![]() |
![]() |
|
Googlemap ME | S'inscrire | FAQ | Membres | Calendrier | Recherche | Messages du jour | Marquer les forums comme lus |
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Outils de la discussion | Modes d'affichage |
|
![]() |
#1 | |
Senior Member
|
![]() Citation:
Mnie ta Pani zwróciła uwagę, że pies jest za mocny i ma niezgodną ze wzorcem głowę. Stwierdziła, " że nie jest fanką tak dużych głów u wilczaków ale pies dostanie CWC i ocene doskonałą choć nie przypomina wilczaka". Ta sędzina nawet sprawdziła " wiszące podgardle " mojego psa i była zawiedziona, że to sierść nie skóra. Czy to nie powinno psa zdyskwalifikować. Jeśli ocena powinna być zgodna ze wzorcem, a coś nie jest z nim zgodne to nie ma prawa łaski. Czy nie jest wadą obniżającą ocęnę przekątowanie tylnich konczyn co wpisała innej suce. Ona też dostała CWC i ocene doskonałą. Czy okrągłe oko nie powinno również prowadzić do dyskwalifikacji suki. Ta suka też dostała ocene doskonała i CWC. Czy dyskwalifikacja nie należy się za wadliwe i nietypowe ustawienie przednich kończyn. Dlatego napisałem to co napisałem wcześniej bo z tego typu wpisów w karcie oceny należy się śmiać tak jak zrobiliśmy to w Świętochłowicach. Nikt nie urodził się znając wszystko i wszystkiego uczymy się do śmierci i tak umierając w niewiedzy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Citation:
![]() |
![]() |
#3 |
Wilkokłak
|
![]()
Dyskusja dyskusją, ale proszę Was; trzymajcie się faktów.
Sędzina powiedziała przecież, co jej się nie podoba, Grzegorz to nawet wymienił, dopiero później, jak poszedł z nią dyskutować, usłyszał swoje (o tym, że jak będzie sam sędzią itd.) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Citation:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Bożena, ja mówię o porównaniu suczek. Wystarczy jakieś 'pięknie się rusza, ale np głowa nie taka, za duże uszy' czy coś w tym stylu.
Ja wiem że dla niektórych sędzia to bóg i nieomylny znawca (zwłaszcza dla tych co sami mają z tym coś wspólnego) ale dla mnie bogów nie ma, nieomylne autorytety skończyły się w podstawówce i fajnie by było wiedzieć czym kierował się sędzia przy wyborze.
![]() |
#6 |
K-Lee Family
|
![]()
Grzesiek, ale za takie wady nie ma dyskwalifikacji, a co najwyżej wpisanie w kartę lub obniżona ocena, ale nie dyskwa
![]() A ja mam jeszcze pytanie, czy została wybrana Najlepsza Suka w Rasie? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Citation:
WADY DYSKWALIFIKUJĄCE - Agresja lub zbytnia strachliwość. - Zachwianie proporcji ciała. - Wady temperamentu i charakteru. - Nietypowa głowa. - Brakujące zęby (poza 2 PM1 i M3, patrz § WADY). Nieprawidłowy zgryz. - Nietypowy kształt i osadzenie oka. - Nietypowe osadzenie i kształt ucha. - Wiszące podgardle. - Mocno opadający zad. - Nietypowa klatka piersiowa. - Nietypowo osadzony i zle noszony ogon. - Wadliwe i nietypowe ustawienie przednich kończyn. - Odstająca i nietypowa szata. - Inna niż standardowa barwa. - Luźne stawy. - Nietypowy ruch. WADY Każde odstępstwo od wyżej wymienionych punktów uważane jest za wadę, której ocena powinna zależeć od stopnia występowania. - Ciężka lub lekka głowa. - Płaskie czoło. - Brak dwóch P1 lub obu M3 nie jest oceniane jako wada. Jeśli brakują jednocześnie dwie P1 i jeden M3 lub dwa M3 i jeden P1, traktowane jest to jako wada. - Ciemnobrązowe, czarne lub niejednakowego koloru oczy. - Grube, wysoko lub nisko osadzone ucho. - Wysoko noszona szyja, nisko noszona szyja. - Niezaznaczony kłąb. - Nietypowa górna linia. - Długi zad. - Długi, nisko osadzony i źle noszony ogon. - Za mocne lub za małe kątowanie przednich kończyn. - Słabe nadgarstki. - Za słabo kątowane lub przekątowane tylnie kończyny, słabe umięśnienie. - Słabo zaznaczona maska. - Krótki, kołyszący się krok. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Outils de la discussion | |
Modes d'affichage | |
|
|