Quote:
Originally Posted by anula
A tak na serio - wali mnie to, czy mój pies odstaje od średniej, czy nie, a jeśli tak, to jak bardzo. Nie mam w zwiazku z tym potrzeby udowadniania, że jest Super-Duper zgodny ze wzorcem. Dla mnie jest - zgodny z moimi potrzebami.
|
Dodajmy jeszcze ze dzieki temu nie masz ambicji zmiany wzorca tak by Twoj pies lepiej do niego pasowal!
Quote:
Originally Posted by maria
niewiem jak przeszukać bazę danych aby te wyniki odnaleźć, ale może ktoś już to sprawdził i wie na ich podstawie, że wilczaki o dużym wzroście biegną gorzej lub nie kończą biegu, co byłoby pewnym uzasadnieniem dla zaniżania wzrostu, czyli określania dla niego maksimum...
|
bieganie jest jednym z elementow swiadczacych o uzytkowosci. Co to jest uzytkowosc to oczywiscie temat rzeka, ale powolujac sie na wyniki w jednej z oficjalnych drog uznania uzytkowosci warto powolac sie na inne. Wilczak ma min. trzy drogi do formalnej uzytkowosci: SVP (biegi wytrzymalosciowe) IPO (posluszenstwo, obrona, slady), IRO (ratownictwo). Wszystkie sa rownorzedne, wiec nie rozumiem czemu wyrozniac tutaj SVP. We wszystkich trzech duzy wzrost ujemnie wplywa na wyniki.
Zrobilabym jakas tabele wzrost/czas, ale tez nie umiem znalesc tych danych na nowym wolfdogu