Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-10-2009, 23:29   #1
Asaurus
Junior Member

Asaurus's Avatar

i to samo na YT, ciekawe jak szybko wytną ścieżkę dźwiękową.
Old 03-10-2009, 07:19   #2
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

He, he, ja myślę, że to nie tylko motto Baja
Witek jest offline   Reply With Quote
Old 03-10-2009, 07:52   #3
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Rewelacja!!! Dodałabym jeszcze "...i nie gwiżdż..."

Odpukać, młoda po powakacyjnym kryzysie zaczyna z powrotem reagować na gwizdek. Mogę podzielić się naszą "osobistą" metodą, może komuś się przyda : zaczęłam skarmiać na Błoniach psimi ciasteczkami zaprzyjaźnione psy (oczywiście za zgodą ich właścicieli). W pewnym momencie na gwizd, albo naszą komendę ("papa"), przybiegało do mnie stado psiaków, które na wyścigi robiły wszystkie znane sobie sztuczki, żeby tylko dostać wątróbkowe albo pasztetowe ciasteczka. Naturalnie nie było wśród nich Lorki (patrz video powyżej "i tak cię nie usłyszę").

Kiedy jednak sucza zorientowała się, że psy pałaszują jej prywatne ciasteczka, zaczęła przybiegać je pilnować Teraz jesteśmy na etapie uczenie psich kumpli Lorki komend "nie ma" i "jutro" , a ich właściciele są wdzięczni za zrobienie perfekcyjnego przywołania . Niestety, nam do tej perfekcji jeszcze trochę zejdzie....

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 03-10-2009, 09:33   #4
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

My oboje nie umiemy gwizdać. A psi gwizdek kupiliśmy jakiś taki do luftu, zresztą obiecałam sobie, że na gwizd zrobię mu przywołanie bezwarunkowe. Obiecałam i nie robię, bo zwykłe na razie działa na tyle, że nie mam motywacji. Stety/niestety, gdy Baaj naprawdę głuchnie nikt nie myśli o kręceniu filmików - byłoby bardziej wiarygodnie, ale na razie stanowczo polecam tę piosenkę zespołu Zakopower. I ich muzykę w ogóle też. Myślimy o poprawionej wersji. Tylko musimy znaleźć dobrą polanę, żeby Celar pokazał na co stać psa, który wie, co to prędkość. Wtedy Baaj ma naprawdę power. Tylko gorzej, jak już się dogonią - będzie hałas i z folk-rocka dojdziemy do bardzo ciężkiego metalu. :P
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 03-10-2009, 12:16   #5
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

A ja powiem szczerze, że boję się fabrycznych gwizdków. Uczyliśmy Astarte przychodzenia na gwizdek (ale nie jako bezwarunkowe, tylko jako zwykłe "do mnie") i zdarzyło się tak na muchowcu, że ktoś z daleka zagwizdał swoim gwizdkiem fabrycznym i Astarte chciała do niego biec. Od tego czasu nie używam już gwizdka, tym bardziej jako bezwarunkowe.
Witek jest offline   Reply With Quote
Old 03-10-2009, 12:23   #6
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

My myśleliśmy już o głośnym, trenerskim, żeby gardła nie zdzierać, ale na razie to tylko plany. Jakby Baaj miał takie przywołanie jak ma Celar, to bym była szczęśliwa, ale pewnych rzeczy się chyba jednak nie przeskoczy.
Old 03-10-2009, 14:55   #7
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
A ja powiem szczerze, że boję się fabrycznych gwizdków. Uczyliśmy Astarte przychodzenia na gwizdek (ale nie jako bezwarunkowe, tylko jako zwykłe "do mnie") i zdarzyło się tak na muchowcu, że ktoś z daleka zagwizdał swoim gwizdkiem fabrycznym i Astarte chciała do niego biec. Od tego czasu nie używam już gwizdka, tym bardziej jako bezwarunkowe.
Bo gwizdać trzeba specyficznie, tak żeby psisko wiedziało, że to informacja skierowana wyłącznie do niego, np. raz albo dwa razy krotko, a potem długo. Jeśli pies zostanie uwarunkowany na jakiś stały rytm, nie poleci do kogoś, kto zagwiżdże inaczej. Trzeba byłoby mieć wielkiego pecha, żeby w pobliżu ktoś zagwizdał w tym samym rytmie.

Gwizdek jest naszym zwykłym przywołaniem, bo Błonia są wielkie, psy biegając zataczają ogromne łuki, oddalają się na duże odległości i choć je widać w wirze zabawy mogą wołania po prostu nie usłyszeć. Kiedy akurat nie mamy gwizdka przy sobie, sygnalizujemy Lorce, że ma wracać poprzez rozpoczęcie biegu, najlepiej w przeciwnym kierunku. Wystarczy pobiec kilka metrów, żeby zaniepokojona przyleciała jak strzała sprawdzić co się dzieje...

Mamy też przywołanie awaryjne o 100% skuteczności (od każdej zabawy, psa, nornicy itd.). Brzmi: "Lorka, pan/pani idzie"

Last edited by Rona; 03-10-2009 at 15:00.
Rona jest offline   Reply With Quote
Old 28-10-2009, 10:17   #8
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Oto ten wielki dzień - prosimy o kciuki!

*AngelsDream nie tak spokojna, jak być powinna*
Old 28-10-2009, 10:40   #9
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Mamy też przywołanie awaryjne o 100% skuteczności (od każdej zabawy, psa, nornicy itd.). Brzmi: "Lorka, pan/pani idzie"
U nas jest "Magri, Magri"

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
Oto ten wielki dzień - prosimy o kciuki!
Trzymamy mocno

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules