![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Strumenti della discussione | Modalità di visualizzazione |
![]() |
#101 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Tylko, że w Polsce pies wciąż jest kojarzony z wsią i pilnowaniem terenu :P Najlepiej, żeby szczekał pół dnia, a jak komuś zwrócisz uwagę, że dobry pies stróżujący nie szczeka na każdego, to jest wielkie zdziwienie, a często foch. Ludzie wciąż potrafią iść do marketu na dwie godziny i zostawić psa i jeszcze mieć pretensje, że ktoś go spod tego tesco zabrał, co lepsze potrafią zostawić psa w zamkniętym szczelnie samochodzie na słońcu. Ostatnio pod biedronką odplątywałam psa, który się dusił własną obrożą... I chociaż przyszły z tym psem 3 osoby, to żadna nie została, a pies darł japę na pół osiedla. Jak zwróciłam im uwagę, to pani wyszła do psa i z pretensją - Coś ty narobiła? Najlpsze, że na tym sklepie jest nalepka zakazująca pozostawiania pod nim psa, a ludzie nic. Całe stada psów tam stoją. Wkurzyłam się i napisalam do dyrekcji, obiecali coś zrobić.
![]() |
#102 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Distinguished Member
ubicazione: Supraśl/Poznań
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Distinguished Member
ubicazione: Supraśl/Poznań
|
![]()
Może jeszcze dodam coś od siebie na temat doświadczeń z wchodzeniem psa do sklepu. Jak Varg miał ok. półtora roku, chciałam wejśc z nim do kiosku (żeby nie było- kiosk ten nie jest wielkości psiej budy- był to normalny sklepik). Sprzedawca wygonił mnie z wrzaskiem, a czemu? Bo jego zdaniem pies + kiosk = zasikane gazety...................... Hihi
Sęk w tym, że ja mam pewność, że mój pies ani nie nabrudzi, ani niczego nie zniszczy- powącha, owszem, ale nie będzie niczego dotykał, czy też zjadał. |
![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Junior Member
|
![]()
No to są już reakcje przesadzone ludzi którzy albo psów nie lubią albo się ich boją albo jeszcze coś, jednak na szczęście ze swojej strony powiem że to raczej jest dość rzadkie. A co do kagańca to przypomniała mi się historia jak szłam z pieskiem na smyczy (pies wielkości małego jamnika) a jakaś pani skomentowała "bardzo ładnie, że na smyczy ale jeszcze kaganiec powinien mieć", tutaj miałam chęć powiedzieć żeby sama go sobie założyła.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Junior Member
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
VIP Member
|
![]()
Wilczaki, jako generalnie dość ciche psy, nie wpadające w ujadanie, są chyba łatwo tolerowane. Ilez to razy jakis inny pies wsciekał sie na smyczy, ujadał, na widpok Cheya... I oczywiście tamten pies uchodził za agresora.. podczas gdy cichy, stojący i patrzący tylko Chey - za aniołka ;D
Ludzie widza czasem nie te rzeczy, które sa naprawdę.. w tym przypadku - nam to zwykle na plus ;P Ale częściej jednak zwycięża u ludzi ciekawośc, zainteersowanie niż strach. Z niechęcia jakos udało nam sie do tej pory nie spotykac.. ale może to znów ...inna dzielnica? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Senior Member
|
![]()
Więc jeśli chodzi o moje miasto to nie jest to przesadzone. Tak reagują ludzie. Raz nawet jak byłem na spacerze w takim lasko-parku ze znajomą i dwoma wilczakami, które biegały luzem i cały czas przy nas. One ani my nie zaczepiliśmy nikogo. Psy dostały po kopniaku od rowerzysty gdzie szły normalnie przy nas oczywiście zero reakcji ze strony psów, a na mój komentarz " człowieku co robisz " dostałem w zęby. Każda napotkana osoba choć psy nie zbliżyły się do niej na odległość 5 metrów zwracała nam uwagę i straszyła policją. Nawet jak wychodzę na specjalny wybieg dla psów to inni właściciele jak widzą mnie z psem to uciekają i często mam straż miejską. Większosć ludzi poprostu ma paranoje, a jak już usłyszą w telewizji, ze znowu pies kogos zagryzł lub pogryzł to ja sie boję wyjsć na spacer. Najzabawniejsze jest to, ze często reagują tak właściciele innych psów, które atakują mojego. Do mnie mają pretensje, ze pies bez kagańca bo ich jest agresywny to musi chodzić. Czasami to sie zaczynam zastanawiać kto jest bardziej agresywny psy czy ludzie i komu powinno zakładać się kagańce. Wczoraj zwyzywał mnie facet na chodniku jak wracałem z psem do domu piechotą. Pies szedł spokojnie przy nodze i zero reakcji na ludzi. Facet jak mnie zobaczył to obrzucił mnie różnymi epitetami odniósł sie, ze mam bardzo groźnego psa morderce i muszę chodzić w kagańcu i na grubej smyczy itd. Ja to skomentowałem w ten sposób, że nie rozumiem co Pan chce ode mnie bo ani ja ani mój pies pana nie zaczepilismy , a jak na razie to jedyną osobą agresywną jest pan i chyba by trzeba było kaganieć i smycz założyć komuś innemu. To usłyszałem " jak Ci przypierdole smarkaczu to zobaczysz. " Wiec skwitowałem " to proszę ale za psa nie ręcze. " facet jeszcze cos bełkotał, a my odeszlismy bo moje ciśnienie było już na granicy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Senior Member
|
![]()
Gaga ja Ci poprostu zazdroszczę. Ostatnio jak wychodziłem z mieszkania równocześnie z sąsiadką to jej mało co drzwi z futryny nie wyskoczyły na widok psa. Oczywiście mieszkam tu od niedawna więc nie wiedziała, ze mam psa bo wcześniej nie było okazji się spotkać.Sama ma psa takiego małego pyrtka co cały czas ujada. Natomiast jest sąsiadka z 2 pietra co jak zobaczyła mnie pierwszy raz to myślałem, ze psa zagłaszcze na śmierć. Ludzie są różni jak i zwierzeta. Natomiast jak jestem na osiedlu obok pracy to właściwie nie mam żadnego problemu bo wszyscy psa znają. Kazdy sie z nim wita, a on zresztą też.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
VIP Member
|
![]()
No jak Was czytam to ja sobie tez
![]() jesli mam czegos trochę dość to pytań o psa ![]() ![]() Chey nie jest aniołkiem i innych samców musimy się wystrzegać, ale ludzie? Faaajni są ![]() ![]() Mieszkam w środkowej części miasta, w bloku, okolica zapsiona do granic możliwości więc wiadomo- konflikty między psami są na porządku dziennym. Ale jakoś niezwykle rzadko zdarzają sie pyskówki między ludżmi, z innymi spacerującymi z duzymi psami (zwłaszcza rano) mijamy się z daleka, ustępujemy drogi... na bazarek wchodzimy, tarasujemy drzwi do budki z miesem i zamiast pretensji mamy zainteresowanie.. no weźcie sie przeprowadźcie do nas , będzie lepiej ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
VIP Member
|
![]()
Zawiąz mu jakąs czerwona bandanke lbo cos w tym rodzaju.( kolorowe szelki? ). Kiedys zrobiłam ze znajomymi eksperyment, ja miałam ONka, oni duzego czarnego mieszanca. ONki ludzie sie nie bali bo to takie dlugowlose, ladniutkie to nie kojarzyli z garesja. Czarnego duzego, mimo ze aniol nie pies- bali sie.
Olsnilo nas gdy psy dostaly gumowe, zarowiaste pilki i niosly je w pyskach. Zero strachu- tylko smieszne zaczepki, ciumkania itp. Poszlismy dalej - mlody dostal czerwone szelki, bandane... dzis juz chodzi bez bandany, tylko w szelkach... no i taki pies w czerwonych paskach nie moze byc groźny ! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Senior Member
|
![]()
Kurde właśnie sobie wyobraziłem mojego Czambora 70 cm w kłębie w tym różowym yorkowym kubraczku. Wiesz co ty jesteś aparatka. Tak poza tematem będziecie w Późnej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Galicyjski Wilk
ubicazione: Kraków
|
![]()
Ja tylko wtrącę swoje dwa słowa odnośnie zachowania ludzi. Mieszkam , powiedzmy, na osiedlu domków jednorodzinnych, ale w odległości spaceru mam różnego rodzaju osiedla, w zależności w którą strone sie wybiorę tam usłysze odpowiednie epitety odnośnie moich psów. jak ide w jedną stronę psy sa super i kochane, jak ide na bardziej 'snobistyczne" osiedle wtedy prowadze na smyczy dziką bestię. Wiem że większość z Was nie zna mnie osobiście ani Blitz, ale wyobraźcie sobie "matke POlkę" pchającą wózek z 3-latkiem i człapiąca spokojnie sunie przy nodze. I na ten widok jakaś matka łapie swoje 7-letnie dziecko na ręce a drugie ucieka.. ale ja wiem że to wina rodziców, że nie tłumaczą , nie pokazują. Ja się normalnie przestraszyłam ja ta matka porwała to dziecko na ręce i zagadałam ją że jeśli chce przekonac dziecko do psów, to nie ma problemu, bo Blitz jest przyzwyczajona do dzieci (patrz to w wózku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|