![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Czy badanie biochemiczne robi się na podstawie krwi ? Czy jest to rozszerzone badanie moczu ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Badanie biochemiczne robione jest na podstawie krwi. Koszt takiego badania pokazującego również próby watrobowe to 35 zł. w Lublinie. Robiac to badanie upewnij się czy z niego na pewno będzie można odczytać te parametry o które chodzi, bo może się zdarzyć, że np w Lublinie takie badanie jest 5 składnikowe a w innym laboratorium np. mniej lub więcej i również od tego jest uzależniona cena.
Co do furaginu i kuracji antybiotykowej to trudno mi powiedzieć, czy w Waszej sytuacji jest podobnie bo każdy przypadek jest inny ale ja lecząc syna przez prawie rok mam takie doświadczenia że nie było poprawy, zmienialiśmy lekarzy aż trafiliśmy do takiego który stwierdził że brak odpowiedniej osłony przy leczeniu furaginem i antybiotykami spowodował takie wyjałowienie organizmu że stale stan zapalny sie powiększał. Odnowienie dobrej flory bakteryjnej pomogło. Ale tak jak piszę każdy stan zapalny może mieć inne podłoże i podstawa to diagnostyka. A piszę o tym aby jako o jedym z czynników które trzeba również mieć na uwadze. Pozdrawiam Bozena
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Zbadaj koniecznie dokładnie nerki !!!
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Bożenko - bardzo dziękuję ! Na USG nerki wychodziły dobrze - do tej pory. Czy jeszcze w jakiś inny sposób się bada ? Gdzieś słyszałam o profilach nerkowym i wątrobowym - ale nie wiem co to jest.
USG mogę zrobić w piątek, bo wtedy przyjmuje wet, do którego mam zaufanie i chyba robi to bardzo dobrze. Do leczenia teraz dodałam leki osłonowe i mam nadzieję, że to pomoże. Ta część od samego początku była całkiem zaniedbana. Przy pierwszym leczeniu - nie dostawał żadnej osłony. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
I jeszcze mam pytanie - czy przy zapaleniu cały czas odczuwa się ból czy tylko przy siusianiu ? Czy można w jakiś sposób sprawdzić czy psa boli ?
Ja zakładam, że boli go wtedy, kiedy robi mu się przekrwione oko - ale może można to jakoś dodatkowo sprawdzić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Ja wprawdzie ludź, ale przy ostrych stanach bolało cały czas. Przy mniej ostrych lub podleczonych był tylko ucisk na brzuch i pęcherz, a tak bolało tylko przy sikaniu. Spotkałam się z jednym zapaleniem u faceta, to ogólnie tylko sikac mu się często chciało, ale bolało jedynie w trakcie. Teraz trzeba to jakoś na psa przełożyć.
![]() Co do sprawdzenia - delikatnie omacanie brzucha nie pomoże? Generalnie jak boli, to pies zwykle brzuch napina, jakby sztywnieje.
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Mnie z tym brzuszkiem nie wychodzi
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|