Vai indietro   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Rispondi

Strumenti della discussione Modalità di visualizzazione
Vecchio 08-27-2008, 03:30 PM   #101
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

L'avatar di AngelsDream

ubicazione: Warszawa
Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream
predefinito

Tylko, że w Polsce pies wciąż jest kojarzony z wsią i pilnowaniem terenu :P Najlepiej, żeby szczekał pół dnia, a jak komuś zwrócisz uwagę, że dobry pies stróżujący nie szczeka na każdego, to jest wielkie zdziwienie, a często foch. Ludzie wciąż potrafią iść do marketu na dwie godziny i zostawić psa i jeszcze mieć pretensje, że ktoś go spod tego tesco zabrał, co lepsze potrafią zostawić psa w zamkniętym szczelnie samochodzie na słońcu. Ostatnio pod biedronką odplątywałam psa, który się dusił własną obrożą... I chociaż przyszły z tym psem 3 osoby, to żadna nie została, a pies darł japę na pół osiedla. Jak zwróciłam im uwagę, to pani wyszła do psa i z pretensją - Coś ty narobiła? Najlpsze, że na tym sklepie jest nalepka zakazująca pozostawiania pod nim psa, a ludzie nic. Całe stada psów tam stoją. Wkurzyłam się i napisalam do dyrekcji, obiecali coś zrobić.
AngelsDream jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 08-27-2008, 03:38 PM   #102
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Gia Visualizza il messaggio
W swoim rodzinnym mieście weszłam z psem (w kantarku) do sklepu typu Żabka, na stację benzynową i do sklepu z zaopatrzeniem medycznym. W tym ostatnim pan zaprosił nas razem do środka, kiedy prosiłam, żeby wyszedł do drzwi bo chcę coś kupić a jestem z psem . I nikt nie robił problemów. Wrocław niby taki zachodni, a daleko w tyle, mogliby chociaż zaznaczyć, że psy na smyczy, w kagańcu, nad którymi właściciel sprawuje kontrolę, mogą wejść choć w niektóre miejsca...
Ewa u mnie nie jest lepiej. Na osiedlu nie mam problemu z większością sklepów, ale w sklepie przy moim mieszkaniu nie ma siły. Tylko na długosć smyczy, a on siedzi potulnie przez sklepem. Właściciel ma psa, ale inni do niego nie moga wejść. Zgadzam się z gagą ale to jest spowodowane tym, ze ja większosć tam zna jak i psa. Ja u siebie na osiedlu też nie mam problemu, ale jak pojade gdzieś dalej to nawet do tzw mordowni mnie z psem nie wpóścili. W zakopanym polecam Kmicica, bardzo dobra obsługa. Wrocław nie odbiega od innych miast. ja ostatnio jak byłem z psem w trasie to nie mogłem nic zjeść w Poznaniu, a hotel znalazłem dopiero 60 km od i zapłaciłem jak za trzy osoby. Właściciele mieli psa, bo Pani z nim rano wyszła na spacer, a jak zobaczyła mnie z Czamborem to uciekała do domu z obawy przed pozarciem. idąc chodnikiem często ludzie schodzą mi z drogi i psioczą pod nosem. To jest normalne. wyzwiska, obelgi itd.
wilczakrew jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 08-27-2008, 04:21 PM   #103
Agnieszka
Distinguished Member

L'avatar di Agnieszka

ubicazione: Supraśl/Poznań
predefinito

Quote:
Originariamente inviata da AngelsDream Visualizza il messaggio
W Polsce też by pewnie nie było problemu, gdyby nie to, że większość psów jednak nie umie się zachować.

Myślisz, że zagraniczne psy są lepiej wychowane..... ?
Agnieszka jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 08-27-2008, 04:34 PM   #104
Agnieszka
Distinguished Member

L'avatar di Agnieszka

ubicazione: Supraśl/Poznań
predefinito

Może jeszcze dodam coś od siebie na temat doświadczeń z wchodzeniem psa do sklepu. Jak Varg miał ok. półtora roku, chciałam wejśc z nim do kiosku (żeby nie było- kiosk ten nie jest wielkości psiej budy- był to normalny sklepik). Sprzedawca wygonił mnie z wrzaskiem, a czemu? Bo jego zdaniem pies + kiosk = zasikane gazety...................... Hihi
Sęk w tym, że ja mam pewność, że mój pies ani nie nabrudzi, ani niczego nie zniszczy- powącha, owszem, ale nie będzie niczego dotykał, czy też zjadał.
Agnieszka jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 08-27-2008, 04:42 PM   #105
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Agnieszka Visualizza il messaggio
Może jeszcze dodam coś od siebie na temat doświadczeń z wchodzeniem psa do sklepu. Jak Varg miał ok. półtora roku, chciałam wejśc z nim do kiosku (żeby nie było- kiosk ten nie jest wielkości psiej budy- był to normalny sklepik). Sprzedawca wygonił mnie z wrzaskiem, a czemu? Bo jego zdaniem pies + kiosk = zasikane gazety...................... Hihi
Sęk w tym, że ja mam pewność, że mój pies ani nie nabrudzi, ani niczego nie zniszczy- powącha, owszem, ale nie będzie niczego dotykał, czy też zjadał.
Bo tak jest większosci ludziom pies kojaży się z sikami i kupą. Oni sądzą, ze on własnie do nich specjalnie przyszedł się załatwić.
Vecchio 08-27-2008, 05:44 PM   #106
maillevin
Junior Member

L'avatar di maillevin

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da evikzegar Visualizza il messaggio
idąc chodnikiem często ludzie schodzą mi z drogi i psioczą pod nosem. To jest normalne. wyzwiska, obelgi itd.
To nie jest normalne. Fakt, że niektórzy ludzie przesadzają na sam widok dużego psa (chociaż ja na szczęście takich nie spotkałam, ale sąsiadkę jakaś babka opieprzyła za samo chodzenie z rottkiem na smyczy bo się bała go wyminąć), ale jak widzę człowieka idącego z np. kaukazem (czy nawet jamnikiem) na klikumetrowej smyczy na zaludnionym chodniku to też krew mnie zalewa bo piesek idzie z jednej strony chodnika, właściciel z drugiej a na środku barierka ze smyczy i co ja mam skakać przez tą smycz? A jak idę z ciężkimi zakupami a czyjś pies mi wpada pod nogi to mam się cieszyć? Po prostu trzeba zachować pewien umiar i mieć świadomość tego, że nie jest się samemu a nie wszyscy ludzie muszą lubić psie towarzystwo. Konfliktów nie da się całkowicie uniknąć ale czasami wystarczyłoby tylko trochę pomyśleć o innych.
maillevin jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 08-27-2008, 06:19 PM   #107
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da maillevin Visualizza il messaggio
To nie jest normalne. Fakt, że niektórzy ludzie przesadzają na sam widok dużego psa (chociaż ja na szczęście takich nie spotkałam, ale sąsiadkę jakaś babka opieprzyła za samo chodzenie z rottkiem na smyczy bo się bała go wyminąć), ale jak widzę człowieka idącego z np. kaukazem (czy nawet jamnikiem) na klikumetrowej smyczy na zaludnionym chodniku to też krew mnie zalewa bo piesek idzie z jednej strony chodnika, właściciel z drugiej a na środku barierka ze smyczy i co ja mam skakać przez tą smycz? A jak idę z ciężkimi zakupami a czyjś pies mi wpada pod nogi to mam się cieszyć? Po prostu trzeba zachować pewien umiar i mieć świadomość tego, że nie jest się samemu a nie wszyscy ludzie muszą lubić psie towarzystwo. Konfliktów nie da się całkowicie uniknąć ale czasami wystarczyłoby tylko trochę pomyśleć o innych.
Mnie bardziej chodziło tu o sytuacje kiedy idę z psem chodnikiem , a ludzie omijają mnie dużym łukiem. Pies jest wtedy zawsze na smyczy i zawsze przy nodze. Nie biega sobie luźno. Poprostu ludzie boją się przejść w odległości metra czy dwóch bo widzą dużego psa. Oczywiście prawie zawsze jest komentarz odnośnie kagańca tak jak by ich miał od razu źjeść.
Vecchio 08-27-2008, 06:24 PM   #108
maillevin
Junior Member

L'avatar di maillevin

predefinito

No to są już reakcje przesadzone ludzi którzy albo psów nie lubią albo się ich boją albo jeszcze coś, jednak na szczęście ze swojej strony powiem że to raczej jest dość rzadkie. A co do kagańca to przypomniała mi się historia jak szłam z pieskiem na smyczy (pies wielkości małego jamnika) a jakaś pani skomentowała "bardzo ładnie, że na smyczy ale jeszcze kaganiec powinien mieć", tutaj miałam chęć powiedzieć żeby sama go sobie założyła.
maillevin jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 08-27-2008, 06:33 PM   #109
Nemi
Junior Member

L'avatar di Nemi

predefinito

Bardzo to zadziwiające, co piszecie. Mam dwa duże psy (ras różnych), chodzimy na spacery w mieście i NIGDY się z czymś takim nie spotkałam. Nie używamy kagańców ani podobnego sprzętu. Spotykają nas raczej całkiem przeciwne reakcje. Kiedyś nawet mnie denerwowało, że obcy ludzie pchają się z łapami do psa Ale to w sumie bywa miłe.
Nemi jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 08-27-2008, 07:05 PM   #110
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Wilczaki, jako generalnie dość ciche psy, nie wpadające w ujadanie, są chyba łatwo tolerowane. Ilez to razy jakis inny pies wsciekał sie na smyczy, ujadał, na widpok Cheya... I oczywiście tamten pies uchodził za agresora.. podczas gdy cichy, stojący i patrzący tylko Chey - za aniołka ;D
Ludzie widza czasem nie te rzeczy, które sa naprawdę.. w tym przypadku - nam to zwykle na plus ;P
Ale częściej jednak zwycięża u ludzi ciekawośc, zainteersowanie niż strach. Z niechęcia jakos udało nam sie do tej pory nie spotykac.. ale może to znów ...inna dzielnica?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 08-27-2008, 07:06 PM   #111
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Więc jeśli chodzi o moje miasto to nie jest to przesadzone. Tak reagują ludzie. Raz nawet jak byłem na spacerze w takim lasko-parku ze znajomą i dwoma wilczakami, które biegały luzem i cały czas przy nas. One ani my nie zaczepiliśmy nikogo. Psy dostały po kopniaku od rowerzysty gdzie szły normalnie przy nas oczywiście zero reakcji ze strony psów, a na mój komentarz " człowieku co robisz " dostałem w zęby. Każda napotkana osoba choć psy nie zbliżyły się do niej na odległość 5 metrów zwracała nam uwagę i straszyła policją. Nawet jak wychodzę na specjalny wybieg dla psów to inni właściciele jak widzą mnie z psem to uciekają i często mam straż miejską. Większosć ludzi poprostu ma paranoje, a jak już usłyszą w telewizji, ze znowu pies kogos zagryzł lub pogryzł to ja sie boję wyjsć na spacer. Najzabawniejsze jest to, ze często reagują tak właściciele innych psów, które atakują mojego. Do mnie mają pretensje, ze pies bez kagańca bo ich jest agresywny to musi chodzić. Czasami to sie zaczynam zastanawiać kto jest bardziej agresywny psy czy ludzie i komu powinno zakładać się kagańce. Wczoraj zwyzywał mnie facet na chodniku jak wracałem z psem do domu piechotą. Pies szedł spokojnie przy nodze i zero reakcji na ludzi. Facet jak mnie zobaczył to obrzucił mnie różnymi epitetami odniósł sie, ze mam bardzo groźnego psa morderce i muszę chodzić w kagańcu i na grubej smyczy itd. Ja to skomentowałem w ten sposób, że nie rozumiem co Pan chce ode mnie bo ani ja ani mój pies pana nie zaczepilismy , a jak na razie to jedyną osobą agresywną jest pan i chyba by trzeba było kaganieć i smycz założyć komuś innemu. To usłyszałem " jak Ci przypierdole smarkaczu to zobaczysz. " Wiec skwitowałem " to proszę ale za psa nie ręcze. " facet jeszcze cos bełkotał, a my odeszlismy bo moje ciśnienie było już na granicy.
Vecchio 08-27-2008, 07:15 PM   #112
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Gaga ja Ci poprostu zazdroszczę. Ostatnio jak wychodziłem z mieszkania równocześnie z sąsiadką to jej mało co drzwi z futryny nie wyskoczyły na widok psa. Oczywiście mieszkam tu od niedawna więc nie wiedziała, ze mam psa bo wcześniej nie było okazji się spotkać.Sama ma psa takiego małego pyrtka co cały czas ujada. Natomiast jest sąsiadka z 2 pietra co jak zobaczyła mnie pierwszy raz to myślałem, ze psa zagłaszcze na śmierć. Ludzie są różni jak i zwierzeta. Natomiast jak jestem na osiedlu obok pracy to właściwie nie mam żadnego problemu bo wszyscy psa znają. Kazdy sie z nim wita, a on zresztą też.
Vecchio 08-27-2008, 07:21 PM   #113
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Quote:
Originariamente inviata da Gaga Visualizza il messaggio
Wilczaki, jako generalnie dość ciche psy, nie wpadające w ujadanie, są chyba łatwo tolerowane. Ilez to razy jakis inny pies wsciekał sie na smyczy, ujadał, na widpok Cheya... I oczywiście tamten pies uchodził za agresora.. podczas gdy cichy, stojący i patrzący tylko Chey - za aniołka ;D
Ludzie widza czasem nie te rzeczy, które sa naprawdę.. w tym przypadku - nam to zwykle na plus ;P
Ale częściej jednak zwycięża u ludzi ciekawośc, zainteersowanie niż strach. Z niechęcia jakos udało nam sie do tej pory nie spotykac.. ale może to znów ...inna dzielnica?
Gaga tu się mylisz. Agresorem jest mój pieś bo wtedy idą tego typu komentarze " weź pan tego psa bo mój się go boi / boze bo on go zje itp " oczywiście zawsze jest wtedy nerwowe ściąganie psa do siebie. Wilczak zazwyczaj w takich sytuacjach patrzy na tego psa jak na idiotę i nie chce wiedzieć co myśli.
Vecchio 08-27-2008, 07:39 PM   #114
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

predefinito

Quote:
Gaga ja Ci poprostu zazdroszczę.
No jak Was czytam to ja sobie tez
jesli mam czegos trochę dość to pytań o psa Staram sie być zawsze cierpliwa i odpowiadać na pytania bo w końcu tacy mili ludzie to, jak widzę skarb Zresztą to był od zawsze sposób na socjal młodego - głaskali go wszyscy:dzieciaczki, dorosli, żule itp
Chey nie jest aniołkiem i innych samców musimy się wystrzegać, ale ludzie? Faaajni są Tylko bedne dzieci jak chcą burego pogłaskać a mają pluszaka w rączce... tzn za chwiilę nie mają

Mieszkam w środkowej części miasta, w bloku, okolica zapsiona do granic możliwości więc wiadomo- konflikty między psami są na porządku dziennym. Ale jakoś niezwykle rzadko zdarzają sie pyskówki między ludżmi, z innymi spacerującymi z duzymi psami (zwłaszcza rano) mijamy się z daleka, ustępujemy drogi...
na bazarek wchodzimy, tarasujemy drzwi do budki z miesem i zamiast pretensji mamy zainteresowanie.. no weźcie sie przeprowadźcie do nas , będzie lepiej Zapraszam: Warszawa-Mokotów ;P

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Vecchio 08-27-2008, 07:50 PM   #115
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

predefinito

Quote:
Gaga tu się mylisz. Agresorem jest mój pieś .
Zawiąz mu jakąs czerwona bandanke lbo cos w tym rodzaju.( kolorowe szelki? ). Kiedys zrobiłam ze znajomymi eksperyment, ja miałam ONka, oni duzego czarnego mieszanca. ONki ludzie sie nie bali bo to takie dlugowlose, ladniutkie to nie kojarzyli z garesja. Czarnego duzego, mimo ze aniol nie pies- bali sie.
Olsnilo nas gdy psy dostaly gumowe, zarowiaste pilki i niosly je w pyskach. Zero strachu- tylko smieszne zaczepki, ciumkania itp.
Poszlismy dalej - mlody dostal czerwone szelki, bandane... dzis juz chodzi bez bandany, tylko w szelkach... no i taki pies w czerwonych paskach nie moze byc groźny ! Może u Was tez to zadziała? ( nie polecam tylko yorkowych, różowych kubraczków)

チェイタン。
Vecchio 08-27-2008, 08:00 PM   #116
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Quote:
jesli mam czegos trochę dość to pytań o psa Staram sie być zawsze cierpliwa i odpowiadać na pytania bo w końcu tacy mili ludzie to, jak widzę skarb Zresztą to był od zawsze sposób na socjal młodego - głaskali go wszyscy:dzieciaczki, dorosli, żule itp
Chey nie jest aniołkiem i innych samców musimy się wystrzegać, ale ludzie? Faaajni są Tylko bedne dzieci jak chcą burego pogłaskać a mają pluszaka w rączce... tzn za chwiilę nie mają
To z głaskaniem to jest fakt ale u mnie to jest żadkosć. Natomiast jak byłem z nim w Bieszczadach nie mogłem się nigdzie ruszyć bo co chwila pytania, głaskanie, zdjęcia i ogólnie 5 minut drogi pokonywaliśmy w 30 min. Z dziećmi mam identycznie wszystkie pluszaki muszą się trzymać na baczności. Jednak na osiedlu muszę go pilnować bo raz miałem taką reakcje mamy , że wyglądało to podobnie jak w czerwonym kapturku. Zresztą ja się nie dziwię bo pewnie na jej miejscu też bym się wystraszył jak Czambor z wielką radością wyrwał dziecku pluszaka i zaczoł go tarmosić. Podejrzewam, ze matka wyobraziła sobie za chwile na tym miejscu swoje dziecko.
Vecchio 08-27-2008, 08:02 PM   #117
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Quote:
Zawiąz mu jakąs czerwona bandanke lbo cos w tym rodzaju.( kolorowe szelki? ). Kiedys zrobiłam ze znajomymi eksperyment, ja miałam ONka, oni duzego czarnego mieszanca. ONki ludzie sie nie bali bo to takie dlugowlose, ladniutkie to nie kojarzyli z garesja. Czarnego duzego, mimo ze aniol nie pies- bali sie.
Olsnilo nas gdy psy dostaly gumowe, zarowiaste pilki i niosly je w pyskach. Zero strachu- tylko smieszne zaczepki, ciumkania itp.
Poszlismy dalej - mlody dostal czerwone szelki, bandane... dzis juz chodzi bez bandany, tylko w szelkach... no i taki pies w czerwonych paskach nie moze byc groźny ! Może u Was tez to zadziała? ( nie polecam tylko yorkowych, różowych kubraczków)
Wiesz co na to nie wpadłem. Muszę to przetestować. Zobaczymy jaka będzie reakcja. Zdam potem relacje. Dzięki.
Vecchio 08-27-2008, 08:07 PM   #118
wilczakrew
Senior Member

predefinito

Kurde właśnie sobie wyobraziłem mojego Czambora 70 cm w kłębie w tym różowym yorkowym kubraczku. Wiesz co ty jesteś aparatka. Tak poza tematem będziecie w Późnej.
Vecchio 08-27-2008, 08:31 PM   #119
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

predefinito

Quote:
Kurde właśnie sobie wyobraziłem mojego Czambora 70 cm w kłębie w tym różowym yorkowym kubraczku.
zawsze mozesz zacząc od czegos takiego :

Quote:
Tak poza tematem będziecie w Późnej.
Ni... ja w czasie spotkania mam najgorętszy okres w roku, w pracy

チェイタン。
Vecchio 08-27-2008, 09:40 PM   #120
Galicja
Galicyjski Wilk

L'avatar di Galicja

ubicazione: Kraków
predefinito

Ja tylko wtrącę swoje dwa słowa odnośnie zachowania ludzi. Mieszkam , powiedzmy, na osiedlu domków jednorodzinnych, ale w odległości spaceru mam różnego rodzaju osiedla, w zależności w którą strone sie wybiorę tam usłysze odpowiednie epitety odnośnie moich psów. jak ide w jedną stronę psy sa super i kochane, jak ide na bardziej 'snobistyczne" osiedle wtedy prowadze na smyczy dziką bestię. Wiem że większość z Was nie zna mnie osobiście ani Blitz, ale wyobraźcie sobie "matke POlkę" pchającą wózek z 3-latkiem i człapiąca spokojnie sunie przy nodze. I na ten widok jakaś matka łapie swoje 7-letnie dziecko na ręce a drugie ucieka.. ale ja wiem że to wina rodziców, że nie tłumaczą , nie pokazują. Ja się normalnie przestraszyłam ja ta matka porwała to dziecko na ręce i zagadałam ją że jeśli chce przekonac dziecko do psów, to nie ma problemu, bo Blitz jest przyzwyczajona do dzieci (patrz to w wózku ) ale Pani mi odpowiedziała że takich strasznych psów to sie boją.I co tu robić?