z min postawiony na tej samej lini. Odnosząc się do próżności niestety odniosłem się do wielu właścicieli, którzy przyjadą tam, tylko w określonym celu i to jest smutne bo tak w zasadzie to spotkanie nie ma nic wspólnego z tym co zakładała sobie Margo i inni zaczynająć robić te cykliczne spotkania. Zresztą nie jest to moja tylko opinia bo nawet chyba Pavel miał podobne odczucia po zeszłorocznym spotkaniu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Przykro mi, ze jako jedyna dostałaś odmowną decyzję pisemną o przyjęciu w szeregi nieudaczników. Quote:
renegat odstępca, odszczepieniec, przeniewierca, zdrajca. Odstępca - jak najbardziej bo nigdy nie zgadzam się ze zdaniem ogółu. Odszczepieniec - to też trafne określenie bo zarówno ja jak jak i mój pies nie pasujemy do całej reszty. Przeniewierca - to jak najbardziej trafne określenie bo śmiał przeciwstawić się forumowej królowej, miał czelnosć niezgodzić sie z jej zdaniem i co najbardziej boli zawiódł jej zaufanie i przeszedł na stronę wroga Zdrajca - to najbardziej pasuje do mojego profilu osobowego - mami wszystkich właścicieli wilczaków, a biedna forumowa królowa musi ich potem uświadamiac w jaki to perfidny sposób oczernia ich psy w internecie i jakie to straszne wygaduje na nich opinie. Moje słownictwo w ostatnim czasie się znacznie poprawiło bo miałem dobrą nauczycielkę, która co chwila zwracała mi uwagę na błędy, oraz pokazywała jak używać rynsztokowego słownictwa w wysmakowany sposób. Quote:
Muszę przyznać , ze jesteś MISTRZYNIA w różnego rodzaju mistyfikacji. Potrafisz do perfekcji wycinać wyrazy z kontekstu zdania i dorabiać całkiem słuszną do nich teorię. Jesteś również mistrzynią we wskazywaniu innym błędów tam gdzie ich nawet nie ma i tak Ci nadal wierzą, ze nie jest inaczej. Potrafisz sprowokować sytuacje wręcz do perfekcji. Mistrzostwo świata i nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę, ze tego nie potrafię. Quote:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
love and terror
|
![]()
...
![]() Quote:
To, ze sa cykliczne spotkania, takie jak Galicyjskie czy w Sulminie, to chyba dobrze? Fajnie, ze nie trzeba czekac caly rok tylko na jedno spotkanie w Poznej, fajnie, ze mozna wyskoczyc jeszcze gdzies indziej. I watpie, zeby organizatorzy tych dwoch cyklicznych robili je tylko po to, bo "w Poznej jest zle" ![]() I o jakich dokladnie odczuciach piszesz? I chyba mial takie Pavel (takie jak Ty, oczywiscie) czy na pewno? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
love and terror
|
![]() Quote:
(i nie mowie zdanie prawidlowe ogolu tylko tu, w swiecie wilczakow, ale w innym tez) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Co nie znaczy,że obóz jakkolwiek mnie zajmuje. Wyraziłam się jasno co do idei organizowania obozu, jakiegokolwiek.O uczestnikach, w przeciwieństwie do Ciebie- nie napisałam nic. Upierasz się ustawić cała, w sumie fajną inicjatywę w jakimś obrzydliwym świetle, zupełnie nie rozumiem dlaczego...ale nie zamierzam podejmować dyskusji na ten temat. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Sadze, ze bardziej "przyjacielsko"nastawiony na psy jest tylko oboz slowacki - tam tez malo sie cwiczy, ale zawsze mozna z Burymi wyjsc w gory (w tym roku licze na powrotke zeszlego roku, wiec szykujcie buty!) czy pozwiedzac - sporo mozliwosc, aby milo spedzic tydzien z wilczakiem.... Same obozy szkoleniowe sa wyjatkowo anty-psie... ![]() ![]() ![]() Oboz proponowany przez Elcie nie jest obozem szkoleniowym, bo te sa mocno ukierunkowane - mamy obroncze, agility, wypasania, itp... On jest ciekawa hybryda - posluzy raczej za prezentacje 'co mozna robic z wilczakiem'... Ciekawa sprawa.... Gdyby nie ta "otoczka"... Ja np. bym sie bala tam jechac... Chyba, ze z Juziem.... ![]() Ale serio - sprawa obozow szkoleniowych jest stale otwarta, ale co sie oszukiwac - cos takiego robi sie dla konkretnej grupy ludzi /nie moze byc duza) i w konkretnym celu... A obecnie dopiero zaczyna sie tworzyc taka ekipa i moze za rok zrobimy rzeczywiscie polski oboz SZKOOLENIOWY... Nastawiony na Tropienie_Posluszenstwo_Obrone... lub cokolwiek co sobie ustalimy... gdzie szkolic bedzie czlowiek od szkolenia i od wilczakow... Ale na to jest czas...
![]() |
![]() |
#20 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Co do otoczki to sobie wypraszam ale nie ja ją zrobiłem, jak też nikt z tzw konkurencyjnego obozu . |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|