Quote:
Originally Posted by Manu
W dużej mierze masz rację, ale dodam od siebie tylko, że okres rozwoju szczeniaka jest taki, że przez kilka tygodni jest ufny, otwarty na świat, chłonie go, a dopiero ok. 8 tygodnia jest w stanie zacząć odczuwać strach. I tu rola najpierw hodowcy (jeśli jeszcze szczenie jest u niego) i właściciela, aby właśnie zachowywać się, jak opisujesz oraz potem (po szczepieniach) pokazywać mu jak najwięcej sytuacji, miejsc itd.
|
Zgadza sie i to przerażenie szczeniaka w początkowej fazie powinno zostać wyeliminowane poprzez nasze zachowanie. Ja wiem po swoim psie jaki był przerażony światem zewnętrznym i tym całym zestawem bodźców z niego dochodzących. Przejście przez ulice, jadące samochody, duża ilość ludzi, dyskoteka,praca, było na początku dla niego straszne. Jednak za drugim razem jak znowu pojawiał się w takim miejscu było już znacznie lepiej. No i oczywiście cały czas należy z psem rozmawiać. On musi wiedzieć, ze my się nie boimy i nie pozwolimy jemu też zrobić krzywdy.
Nie czekałem jak radził mi wet do końca szczepień. Praktycznie 2 tygodnie po pierwszej dawce czyli od 8 tygodnia pies był już zabierany wszędzie. Oczywiście zachowywaliśmy wszystkie środki ostrożności.