![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
Też mnie to rozkłada. Może wypadałoby poczytać chociażby p. Mrzewińską na pies.onet.pl
![]() |
![]() |
#2 |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]()
heh, no dziwny zbieg okoliczności kiedy zaraz po tym jak się załatwi na dworze to po powrocie, jak jej się na coś nie pozwoli to zaczyna załatwiać się w domu. a potrafi dać znak że jej się chce i żeby z nią wyjść. jak się z nią bawimy i miziamy to jakoś potrafi wytrzymać. a co do dominacji, to wydawało mi się że maluchy zaczynają szukać swojej pozycji w stadzie i sprawdzać na ile mogą sobie pozwolić. i zazwyczaj nas zaczyna gryźć również wtedy, jak jej na coś nie pozwolimy. no ale pewnie ja się nie znam, bo w końcu jestem tu nowa i to moja pierwsza wilczakówna.
Last edited by Karina; 05-01-2010 at 16:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Właściciele psa, którzy z nim ćwiczą, od którego wymagają i egzekwują, są wobec niego konsekwentni, któremu zagospodarowują i organizują czas i zabawy; w naturalny sposób stają się jego przewodnikami. Natomiast zgodzę się z Tobą; że nie można na pewno młodego psa zostawić "na żywioł" - żeby wszystko mu było wolno. Jasne zasady i przede wszystkim ich egzekwowanie są konieczne. ![]() PS piesiu może się posikać z powodu emocji, niekoniecznie przez złośliwość ![]() Last edited by Grin; 05-01-2010 at 17:02. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wiewiórka Wredna
|
![]() Quote:
Co do robienia na złość - nie wierzę w złośliwość psów, ale w ich frustrację, zdenerwowanie i stres już tak. ![]() Zabraniając czegoś psu, wyzwalamy z siebie, chcąc nie chcąc, dawkę negatywnych emocji, a załatwianie się uspokaja, wycisza i jest też sygnałem, że "jestem tylko małym szczeniakiem".
(...)W kwestie mroczne i ogromne Słodka świata treść wycieka: Wszystko wina to człowieka(...) Last edited by AngelsDream; 05-01-2010 at 16:49. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Jeszcze, żeby nie było, my zrobiliśmy z Baajem milion złych, nieprawidłowych rzeczy. Niektóre będą do nas wracać przez całe nasze wspólne życie, inne udało się łatwo skorygować. Nawet posiadając n-tego psa można trafić na egzemplarz, który nas zagnie w jakiejś tematyce. Jeśli chodzi o literaturę, to polecam książki Jona Katza. "Psi rok" i "Dobry pies" opowiadają o borderze, ale nie chodzi tu o rasę, kto zna, ten wie, co mam na myśli. W tej chwili zasiadam do lektury "Wszystko, co usłyszałem od moich psów" i już widzę, że autor ma ciekawe podejście do wielu zagadnień, a przede wszystkim nie wierzy w to, że istnieje jedna, święta metoda na każdego psa. Czasem psiak nie pasuje do żadnej tabelki ani miarki. Czasem można usłyszeć od renomowanej trenerki, że nasz pies w ogóle nie powinien się urodzić - przytaczam tu fakt z pracy z Baajem. Dlatego autorytetów trzeba sobie szukać bardzo rozważnie.
Naprawdę, chociaż usłyszałam to od tej samej osoby, która uważa wilczaki za rasę - hmm - niższą. Osobiście uważam, że czasem lepiej poprosić nawet dorosłego psa, żeby go nie zrazić, niż nie mieć żadnego odwołania. Stąd nadal na spacery biorę smaczki.
![]() |
#8 | |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wilkokłak
|
![]()
O tak, z tym się zgadzam w całej rozciągłości.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
wilczakowa mamuśka ;)
|
![]()
ostatnio nasza śpiąca królewna zaskoczyła mnie taką pozą
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wilcza Saga
|
![]()
Wow, ale spirala.
![]() Co do przywolania, u mnie sprawdza się prosta metoda - kiedy pies nie chce przyjść, ja się oddalam i suczysko nawet na znanych sobie terenach nie chce zostać samo, więc ku mnie biegnie. Ba, to się już tak ukształtowało, że gdy się zatrzymam to siada przede mną. Aczkolwiek jak już wspomniane zostało - co pies, to metoda. Na Corę to dobrze działało. Myślę, że nie zaszkodzi spróbować. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Junior Member
|
![]() Jak leniwiec z epoki lodowcowej ![]() A tak serio, to Arsii też jak śpi to aż dziw bierze, że jest w stanie oddychać ![]() No może nie robi aż takiej spirali, ale też jest na co popatrzeć... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Myślę, że pozycja przewodnika stada nie zostanie zachwiana, gdy człowiek trochę się obniży, aby ośmielić szczylka, zamiast nad nim "górować" i deprymować go swoją postawą. ![]() Ale to w sumie detale. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Polecam lekturę "Sygnały uspokajające" i "Drugi koniec smyczy". Autorka drugiej książki, Patricia McConnell swoje życie zawodowe i naukowe poświęciła właśnie badaniom zachowań nie tylko psów ale i naczelnych małp oraz ludzi. Mi to wiele wyjaśniło. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|