Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-02-2010, 22:04   #1
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post

1) SZCZERY.
Osoba nie obawia sie powiedziec prawdy i mowi o zlym wyniku.

Czyli reakcji fair i godna uznania... Sa jednak trzy inne:

2) ZATAJACZ
Hodowca bada psa, a gdy wychodzi zly wynik zataja to przed innymi - nie podaje oficjalnego wyniku. "Problem" w tym, ze wynik jest wbijany do rodowodu. Pies, ktory byl raz przebadany nie moze byc juz ponownie badany w Polsce... Nie da sie go tutaj "poprawic". JEDYNA mozliwosc to wyjazd za granice i prezbadania psa wlasnie tam...

3) KOLES
Hodowca bada psa, ale ma tak dobre uklady z weterynarzem, ze zly wynik nie jest wpisywany do rodowodu (to u nas bardzo czeste). Teoretycznie moglby psa ponownie przebadac u innego weta, ale wiem, ze juz tego probowano i w Polsce oceny byly do siebie podobne i wiele by na tym nie zyskal - z psa HD-E nie zrobic sie psa HD-A. Wiec ponownie: aby dostac lepszy wynik musi wyjechac za granice do weterynarza, ktory znany jest lagodnej oceny.

4) ZAPOBIEGLIWY
Hodowca wie, ze linia jego psa jest obarczona duzym prawdopodobienstwem dysplazji, czy to z powodu zlych wynikow psow z tej linii, czy tez (albo rowniez) z powodu duzej ilosci "chorych" psow w rodowodzie i calkiem rezygnuje badania w swoim kraju - jedzie bezposrednio za granice do weterynarza mniej rygorystycznego...

Margo a do których Ty należysz ?
Old 22-02-2010, 23:30   #2
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Galicja View Post
Margo a do których Ty należysz ?
Odpowiedz masz w bazie... U psow z mojej hodowli sa absolutnie wszystkie wyniki... nie brakuje nawet jednego jedynego...

PS. Pomylka.... Brakuje jednego - HD-A u Kalaratri, bo admin nie zaktualizowal bazy danych.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 22-02-2010 at 23:33.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 23-02-2010, 00:33   #3
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Odpowiedz masz w bazie...
Margo, chciałam zwrócić uwagę ze czasem pisanie w sposób ogólnikowy nie jest dobre, bo np , jesli cena faktycznie okazałaby się piorunująco niższa, to kto wie, moze bym Inti spakowała do samochodu i pojechała do Presov, zwłaszcza że rozważałam branie udziału w wystawie, i co? tez byłabym posadzona o nieuczciwość? Przez głowę nie przyszłoby mi to że wyniki mogą byc "inne" a ja mieszkam "tuż" przy granicy!
Old 23-02-2010, 00:54   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Margo, chciałam zwrócić uwagę ze czasem pisanie w sposób ogólnikowy nie jest dobre, bo np , jesli cena faktycznie okazałaby się piorunująco niższa to kto wie, moze bym Inti spakowała do samochodu i pojechała do Presov
To by mnie nie zdziwilo...
WLASNIE O TO MI CHODZI! Gdyby CENA byla nizsza to bys pojechala... Ja zastanawiam sie nad badaniem oczu psow w Niemczech, bo CENA BADANIA jest nizsza i bada sie tu psy na wystawie (bez potrzeby umawiania sie).

Wytlumaczenie, ktore podalas jest LOGICZNE. Ja tez mam wybor - moge badac psy we Wroclawiu, albo w Berlinie. Badam we Wroclawiu, bo:
- psa nie usypiaja
- jest taniej
- wynik mam na miejscu
- itd

Gdyby te plusy mial wet w Niemczech, bo bym badala psy tam....

To jest nasz zwykly ludzki oportunizm....

Czym innym jest jednak placenie WIECEJ, gdy dostaje sie MNIEJ. I na dodatek trzeba przejechac (i oplacic) 1000, czy 2000km.... Nie zastanawia Ciebie CO powoduje, ze niektore osoby takie wycieczki robia i jeszcze sa zadowolone?

Zapytam inaczej: CO musialoby spowodowac, abys zamiast przebadac Inti i fajnego weta w Krakowie, podajacego "bezpieczna" narkoze, gdzie zaplacisz powiedzmy 400ZL zdecydowac sie na wyjazd 1000km, gdzie wet zbada jedynie biodra i to za 800ZL... (+kolejne 400ZL za paliwo).
Oj, aby sie tak poswiecic to trzeba miec BARDZO POWAZNE powody... Dla "zabawy" sie czegos takiego nie robi...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 23-02-2010, 10:25   #5
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

No masz racje Tylko ja staram się zawsze tłumaczyć sobie zachowania innych w sposób pozytywny.Ale może niedzisiejsza jestem.
Choć może oni lubią po prostu zwiedzać raz jedno państwo, drugim razem inne....oczywiście to był żart
Old 23-02-2010, 10:36   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Tylko ja staram się zawsze tłumaczyć sobie zachowania innych w sposób pozytywny.Ale może niedzisiejsza jestem.
To sie swietnie zgralysmy... Bo ja mam przeciwienstwo - po tym wszystkich przekretach, oszustwach i kombinowaniu z jakim mialam do czynienia przy zbieraniu materialow do bazy spowodowalo, ze kazda anomalia powoduje, ze obawiam sie, ze ponownie trafila sie jakas afera... Tym bardziej, gdy cos pasuje do schematu, ktory przerabialismy i przerabiamy stale od lat...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 23-02-2010, 10:51   #7
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

to dobry z nas tandem

Posting Rules