|
![]() |
#1 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Z hodowli raczej nie da sie utrzymac :P
No chyba, ze chcemy miec fabryke, ale to chyba nie o to w tym chodzi ![]() Psow nie da sie wylaczyc i zamknac w kojcu. Trzeba naprawde lubic to co sie robi, zeby hodowac - uscislajac. Just A jesli chodzi Ci o trzymanie po prostu jednego psiaka w domu - lepiej, zeby papierek mial - wiesz wtedy czego mozesz sie spodziewac po psie - przynajmniej czesciowo ![]() I proponuje zanim sie zdecydujesz poznac wilczaki na zywo, a najlepiej poobserwowac w naturalnym srodowisku - w domu ![]()
![]() Forum to nie rzeczywistość... A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia. Last edited by sssmok; 09-11-2007 at 18:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilcza Saga
|
![]()
Witamy na forum!(ja i Cora)
Ja dużo nie myślałam przed zakupem wilczaka, ale jestem zadowolona z tego wyboru ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Ale nie wszyscy tak maja. Niektorzy nie mysla, nie czytaja, a potem pies wraca do hodowcy lub do schroniska....
Ale jesli ktos trafil na forum to juz super ![]() Just skad jestes? Moze masz jakiegos wilczaka w poblizu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Tmave Zlo
|
![]()
Witaj na forum. Miłego czytania życzę - wolfdog to kopalnia wiedzy o CzW. Znajdziesz tu historie z życia wzięte, porady, przeczytasz o wyzwaniach, radościach i smutkach czeweczkowych i będziesz mogła przekopać się przez bezcenną bazę danych o samych psach.
Co do rodowodu: normalny pies b. łatwo zrobi w PL uprawnienia hodowlane. Nie będzie ich miał pies z bardzo kiepskim charakterem lub dyskwalifikującymi go wadami budowy. Niestety, w PL nie mamy klubu i legalnie można rozmnażać psy nie badane pod kątem dysplazji. Biorąc psa "bez papierów" pomagasz ludziom, którzy świadomie powołali do życia psy niestabilne psychicznie i/lub chore fizycznie albo sprzedają szare mixy pod nazwą CzW. Moim zdaniem, przy wyborze psa nie ma miejsca na kompromis między jakością i ceną. Tym bardziej, że cena szczeniaka jest tylko kroplą w morzu potrzeb. Pamiętaj, że psa, którego nie chcesz wystawiać, nie musisz rejestrować w ZKwP i ponosić kosztów z tym związanych. Warto spojrzeć na ON-ki i uświadomić sobie co tym psom zrobili ludzie skłonni do takich "kompromisów".
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Dzięki za miłe powitanie. Co do wypowiedz Sssmok'a to nie wiem dokładnie co rozumiecie pod pojęciem "hodowla". Chodzi mi o kupno wilczaka, najlepiej suki, ale bez zamiaru rozmnażania. Te psy po prostu bardzo przypadły mi do serca ( z opisu oczywiście). Psa chciałabym mieć jedynie po to żeby stał się członkiem rodziny. Dlatego pytam o papiery, ale z Waszych wypowiedzi widzę, że właściwie warto mieć pieska z rodowodem. Jestem laikiem w tej sprawie dlatego pewnie będę miała jeszcze dużo pytań, zanim zdecyduję się na kupno i oczywiście będę miała warunki (jak pisałam będzie to dopiero za około rok, teraz mieszkam w bloku z rodzicami i już mamy psa).Oczywiście nie chcę się przyczyniać do rozmnażana nie badanych psów.
Chciałam zapytać jeszcze o cenę szczeniaka, suczki? Czytałam o"Peronówce" tam jest podana kwota 1.600 - 2.000...czy to jest faktyczna cena? Rozumiem że przypadek Shaluki był co najmniej rzadko spotykany? Last edited by Just; 10-11-2007 at 14:43. Reason: literówki |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Jeśli jest to pytanie o to, czy można nie kupić wilczaka, to odpowiadam: jest baza psów planowanych do rehomingu czyli pies został wzięty i zaraz go oddano, lub po latach, albo jest do oddania, bo z jakichś powodów właściciel nie chce lub nie może już trzymać wilczaka. Znajdziesz na stronie głównej spis psów szukających domu. Uważaj jednak, bo może to być pies, który ma kłopoty z komunikacją z ludźmi i wraca do hodowcy jako "agresywny", bo w wielu 'banalnych' sytuacjach warczy lub pokazuje zęby. Taki pies kwalifikuje się do grupy - "konieczna umiejętność resocjalizowania psa". Przyczyną oddawania psów może być niespodziewana zmiana losu ludzi, właścicieli takiego psa... może być wiele różnych przyczyn, więc nie zawsze taki "pies z odzysku" będzie trudny. Choć może być.
Jeśli interesuje cię bardzo młody pies, warto popytać też hodowców o szybkie zwroty szczeniaka wkrótce po wzięciu. Nie licz jednak na łatwe rozmowy w takim przypadku; hodowca mocno się zastanawia, komu kolejnemu powierzy już raz oddanego psa. Planowe mioty są na stronie wolfdog.org/pol W przypadku szczeniaka miałabyś sytuację najbardziej zbliżoną do tego, co ma każdy właściciel młodego wilczaka, czyli trudne początki ![]() Wychowywanie samemu od początku ma jednak tak wiele plusów, że nie bacząc na konieczność wymiany mebli, sprzętu domowego, drzwi i odrzwi, większość woli szczeniaki. BRRRRR!!!! maria i wufi |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() Moze kiedys nagle stwierdzisz, ze chcialabys miec hodowlanke albo po prostu pojezdzic i pobawic sie w wystawy - ale bedziesz miec psa bez rodowodu i kicha. A tak mozesz, ale nie musisz. Masz wiecej mozliwosci ![]() Quote:
Przypadek Shaluki jest baaardzo rzadki ![]() A co do pierwszego postu - napisalas tak jakbys miala zamiar miec hodowle, wiec nie dziw sie odezwie ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|