![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Distinguished Member
|
![]()
Akurat nie mialam mozliwosci pojechac 300km dalej do Olsztyna i wydawalo mi sie to wlasciwie bez sensu, ale rozumiem, co masz na mysli.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Tylko co jeśli wet się pomyli to wtedy nerwy i czekanie jest zbyt stresujące. Ja miałem zły przykład i jednak niepewnosć co do stawów czambora. Kilkakrotnie myślałem nad tymi badaniami i sie zastanawiałem co dalej. Choć we Wocławiu mnie troche uspokoili to jednak ta niepewnosć pozostała. Dlatego wiem, ze dla Justi jest to też stresujące i to przezywa. Jednak wiem, ze wszystko bedzie dobrze bo jej suczysko to zuch dziewczyna. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Justyna pisala o Niemczech, a tam oceny wykonanych zdjęć rtg dokonuje komisja. Zdjęcie przesyła się do VDH (niemiecki związek kynologiczny), a tam komisja wystawia ocenę - w komisji zasiaduje kilku wetów, więc szanse na obiektywną ocenę są większe niż w przypadku naszego systemu.
Co do oceny stopnia dysplazji to przynajmniej w Polsce nie ma scisle okreslonych ram, w ktorym momencie jest to np. mocne B czy slabe C wiec ocena jednego weterynarza moze sie roznic od drugiego. To nie matematyka. Dlatego tez ocene pozostawia sie jedynie wybranej grupce, ktora powinna znac sie na tym najlepiej... a w przyszlosci moze sie doczekamy porzadnie opracowanego systemu oceny, choc szczerze w to watpie.
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Ja Przemku też i Niemcy pod tym względem są daleko w przodzie jeśli chodzi o sprawy hodowlane i badanie psów. Choć u nich na badanie się czeka i tak samo na jego ocene to jest ona przynajmniej rzetelna. Ale moze u nas kiedyś będzie lepiej.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
hey,
hm nie myslalam ze takie roznice sa, niestety musialam termin przesunac bo po pierwsze na niemieckim forum mi pisali ze mam czekac az eli bedzie miala 18 miesiecy i co wazniejsze eli dostala cieczke i mowili mi ze wtedy sie nie bada bo wyniki sa gorsze! to jest moja pierwsza suczka, i pierwszy raz zajmuje sie tematem HD. jest to prawda? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Wiesz, na niemieckim forum wolfdoga jest trochę doświadczonych hodowców więc czemu mieliby pisać nieprawdę?
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
niemowie ze klamia tylko jestem zdiwiona, a na niemieckim forum jak sie cos pyta to sie zaraz szczegulnie po nosie dostaje!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Tak, to prawda. Hormony powoduja, ze w czasie ok. miesiaca przed i po cieczce oraz ok. miesiac po porodzie u suk moze wystepowac rozluznienie stawow. Z tego powodu np. OFA (Orthopedic Foundation for Animals) odradza badania suk w cieczce, bo wyniki moga byc rzeczywiscie troche gorsze... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
To ciekawe i warte zapamietania. Po porodzie jest oczywiste, ze stawy mogą być luźniejsze ale, ze wpływ hormonów ma też tutaj zanczenie nie wiedziałem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|