|
|
|
|||||||
| Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
VIP Member
|
W to nie wątpię
Wygooglowałam sędzinę i prawdopodobnie własnie tej wiosny (marzec) zadebiutowała w tej roli, ale co śmieszniejsze- prowadzi porady z zakresu zoopsychologii . Cytat z jej strony: "psi psycholog :To specjalista od relacji człowiek - zwierzę towarzyszące." Kończyła te kursy via ESKK? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
złośliwy krasnolud
|
Quote:
|
|
|
|
#3 |
|
Wilczy Duch
|
Gratuluje zwycięzcą, a Kamoszka się nie przejmuj, niestety są i tacy sędziowie:/, przynajmniej wiadomo, ze nie warto do niej jechac, chyba, ze z Ono-podobnym, co by sie nie bala
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
|
Kamoszka - nie przejmujcie sie!!! Ardall to świetny pies!!! A sędzina ewidentnie bała sie podejść do niego, a jak już chciała sprawdzić jaderka - to chyc od razu pod ogon. Pies poprostu troszkę przestraszył sie jej niepewnych ruchów.
A sedzine nalezy omijać szerokim łukiem!!! Wilczaków to chyba nigdy nie widziała. A taki z niej psi psycholog jak z koziej d... trabka. Zdjęcia wkrótce. Kamoszka jak mozesz napisz mi na priva swój mail. Mam kilka fajnych zdjeć Ardalla. I do zobaczenia!!!! Zapraszamy do nas na spotkanie Sulmińskie pod Gdańskiem - 12-14.06.2009.
|
|
|
#5 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Grzebiąc bowiem po necie napotkałam na całkiem, wręcz DIAMETRALNIE odmienne opinie o tej sędzi po bydgoskiej wystawie. (Znaczy BARDZO pochlebne). Ciekawe, co mam na ten temat sądzić; chyba że co człowiek, to opinia i chyba, że nie można się do końca sugerować cudzymi, tylko lepiej wyrobić sobie swoje własne. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
złośliwy krasnolud
|
Quote:
|
|
|
|
#7 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Chyba że sędzina wyszła z założenia, że przestraszony szczeniak może jej zrobić większą krzywdę, niż starszy "wyjadacz". Ale ja tu cały czas patrzę przez pryzmat mojego Łowcy (co chyba naturalne) i jakoś nie mogę go sobie wyobrazić, jak rzuca się z zębami na sędziego, choć nie wykluczam, że jeszcze zbyt mało widziałam i mam zbyt małą wyobraźnię. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
VIP Member
|
Grin, pewnie masz rację
Ale niezależnie od ocen, ważne jest jak sędzia zachowuje się wobec psów i wystawców, zwłaszcza jeśli taka para stawia pierwsze kroki na ringach. Jest taka sędzina, która nigdy nie dała nam wygrać ani w stawce ani nawet w klasie a zawsze stawiam ją za wzór fantastycznego podejścia do psa. To p. Mariola Semik, która daje psu czas na oswojenie nowej osoby, dotyka psa zaczynając od przodu i spokojnie przesuwając dłonie ku tyłowi. Nie ma mowy o wycofywaniu się psa- bo nie ma on powodów. Podobnie delikatna i spokojna jest p. Anna Dominiak, zwracająca uwagę aby zestresowany wystawca nie przekładał swojego stresu na psa Trafiając na takie osoby-dajemy psu pewność, że ocena w ringu to nic niepokojącego. Dlatego, zwłaszcza na początku, ważne jest dobrze trafić: do osoby, która LUBI psy, nie boi się ich oraz szanuje parę wystawca-pies Ja się nie dziwię, że sędzia może nie ufać dorosłemu wilczakowi- nie raz widziałam jak pies strzela zebami do sędziego.Ale jeszcze nigdy nie widziałam aby szczeniak (!) reagowal w ten sposób. I od sędziego kynologicznego wymagałabym odpowiedniego podejścia do szczeniaka. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Ja się bardzo cieszę, że pan Mrowiec do takich sędziów nie należy i pewnie w dużej mierze dzięki temu Łowca ładnie pokazał zęby, i nie miał nic przeciwko ocenianiu jego klejnotów... |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
|
[quote=Gaga;212942]Jest taka sędzina, która nigdy nie dała nam wygrać ani w stawce ani nawet w klasie a zawsze stawiam ją za wzór fantastycznego podejścia do psa. To p. Mariola Semik, która daje psu czas na oswojenie nowej osoby, dotyka psa zaczynając od przodu i spokojnie przesuwając dłonie ku tyłowi. Nie ma mowy o wycofywaniu się psa- bo nie ma on powodów. Podobnie delikatna i spokojna jest p. Anna Dominiak, zwracająca uwagę aby zestresowany wystawca nie przekładał swojego stresu na psa
[quote] to ma byc cytat- ale cos mi nie wyszło Te dwie Panie bardzo dobrze podchodzą do psów. Zwłaszcza Pani Mariola Semik. To u niej Imbus zaczynał "kariere" wystawową. Co do opini o sędziach: Trzeba zobaczyć a potem wyrabiać opinię. Byłam na tej wystawie i widziałam zarówno grzebanie w zębach u Apcia i jej podejście - "wycofane" - do Ardalla.
|
|
|
#11 | |||||
|
Ardal Conall
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Racja-raz zdarzylo sie ze Ardal mnie ugryzl. W duzy palec od stopy jak nie chcialem z nim pojsc na spacer i lezalem w lozku. No ale pani Sweklej chyba o tym nie wiedziala... Niedlugo psy trzeba bedzie w kagancach wystawiac... Kurcze, Ardal jest fanym spokojnym psem, bawi sie z dziecmi, nawet super maluchami i jakos nie gryzie. Super szybko sie zaprzyjaznia z nowymi osobami, ogon chodzi mu jak wiatrak... ja w tym nie widze zadnych symptomow agresji i prob ugryzienia. No ale nie ja kursy konczylem wiec czegos tam moglem nie zauwazyc. No nic innego nie pozostaje jak nazwisko "Sweklej" dodac do katalogu niechcianych na naszej wystawowej mapie i juz. ...ale sie zrobil goracy temat
|
|
![]() |
|
|