Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2008, 20:46   #21
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
Czy hodowca "kojcowy" czy "domowy"? Temat: Hodowcy o hodowcach - prawda czy fałsz.
Mam wrażenie, że cały czas piszecie o jednej hodowli, a za chwile są jakieś przepychanki słowne.
Tzn caly czas jest proba powrotu do mowienia o PROBLEMACH, a nie hodowlach. ALE... jesli napisze sie, ze
1) hodowanie na psach niebadanych to rozmnazanie
2) trzymanie psow w tragicznych warunkach to mordownia
3) hodowca, ktory pozbywia sie psow starych i niehodowlanych to rozmnazacz
...
to zamiast dyskusji bedziemy mieli glosy hodowcow (wlascicieli psow) z hodowli, gdzie hoduje sie na psach niebadanych, trzyma psy w strasznych warunkach, a hodowcy likwiduja psy nie przynoszace zysku, ze to podly atak na konkurencje...

Quote:
Czytając sobie różne wypowiedzi, to zastanawiam się jaka właściwie hodowla jest dobra: czy ta "domowa", szanowana itd.- w której zatajane są pewne "rzeczy", choćby takie jak np. "co" się stało, że pies ma "defekt" i tym podobne, a przecież "TAKA" hodowla, to nie możliwe...; czy może lepsza jest hodowla, gdzie psy są na czas nieobecności właściciela zamykane w kojcach, a po jego powrocie mają do dyspozycji ogród i dom...
Ale wlasnie o to chodzi.... Aby pomyslec CO jest wazne i zdawac sobie sprawe, ze nie wszystko zloto co sie swieci... Kazdy ma swoje preferencje co do hodowli i rozne rzeczy sie licza.... Ale nie warto dobierac hodowli wedlug tego co mozna wyczytac na stronie...
Ja wiem, ze jesli sie ktos zdecyduje to kupi danego szczeniaka... Sama wybierajac wilczaka mialam w glowie pierwsza podstawowa rzecz "Szczeniak ma byc z hodowli domowej". Pojechalam, zobaczylam rodzicow, okazalo sie, ze hodowla jest kojcowa. A MIMO tego bylam zdecydowana wziac szczeniaka... Nic z tego nie wyszlo i w sumie zle bym nie trafila, ale wtedy chcialam zlamac podstawowa zasade z listy "jak poznac dobrego hodowce".
Na serio warto wiec wczesniej wiedziec, co sie zastanie i co sie dostanie...

Ufajac slowom hodowcy i reklamom mamy niestety wlascicieli, ktorzy chcieli psa po zdrowych rodzicach, z dobrym charakterem, z dobrej, szanowanej hodowli, od hodowcy, ktory wie co robi i szczyci sie kontaktem z wlascicielami.
Co z tego wyszlo. Szczeniak przerazony, ktorego miesiacami trzeba bylo resocjalizowac. Poczatek to byly stale wizyty u lekarza, bo szczeniak byl zle karmiony i mial powazne braki, a co za tym idzie problemy zdrowotne. A hodowca unikal jakichkolwiek prob kontaktu...

Quote:
Ale skoro taki temat, to może przydałby się ranking hodowli w Polsce uwzględniający wszystkie dobre rzeczy jakie się w nich zdarzyły (np. wystawy itp.) oraz te złe (np. śmiertelność w miotach, wady u dorosłych zwierząt z tej hodowli).
Przy takim rankingu bysmy sie pozabijali.... Poza tym niestety nie mowilby nic... Wyniki wystaw? Jakie, ktore, jak je liczyc...? Jak ocenic, czy lepsze jest 50 BOB zdobytych na wystawach bez konkurencji, czy jeden BOB zdobyty na wystawie wsrod 50 wystawianych CzW? Latwiej powiedziec chetnym JAK ma wygladac wilczak i do czego maja rownac... wtedy sami wybiora o wiele lepiej niz kierujac sie wynikami wystaw...

A negatywne. Kiedys robilismy takie proby... Ale za wysoko wyladuja ci, ktorzy ukrywaja dane... I np. w hodowli czeskie hodowle, ktore podaja oficjalnie wszystkie wyniki badan na dysplazje ladowaly o wiele gorzej, niz co niektore nop wloskie hodowle, gdzie hodowca opublikowal jedynie wyniki psow zdrowych, a zle wyniki (ktore znalismy, ale nie bylo na to papierku) byly ukrywane. To samo masz w Polsce. Znamy psy, ktore sa przebadane i maja ciezka dysplazje, ale myslisz, ze znajdziesz je w bazie? Oj, nie... Hodowcy podsylaja jedynie wyniki HD-A. Psy dysplatyczne figuruja tam jako "wynik nieznany"... My na stronach publikujemy 100% wynikow i prosimy WSZYSTKICH wlascicieli o ich wykonywanie. Srednia psow zdrowych mamy jedna z najlepszych w rasie. Ale w porownaniu do niektorych polskich hodowli wypadniemy gorzej, bo zlych wynikow NIE UKRYWAMY... A niestety przyklady takich przekretow zna kazdy czlowiek, ktory troche siedzi w tej rasie... I to jest u nas powaznym problemem...
Mozna oczywiscie zrobic stetystyki, gdzie brakujace wyniki zastapic wynikiem "potencjalne HD-E" - wtedy wyplyna hodowle majace dobre wyniki i przeswietlajace wiekszosc psow. A te lubiace przekrety dostana w kosc. ALE jednoczesnie oberwa tez hodowle, gdzie hodowcom nie udalo sie namowic nowych wlascicieli na przebadanie psa...
Do czasu, gdy nie bedzie obowiazku publikacji wynikow i nie zniknie proceder, ze psy sie bada, ale wpisuje do rodowodu jedynie ten dobry to nie ma jak robic jakiegos porownania...

Smiertelnosc w miotach? Wiesz ile jest "pustych" kryc, bo nie przezyl caly miot? Dlaczego praktycznie nikt nie publikuje na stronach danych o tym ile urodzilo sie szczeniakow? Mielismy hodowcow-nasladowcow naszych tabelek, ale poznikaly po tym, jak hodowca, ktory atakowal wszystkich innych, ze zle hoduja i na zlych psach musial "wykasowac" miot, ktory w wieku kilku tygodni zlikwidowala wlasna matka?
Z polskiego podworeczka: mielismy atak na jednego z hodowcow, bo odszedl jeden ze szczeniakow. Bylo gadanie za plecami, jakies glupie podtesty, ze to slaby hodowca... Okazalo sie, ze szczeniaczek zginal u nowego wlasciciela. Ale wiesz kto atakowal? Dwoch hodowcow. Jeden, ktory stracil caly miot. Drugi, ktory stracil w niewyjasnionych sytuacjach kilkutygodniowego szczeniaka...
Takie zaklamanie na serio budzi agresje... Nikt nie jest boski i bez skaz. Kazdy ma swoja wizje hodowli i zycia z psami. Ale mamy tak, ze za "agresje" atakuje inne psy wlasciciel agresywnej suki. Hodowca niebadanych psow (mozliwe, ze chorych) atakuje innego, ze hoduje na psie/suce z "trygicznym" wynikiem HD-B. I..I...I....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 10-12-2008, 21:22   #22
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Problem jest taki ze z tego co slyszalem/czytalem wolfdog mial byc ogolnowilczakowa platforma komunikacji, wymiany informacji itd. Zalozony przez jedna z hodowli, fakt, ale ogolny. A wg mnie i moim zdaniem stal sie przedluzeniem 'z peronowki'.

Wiem jak to jest trudno samemu zrobic cos od zera i rozkrecic w necie, miec wielka spolecznosc i nagle trafic na malkontentow co sie czepiaja i im sie nie podoba twoja spoleczna praca i poswiecenie (zakładałem i adminowalem pierwsza odslone portalu fotografii ratowniczej ratownictwo.org.pl, przy drugiej juz tylko pomagam). No ale niestety : albo dla spolecznosci, albo dla siebie.
Old 10-12-2008, 21:32   #23
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Tak Gaga masz rację - ale zawsze cień nadzieji można mieć...
A ja czytając, to faktycznie wyciągam wnioski często poparte "wiedzą tajemną" o tych jak to wspomniałaś "owocach" - no bo nawet człowiek nie z kręgu hodowców, może domyśleć się dlaczego wspaniały pod względem wyglądu pies nie nadaje się na wystawy... - niektórych naprawdę szkoda
Myślę też, że nie jest głupim pomysł jaki wcześniej padł odnośnie komisji sprawdzającej stan hodowli. Ale to chyba mógłby być kolejny punkt działania jak to kiedyś planowaliście Klubu CZW w Polsce.

Ponieważ nie jestem hodowczynią, a tylko właścicielką, to mogę oceniać,
tylko to co faktycznie jeden hodowca mówi o drugim, a zdanie (trochę zachwiane) też o niektórych hodowlach mam, choćby jak kiedyś pisałam z punktu widzenia osoby chcącej kupić wilczaczka. Było minęło....

Wolna wola każdego jaką wybierze opcję hodowli... tylko wszystko z umiarem i rozsądkiem. Czyli idealna hodowla to taka, gdzie:
- psy mają czystą wodę, codzienne posiłki, żyją w czystych warunkach, stały kontakt nie tylko z właścicielem, ale z całą rodziną, są pielęgnowane, nie rozmnażane bez kontroli, gdzie jest odpowiednia selekcja-dobór (przeanalizowany) pary hodowlanej, gdzie sięga się po reproduktora nie "sprawdzonego", bo daje duże mioty, ale takiego którego linii jest najmniej i nie ważna jest odległość, którą trzeba pokonać aby "zdobyć" jego geny; gdzie zwierzęta mają wykonane badania; gdzie jest prawidłowa socjalizacja maluszków. Gdzie właścicielowi można bez wstydu zadawać "trudne" pytania mając od niego maluszka i oczekiwać od niego rady. Czy coś jeszcze? Bo wydaje mi się, że wypisałam najważniejsze rzeczy....
Zgadzam się z tym co napisała Z Peronówki, i dla mnie w Polsce, mimo tego "co tam" sobie wiem, to jest to hodowla nr 1., bo całkowicie spełnia w/w.

P.S. Ale jakbym była hodowczynią, to pewnie opcja "domowa", bo moje zwierzęta mają ogród, ale dom jest najważniejszy

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 10-12-2008, 21:54   #24
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Problem jest taki ze z tego co slyszalem/czytalem wolfdog mial byc ogolnowilczakowa platforma komunikacji, wymiany informacji itd. Zalozony przez jedna z hodowli, fakt, ale ogolny. A wg mnie i moim zdaniem stal sie przedluzeniem 'z peronowki'.
Ja sadze, ze problem jest inny... Tak sie sklada, ze widzisz tutaj wlascicieli psow ze WSZYSTKICH hodowli. Natomiast brakuje obecnosci dwoch hodowcow. I mimo mowienia regulek takich, jaka napisales (ze wolfdog to przedluzenie "Peronowki") to nie oszukujmy sie. Prawdziwym powodem jest to, ze nie jest to strona prywatna, gdzie mozna napisac jedyne sluszne zdanie, a te ktore nam nie pasuja zwyczajnie wykasowac.
Nie. Tutaj trzeba liczyc sie z tym, ze ktos powie "to nie prawda" i "nie zgadzam sie". A niestety niektorym brakuje argumentow, aby odeprzec ew. zarzuty... I odpowiedziec mna czasem trudne pytania.

Lepiej tego unikac...

Dlatego zamiast odpowiadac latwiej napisac "nie pisze, bo to strona prywatna..." Ale nie martw sie, to nie tylko problem znany z Polski... Takie krytykowanie pojawia zawsze, gdy ktos nie chce (boi sie) udzielic KONKRETNEJ odpowiedzi...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 10-12-2008, 22:07   #25
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Nadzieję, to prędzej czy później i tak szlag trafia, zdrowy rozsądek jednak najważniejszy

Dodałabym jeszcze jedno (pod wpływem Twojego postu)- tak jak hodowcy nie pójdą na oficjalne mówienie o konkurencji, tak my, którzy mamy psy z tych konkretnych hodowli, też tracimy obiektywizm (w pewnym stopniu). W zależności od tego czy jestem zadowolona z dokonanych wyborów, czy tez nie, będę daną hodowlę chwalić lub krytykować. To dość naturalne. Nie oznacza to oczywiście, że wobec innych hodowli muszę być w opozycji. Bo albo kierujemy się osobistymi sympatiami i antypatiami albo ..rozsądnie oceniamy WARTOŚĆ hodowli. Obserwator takich dyskusji może odnieść wrażenie, że trzymamy czyjąś stronę ze względów towarzyskich i tak często jest. Jakieś dziwne poczucie lojalności... i brnięcie w ślepy zaułek bo wiążą nas jakieś relacje.To nie prowadzi do niczego poza ciągłymi awanturami i coraz gorsza atmosferą - ale wiedzy nie wyniesiesz z tego żadnej.

Quote:
o tych jak to wspomniałaś "owocach" - no bo nawet człowiek nie z kręgu hodowców, może domyśleć się dlaczego wspaniały pod względem wyglądu pies nie nadaje się na wystawy... - niektórych naprawdę szkoda
bo jest wnętrem? Bo właściciel ma w nosie wystawy? powodów może być sto... Czy psa szkoda? Niekoniecznie.. bo nigdzie nie jest powiedziane, że pies byłby uzywany w hodowli.Tu nie ma automatu:ładny więc rep.
Poza tym nie isnieje hodowla, która ma 100 % doskonałych psów, to zwyczajnie niemozliwe I mimo niewielkiej jeszcze populacji rasy, nie kazdy musi czuc misję zawilczakowywania świata
W przypadku czw szlag trafił całą dokumentację hodowlaną z poczatków rasy, oprócz przypadłości pewnych linii nie znamy tez wyników badań itp.. i od początku wyważa się drzwi.. a hodowcy nie pomagaja oczywiście, ukrywając pewne fakty. W sytuacji wyboru :sprzedam szczeniaki-zostanę ze stadkiem, nie ma miejsca na współpracę, jest konkurencja i zdziwiłabys sie jak ostra czasami. To my- szukajacy, jesteśmy w komfortowej sytuacji bo mamy czas i mozliwość wyboru. Nikt nas nie zmusi to kupna tego czy innego szczeniaka. Możemy więc wg własnej listy kryteriów dokonać wyboru. Owszem, jesteśmy wikłani w tę całą grę ale tylko od nas zależy jaką decyzję podejmiemy i na co postawimy.

A potem.. wystawiamy rekomendację..lub nie. Zobacz, że przy okazji tego tematu Peronówka dostała niezłe referencje i cokolwiek by o tej hodowli nie mówić to parę osób postanowiło te rekomendacje dać. Jakiś powód chyba miały? Nie oznacza to oczywiście, że cały świat zacznie wielbić Peronówkę, nie.. ale trudno zignorować to, co zostało napisane A wierz mi, ze autorzy tych wypowiedzi to nie jest ścisła grupa bliskich sobie przyjaciół, idących ramię w ramię na odsiecz

Wymieniłaś cechy dobrej hodowli... i ja bym się prawie podpisała Poza motywacją wyboru repa.. bo tu kryteria wyboru moga byc takie same jak kryteria wyboru szczeniaka- bardzo indywidualne. Trudno je obiektywnie oceniać. Co do reszty sie zgadzam

P.s.(y)
żeby nie wyszło, że hodowcy wilczaków to jakieś wyjatkowo niefajne środowisko- taką samą sytuację znajdziesz w kaądej rasie i w każdym kraju...

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 10-12-2008 at 22:29. Reason: ps
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 01:21   #26
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

http://pies.onet.pl/18340,13,17,grze...w,artykul.html
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 11:50   #27
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Dałam tego linka, bo pięknie obrazuje to, co napisała Gaga - wilczaki nie są wyjątkiem, jeśli chodzi o hodowle i wystawy. Tak jest w każdej rasie. Ten artykuł pisała hodowczyni seterów irlandzkich - kiedyś nawet myślałam o szczeniaku od nich, ale zrezygnowałam, kiedy nie odpisała na 3 moje długie maile, gdzie tłumaczyłam istotne dla mnie sprawy.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 16:05   #28
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

btd, moje pytanie bylo JASNE.

Quote:
Originally Posted by z Peronówki
1) Czy wedlug Ciebie produkcja jest hodowanie na rodzicach zdrowych i przebadanych. Czy produkcja jest hodowane na niebadanych psach w rasie, gdzie dysplazja stawow jest jednak dosyc czesta?
Napisze jeszcze prosciej: czy produkcja jest hodowanie na psach przebadanych i zdrowych czy tez na psach niebadanych i mozliwe, ze chorych.

Nie interesuja mnie przepisy, nastawienie, warunki pogodowe i inne skladowe efektu motyla... TYLKO prosta odpowiedz...

Quote:
Ty użyłaś psa z wynikiem B.
1) Czy wedlug Ciebie BARDZO DOBRY hodowca nigdy nie uzyje do hodowli psa z wynikiem HD-B?

2) Badales psa wiec tez na to mozesz nam odpowiedzic: czy wynik HD-B oznacza, ze pies ma dysplazje?

Quote:
Niby dopuszczalne,ale jak dla mnie jak ktos tak bardzo aspiruje do bycia debesciakiem to nie ma miejsca na cos takiego (pewnie nie było innej opcji dodania potrzebnych genów do hodowli - może np. wzrost?)
btd, uzylam nie JEDNEGO psa z wynikiem HD-B, ale DWA takie psy. Wlasnie dlatego, ze "aspiruje do bycia debesciakiem", czy raczej mam ambicje, aby to co robie robic jak najlepiej... Nie ja jedna - dawno minely czasy, gdy system promowal sie to, aby byc jak najwiekszym przecietniakiem... Teraz, czy tego chcesz czy nie, najlepsze hodowle w Polsce i w Europie nakrecane sa tym samym... AMBICJA, by hodowac psy jak najlepsze, najladniejsze, najzdrowsze, najciekawsze, z jak najlepszymi charakterami... Jesli to dla Ciebie wada... coz... masz prawo.

Ale wracajac do naszych miotow:
1) miot po Akimie Slnečný dvor - tu masz opis - nie bede go powtarzac:
2005.04.18 - Romantyczne wycieczki (Akim & Merry Bell)
Po naszym miocie z Akimem kolejnych hodowcow namawiala do tego samego czeska komisja hodowlana. Wielu odmowilo ze wzgledu na wysokie koszty takiego krycia. Zgodzilo sie 3, ale niestety nie trafili z kryciem, a jeden nie odchowal miotu. Teraz nasz miot 'D' jest jedynym hodowlanym miotem Akima Slnečný dvor, ktory byl jedynym synem Aragorna Potomok vlkov. A wiesz co to znaczy? UNIKALNOSC.
I sie oplacilo... Dagan jest na celowniku kilku hodowcow slowackich, Draco ma teraz wlasnie pierwszy miot w niemieckiej hodowli znanej ze zwracania duzej uwagi na charaktery i ciekawe rodowody. Drugi miot jest juz ustawiony. A pies sie dopiero rozkreca...

2) miot po Kondorze - tez nie bede opisywac dlaczego ten pies, a nie inny. Znajdziesz to tutaj:
2006.07.19 - Odkrywamy starą krew, czyli miot 'G' Kondora i Jolly
Po tym jak nam sie udalo i ludzie zobaczyli co wyszlo do Kondora ustawila sie istna kolejka hodowcow z Czech, Niemiec i Francji... Udalo sie jedynie Helenie (czeska hodowla Sotis). Reszta chetnych czeka teraz na mioty suczek 'G' lub kryje Geryonem... To bardzo mlody pies, a mial juz miot we Francji, ustawiony jest miot w Niemczech, Polsce, Litwie i u poradcy chowu w Slowacji... Glasya z Francji ma komplet rezerwacjina szczeniaki, a nie miala jeszcze cieczki. Na hodowle bazujaca na Gwaihir slowacki poradca chowu namawia Igiego... Ruda tez sa zainteresowani hodowcy...

Dlaczego o tym pisze - bo te wybory w 100% spelnily to co mialy - w rece ludzi trafily szczeniaki z bardzo ciekawymi rodowodami. Nie pisze o siagnieciach wystawowych i podobnych rzeczach, bo to zalezy od tego gdzie sie jezdzi i ile sie jezdzi.... Wyniki mozna "kupic" wydajac na to pieniadze. Jednak zainteresowania hodowcow nie kupisz NIGDY. Zaden hodowca nie przejedzie pol Europy tylko dlatego, aby pokryc swoaja suka psem nieciekawym NAWET jesli hodowca bedzie robil krycia za darmo...

Quote:
No i oczywiście wg ciebie jak nie ma przeswietlenia to pies na pewno ma dysplazje.
Tak. Jesli hodowca pisze, ze wyniki przeswietlen sa bardzo wazne i kazdy musi je robic. Bada czesc psow, a jednoczesnie hoduje tez na nieprzebadanych to dla mnie jest oczywiste, ze probuje nie stracic - jesli wynik byl slaby to musialby albo wycofac psa z hodowli, albo licuyc sie z tym, ze nie bedzie mial chetnych na szczenieta. Jesli wynik zostaje ukryty, a hodowca zacznie pisac, ze psow nie bada, ale sa zdrowe to czasem ktos sie na to zlapie...

Mowisz, ze znasz wersje angielska. To wiesz, ze wlasnie taka jest rzeczywistosc... Smutna rzeczywistosc....

Quote:
Ja CIRI przeswietlilem i kazdego bede przeswietlal, ale u nas to nie jest obowiazkowe.
PO CO ja przeswietliles? PO CO bedziesz przeswietlal kazdego? PO CO bedziesz wyrzucal na to pieniadze?

Quote:
Po 1. ty uważasz że najciekawsze. I to w całej rasie, hoho wysoko mierzysz. 2.A może żaden nie był taki super i dlatego cały czas szukasz?
A moze jestem odpowiedzialnym hodowca, ktory wie czym jest genetyka oraz zdaje sobie doskonale fakt z tego, ze wilczaki sa rasa rzadka, a kazda zbedna powtorka zaweza pule genetyczna? I wlasnie z tego powodu oba kraje pochodzania rasy maja komisje hodowlane, ktore walcza z rozmnazaczami, ktorzy chcieliby lupac ciagle te same mioty?

Quote:
Żałosne. Moze napiszesz o kim piszesz? U kogo w kieszeni siedzisz ze wiesz na co go stac?
Nie u kogo... Pisze z doswiadczenia... nie znam ZADNEJ szanowanej hodowli, ktora by sie zajmowala powtorkami... i tluczeniem stale tego samego... Ty znasz?

Quote:
Ja nie sciemniam, piszę WYRAŹNIE kogo mam na myśli: slabisz mnie
A nie rozumiesz, ze nie chodzi o to aby pisac kogo mam na mysli? Nie interesuje mnie, aby osobom, ktorzy szukaja szczeniaka powiedziec "Hodowla XXX to pomylka. Nie kupujcie". NIE O TO CHODZI.
Chodzi o to, aby napisac, na CO warto zwracac uwage... Zrobic liste, ktora sprawdzi sie zarowno, gdy kupuje sie szczeniaka z Polski, Czech, Slowacji, Niemieck, czy RPA.... Bo popelniane bledy sa ZAWSZE takie same...

Quote:
cos z jajami. Na razie jedynie co da sie odcyfrowac to wrzucajac cytaty na google że jeździsz po Eli za to że napisała o tobie nie tak.
2 zagadnienia dotyczyly Slowacji. Trzecie bylo rzeczywiscie o mnie... Jesli wedlug Ciebie, ktos ma prawo pisac zwykle klamstwa, aby zemscic sie na hodowcy i suce WYLACZNIE dlatego, ze wlasnie po tej suce nie dostalo sie szczeniania to mamy KOMPLETNIE inne podejscie do zwykle ludzkiej przyzwoitosci...

Quote:
Jak na razie tu jest Polska i komisje hodowlane w Czechach i Slowacji mozna miec gleboko w dupie. Gdzie jest napisane w Polsce ze sie 'nie robi powtorek'? Dokladny tytul regulaminu i paragraf prosze. Polskie przepisy kynologiczne mocno się różnia od czeskich i słowackich i w Polsce obowiazuja nasze.
To przeczytaj o co chodzi w tym temacie. Nie CO WOLNO robic. I co moze robic PRZECIETNA hodowla CzW... Ale o to jak wybrac jak NAJLEPSZA hodowle. A ta powtorek nie robi. Nie robi:
1) w trosce o rase
2) bo tak zalecaja kluby rasy
3) bo tak mowi genetyka malychpopulacji
4) bo hodowcy i wlasciciele zainteresowani rasa zasluguja, aby miec psa CIEKAWEGO. Nie oszukujmy sie - w kryciach, gdzie jest 5 takich smaych skojarzen hodowcy, jesli juz cos uzyja, to zwykle jednego psa. Reszta wlascicieli nawet starajac sie nie znajdzie zainteresowanych, bo nikt nie jest zaniteresowany uzywaniem psow o stale tych samych rodowodach...

Quote:
Kazdy moze napisac ze ma chetnych jeszcze przed kryciem. Nic tym nie udowodnisz
Jasne, ze kazdy moze pisac... Ale kazdy wie tez jak jest... W przypadku nowych hodowli klopoty z chetnymi nie sa niczym dziwnym. Ale jesli hodowla miala juz mioty i z kazdym chetnych jest coraz mniej to...daje to do myslenia...

Quote:
Jak jakiegos hodowce stac na to - na danie a nie sprzedawanie to zle?
Nie chodzi czy stac... Chodzi, czy nie jest do tego zmuszony...

Quote:
Znowu wracamy do punktu wyjscia - jak cos jest pasja to nie ma z tym problemu no nie? A jak ktos liczy kase to musi kazdego sprzedac. Zapewnie ten fakt ma symbolizowac wysoka jakosc? Im wiecej zaplacisz tym lepiej?
Czytales forum i tematy o cenach? Widac niezbyt dokladnie... przeczytaj JESZCZE raz. Bo nie chce pisac ponownie o czym pisalam kilkakrotnie...

Quote:
Moj glowny zarzut jest taki ze usilujesz wykreowac sie na wilczakowa alfe i omege w Polsce i podpierac sie wybiorczo przedstawianymi faktami z Czech i Slowacji. Oczywiscie przy pomocy 'krewnych i znajomych krolika' zeby stworzyc pozory ze nie jestes sama.
Widze, ze kogos boli, ze zamiast chowac to co wiem tylko dla siebie pisze o tym na forum... Sadzisz, ze lepsze jest podejscie "wiem, ale nie powiem", bo dzieki temu zachowam odpowiednia skromnosc... A czy czasem nie jest tak, ze boli to osoby, ktore nie sa w stanie w niektorych tematach powiedziec KOMPLETNIE nic... Boli, bo chcialyby "zablysnac", a nie sa w stanie napisac nic...
A co do zarzutow alfy i omegi... Od 10 lat siedze AKTYWNIE w wilczakach. Nie chodzi o czas, ale o to, co w tym czasie powstalo... A powstala najlepsza na swiecie (wiem jak brzmi, ale mielismy juz gratulacje od calych zwiazkow kynologicznych za pomysl) bada danych konkretnej rasy psow. To ponad 10 lat zbierania informacji, danych o chorobach, hodowlach i wlascicielach. 10 lat kontaktu z ludzmi z calej Europy, a obecnie i swiata. Ale i 10 lat sluchania tego co w trawie piszczy..... Nie, nie jestem alfa i omega, ale jesli chodzi o wilczaki to niewiele jest osob w tej rasie, ktory ma taki komplet informacji...
A jesli to kogos kole w oczy... wolna wola - zamiast krytykowac, czy nie lepiej tez zaczac cos robic?

Quote:
i doskonale widac ze swiat nie wyglada jak bys TY chciala przedstawic. Na wystawy poogladac tez jezdzilem zanim jeszcze cokolwiek wybralem i swoje zobaczylem.
Ale to jest W PORZADKU. Jesli sie z czyms nie zgadzasz to PISZ. Akurat to forum to nie jest kolko wzajemnej adoracji... I potrafie uszanowac osoby, ktore SAME mysla... Ale obecnie widze, ze masz jedynie cos DO MNIE. I jedyne co zrobiles to napisales te same zarzuty, ktore slyszalam od Twoich dobrych znajomych. Natomiast uzasadnie i KONKRETY sa tutaj ZEROWE!

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 16-12-2008, 18:39   #29
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Widze, ze temat uciekl i zostal przeoczony, wiec probuje jeszcze raz....

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
btd, moje pytanie bylo JASNE.

Quote:
Originally Posted by z Peronówki
1) Czy wedlug Ciebie produkcja jest hodowanie na rodzicach zdrowych i przebadanych. Czy produkcja jest hodowane na niebadanych psach w rasie, gdzie dysplazja stawow jest jednak dosyc czesta?
Napisze jeszcze prosciej: czy produkcja jest hodowanie na psach przebadanych i zdrowych czy tez na psach niebadanych i mozliwe, ze chorych.

Nie interesuja mnie przepisy, nastawienie, warunki pogodowe i inne skladowe efektu motyla... TYLKO prosta odpowiedz...

Quote:
Ty użyłaś psa z wynikiem B.
1) Czy wedlug Ciebie BARDZO DOBRY hodowca nigdy nie uzyje do hodowli psa z wynikiem HD-B?

2) Badales psa wiec tez na to mozesz nam odpowiedzic: czy wynik HD-B oznacza, ze pies ma dysplazje?

Quote:
Niby dopuszczalne,ale jak dla mnie jak ktos tak bardzo aspiruje do bycia debesciakiem to nie ma miejsca na cos takiego (pewnie nie było innej opcji dodania potrzebnych genów do hodowli - może np. wzrost?)
btd, uzylam nie JEDNEGO psa z wynikiem HD-B, ale DWA takie psy. Wlasnie dlatego, ze "aspiruje do bycia debesciakiem", czy raczej mam ambicje, aby to co robie robic jak najlepiej... Nie ja jedna - dawno minely czasy, gdy system promowal sie to, aby byc jak najwiekszym przecietniakiem... Teraz, czy tego chcesz czy nie, najlepsze hodowle w Polsce i w Europie nakrecane sa tym samym... AMBICJA, by hodowac psy jak najlepsze, najladniejsze, najzdrowsze, najciekawsze, z jak najlepszymi charakterami... Jesli to dla Ciebie wada... coz... masz prawo.

Ale wracajac do naszych miotow:
1) miot po Akimie Slnečný dvor - tu masz opis - nie bede go powtarzac:
2005.04.18 - Romantyczne wycieczki (Akim & Merry Bell)
Po naszym miocie z Akimem kolejnych hodowcow namawiala do tego samego czeska komisja hodowlana. Wielu odmowilo ze wzgledu na wysokie koszty takiego krycia. Zgodzilo sie 3, ale niestety nie trafili z kryciem, a jeden nie odchowal miotu. Teraz nasz miot 'D' jest jedynym hodowlanym miotem Akima Slnečný dvor, ktory byl jedynym synem Aragorna Potomok vlkov. A wiesz co to znaczy? UNIKALNOSC.
I sie oplacilo... Dagan jest na celowniku kilku hodowcow slowackich, Draco ma teraz wlasnie pierwszy miot w niemieckiej hodowli znanej ze zwracania duzej uwagi na charaktery i ciekawe rodowody. Drugi miot jest juz ustawiony. A pies sie dopiero rozkreca...

2) miot po Kondorze - tez nie bede opisywac dlaczego ten pies, a nie inny. Znajdziesz to tutaj:
2006.07.19 - Odkrywamy starą krew, czyli miot 'G' Kondora i Jolly
Po tym jak nam sie udalo i ludzie zobaczyli co wyszlo do Kondora ustawila sie istna kolejka hodowcow z Czech, Niemiec i Francji... Udalo sie jedynie Helenie (czeska hodowla Sotis). Reszta chetnych czeka teraz na mioty suczek 'G' lub kryje Geryonem... To bardzo mlody pies, a mial juz miot we Francji, ustawiony jest miot w Niemczech, Polsce, Litwie i u poradcy chowu w Slowacji... Glasya z Francji ma komplet rezerwacjina szczeniaki, a nie miala jeszcze cieczki. Na hodowle bazujaca na Gwaihir slowacki poradca chowu namawia Igiego... Ruda tez sa zainteresowani hodowcy...

Dlaczego o tym pisze - bo te wybory w 100% spelnily to co mialy - w rece ludzi trafily szczeniaki z bardzo ciekawymi rodowodami. Nie pisze o siagnieciach wystawowych i podobnych rzeczach, bo to zalezy od tego gdzie sie jezdzi i ile sie jezdzi.... Wyniki mozna "kupic" wydajac na to pieniadze. Jednak zainteresowania hodowcow nie kupisz NIGDY. Zaden hodowca nie przejedzie pol Europy tylko dlatego, aby pokryc swoaja suka psem nieciekawym NAWET jesli hodowca bedzie robil krycia za darmo...

Quote:
No i oczywiście wg ciebie jak nie ma przeswietlenia to pies na pewno ma dysplazje.
Tak. Jesli hodowca pisze, ze wyniki przeswietlen sa bardzo wazne i kazdy musi je robic. Bada czesc psow, a jednoczesnie hoduje tez na nieprzebadanych to dla mnie jest oczywiste, ze probuje nie stracic - jesli wynik byl slaby to musialby albo wycofac psa z hodowli, albo licuyc sie z tym, ze nie bedzie mial chetnych na szczenieta. Jesli wynik zostaje ukryty, a hodowca zacznie pisac, ze psow nie bada, ale sa zdrowe to czasem ktos sie na to zlapie...

Mowisz, ze znasz wersje angielska. To wiesz, ze wlasnie taka jest rzeczywistosc... Smutna rzeczywistosc....

Quote:
Ja CIRI przeswietlilem i kazdego bede przeswietlal, ale u nas to nie jest obowiazkowe.
PO CO ja przeswietliles? PO CO bedziesz przeswietlal kazdego? PO CO bedziesz wyrzucal na to pieniadze?

Quote:
Po 1. ty uważasz że najciekawsze. I to w całej rasie, hoho wysoko mierzysz. 2.A może żaden nie był taki super i dlatego cały czas szukasz?
A moze jestem odpowiedzialnym hodowca, ktory wie czym jest genetyka oraz zdaje sobie doskonale fakt z tego, ze wilczaki sa rasa rzadka, a kazda zbedna powtorka zaweza pule genetyczna? I wlasnie z tego powodu oba kraje pochodzania rasy maja komisje hodowlane, ktore walcza z rozmnazaczami, ktorzy chcieliby lupac ciagle te same mioty?

Quote:
Żałosne. Moze napiszesz o kim piszesz? U kogo w kieszeni siedzisz ze wiesz na co go stac?
Nie u kogo... Pisze z doswiadczenia... nie znam ZADNEJ szanowanej hodowli, ktora by sie zajmowala powtorkami... i tluczeniem stale tego samego... Ty znasz?

Quote:
Ja nie sciemniam, piszę WYRAŹNIE kogo mam na myśli: slabisz mnie
A nie rozumiesz, ze nie chodzi o to aby pisac kogo mam na mysli? Nie interesuje mnie, aby osobom, ktorzy szukaja szczeniaka powiedziec "Hodowla XXX to pomylka. Nie kupujcie". NIE O TO CHODZI.
Chodzi o to, aby napisac, na CO warto zwracac uwage... Zrobic liste, ktora sprawdzi sie zarowno, gdy kupuje sie szczeniaka z Polski, Czech, Slowacji, Niemieck, czy RPA.... Bo popelniane bledy sa ZAWSZE takie same...

Quote:
cos z jajami. Na razie jedynie co da sie odcyfrowac to wrzucajac cytaty na google że jeździsz po Eli za to że napisała o tobie nie tak.
2 zagadnienia dotyczyly Slowacji. Trzecie bylo rzeczywiscie o mnie... Jesli wedlug Ciebie, ktos ma prawo pisac zwykle klamstwa, aby zemscic sie na hodowcy i suce WYLACZNIE dlatego, ze wlasnie po tej suce nie dostalo sie szczeniania to mamy KOMPLETNIE inne podejscie do zwykle ludzkiej przyzwoitosci...

Quote:
Jak na razie tu jest Polska i komisje hodowlane w Czechach i Slowacji mozna miec gleboko w dupie. Gdzie jest napisane w Polsce ze sie 'nie robi powtorek'? Dokladny tytul regulaminu i paragraf prosze. Polskie przepisy kynologiczne mocno się różnia od czeskich i słowackich i w Polsce obowiazuja nasze.
To przeczytaj o co chodzi w tym temacie. Nie CO WOLNO robic. I co moze robic PRZECIETNA hodowla CzW... Ale o to jak wybrac jak NAJLEPSZA hodowle. A ta powtorek nie robi. Nie robi:
1) w trosce o rase
2) bo tak zalecaja kluby rasy
3) bo tak mowi genetyka malychpopulacji
4) bo hodowcy i wlasciciele zainteresowani rasa zasluguja, aby miec psa CIEKAWEGO. Nie oszukujmy sie - w kryciach, gdzie jest 5 takich smaych skojarzen hodowcy, jesli juz cos uzyja, to zwykle jednego psa. Reszta wlascicieli nawet starajac sie nie znajdzie zainteresowanych, bo nikt nie jest zaniteresowany uzywaniem psow o stale tych samych rodowodach...

Quote:
Kazdy moze napisac ze ma chetnych jeszcze przed kryciem. Nic tym nie udowodnisz
Jasne, ze kazdy moze pisac... Ale kazdy wie tez jak jest... W przypadku nowych hodowli klopoty z chetnymi nie sa niczym dziwnym. Ale jesli hodowla miala juz mioty i z kazdym chetnych jest coraz mniej to...daje to do myslenia...

Quote:
Jak jakiegos hodowce stac na to - na danie a nie sprzedawanie to zle?
Nie chodzi czy stac... Chodzi, czy nie jest do tego zmuszony...

Quote:
Znowu wracamy do punktu wyjscia - jak cos jest pasja to nie ma z tym problemu no nie? A jak ktos liczy kase to musi kazdego sprzedac. Zapewnie ten fakt ma symbolizowac wysoka jakosc? Im wiecej zaplacisz tym lepiej?
Czytales forum i tematy o cenach? Widac niezbyt dokladnie... przeczytaj JESZCZE raz. Bo nie chce pisac ponownie o czym pisalam kilkakrotnie...

Quote:
Moj glowny zarzut jest taki ze usilujesz wykreowac sie na wilczakowa alfe i omege w Polsce i podpierac sie wybiorczo przedstawianymi faktami z Czech i Slowacji. Oczywiscie przy pomocy 'krewnych i znajomych krolika' zeby stworzyc pozory ze nie jestes sama.
Widze, ze kogos boli, ze zamiast chowac to co wiem tylko dla siebie pisze o tym na forum... Sadzisz, ze lepsze jest podejscie "wiem, ale nie powiem", bo dzieki temu zachowam odpowiednia skromnosc... A czy czasem nie jest tak, ze boli to osoby, ktore nie sa w stanie w niektorych tematach powiedziec KOMPLETNIE nic... Boli, bo chcialyby "zablysnac", a nie sa w stanie napisac nic...
A co do zarzutow alfy i omegi... Od 10 lat siedze AKTYWNIE w wilczakach. Nie chodzi o czas, ale o to, co w tym czasie powstalo... A powstala najlepsza na swiecie (wiem jak brzmi, ale mielismy juz gratulacje od calych zwiazkow kynologicznych za pomysl) bada danych konkretnej rasy psow. To ponad 10 lat zbierania informacji, danych o chorobach, hodowlach i wlascicielach. 10 lat kontaktu z ludzmi z calej Europy, a obecnie i swiata. Ale i 10 lat sluchania tego co w trawie piszczy..... Nie, nie jestem alfa i omega, ale jesli chodzi o wilczaki to niewiele jest osob w tej rasie, ktory ma taki komplet informacji...
A jesli to kogos kole w oczy... wolna wola - zamiast krytykowac, czy nie lepiej tez zaczac cos robic?

Quote:
i doskonale widac ze swiat nie wyglada jak bys TY chciala przedstawic. Na wystawy poogladac tez jezdzilem zanim jeszcze cokolwiek wybralem i swoje zobaczylem.
Ale to jest W PORZADKU. Jesli sie z czyms nie zgadzasz to PISZ. Akurat to forum to nie jest kolko wzajemnej adoracji... I potrafie uszanowac osoby, ktore SAME mysla... Ale obecnie widze, ze masz jedynie cos DO MNIE. I jedyne co zrobiles to napisales te same zarzuty, ktore slyszalam od Twoich dobrych znajomych. Natomiast uzasadnie i KONKRETY sa tutaj ZEROWE!

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 16-12-2008, 19:44   #30
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Nic nie uciekło, spokojnie spokojnie.

Posting Rules