![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
A ja odejdę od tematu wystaw i chodzenia w zbroji i powiem tak - spytam mojego weterynarza i zastanowię się, czy nie podać tego Baajowi w okresie okołozabiegowym, bo młody niby nie choruje, ale lubi złapać sobie drobne, mało uciążliwe, ale jednak infekcje, a wolałabym uniknąć ich po operacji.
Między innymi dlatego je suchą karmę, bo lekarz zaproponował stałe, jednolite żywienie, żeby wykluczyć czynnik diety, jako podwyższający podatność na infekcje. Dodam, że Baajowi dwukrotnie zdarzyło się zwymiotować po tym, jak wylizał miejsce, gdzie załatwiała się suczka. Teraz tego dokładnie pilnujemy, ale czasem trzeba by mieć oczy wszędzie.
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Co do biegunek i infekcji - u nas skończyły sie w tydz. lub dwa po wprowadzeniu BARF-a. Od lutego zeszłego roku Imbus nie choruje, jak coś zje nieciekawego to wymiotuje ale po chwili juz wcina mięso. Wyjazdy, urlopy, zbiorowiska ludzko psie nawet w dużej ilości na niego nie dzałają. Ale tak jest dopiero od czasu jak zmieniliśmy żywienie.
Wcześniej miewał infekcje, alergie i często biegunki.
![]() |
#3 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Szastin, Baaj był na BARF-ie właśnie. Bardzo jemu to odpowiadało, mi też. Teraz musimy bardziej dbać o zęby, ale świetnie zniósł zmianę. Może kwestia tego, że wybrałam mu bardzo specyficzną karmę - nie wiem. I tylko jedno się nie zmieniło - pan ze stoiska z owocami wciąż, jak widzi Baaja, częstuje go owocami i wszystko pies wmiata, a pan nadal nie może zrozumieć, czemu.
![]()
![]() |
#4 |
K-Lee Family
|
![]()
Żaneta, w Twoim przypadku Zylexis powinien się spisać idealnie. Dowiedz się tylko na ile wcześniej należy go podać - potem jest jeszcze druga dawka, przypominająca Dzień po dniu. Za kilka dni minie rok, odkąd Kalinka to dostała, dlatego odważyłam się na wyciągnięcie wniosków
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Muszę się koniecznie skonsultować z naszym lekarzem i dopytać o szczegóły - mam nadzieję, że wszystko nam się znowu nie poprzesuwa, bo chyba pójdę się pociąć szarym mydłem. A wcześniej przesunęło się właśnie z powodu infekcji pęcherza, która dla odmiany przepchnęła szczepienia i w końcu termin pokrywał się ze szkoleniem i wet kazał iść na szkolenie i ciachać po, ale mamy jeszcze trzy tygodnie zajęć [o ile pogoda znowu się nie wtraci], więc powinno dać radę pogodzić jedno z drugim - chyba, że będą przeciwskazania. Tak czy inaczej - wielkie dzięki za info.
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Jest on dość drogi.
Jedna dawka kosztuje około 50 zł Dawkuje sie co 2 dni i minimum to 2 lub 3 dawki. W cieższych przypadkach dawkowanie wzrasta do 5 dawek. Zapobiegawczo 2 dawki . Przy zabiegach 2 dawki przed i jedna dawka po. Przy chorobie 5 dawek kolejno. Takie dostałem informacje od weta i takie same znalazłem w internecie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Fajna informacja, dzieki. A to jest do stosowania tylko weterynaryjnego?
![]()
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|