Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-09-2007, 18:46   #1
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Ale skroty nic nie tlumacza jak jiest naprawde ja myszle ze mam prawo o tym gadac, bo jiestem sedzia i za 5 minut sama bede mogla robic bonitacje, i naprawde te skroty malo co pokazuja w reality jiest inaczej
Old 30-09-2007, 19:26   #2
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
Ale skroty nic nie tlumacza jak jiest naprawde
Wyjaśnij, bo nie rozumiem. Jeśli sędzia zapisuje w postaci skrótu co innego niż zapamiętuje sobie w pamięci, to by oznaczało, że

- albo bonitacja jest do poprawienia (zawsze może być przecież gorszy dzień jakiegoś psa, nie tylko psychicznie, ale i fizycznie) i powinna być adnotacja, że jest życzenie, żeby się odbyła taka poprawka w przyszłości,

- albo że oznakowania z bonitacji przestają w sposób wiarygodny dokumentować oceny psa robionej przez sędziów.

Zauważ, że nie tylko moim przekonaniu tajność ma gdzieś drugie, ciemne dno; pewnie i ty tak myślisz. Mam nadzieję. Zasada: ja wiem, a inni nie mają prawa wiedzieć prowadzi szeroką drogą do przekretów. Ja dotąd rozumiem tak, że wilczakowcy pragną odkryć, a nie zgodzić na ukrycie tego za co są plusy, a za co minusy.
maria i wufi
maria_i_wilk jest offline   Reply With Quote
Old 30-09-2007, 19:38   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by maria_i_wilk View Post
Wyjaśnij, bo nie rozumiem. Jeśli sędzia zapisuje w postaci skrótu co innego niż zapamiętuje sobie w pamięci, to by oznaczało, że

- albo bonitacja jest do poprawienia (zawsze może być przecież gorszy dzień jakiegoś psa, nie tylko psychicznie, ale i fizycznie) i powinna być adnotacja, że jest życzenie, żeby się odbyła taka poprawka w przyszłości,

- albo że oznakowania z bonitacji przestają w sposób wiarygodny dokumentować oceny psa robionej przez sędziów.

Zauważ, że nie tylko moim przekonaniu tajność ma gdzieś drugie, ciemne dno; pewnie i ty tak myślisz. Mam nadzieję. Zasada: ja wiem, a inni nie mają prawa wiedzieć prowadzi szeroką drogą do przekretów. Ja dotąd rozumiem tak, że wilczakowcy pragną odkryć, a nie zgodzić na ukrycie tego za co są plusy, a za co minusy.
maria i wufi
bonitacja nie jiest do poprawienia.t.z. polske psy moga ja robic kilka raz w CZ czy w SK ale w tych krajach pies robi TYLKO 1 raz w zyciu.
skroty malo co moga powiedziec, bo to sa skroty, ja nad tym "sedzie" juz minimum 4 lata konkretne i...powiem ze ocenic charakter jiest bardzo trudno i ze to Oc calkiem nie znaczy ze pies boji sie liudzi, to jiest cos innego, albo ze Of to jiest doskonaly rozwazony pies.

trudno to teras powiedziec, lepej w reality na normalnej bonotacii.
jiesli juz mowimi o ocene z bonitacii jak testu charaktera to kiedy Beti bedzie ja miala?
Old 30-09-2007, 20:56   #4
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
bonitacja nie jiest do poprawienia.
Rozumiem. Czyli to nie jest wyjście. Bo żeby dobrze ocenić psa widząc go jeden raz, to bonitacja musiałaby trwać znacznie dłużej, może kilka dni. Bo nie da się ani zobaczyć wartości (sprawności) biegania i zgodności z wilczym wzorcem przy przebiegnięciu kilku metrów, ani nie da się zrobić testów. Najprawdziwsze testy wychodzą w życiu. Wyłącznie. Testy, żaden ze znanych mi testów nie sprawdza tego, co wydaje się, że sprawdzają. Bliskim ideałowi jest chyba test "dobrego miastowca" (good citizen) - ale i w nim ostrożnie trzeba różnicować reakcje psa, od reakcji psa MASKOWANYCH przez polecenie właściciela.

Quote:
jiesli juz mowimi o ocene z bonitacii jak testu charaktera to kiedy Beti bedzie ja miala?
O odpowiedź na to pytanie musisz poprosić kogoś innego. Ja nie wiem. Nie znam psa.
maria i wufi
maria_i_wilk jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules