Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 23-02-2010, 22:09   #1
ariss
Junior Member

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
A selekcja... W Anglii i wielu krajach psy, ktore sa jednostronnymi wnetrami mozna spokojnie rozmnazac (zezwalaja na to ich zwiazki).
W jaki sposób te psy dostają uprawnienia hodowlane?
ariss jest offline  
Old 23-02-2010, 22:41   #2
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by ariss View Post
a w UK tego nie ma. Wystarczy miec rodowod psa i zgloszyc miot kedy on urodzi sie.
Old 23-02-2010, 22:47   #3
Asaurus
Junior Member

Asaurus's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
a w UK tego nie ma. Wystarczy miec rodowod psa i zgloszyc miot kedy on urodzi sie.
To świetnie, bierzmy z nich przykład bo przecież wiedzą co robią.
Old 23-02-2010, 22:50   #4
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Asaurus View Post
To świetnie, bierzmy z nich przykład bo przecież wiedzą co robią.
ale tak i bedzie kedys i w naszych krajach tylko trzeba poczekac
Old 23-02-2010, 22:54   #5
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Baaj, Bej to inny pies.

Ale nie o to chodzi. Uważam, że rozmnażanie psów z linii, w których pojawiło się wnętrostwo jest ryzykowane i moralnie wątpliwe. To, co ja bym zrobiła, nie jest istotne, ponieważ wykonałam swoją część zadania i zabałam o swojego psa, a także wprost napisałam o wszystkim. Cenię linię Dony jak żadną inną - nie bez powodu uparłam się na ten miot i żaden inny, chociaż wtedy były dostępne szczeniaki nie tylko z Galicyjskiego Wilka, ale nie jestem zaślepiona. Genetyka to nie wyliczanka. Wystarczy poczekać na szczeniaki po szczeniakach Alpestre i będzie wiadomo bardzo dużo, o resztę zadbało życie.

Pytanie brzmi: czy u innych szczeniąt Issara lub jego rodzeństwa pojawiło się wnętrostwo? Bo Dony już nie sprawdzimy, ale jeszcze można zerkać na jej rodzeństwo zawsze. Zerkać i wyciągać wnioski.

Last edited by AngelsDream; 23-02-2010 at 22:57.
AngelsDream jest offline  
Old 23-02-2010, 23:04   #6
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

hmmm, ale to teras cale hodowanie zchodzi na ... "jajka"
Old 23-02-2010, 23:42   #7
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

Send a message via Skype™ to Skrzat&Bow

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
hmmm, ale to teras cale hodowanie zchodzi na ... "jajka"
hehe...

ja w kazdym razie dziekuje za troche informacji, pozostaje poszukac specjalisty od "jajek" w trojmiescie. Moze okaze sie ze nie jest tak zle.
Skrzat&Bow jest offline  
Old 23-02-2010, 23:46   #8
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Nie jest, nie jest - macie jeszcze czas na rozsądne działanie.

A jeśli chodzi o masowanie, to zawsze jest ta zaleta, że pies się uczy dotyku i niesamowicie fajnie go kojarzy, jeśli tylko dobrze się ułoży posiłki i podejdzie do tego na luzie.
AngelsDream jest offline  
Old 24-02-2010, 14:21   #9
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
A kto napisał o wyłączeniu całych linii?
i odpowiedz

Quote:

Uważam, że rozmnażanie psów z linii, w których pojawiło się wnętrostwo jest ryzykowane i moralnie wątpliwe.
ale to znowu caly temat przeszedl na nic. Wedlug Ciebie nie ma co hodowac i trzeba wszystkie wilczaki podac kastracii bo kazdy z nich moze miec w sobie gen wnetrostwa.
Old 24-02-2010, 14:27   #10
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Daiva, nie wypowiadaj się za mnie, proszę, okej? Umiem sama pisać - nie potrzebuję adwokata.

Napisałam dokładnie, że rozmnażanie jest ryzykowne, czyli go nie wykluczam. I jest moralnie wątpliwe - tam samo, jak rozmnażanie psów z linii, w których wystąpiła jakakolwiek inna wada.

Nadmienię jeszcze, że ja i Michał jesteśmy odrębnymi osobami i nasze zdanie może się w niektórych tematach diametralnie różnić, bo za moment się dowiem, że robimy zmasowany atak na hodowców. Oo"

Last edited by AngelsDream; 24-02-2010 at 14:31.
AngelsDream jest offline  
Old 24-02-2010, 14:34   #11
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Daiva, nie wypowiadaj się za mnie, proszę, okej? Umiem sama pisać - nie potrzebuję adwokata.

Napisałam dokładnie, że rozmnażanie jest ryzykowne, czyli go nie wykluczam. I jest moralnie wątpliwe - tam samo, jak rozmnażanie psów z linii, w których wystąpiła jakakolwiek inna wada.

Nadmienię jeszcze, że ja i Michał jesteśmy odrębnymi osobami i nasze zdanie może się w niektórych tematach diametralnie różnić, bo za moment się dowiem, że robimy zmasowany atak na hodowców. Oo"
ale ja tylko cytuje i slow nie zmieniam.
a co sa "wady" mozes wymienic ich?
p.s.
cala ta dyskusja idzie juz w ten sam kierunek " na nic".
Fajne ze wykastrowalis cie psa i ze tak myszli cie. Ale gadanie o genetyke i hodowli moze lepej zostawic genetykom i hodowcom ktore to miali/beda miec/ pracuja nad tym/ w realu a nie na stopniu teoretycznym
Ataku nie robi cie kazdy moze miec swoje zdanie. Tylko jak jest takie powiedzienie " psy szczekaja a karawan idzie dalej"
Old 24-02-2010, 14:44   #12
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Oczywiscie - wnetry byly w liniach przodkow kazdej polskiej hodowli. Bo wnetry sie trafialy, trafiaja i beda trafiac... Czasem bylo ich nawet sporo - bo trafialy sie wrecz w kazdym miocie... Zapytaj swoich informatorow,bo to ich dotyczy - jak sa szczerzy i nie chca nic ukrywac to sie dowiesz o co chodzi...

Quote:
Ale nie o to chodzi. Uważam, że rozmnażanie psów z linii, w których pojawiło się wnętrostwo jest ryzykowane i moralnie wątpliwe. To, co ja bym zrobiła, nie jest istotne, ponieważ wykonałam swoją część zadania i zabałam o swojego psa, a także wprost napisałam o wszystkim. Cenię linię Dony jak żadną inną - nie bez powodu uparłam się na ten miot i żaden inny, chociaż wtedy były dostępne szczeniaki nie tylko z Galicyjskiego Wilka, ale nie jestem zaślepiona. Genetyka to nie wyliczanka. Wystarczy poczekać na szczeniaki po szczeniakach Alpestre
I co? Jak beda normalnie to linia bedzie juz OK? Wtedy nie trzeba jej likwidowac? Sorry, ale przeczysz sama sobie, bo dopiero co odlozylas na bok logike i nakazalas likwidacje wszystkich linii, gdzie pojawil sie choc jeden wnetr....

Krotko mowiac: mieszasz...

Quote:
Tak, to poproszę listę wszystkich szczeniaków - wnętrów z Twojej hodowli. Skoro taka jesteś szczera i nieskazitelna, możesz dać przykład. Pouczyć ciemnogród i maluczkich.
Zartujesz - kazdy kto sie tym interesowal to wie - zna kazdego psa. A nie mam zamiaru podac Tobie ani jednego imienia, abys miala szanse zyczyc im jak najgorzej, aby "dla dobra rasy natura i los zrobily swoje". Ani Magda, ani ich wlasciciele na wysluchiwanie takich tekstow nie zasluzyli...

A ciemnogrod - ciemnogrod sam sobie cos wymysli... Wymyslil 60% chorych psow, usmiercil troche moich, wiec i tu sobie poradzi....

Quote:
Pytanie brzmi: czy u innych szczeniąt Issara lub jego rodzeństwa pojawiło się wnętrostwo? Bo Dony już nie sprawdzimy, ale jeszcze można zerkać na jej rodzeństwo zawsze. Zerkać i wyciągać wnioski.
A znasz CHOC JEDNA linie, gdzie nie pojawial sie ZADEN wnetr?

Quote:
o resztę zadbało życie.
SLUCHAM?!?!? TO ZART?!?!?!
Cieszysz sie, ze Beau i Blitz mialy wypadek? Ze nie zyja? Ze nie bedzie "zagrozenia, ze przeniosa wadliwe geny"... Wybacz, ale mnie zmrozilo... Widzialam radosc pewnych osob za kazdym razem ja umiera pies konkurencji. Teraz widze, ze to sie udziela...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline  
Old 24-02-2010, 15:31   #13
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Mnie się natomiast wydaje, że wielu hodowców nie informuje publicznie o problemach w swoich hodowlach, ukrywa informacje o wadach genetycznych i innych swoich psów właśnie przez ludzi takich jak Żaneta.

O ile zawsze byłam za otwartością - teraz zaczynam mieć wątpliwości czy warto być szczerym i wystawiać się na takie lub podobne ataki i komentarze.

Praktycznie jedyne dwie hodowczynie, które upubliczniły informacje o wnętrach w swoich hodowlach zostały "skopane moralnie" (komentarz:"o resztę zadbało życie" jakby na to nie patrzeć, jest ciosem poniżej pasa; Magda, przykro mi, że musiałaś to przeczytać ), podczas gdy wiele innych hodowli może nadal hodować pod winietką "mamy zdrowe linie" choć tajemnicą poliszynela jest, że także zdarzają się w nich wnętry, wady serca, złe stawy itd.

Przypuszczam, że teraz wielu hodowców nabierze wody w usta i będzie jeszcze bardziej ukrywać to i owo i trudno im się dziwić.
Żaneta, nawet nie wiesz, ile złego tymi postami zrobiłaś dla hodowli wilczaków w Polsce...

Proszę moderatora o zamknięcie tego tematu, właśnie ze względu na Magdę

Rona jest offline  
Old 23-02-2010, 22:48   #14
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
W UK to hodowca decyduje jakie psy rozmnażać , a jakie nie . Wystawy są tylko poto aby pokazać co się wyhodowało .
DanielZ jest offline  
Old 23-02-2010, 22:48   #15
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Tak jak pisala Daiva - nie doceniamy Polskich regul, ale malo krajow ma tak dobra kontrole...
W UK, USA, Wloszech, Holandii, Finandii i wielu innych krajach nie potrzebne jest nic. Pies moze byc bezzebnym wnetrem, a i tam mozna uzyc go do hodowli... (przyjeli zasade, ze to hodowca "markuje" swoim nazwiskiem jakosc swoich psow i to on dba o to, aby nie zostalo ono "zszargane").

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline  
Closed Thread

Posting Rules