Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Thread Tools Display Modes
Old 15-09-2009, 10:27   #11
Kamoszka
Ardal Conall

Kamoszka's Avatar

Send a message via Skype™ to Kamoszka

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
Po pierwsze trzeba powiedziec, ze warto aby na polskich ringach pojawilo sie wiecej sedzin, takich jak pani Dzidt. Ktore najpierw CZYTAJA o rasie (i znaja wzorzec), a dopiero biora sie za sadziowanie... Nawet jelsi to niektorych zaboli...

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
Po pierwsze trzeba powiedziec, ze warto aby na polskich ringach pojawilo sie wiecej sedzin, takich jak pani Dzidt. Ktore najpierw CZYTAJA o rasie (i znaja wzorzec), a dopiero biora sie za sadziowanie... Nawet jelsi to niektorych zaboli...
I do tych słów przychylam się jak najbardziej! Bylliśmy już oceniani przez panią Dzidt. Jechaliśmy w "ciemno" nic nie wiedząc o danej sędzinie, bez żadnych oczekiwań. I zaraz po ocenie dzwoniłem do wszystkich, że super sędzina i zna się na rasie. U Ardala zwróciła uwage na wszystko, dokładnie porównując ze wzorcem i mówiąc co i jak. Oprócz oceny dała tez kilka wskazówek, takich ludzki i praktycznych. W ringu fajna luźna atmosfera, podejście do psa ukierunkowane na rase (mam na myśli to, że widziała jak podejśc do wilczaka) i przyjazne usposobienie. Oby więcej takich sędziów na polskich ringach.
Po ocenie mielismy okazje porozmawiac i pani Dzidt sama powiedziała, że zainteresowała sie rasą głównie za sprawą jednej osoby i że jak coś się jej podoba to mówi, i nie rozdaje tytułów ot tak. Pies musi miec to coś (zgodnośc ze wzorcem, zachowanie w ringu, reakcja na sedziego).
Ja jak przeczytałem że będzie Ona sędziowała w Chorzowie, to pożałowałem że się nie zgłosiliśmy...

Posting Rules