![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Mam pytanie czy stosowaliście u swoich Wilczaków jakieś leki wyciszające? Jeśli tak to jakie? ich wady/zalety...
Może takie coś? ktoś używał? http://www.sklep.veterynaria.pl/?48,...y-d.a.p.-spray Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
To nie są leki. Leki (tak ostatnio modne i polecane przez hodowców! na wystawy m.in.) powinny być podawane tylko i wyłącznie pod kontrolą lekarza.
D.A.P. jest niezły, do kontaktu w pomieszczeniu, spray napryskany na bandankę (bandanka na szyi psa). Pomaga, nie załatwia tematu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
to oczywiste - tu chodzi o raptowne wyciszenia malca na jakiś okres ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Nie ma leku, który całkowicie wyciszy psa z dnia na dzień. Można zmniejszyć stres, ale nie całkowicie usunąć. Dzięki lekom opanowana u nas została histeria ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
K-Lee Family
|
![]()
Sedalin to lek zwiotczający mięśnie, nie działa uspokajająco "w głowie", co najwyżej spowalnia rzucanie się psa, bo go zwiotcza, bardzo często stosowany niezgodnie ze wskazaniem, do tego bardzo silny i bardzo dużo skutków ubocznych. Szczeniaczkowi, który leciał samolotem, a nie był przyzwyczajony do samotnego przebywania w klatce, nie wiedziałam jak zniesie różnice ciśnienia, w konsultacji z lekarzem podawaliśmy Hydroxyzinum VP 25 mg. To typowy lek przeciwlękowy, ale nie należy go w żadnym wypadku podawać bez konsultacji z lekarzem.
Last edited by Gia; 05-07-2012 at 12:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Czyli dobrze mi się z tym Sedalinem kojarzyło. Nawet nie chcę próbować sobie wyobrażać co zaczęłoby się dziać w głowie psa, który ma lęk separacyjny i nagle nie może się poruszyć... Zaryzykowałabym stwierdzenie, że podawanie go jako leku przeciwlękowego jest wręcz znęcaniem się
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
PS. No własnie, to nie są leki.. tylko rodzaj słabej homeopatii. Działa tak, że właściciel wiedząc że zadbał o spokój psa mniej się stresuje wychodząc z domu i pies to czuje, więc tez jest spokojniejszy. Last edited by Rona; 04-07-2012 at 20:49. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Jak pisałam już wcześniej ja się zdecydowałam po dość długim namyślaniu i rozważaniu wszystkich za i przeciw. Razem z weterynarzem zdecydowaliśmy się na odpowiednik Reconcilu (http://www.reconcile.com/), czyli po prostu fluoksetynę. Tak jak mówiłam pomogła bardzo, skutków ubocznych nie było (ale należy mieć na względzie, że psy tak jak i ludzie mogą różnie reagować), nie zauważyłam też zmiany w zwykłym, codziennym zachowaniu psa, żadnej ospałości czy innych tego typu objawów. Działanie natomiast było widoczne przy zostawaniu, ale to jest jedyne wspomagacz, bez treningu nic nie da.
Przede wszystkim określ jak duży jest lęk Twojego psa, jeśli to histeria to na feromony itp. szkoda pieniędzy. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze trochę poczekała z lekami, bo być może to jest właśnie taki okres regresów, chyba że masz problemy z sąsiadami i po prostu musisz coś zrobić na już. Last edited by maillevin; 04-07-2012 at 20:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|