![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
1) hodowanie na psach niebadanych to rozmnazanie 2) trzymanie psow w tragicznych warunkach to mordownia 3) hodowca, ktory pozbywia sie psow starych i niehodowlanych to rozmnazacz ... to zamiast dyskusji bedziemy mieli glosy hodowcow (wlascicieli psow) z hodowli, gdzie hoduje sie na psach niebadanych, trzyma psy w strasznych warunkach, a hodowcy likwiduja psy nie przynoszace zysku, ze to podly atak na konkurencje... ![]() Quote:
Ja wiem, ze jesli sie ktos zdecyduje to kupi danego szczeniaka... Sama wybierajac wilczaka mialam w glowie pierwsza podstawowa rzecz "Szczeniak ma byc z hodowli domowej". Pojechalam, zobaczylam rodzicow, okazalo sie, ze hodowla jest kojcowa. A MIMO tego bylam zdecydowana wziac szczeniaka... Nic z tego nie wyszlo i w sumie zle bym nie trafila, ale wtedy chcialam zlamac podstawowa zasade z listy "jak poznac dobrego hodowce". Na serio warto wiec wczesniej wiedziec, co sie zastanie i co sie dostanie... Ufajac slowom hodowcy i reklamom mamy niestety wlascicieli, ktorzy chcieli psa po zdrowych rodzicach, z dobrym charakterem, z dobrej, szanowanej hodowli, od hodowcy, ktory wie co robi i szczyci sie kontaktem z wlascicielami. Co z tego wyszlo. Szczeniak przerazony, ktorego miesiacami trzeba bylo resocjalizowac. Poczatek to byly stale wizyty u lekarza, bo szczeniak byl zle karmiony i mial powazne braki, a co za tym idzie problemy zdrowotne. A hodowca unikal jakichkolwiek prob kontaktu... Quote:
![]() ![]() ![]() A negatywne. Kiedys robilismy takie proby... Ale za wysoko wyladuja ci, ktorzy ukrywaja dane... I np. w hodowli czeskie hodowle, ktore podaja oficjalnie wszystkie wyniki badan na dysplazje ladowaly o wiele gorzej, niz co niektore nop wloskie hodowle, gdzie hodowca opublikowal jedynie wyniki psow zdrowych, a zle wyniki (ktore znalismy, ale nie bylo na to papierku) byly ukrywane. To samo masz w Polsce. Znamy psy, ktore sa przebadane i maja ciezka dysplazje, ale myslisz, ze znajdziesz je w bazie? Oj, nie... Hodowcy podsylaja jedynie wyniki HD-A. Psy dysplatyczne figuruja tam jako "wynik nieznany"... My na stronach publikujemy 100% wynikow i prosimy WSZYSTKICH wlascicieli o ich wykonywanie. Srednia psow zdrowych mamy jedna z najlepszych w rasie. Ale w porownaniu do niektorych polskich hodowli wypadniemy gorzej, bo zlych wynikow NIE UKRYWAMY... A niestety przyklady takich przekretow zna kazdy czlowiek, ktory troche siedzi w tej rasie... I to jest u nas powaznym problemem... Mozna oczywiscie zrobic stetystyki, gdzie brakujace wyniki zastapic wynikiem "potencjalne HD-E" - wtedy wyplyna hodowle majace dobre wyniki i przeswietlajace wiekszosc psow. A te lubiace przekrety dostana w kosc. ALE jednoczesnie oberwa tez hodowle, gdzie hodowcom nie udalo sie namowic nowych wlascicieli na przebadanie psa... Do czasu, gdy nie bedzie obowiazku publikacji wynikow i nie zniknie proceder, ze psy sie bada, ale wpisuje do rodowodu jedynie ten dobry to nie ma jak robic jakiegos porownania... Smiertelnosc w miotach? Wiesz ile jest "pustych" kryc, bo nie przezyl caly miot? ![]() Z polskiego podworeczka: mielismy atak na jednego z hodowcow, bo odszedl jeden ze szczeniakow. Bylo gadanie za plecami, jakies glupie podtesty, ze to slaby hodowca... Okazalo sie, ze szczeniaczek zginal u nowego wlasciciela. Ale wiesz kto atakowal? Dwoch hodowcow. Jeden, ktory stracil caly miot. Drugi, ktory stracil w niewyjasnionych sytuacjach kilkutygodniowego szczeniaka... Takie zaklamanie na serio budzi agresje... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Problem jest taki ze z tego co slyszalem/czytalem wolfdog mial byc ogolnowilczakowa platforma komunikacji, wymiany informacji itd. Zalozony przez jedna z hodowli, fakt, ale ogolny. A wg mnie i moim zdaniem stal sie przedluzeniem 'z peronowki'.
Wiem jak to jest trudno samemu zrobic cos od zera i rozkrecic w necie, miec wielka spolecznosc i nagle trafic na malkontentow co sie czepiaja i im sie nie podoba twoja spoleczna praca i poswiecenie (zakładałem i adminowalem pierwsza odslone portalu fotografii ratowniczej ratownictwo.org.pl, przy drugiej juz tylko pomagam). No ale niestety : albo dla spolecznosci, albo dla siebie.
![]() |
#23 |
Senior Member
|
![]()
Tak Gaga masz rację - ale zawsze cień nadzieji można mieć...
![]() A ja czytając, to faktycznie wyciągam wnioski często poparte "wiedzą tajemną" ![]() ![]() Myślę też, że nie jest głupim pomysł jaki wcześniej padł odnośnie komisji sprawdzającej stan hodowli. ![]() ![]() Ponieważ nie jestem hodowczynią, a tylko właścicielką, to mogę oceniać, tylko to co faktycznie jeden hodowca mówi o drugim, a zdanie (trochę zachwiane) też o niektórych hodowlach mam, choćby jak kiedyś pisałam z punktu widzenia osoby chcącej kupić wilczaczka. Było minęło.... Wolna wola każdego jaką wybierze opcję hodowli... tylko wszystko z umiarem i rozsądkiem. Czyli idealna hodowla to taka, gdzie: - psy mają czystą wodę, codzienne posiłki, żyją w czystych warunkach, stały kontakt nie tylko z właścicielem, ale z całą rodziną, są pielęgnowane, nie rozmnażane bez kontroli, gdzie jest odpowiednia selekcja-dobór (przeanalizowany) pary hodowlanej, gdzie sięga się po reproduktora nie "sprawdzonego", bo daje duże mioty, ale takiego którego linii jest najmniej i nie ważna jest odległość, którą trzeba pokonać aby "zdobyć" jego geny ![]() Zgadzam się z tym co napisała Z Peronówki, i dla mnie w Polsce, mimo tego "co tam" sobie wiem, to jest to hodowla nr 1., bo całkowicie spełnia w/w. P.S. Ale jakbym była hodowczynią, to pewnie opcja "domowa", bo moje zwierzęta mają ogród, ale dom jest najważniejszy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Nie. Tutaj trzeba liczyc sie z tym, ze ktos powie "to nie prawda" i "nie zgadzam sie". A niestety niektorym brakuje argumentow, aby odeprzec ew. zarzuty... I odpowiedziec mna czasem trudne pytania. Lepiej tego unikac... Dlatego zamiast odpowiadac latwiej napisac "nie pisze, bo to strona prywatna..." Ale nie martw sie, to nie tylko problem znany z Polski... Takie krytykowanie pojawia zawsze, gdy ktos nie chce (boi sie) udzielic KONKRETNEJ odpowiedzi... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
VIP Member
|
![]()
Nadzieję, to prędzej czy później i tak szlag trafia, zdrowy rozsądek jednak najważniejszy
![]() Dodałabym jeszcze jedno (pod wpływem Twojego postu)- tak jak hodowcy nie pójdą na oficjalne mówienie o konkurencji, tak my, którzy mamy psy z tych konkretnych hodowli, też tracimy obiektywizm (w pewnym stopniu). W zależności od tego czy jestem zadowolona z dokonanych wyborów, czy tez nie, będę daną hodowlę chwalić lub krytykować. To dość naturalne. Nie oznacza to oczywiście, że wobec innych hodowli muszę być w opozycji. Bo albo kierujemy się osobistymi sympatiami i antypatiami albo ..rozsądnie oceniamy WARTOŚĆ hodowli. Obserwator takich dyskusji może odnieść wrażenie, że trzymamy czyjąś stronę ze względów towarzyskich i tak często jest. Jakieś dziwne poczucie lojalności... i brnięcie w ślepy zaułek bo wiążą nas jakieś relacje.To nie prowadzi do niczego poza ciągłymi awanturami i coraz gorsza atmosferą - ale wiedzy nie wyniesiesz z tego żadnej. ![]() Quote:
Poza tym nie isnieje hodowla, która ma 100 % doskonałych psów, to zwyczajnie niemozliwe ![]() ![]() W przypadku czw szlag trafił całą dokumentację hodowlaną z poczatków rasy, oprócz przypadłości pewnych linii nie znamy tez wyników badań itp.. i od początku wyważa się drzwi.. a hodowcy nie pomagaja oczywiście, ukrywając pewne fakty. W sytuacji wyboru :sprzedam szczeniaki-zostanę ze stadkiem, nie ma miejsca na współpracę, jest konkurencja i zdziwiłabys sie jak ostra czasami. To my- szukajacy, jesteśmy w komfortowej sytuacji bo mamy czas i mozliwość wyboru. Nikt nas nie zmusi to kupna tego czy innego szczeniaka. Możemy więc wg własnej listy kryteriów dokonać wyboru. Owszem, jesteśmy wikłani w tę całą grę ale tylko od nas zależy jaką decyzję podejmiemy i na co postawimy. A potem.. wystawiamy rekomendację..lub nie. Zobacz, że przy okazji tego tematu Peronówka dostała niezłe referencje i cokolwiek by o tej hodowli nie mówić to parę osób postanowiło te rekomendacje dać. Jakiś powód chyba miały? Nie oznacza to oczywiście, że cały świat zacznie wielbić Peronówkę, nie.. ale trudno zignorować to, co zostało napisane ![]() ![]() Wymieniłaś cechy dobrej hodowli... i ja bym się prawie podpisała ![]() ![]() P.s.(y) żeby nie wyszło, że hodowcy wilczaków to jakieś wyjatkowo niefajne środowisko- taką samą sytuację znajdziesz w kaądej rasie i w każdym kraju...
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 10-12-2008 at 22:29. Reason: ps |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
![]() |
#27 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Dałam tego linka, bo pięknie obrazuje to, co napisała Gaga - wilczaki nie są wyjątkiem, jeśli chodzi o hodowle i wystawy. Tak jest w każdej rasie. Ten artykuł pisała hodowczyni seterów irlandzkich - kiedyś nawet myślałam o szczeniaku od nich, ale zrezygnowałam, kiedy nie odpisała na 3 moje długie maile, gdzie tłumaczyłam istotne dla mnie sprawy.
![]() |
#28 | ||||||||||||
VIP Member
|
![]()
btd, moje pytanie bylo JASNE.
Quote:
Nie interesuja mnie przepisy, nastawienie, warunki pogodowe i inne skladowe efektu motyla... TYLKO prosta odpowiedz... 1) Czy wedlug Ciebie BARDZO DOBRY hodowca nigdy nie uzyje do hodowli psa z wynikiem HD-B? 2) Badales psa wiec tez na to mozesz nam odpowiedzic: czy wynik HD-B oznacza, ze pies ma dysplazje? Quote:
Ale wracajac do naszych miotow: 1) miot po Akimie Slnečný dvor - tu masz opis - nie bede go powtarzac: 2005.04.18 - Romantyczne wycieczki (Akim & Merry Bell) Po naszym miocie z Akimem kolejnych hodowcow namawiala do tego samego czeska komisja hodowlana. Wielu odmowilo ze wzgledu na wysokie koszty takiego krycia. Zgodzilo sie 3, ale niestety nie trafili z kryciem, a jeden nie odchowal miotu. Teraz nasz miot 'D' jest jedynym hodowlanym miotem Akima Slnečný dvor, ktory byl jedynym synem Aragorna Potomok vlkov. A wiesz co to znaczy? UNIKALNOSC. I sie oplacilo... Dagan jest na celowniku kilku hodowcow slowackich, Draco ma teraz wlasnie pierwszy miot w niemieckiej hodowli znanej ze zwracania duzej uwagi na charaktery i ciekawe rodowody. Drugi miot jest juz ustawiony. A pies sie dopiero rozkreca... 2) miot po Kondorze - tez nie bede opisywac dlaczego ten pies, a nie inny. Znajdziesz to tutaj: 2006.07.19 - Odkrywamy starą krew, czyli miot 'G' Kondora i Jolly Po tym jak nam sie udalo i ludzie zobaczyli co wyszlo do Kondora ustawila sie istna kolejka hodowcow z Czech, Niemiec i Francji... Udalo sie jedynie Helenie (czeska hodowla Sotis). Reszta chetnych czeka teraz na mioty suczek 'G' lub kryje Geryonem... To bardzo mlody pies, a mial juz miot we Francji, ustawiony jest miot w Niemczech, Polsce, Litwie i u poradcy chowu w Slowacji... Glasya z Francji ma komplet rezerwacjina szczeniaki, a nie miala jeszcze cieczki. Na hodowle bazujaca na Gwaihir slowacki poradca chowu namawia Igiego... Ruda tez sa zainteresowani hodowcy... Dlaczego o tym pisze - bo te wybory w 100% spelnily to co mialy - w rece ludzi trafily szczeniaki z bardzo ciekawymi rodowodami. Nie pisze o siagnieciach wystawowych i podobnych rzeczach, bo to zalezy od tego gdzie sie jezdzi i ile sie jezdzi.... Wyniki mozna "kupic" wydajac na to pieniadze. Jednak zainteresowania hodowcow nie kupisz NIGDY. Zaden hodowca nie przejedzie pol Europy tylko dlatego, aby pokryc swoaja suka psem nieciekawym NAWET jesli hodowca bedzie robil krycia za darmo... Quote:
Mowisz, ze znasz wersje angielska. To wiesz, ze wlasnie taka jest rzeczywistosc... Smutna rzeczywistosc.... Quote:
Quote:
Quote:
A nie rozumiesz, ze nie chodzi o to aby pisac kogo mam na mysli? Nie interesuje mnie, aby osobom, ktorzy szukaja szczeniaka powiedziec "Hodowla XXX to pomylka. Nie kupujcie". NIE O TO CHODZI. Chodzi o to, aby napisac, na CO warto zwracac uwage... Zrobic liste, ktora sprawdzi sie zarowno, gdy kupuje sie szczeniaka z Polski, Czech, Slowacji, Niemieck, czy RPA.... Bo popelniane bledy sa ZAWSZE takie same... Quote:
Quote:
1) w trosce o rase 2) bo tak zalecaja kluby rasy 3) bo tak mowi genetyka malychpopulacji 4) bo hodowcy i wlasciciele zainteresowani rasa zasluguja, aby miec psa CIEKAWEGO. Nie oszukujmy sie - w kryciach, gdzie jest 5 takich smaych skojarzen hodowcy, jesli juz cos uzyja, to zwykle jednego psa. Reszta wlascicieli nawet starajac sie nie znajdzie zainteresowanych, bo nikt nie jest zaniteresowany uzywaniem psow o stale tych samych rodowodach... Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() A co do zarzutow alfy i omegi... Od 10 lat siedze AKTYWNIE w wilczakach. Nie chodzi o czas, ale o to, co w tym czasie powstalo... A powstala najlepsza na swiecie (wiem jak brzmi, ale mielismy juz gratulacje od calych zwiazkow kynologicznych za pomysl) bada danych konkretnej rasy psow. To ponad 10 lat zbierania informacji, danych o chorobach, hodowlach i wlascicielach. 10 lat kontaktu z ludzmi z calej Europy, a obecnie i swiata. Ale i 10 lat sluchania tego co w trawie piszczy..... Nie, nie jestem alfa i omega, ale jesli chodzi o wilczaki to niewiele jest osob w tej rasie, ktory ma taki komplet informacji... A jesli to kogos kole w oczy... wolna wola - zamiast krytykowac, czy nie lepiej tez zaczac cos robic? Ale to jest W PORZADKU. Jesli sie z czyms nie zgadzasz to PISZ. Akurat to forum to nie jest kolko wzajemnej adoracji... I potrafie uszanowac osoby, ktore SAME mysla... Ale obecnie widze, ze masz jedynie cos DO MNIE. I jedyne co zrobiles to napisales te same zarzuty, ktore slyszalam od Twoich dobrych znajomych. Natomiast uzasadnie i KONKRETY sa tutaj ZEROWE!
![]() |
![]() |
#29 | |||||||||||||
VIP Member
|
![]()
Widze, ze temat uciekl i zostal przeoczony, wiec probuje jeszcze raz....
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#30 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Nic nie uciekło, spokojnie spokojnie.
![]() |
|
|