Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wilki i wolfdogi

Wilki i wolfdogi Wszystko na temat tych najblizszych braci CzW... A do tego informacje na temat innych wilczych ras: Saarloosów, Lupo Italiano...

Thread Tools Display Modes
Old 29-12-2004, 19:28   #2
Canis_lupus_husky
Junior Member

Canis_lupus_husky's Avatar

Send a message via AIM to Canis_lupus_husky

Po primo: looknij ile ja mam lat
Po drugie primo: zakładając ten temat bylam trochę młodsza (parę meisięcy, ale to wystarczy)
Po trzecie primo: pomyślałam, zrozumiałam... Spójrz na dalszy ciąg tematu: http://wilk.pentex.pl/forum/viewtopic.php?t=20&start=15

To co napisalam wczesniej było prawdą, rzecyzwiscie tak myślalam, i chciałam mieć wilka. Zresztą wielu chce... Ale teraz to co innego. Widzialam keidyś 2 wilki w zoo. Na neizbyt dużym wybiegu. I zal mi ich było... A co dopiero można powiedzieć o wilkach trzymanych w domu. Zresztą, mam duży dom z ogrodem a wilka nie mam.

Kolesiówa z ksiegi gości pewnie byla identycznym cheechako jak ja. Po prostu zafascynowana wilkami, tylko ze ta fascynacja zchodizła na złe tory. Być moze i ona zrozumie, ze prawdziwy wilk to wolny wilk... Jeśli ja zrozumialam, to i inni mogą. Fakt, ze się "nawrocilam" na dobrą drogę chyba jest dobry

Quote:
Aha i jesli uwazasz ze wilk a jego mieszanka to jest to samo (nie ma roznicy) to chyba jest cos nie tak
nie uwazam. Uważalam. Kiedyś, dawniej, parę meisiecy temu... Uwazalam ze pies i wilk to to samo, nie wspomninając o pol-wilkach, czy ćwierć-wilkach. Teraz, choć nadal twierdzę ze Canis familiaris to Canis lupus familiaris, to jednak twierdzę, ze to pies pochodiz od wilka, a nie wilk od psa, i ze na etapie udomawiania trwajacym kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy lat psychika psa domowego ulegla znacznej przemianie. A wolf-dog jak sama nazwa wskazuje to nie wilk, ale wilko-pies. Przy czym hodowany przez dziesiątki lat ów wilko-pies stał się psem. Już nie tyle krzyżowką psa z wilkiem, co po prostu jedną z kilkuset ras psa.

I zapewniam-naprawde zmeinilam poglądy... W moim wieku wystarczy puknąć to pstrej glówki a klepki wrócą na swoje miejsce
Pozdr.

Człowiek-wilk.
Canis_lupus_husky jest offline   Reply With Quote

Posting Rules