![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
TOP Lista z kolei miała mi właśnie posłużyć do tego, abym na jej podstawie mógł przynajmniej rozeznać się w co bardziej wartych uwagi liniach hodowlanych (które dopiero skierowałyby mnie do konkretnych hodowli w danym specyficznym typie wilczakowym, jaki by mi szczególnie odpowiadał) i nie szukał tych informacji po całym tutejszym forum (tym bardziej, że te są z reguły porozsiewane w setkach wątków i prawie zawsze nieodmiennie w formie jakiejś off-top'owej ciekawostki), tracąc na te przekopywania się masę czasu (którego obecnie nie mam zbyt wiele, więc chciałbym go tym sposobem sobie zwyczajnie zaoszczędzić). P.S. Co zaś się tyczy tych personalnych zaczepek pod moim adresem, to darujcie je sobie, gdyż nie dam się więcej w te przepychanki słowne tutaj wciągnąć, skoro nie niosą one ze sobą nic ubogacającego Nasze krótkie życie (a są wyłącznie potworną stratą czasu i energii, którą o wiele rozsądniej można spożytkować na znacznie bardziej ciekawsze zajęcia). Quote:
No tak... tylko jak można zacząć poszukiwania, kiedy nie ma się właśnie owych wyjściowych punktów zaczepienia w postaci dokładnej mapy linii hodowlanych (dzięki którym tylko można dotrzeć do konkretnych hodowli w danym typie), a jedynie jakąś chaotyczną bazę danych, w której nie sposób się połapać (nawet jeśli obejmuje ona tylko przodków z paru dekad wstecz)??? Last edited by Wonderfull Wolf ES; 02-03-2013 at 17:05. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Last edited by wildheart; 02-03-2013 at 23:31. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() ![]() ps. po Twoim poście uważam, ze masz bardzo duże wymagania i naprawdę możesz być mocno zawiedziony gdy już weźmiesz jakąś małą bestię bo one też swoje humory mają a Twoje nastawienie BARDZO będzie wpływało na zachowanie Wilczaka. Takie błędne koło w momencie niespełnienia oczekiwań. napisałem to bez złośliwości, ukrytych podtekstów itp Pozdrawiam ![]()
Never Surrender ![]() Last edited by Predator; 03-03-2013 at 00:30. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
a moj jest uparty i krnąbrny jak ........................... ja ![]() więc wszystk orozumiecie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Widzę, że nie zbyt dobrze się zrozumieliśmy, gdyż ja mam naprawdę bardzo przyjacielskie nastawienie do wszelkiej maści czworonogów (nawiasem mówiąc żyję wedle zasady "natura sanat", więc nie może być inaczej), co nie zmienia sedna rzeczy, iż mam pełną świadomość tego, że z podjętej niechlujnie i do końca nieprzemyślanej decyzji już się po przygarnięciu jakiegokolwiek szczenięcia nie wycofam (gdyż jak już się na jakiegoś zdecyduję - dosłownie "na dobre i na złe" - to nie po to, aby za jakiś czas pod jakimkolwiek pretekstem zmienić zdanie, skoro ostatnie czego chcę, to skrzywdzić te do reszty oddane człowiekowi stworzenie), więc chcę wybrać takie, które będzie ze sobą niosło jak najmniejsze ryzyko wszelkich niemiłych rozczarowań (kiedy na ten przykład szukałem właściwego dla siebie Siberiana, to nie tylko na ten cel zebrałem uprzednio masę informacji nt. Huskich, ale m.in. na forum dogomanii uważnie śledziłem wszelkie wzmianki o spodziewanych tam miotach, dzięki czemu odszukałem idealną Hasiorkę w moim indywidualnym typie, z której jestem bardzo zadowolony... pomimo, że czasami też dawała mi ostro "popalić" ![]() Reasumując, jeśli nie mogę na tychże listach dyskusyjnych liczyć z Waszej strony na przybliżenie co bardziej godnych uwagi linii hodowlanych, to trudno... najwyżej poszukam tych cennych dla mnie informacji, gdzie indziej i tyle (przez to proces decyzyjny się u mnie znacząco wydłuży, ale co się odwlecze, to przecież nie uciecze) - proszę tylko, abyście nie odsyłali mnie do tej swojej enigmatycznej bazy danych, która nie stanowi większej pomocy dla kogoś, kto nie tyle szuka przodków danego miotu, co całych gałęzi linii rodowodowych, z których dane pary hodowlane się wywodzą (wtedy i tylko wtedy będę miał bowiem pewność w jakim ostatecznym typie będzie dane szczenię, unikając tym samym ewentualnego mixu owczarkopodobnego). Last edited by Wilczy Duch; 03-03-2013 at 11:11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Zgadzam się z tym, co ktoś napisał wcześniej; dużo piszesz o tym "właściwym dla siebie" wilczaku, żeby uniknąć rozczarowań. Może faktycznie zacznij od zdefiniowania tego, jaki miałby być ten "właściwy wilczak" i napisz to tu, czy w innym topicu. Być może od razu uda się zweryfikować te oczekiwania i okaże się, że tak szeroko zakrojony "risercz" jest niepotrzebny. A może uda się też ustalić, czy ten idealnie dobrany wilczak, będzie miał w Tobie równie idealnego właściciela. ![]() Last edited by Grin; 03-03-2013 at 11:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Co z tego bowiem, że przytoczę Wam za przybliżony tylko wzór "szarego" ojca Merry Bell z Molu Es, czyli Amura z Ďáblova kaňonu CS, kiedy nawet z jego zagadkowego drzewa genealogicznego (pozbawionego bowiem wizerunków nie tylko rodziców, ale i dziadków) nie sposób odgadnąć, czy był on przysłowiowym "wypadkiem przy pracy", czy też taki jak zakładano (niestety jego obaj bracia nie posiadają w Waszej bazie danych również żadnego foto), stąd też nie ma z tego względu absolutnie żadnej pewności, jakie szczenięta będą po nim, etc. Dlatego właśnie cały czas nalegam o uprzednie wyszczególnienie tych głównych linii hodowlanych (z jednoczesnym zaznaczeniem, które z nich są w takim, a takim typie), dzięki tylko którym miałbym przynajmniej pewność jakiej "potomkowej" wypadkowej z nich mógłbym się spodziewać (gdyż wówczas m.in. te zdjęciowe braki w drzewach genealogicznych dałoby się choć częściowo skorygować). Last edited by Wilczy Duch; 03-03-2013 at 11:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wilkokłak
|
![]()
Aha, rozumiem. Z tego co napisałeś powyżej, wynika, że dla Ciebie jedynym liczącym się kryterium, jest eksterier psa ze szczególnym naciskiem na kolor sierści. W takim wypadku ja na pewno Ci nie pomogę, a wątpię, że inni rzucą się do tego.
Last edited by Grin; 03-03-2013 at 11:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
No właśnie nic nie rozumiesz (jakbyś zadała sobie choć odrobinę trudu, to weszłabyś w galerię w/w "szaraka", aby jednoznacznie stwierdzić, iż nie przypadkiem wziąłem go w cudzysłów, gdyż jego maść jest dość daleka od szarości), a starasz się tylko (wraz z tutejszym towarzystwem) na wszelkie sposoby jedynie nie ustosunkować do moich konkretnych zapytań.
Spox... w końcu lepiej traktować innych z góry, a niżeli wysilić się choć na cień gestu dobrej woli, gdyż wtedy wystarczy jedynie zbyć drugą osobę takim, czy innym wykrętem, w czym jak widać się specjalizujecie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() znów nie pisząc złośliwie - nie wróżę najlepiej przy podejściu tak mocno "ztunelowanym" bo to tak jak w związku z drugą osobą - jest jaka jest - czasami wkurza niemiłosiernie swoimi cechami ale przecież nie zmieniasz żony co 2 dni ![]() ![]() napisz może jakie cechy są najważniejsze - tak punkt po punkcie - wtedy naprawdę wiele będzie mogło ustosunkować się do tego czy są to realne oczekiwania czy nie... ps. ja po swoim małym mało oczekiwałem - ale mam najładnieszego(przepraszam wszystkich ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |||||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Oczywiście, ale już samo to, że je wymienicie sprawi, iż będą to z samej zasady najlepsze okazy z danego typu (w końcu pospolitymi sobie głowy byście nie zawracali), co na tyle ułatwi mi selekcyjne zadanie doboru najbardziej dla mnie odpowiadającej linii hodowlanej (jaka by się z takich rozważań naturalną koleją rzeczy w końcu wyłoniła), że o żadnym wtopie z niedoinformowania nie będzie nawet mowy. Last edited by Wonderfull Wolf ES; 03-03-2013 at 18:29. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Szaraczkow szukaj wsrod potomkow Carra Maly Bysterec, on czesto przekazuje kolor nawet na dalsze pokolenia.
Szukasz psa wystawowego czy marzysz o karierze repa? Jesli szukasz psa na wystawy bierz z popularnych linii dajacych obfity wlos i duzy wzrost. Jesli szukasz repa popularnosc bedzie jego duzym minusem. Nie przykladaj miary husky do wilczakow. Np powtarzane krycia parki mutichampionow sa uwazane za blad w sztuce hodowlanej i taka hodowla sie na top liscie nie znajdzie. Wartosc hodowlana psow z tych miotow bedzie zblizona do zera nawet jesli sa sliczniusie. Last edited by jefta; 04-03-2013 at 00:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Junior Member
|
![]()
Bardzo dziękuję za te info...
Quote:
Co jednak rozumiesz pod pojęciem "mieszanki wszystkiego"??? Bardziej dotyczy to dalszego rozwadniania krwi wilka europejskiego przez kolejne dokładanie do niej genów ON'ka, czy też może odwrót w stronę dzikszej strony wilczakowych genów?! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|