Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Thread Tools Display Modes
Old 07-08-2009, 18:15   #12
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
A to niby czemu?
Quote:
Uwazam, ze test na bonitacji moglby byc rozszerzony o dodatkowe proby socjalizacyjne. Dawalby nam wiecej wiedzy o zachowaniu i charakterze naszego psa. Im wiecej, tym lepiej.
Dla mnie kazdy test jest interesujacy - bez wzgledu na to kto go przeprowadza i jakie sa proby.
Po to jest robiona taka masa zroznicowanych testow, aby sprawdzac zachowanie psow w roznych sytuacjach. No i oczywiscie, zeby kazdy mogl sobie wybrac taki test jaki mu sie podoba i jakiego w danym momencie potrzebuje.
Nie rozumiem czemu "zwykly test socjalizacyjny" jest taki zly. Jest ciekawa zabawa, w ktorej bierzesz udzial z psem, dodatkowo dowiadujac sie jakie ma zachowania w nietypowych sytuacjach. Ma takie same znaczenie jak inne testy, tylko sprawdzasz w nim inne zachowania. Niektorych rzeczy nie da sie psa wyuczyc.
Aniu nie mam nic przeciwko testom, bo każdy z nich jest w stanie sprawdzić naszego psa na jakimś poziomie. Niestety ten test nie ma nic wspólnego z testem charakteru bo go nie bada. Patrz opis autora bo do niego się odniosłem.
Takim testem nie można zastąpić testu bonitacyjnego bo to nie ma sensu.
Natomiast można o pewne elementy taki test rozszerzyć.
Quote:
Co do wiejskich burkow i blokersow. Nie mozna tak generalizowac.
Urodzilam sie i mieszkalam prawie 30 lat w duzym miescie - w bloku z psami, teraz mieszkam na wsi i mam porownanie. Nie ma zwiazku, gdzie pies mieszka - zachowanie zalezy od naszej wlozonej pracy oraz charakteru i genetyki psa. Wiele psow z miasta mogloby nie przejsc glupiego testu na socjalizacje, tak samo jak wiele wiejskich burkow mogloby go zaliczyc bez problemu.
Niestety w większości przypadków można. Psy na wsi są wychowywane zupełnie inaczej i o wiele więcej musisz w takiego psa włożyć pracy tzn. w jego dobrą socjalizację. W mieście masz to wszystko podane na tacy.
Quote:
Np. tunel z butelkami. Hihihi... Sorki nie moglam sie oprzec
Wiesz nie będę się bawił w głupie wycinanki. Czytaj ze zrozumieniem bo moja odpowiedz tyczyła się konkretnych elementów testu i z pewnością nie tego co przytoczyłaś w przykładzie. Zarzuciłaś mi brak czytania ze zrozumieniem, a sama to czynisz.
Quote:
Podsumowujac:
Jakbym miala mozliwosc to bralabym udzial we wszystkich mozliwych testach - po to, zeby obserwowac zachowanie swoich psow w roznych warunkach. I tyle
Ja również i nie po to aby się tym potem chwalić jakiego mam rewelacyjnego psa bo zdał test i na wszystkich wyzywać jak by go nie zdał. Każdy dobry test świadczy o właścicielu i o jego pracy z psem. Właśnie o tym jak pracuje się z psem świadczy test socjalizacyjny.
Quote:
P.S. Osobiste wycieczki wilczejkrwi do autorow innych postow przemilcze, bo nie warto tego nawet komentowac...
Wybacz ale Twoje komentarze są w każdym poście więc z tym milczeniem coś jest nie tak.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote

Posting Rules