Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-04-2009, 11:26   #1
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by Przemek View Post
A to ja juz nie mam wiecej pytan. Trzeba bylo od razu mowic, ze chodzi o wymierzenie sprawiedliwosci dziejowej Skoro ktos sie wychylal, to niech teraz cierpi.... Mozna i tak...
Ech i znowu syndrom ofiary i teoria spisku

Quote:
Faktem jest, ze Shaluka oddala Wilka. Moze sie przeliczyla, gdy chciala go u siebie zostawic, nie przewidziala wszystkiego, jak moze byc.
Czemu nie mogla tego napisac sama jak ludzie zadawali pytania? To takie trudne napisac szczera prawde, a nie krecic? Napisac samemu, a nie wyreczac sie innymi? Pisac tam, gdzie pada pytanie, a nie chowac sie na wlasnym blogu, gdzie niewygodne slowa zawsze mozna usunac?
Sorki, dla mnie takie zachowanie jest bardzo dziecinne i nie fair wobec ludzi. I nie chodzi tu o czepianie sie Shaluki, ale o sam styl zachowania.

Quote:
Tak jak kazdy ma prawo do wypowiadania sie, tak samo ma prawo do milczenia. Nikt nie ma obowiazku tlumaczenia sie z czegokolwiek na lamach forum, tym bardziej osobom, z ktorymi niekoniecznie chce rozmawiac.
Kazdy ma prawo milczec - to jego wybor.
W tym przypadku wychodzi to bardziej na zle - zle swiadczy o osobie, ktora olewa wszystkich jak zaczynaja sie trudne pytania. Nie po raz pierwszy zreszta. Ale tak jak pisales - to jej wybor.

Quote:
A ludzi, ktorzy naprawde obchodzi los bezdomnych psiakow, zapraszam raczej na spozytkowanie swojej energii przy pomocy tym wilczakom
Stary chwyt Wszyscy sa zli, bo nie ratuja pieskow
Moze dlatego, ze nie maja warunkow i MYSLA o tym wczesniej, zeby ich pozniej nie oddawac.

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Last edited by sssmok; 28-04-2009 at 11:32.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 28-04-2009, 11:36   #2
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
Ech i znowu syndrom ofiary i teoria spisku
Ja myśle, ze bardziej lincz słowny tak dla zasady bo trzeba komuś dokopać.
Quote:
Czemu nie mogla tego napisac sama jak ludzie zadawali pytania? To takie trudne napisac szczera prawde, a nie krecic? Napisac samemu, a nie wyreczac sie innymi? Pisac tam, gdzie pada pytanie, a nie chowac sie na wlasnym blogu, gdzie niewygodne slowa zawsze mozna usunac?
Sorki, dla mnie takie zachowanie jest bardzo dziecinne i nie fair wobec ludzi. I nie chodzi tu o czepianie sie Shaluki, ale o sam styl zachowania.
Shaluka wzieła wilka, ale nie jest teraz jego włascicielem i nie jest zobowiązana odpowiadać na pytania na jego temat. Tak samo jak inni byli właściciele wilczaków. Jej styl zachowania daje dużo do myślenia i albo ktoś go akceptuje albo mu nie odpowiada i to nie znaczy, ze jeśli mu nie odpowiada to musi go negować.
Quote:
Kazdy ma prawo milczec - to jego wybor, ale w tym przypadku wychodzi to bardziej na zle - zle swiadczy o osobie, ktora olewa wszystkich jak zaczynaja sie trudne pytania. Nie po raz pierwszy zreszta.
Milczenie nie jest niczym złym i w tym wypadku nie sadze aby osoba wywołana do tablicy miała co kolwiek do powiedzenia.
Quote:
Stary chwyt Wszyscy sa zli, bo nie ratuja pieskow
Moze dlatego, ze nie maja warunkow i MYSLA o tym wczesniej, zeby ich pozniej nie oddawac.
Niestety nie wszyscy tak myślą i czasami sytuacja życiowa zmienia sie na tyle, ze sie takich warunków nie ma i wtedy co ? Nie każdy jest w stanie wszystko przewidzieć i ze wszystkim sobie poradzić i wtedy musi odpuścic.

P.S.
Ja zgadzam sie tutaj z Przemkiem
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 28-04-2009, 11:59   #3
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Ja myśle, ze bardziej lincz słowny tak dla zasady bo trzeba komuś dokopać.
Jaaaasne... Tylko potwierdzasz to co napisalam wczesniej.

Quote:
Shaluka wzieła wilka, ale nie jest teraz jego włascicielem i nie jest zobowiązana odpowiadać na pytania na jego temat. Tak samo jak inni byli właściciele wilczaków. Jej styl zachowania daje dużo do myślenia i albo ktoś go akceptuje albo mu nie odpowiada i to nie znaczy, ze jeśli mu nie odpowiada to musi go negować.
Owszem wlascicielem psa nie jest, ale caly czas twierdzi, ze ma staly kontakt z nowym, wiec co za problem odpowiedziec na jakiekolwiek zadane pytanie. Lub napisac:"Nie wiem".

Nie rozumiem dlaczego mam nie negowac takiego stylu zachowania jesli wedlug mnie jest dziecinny i nieodpowiedzialny. Kazdy ma prawo do swojego zdania i wypowiadania go na forum. Najwyzej konczy jako ten zly, bo stara sie byc uczciwy w tym co mowi, a nie podklada sie pod reszte.

Quote:
Milczenie nie jest niczym złym i w tym wypadku nie sadze aby osoba wywołana do tablicy miała co kolwiek do powiedzenia.
Wedlug mnie to bardzo zle, ze nie ma nic do powiedzenia.

Quote:
Niestety nie wszyscy tak myślą i czasami sytuacja życiowa zmienia sie na tyle, ze sie takich warunków nie ma i wtedy co ? Nie każdy jest w stanie wszystko przewidzieć i ze wszystkim sobie poradzić i wtedy musi odpuścic.
Ale w razie watpliwosci moze szczerze napisac: "Nie wyszlo mi, poniewaz...". I tyle.

Quote:
P.S.
Ja zgadzam sie tutaj z Przemkiem
A ja sie nie zgadzam ani z Przemkiem ani z Toba
Jak juz powiedzialam A to mowie B, nawet jesli bede teraz forumowym zlem wcielonym

Last edited by sssmok; 28-04-2009 at 12:04.
Old 28-04-2009, 12:07   #4
wilczakrew
Senior Member

Quote:
A ja sie nie zgadzam ani z Przemkiem ani z Toba
Jak juz powiedzialam A to mowie B, nawet jesli bede teraz forumowym zlem wcielonym
Masz do tego prawo i wcale nie musisz przez to być " złem wcielonym "
Poprostu mozesz sie czepiać i być upierdliwa. Masz do tego pełne prawo.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 28-04-2009, 12:11   #5
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Dzieki

Old 28-04-2009, 13:08   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
A to ja juz nie mam wiecej pytan. Trzeba bylo od razu mowic, ze chodzi o wymierzenie sprawiedliwosci dziejowej Skoro ktos sie wychylal, to niech teraz cierpi.... Mozna i tak...
Oczywiscie na forum duzy wplyw ma "lubienie" i "nie lubienie". Ale post Rony zdecydowanie nie mial takich podstaw... I chyba warto udzielic odpowiedzi - bo pytania sa konkretne i nie maja zwiazku z tym, czy ktos Shaluke lubi czy nie...

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Może po prostu jedna ale szczera i jednoznaczna odpowiedź załatwiłaby sprawę do końca?
Skoro Shaluka nie chce pisac to moze ja sprobuje... Jakby co to jestem pewna, ze mnie sprostuje...

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
skąd nagle pies znalazł się we włoskiej bazie danych? Dlaczego nazywa się Hamlet a nie Wilk? Co Alessio ma wspólnego z Wilkiem vel Hamletem? Jak emerytowany policjant ma się do Alessia i dlaczego nie zgadza się na umieszczenie aktualnej fotki psa na forum, choć ani jemu, ani psu nic by od tego nie ubyło, a mogłaby potwierdzić słowa ex-właścicielki?
Wilk pojawil sie w baze danych teraz, bo dopiero teraz dostalam o nim informacje (pochodzace bezposrednio od Alessio).
O zasadach rejestracji we Wloszech Shaluka pisala juz na poczatku w tym temacie - aby pies zostal zarejestrowany musi byc wlasnoscia Wlocha (nawet jesli jedynie na papierze). Stad jako wlasciciel figuruje u niego Alessio. Mial zostac zarejestrowany pod nazwa Hamlet. Dzialo sie to na poczatku zeszlego roku. Rejestracja z takigo czy innego powodu nie zostala dokonczona. Pies wrocil do Polski. Niedlugo potem zostal oddany.

Co do samego oddania Wilka... Sadze, ze Shaluka sie przeliczyla... Niestety psy po przejsciach zwykle oznaczaja problemy. Wymagaja masy pracy i duzego doswiadczenia, wiec nie kazdy da sobie z nimi rade. Dodatkowo biorac Wilka Shaluka nie planowala, ze w jej zyciu nastapia powazne zmiany... Szkola, kilka psow, male dziecko to o wiele za duzo chyba dla kazdego...

Nad czym mozna dyskutowac to los Wilka. Z tego co dowiedzialam sie od dziewczyn (i o co toczy sie chyba cala dyskusja) to oferowaly Shaluce pomoc. Chcialy zabrac Wilka do siebie. Chetnych na niego bylo sporo - nie tylko w Polsce...
Jednak zostal oddany "pierwszej lepszej" osobie, ktora wpadla w odwiedziny i ktorej sie spodobal. To nic zlego - pies nalezal do Shaluki i mogla decydowac gdzie trafi... Moze rzeczywiscie ma super dom. Jednak od tego czasu slad po nim zaginal... Mozliwe, ze gdyby trafil do ludzi od wilczakow tak by sie nie stalo i nadal moglibysmy sledziec jego losy. I chyba stad ten caly zal uzytkownikow forum. Pewnie gdyby jego wlasciciel zglosil sie na forum, czy tez choc raz na rok pojawila sie informacja o nim calego tematu by nie bylo...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 28-04-2009, 13:33   #7
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by woland View Post
Is possible to resume on english the message where you spoke about me? Thank's!!!
Rona asked what is your connection with Wilk (aka Hamlet). I answered that only Italian owner can register a dog in LIR. And it is why you were listed as owner od Hamlet.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 28-04-2009, 13:42   #8
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Margo, myślę, że Twój post wiele wyjaśnił.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 28-04-2009, 13:10   #9
woland77
Gran figl de putt Member

Is possible to resume on english the message where you spoke about me? Thank's!!!

Posting Rules