Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-03-2010, 07:59   #1
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Puchatek View Post
Margo, "wrzuć na luz".
Padło pytanie i ja tylko w ten sposób mogłam podać jakiś rozmiar: pies na zdjęciu stoi w ten sposób, że nie mam punktu odniesienia /choćby gwoździa/ na psiarni.
A w ogóle, to jest mi "ganc", czy jest duży, mały, średni, większy, mniejszy, z uszkiem bardziej czy w kropeczki...
Co do gabarytów, to patrząc na pierwsze zdjęcia i ostatnie widać, że ciałka nabrał.../mamusia go dobrze karmiła/. Oj...będzie jeszcze z niego "sex-machine"
Car miał być do uratowania, a nie do debatowania nad tym czy jest prawidłowy czy nie

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
p.s. poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale czy wilczaki nie należą do ras "ŚREDNICH" (podobnie jak ONy) ?
Chyba nie skoro we wzorcu napisane "POWYŻEJ ŚREDNIEGO WZROSTU", ale co do ONA, to masz rację napisane "Owczarek niemiecki jest psem średniej wielkości, o wydłużonej sylwetce,"

Swoją drogą, to jakoś nie widzę żeby ludzie mieli jakieś urazy z powodu wzrostu ich wilczaków, tylko zawsze Margo musi coś napisać....

http://darwilka.blogspot.com/

Last edited by GRABA; 20-03-2010 at 08:23.
GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 13:49   #2
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post

Chyba nie skoro we wzorcu napisane "POWYŻEJ ŚREDNIEGO WZROSTU", ale co do ONA, to masz rację napisane "Owczarek niemiecki jest psem średniej wielkości, o wydłużonej sylwetce,"
a to powyzej to wieciej niz 50 -60 cm
chyba to wedlug FCI jest srednia wielkosc

Last edited by wolfin; 20-03-2010 at 13:58. Reason: blad w stylu
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 14:23   #3
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
rozumię, że to taki "żart" sędziny FCI

Old 20-03-2010, 14:39   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Ej no Ty znowu elaborat, a ja tu tylko gościem jestem....
Ale wniosek taki (bo coś chyba odnosisz, to do siebie), że jeżeli ktoś Ci zarzuci "kojoty", to daj wtedy listę "wielgachnych i zdrowych" psów z Twojej hodowli
Graba, nie rozumiesz problemu... lub nie chcesz zrozumiec...

Obecnie rzeczywiscie wiekszosc duzych psow w Polsce jest z mojej hodowli. Jednoczesnie tez wiadomo, ze hodowcy hodujacy psy w stylu "cos jak duzy szary owczarek" zarzucaja, ze to Peronowki sa male... Wiesz dlaczego im to wychodzi? Wlasnie dlatego, ze nie mam parcia na szklo - nie bede uczestniczyla w tej licytacji. Ja nie mam zamiaru bawic sie w ten wyscig "ktory wilczak najwiekszy"... W zyciu bym sie tez nie chwalila, ze ma najciezsze szczeniaki, bo to nie bylby powod do dumy, ale znak, ze krycie sie nie udalo. Ze szczeniaki nie rozwijaja sie tak jak powinny...
Nie bede robic wyscigu na "olbrzymy" i innym tez bede odradzac, bo wiem jak sie skonczy... Te sliczne ciapowate szczeniusie, ktore te hodowcy wyhoduja wyrosna na ciezkie, szybko meczace sie psy, ktore maja problematyczny ruch, klopoty z kosccem, zerowa wytrzymalosci i mase problemow zarowno przy wzroscie jak i potem ze stawami... Bo to historie przerabiano nie tylko w wilczakach, ale wielu rasach...

Quote:
Fakt, jest faktem, mamy wzorzec, który dokładnie "mówi" jaki powinien być wilczakowy wzrost. Skoro nie mamy obowiązkowej bonitacji, to choć (moim zdaniem), na wystawach psy i suki, które ukończyły 18 mcy (i co do których sędzia ma wątpliwość) powinny zostać zmierzone
Miarki czesc ma... Wystarczy, ze bede jej uzywac... Moze pojawia sie wreszcie opisy "za maly" i "za duza"....
Choc wedlug mnie zmora polskiej populacji jest wlasnie juz widoczny wynik tej pogoni za kilogramami i "basiorowatoscia"... Chodzi o nietypowy dla plci wyglad. I nie mowie tu o wzroscie, ale o wygladzie... Smieszne jest, gdy na widok czempionki psy stawiaja ogony i zaczynaja warczec myslac, ze to idzie kolejny samiec...
A niektore wygladaja jak samce nawet przy czeskich psach... Sa zapowiedzi krycia, gdzie czlowiek rzeczywiscie nie ma pojecia, ktore to pies, a ktore suka... A wilczaki juz troche znam...

Quote:
Moje zdanie co do zaliczania np. SVP - no cóż, to wszystko zależy od kondycji, a nie tylko od formatów... - wyobrażasz sobie z "dobrym formatem domowym" zaliczyć jazdę na rowerze [...] - trochę nie tak, bo skoro w życiu codziennym jest to kanapowiec, to pies bez odpowiednego treningu (wytrzymałościowego) może też mieć kłopoty, co negatywnie odbije się na jego sercu (w sensie taki wysiłek).
Graba, w zyciu...! Odbije sie to na sercu, ale JEDYNIE u psow chorych na serce. NORMALNY, zdrowy wilczak zaliczy 40 km bez JAKIEGOKOLWIEK przygotowania i bez wiekszego wysilku. I to na doskonala (pomijam sytuacje, gdy to czlowiek nie daje rady jechac lub pies sie zrani na trasie). Ba, pobiegnie bez problemu 70km...

Przypadek o jakim pisalam to pies przygotowywany, a mimo tego pies, ktory "polegl" w polowie trasy... I nie jest to jedyny przypadek w Polsce wilczaka, dla ktorego najwiekszym wysilkiem na jaki go stac jest spacer po parku...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 14:46   #5
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
rozumię, że to taki "żart" sędziny FCI
to nie zart. sredni pies to 50-60 ( tu nie mowimi o ZADNEJ rasie). psy wiekszie niz 60 cm sa wyzcsze niz sredniego wzrostu.
przyklad wedlug agility :
psy mini-do 35 cm
medium - 35-43 cm.
standart: wieciej niz 43 cm.

ale po co masz duze oczy, wilczak jest wiekszy niz sredniego wzrostu (czytaj standart) a to znaczy ze od 60-65 cm i w gore.

Last edited by wolfin; 20-03-2010 at 14:50. Reason: p.s.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 15:06   #6
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Wolfin skoro nie żart, to o wzorce chodzi, a jako sędzina FCI, to i tej miarki pewnie używasz

Margo, to napisz nam wreszcie o jakie polskie hodowle Ci chodzi. Które, to te dziwnie samcze Chempionki? (nie chę tylko z fotek oceniać, bo większości w realu nie widziałam)

Old 20-03-2010, 15:08   #7
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Wolfin skoro nie żart, to o wzorce chodzi, a jako sędzina FCI, to i tej miarki pewnie używasz

Margo, to napisz nam wreszcie o jakie polskie hodowle Ci chodzi. Które, to te dziwnie samcze Chempionki? (nie chę tylko z fotek oceniać, bo większości w realu nie widziałam)
uzywam ale rozum tez uzywam
Old 20-03-2010, 15:20   #8
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
uzywam ale rozum tez uzywam
rozumię, że chodzi Ci o ring

Old 20-03-2010, 15:52   #9
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:

Szczerze powiedziawszy Ja tez chciałbym poznac te psy i te hodowle bo cały czas rozmawiamy o psach widmach i hodowcach widmach. Myśle że własciciele i hodowcy wilczaków należa do normalnych ludzi i nie obraza sie na fakt iz ich psy zaraz sie tu znajda. Ja sie nie obraze wiem jakie wady ma Astusia i nawet jak o niej wspomnisz nie obraze sie a wrecz przeciwnie bede zadowolony ze dostałem takowe info od kogos kto zna sie na rasie duzzooo bardziej niz ja. Moja prosba wiaze sie z tym iz bedzie nam (młodym włascicielom) łatwiej wyłapywac błedy we wzorcu (patrz fotka i opis np. za duza klata, krotkie nozki, obwisłe konciki niz takie suche pisane fakty).
To pisałem Ja Witek
Old 20-03-2010, 16:11   #10
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
pytanie o zartach zadawalas dla sedziny FCI. no to i odpowiedz masz od sedziny FCI
No i prawidłowa odpowiedź, czyli kolejna osóbka (jak mnie ktoś raczył poinformować), która faktycznie potrafi rozdzielić forum od ringu - zatem forumowa gadka, to tylko gadka

No dobra, ale co może być przyczyną, że sędziowie nie chcą mierzyć psów?
Ja tak naprawdę jeszcze nigdy nie spotkałam się z przypadkiem, żeby ktoś się za to zabrał, a skoro tak, to jak inni mogą twierdzić, że mamy "coś" małego. /tylko o wystawach piszę/ - przecież u nas są wilczaki zgodne ze wzorcem

Zresztą, ta cała gadanina nie pasuje mi też tutaj (trochę to dziwnie wygląda), czyli jeżeli zakładamy, że w Polsce mamy takie, a nie inne suki (samcze), że rodzą się u nas "kojoty" - to mamy wilczaki czy nie mamy?
Bo jaki jest sens robienia klubu, który nawet nie ma na czym hodować? - skoro jest jw. (to napisałam tylko wyciągając wnioski z powyższego i twierdząc tak w danej chwili) - czy mamy na czym budować klub z którego będziemy wszyscy dumni....?

Old 20-03-2010, 16:33   #11
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Moja prosba wiaze sie z tym iz bedzie nam (młodym włascicielom) łatwiej wyłapywac błedy we wzorcu (patrz fotka i opis np. za duza klata, krotkie nozki, obwisłe konciki niz takie suche pisane fakty).
trunksia&witgor, bardzo to fajny pomysł My swego czasu mieliśmy coś takiego na końskim forum. Można było wkleić zdjęcie swojego zwierzaka w poprawnej postawie eksterierowej i na zasadzie suchych faktów: niefajne, to to i to, za to bardzo fajne to to i to. To wymaga jednak odstawienia na bok wszystkich emocjnalnych aspektów sprawy .

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 16:45   #12
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Szczerze powiedziawszy Ja tez chciałbym poznac te psy i te hodowle bo cały czas rozmawiamy o psach widmach i hodowcach widmach. Myśle że własciciele i hodowcy wilczaków należa do normalnych ludzi i nie obraza sie na fakt iz ich psy zaraz sie tu znajda.
Uwierz mi, ze to by bylo istne "Jak rozpetalem III Wojne Swiatowa"... Lepiej wiec nie zaczynac...

Ale tez nie trzeba rozmawiac o widmach.

Mamy komentarz Hartla w jego ksiazce.
Na stronach jest komentarz Rosika:
http://www.wolfdog.org/pol/articles/1131.html

Fotki zawiera komentarz Soni:
http://www.wolfdog.org/grafiki/na_fo...Wolfdog-pl.ppt

W przygotowaniu sa komentarze do wzorca z masa zdjec 3 roznych autorow. Licze, ze Oskar tez do swojej prezentacji z Bratyslawy doda tekst i da do publikacji...

Pojawi sie sporo informacji i to bez "jechania" po konkretnych psach...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 20-03-2010, 16:29   #13
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Uzywa, uzywa.... To ona wylapala francuskiego super, multi hiper championa, ktoremu na dodatek czeska sedzina zbonitowala 65 cm (i tak ma w papierkach), a ktory okazal sie miec ... 61 cm....

Co do samego mierzenia... po ogladaniu wiekszosc ilosci CzW takie male psy widac na oko... latwo je wylapac. Na serio nie trzeba mierzyc wszystkich. Wystarczy, ze mierzy sie te, ktore "podpadaja".
Kilka takich z teoretycznie normalnym wzrostem wpisanym w bonitacje juz poplynelo... I byly psy 65 i 66cm, ktorym przy mierzeniu w ringu troche jeszcze do tego miminum brakowalo...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 20-03-2010 at 16:33.
Old 17-10-2010, 16:44   #14
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Swoją drogą, to jakoś nie widzę żeby ludzie mieli jakieś urazy z powodu wzrostu ich wilczaków, tylko zawsze Margo musi coś napisać....
W ramach kultywowania tradycji podniose temat...

Bo ten o wzroscie jest strasznie zabawny i wraca jak bumerang... nawet jesli czasem zaskakujaco zbliza sie do licytowania "kto ma wiekszego"...

Pierwsza sprawa: internetowe fantazje....

Sporo sie obecnie mowi o pewnym czeskim kryciu, gdzie wlasciciele zdecydowali sie pokryc swoja suczke za granica - w tym celu udali sie do "utytulowanego przepieknego psa sredniego wzrostu".... ktory okazal sie byc mniejszy nich ich suczka... I ogolnie delikatniejszy...
Niestety niewiele psow robi obecnie bonitacje (niewiele jest fachowo mierzonych), czesc robi przeglady u sedziow, ktorzy nie maja pojecia o mierzeniu i potrafia sie pomylic o 5 cm... A w internecie az roi sie od bajek.... Wiec mala "uwaga" do hodowcow - nie sugerujcie sie fotkami i opowiadaniem wlascicieli/hodowcow. Psy zawsze najlepiej zobaczyc na wlasne oczy...

Ta przypadlosc nie ominela rowniez i Polski, gdzie na klubowce robil "furore" pies "wielki na stodola"... Tzn robil furore, bo ludzie przecierali oczy ze zdumienia, bo wedlug internetowych opisow mial byc wielki, mial byc potezny, mial byc mocny i samczy... a na ring wyszedl pies delikatnie mowiac: MOCNO odbiegajacy od wykreowanej w internecie wersji...

Nie mam pojecia skad ta mania wielkosci, szczegolnie w rasie, gdzie KOMPLETNIE NIE O TO CHODZI. Pies ma byc TYPOWY - wcale nie musi byc wielkim jak szafa olbrzymem. Tym bardziej, gdy do olbrzyma na serio mu daleko. Po bo wiec kompromitowac sie opowiadajac bajeczki, ktore zostana zweryfikowane na pierwszej lepszej wystawie...?

Druga sprawa: miniaturyzacja rasy

Strasznie mnie to bawi, bo to od jakiegos czasu popularne haslo wsrod osob promujacych owczarko-wilczaki. Jakos sprawdza sie zasada, ze im kto gorsze ma psy i im gorsze hoduje tym wiecej pisze o jakims zmniejszaniu wymiarow populacji CzW. Ale to tez odzwierciedlenie tego, jaki wielkie braki w wiedzy o wilczakach ma czesc hodowcow/wlascicieli. Stale jeszcze bawi mnie to, ze google tlumaczy wloskie i francuskie slowa "hodowca" jako "rolnik" lub "farmer", ale w tym wypadku to pasuje - czesc ludzie chyba na serio mysli, ze wzorzec rasy mowi o masie przyrostowej i wadze ubojowej....

Mowa o miniaturyzacji to... czystej wody glupota. Srednia rasy od lat jest taka sama. A polska populacja nie dobiega od standardu. Standardu rasy...
Mozliwe, ze ostatnia akcja propagandowa, ktora ostatnio sie nasila ma swoj cel i swoja przyczyne... Jest tajemnica poliszynela, ze ostatnio nie wiodlo sie najlepiej w niektorych hodowlach - nietrafione skojarzenia spowodowaly, ze pojawily sie osobniki pozbawione cech typowych dla plci. Chodzi oczywiscie o slawne "samcze suczki". Teraz te same hodowle borykaja sie z kolejnym problemem - ewidentnie przerosnietych suk, ktore nie tylko przerosly czesc naszych polskich "zminiaturyzowanych" samcow, ale nawet swoje meskie rodzenstwo... Stad usilne proby, bo cos co nie jest normalne przedstawic jako cel hodowlany, a nieprawidlowy wzrost wytlumaczyc tym, ze "to inne wilczaki sa za male... Jednak psy to nie rybki gupiki, gdzie samica jest dwa razy wieksza od samca... U psow, a szczegolnie u wilczakow roznica plci jest (a raczej powinna byc) DOSKONALE widoczna. Pies ma byc psem, suczka ma byc suczka. Wygladem, wzrostem i budowa...
Jesli ma sie problemy ze zgodnoscia psow ze wzorcem to prosze nie ukrywac tego za gadaniem "to inne wilczaki sa be, to inne sa za male" tylko zabrac sie za prace hodowlana i zadbac, aby nastepne generacje nie byly juz poprzerastane tylko trzymaly sie wzorca... Bo dla hodowcy/wlasciciela, ktory lansuje sie na speca od rasy, takie krytykowanie wzorcowych psow i promowanie tych nieprawidlowych to ewidentna kompromitacja...

Trzecia sprawa: wielkosc wilczakow

Tak, sie sklada, ze na obozie w Slowacji tamtejszy klub zorganizowal cykl wykladow. Miedzy innymi o wzorcu rasy mowil Oskar Dora. Wyklad byl bardzo ciekawy, mozna bylo sie wiele dowiedziec. Ale rownie ciekawe byly pytania uczestnikow. Jedna z wlascicielek suczki importowanej z Czech mocno przerosnietej suczki pytala sie o jedna o ocen jaka otrzymala na wystawie. Obnizono jej note ze to, ze suczka jest PRZEROSNIETA. Pytanie wlascicieli brzmialo: czy suczka moze byc przerosnieta, skoro nie ma we wzorcu maksimum.
Odpowiedz O. Dory byla dokladnie taka sama, jak te pojawiajace sie na forum: moze byc okreslona jako przerosnieta, bo wilczaki to psy "powyżej średniego wzrostu". Nie jest to ani rasa wielka, ani olbrzymia. Podobno dla wilczakow wyznacza to takie same ramy jak poprzednie wzorce rasy, ktore jasno definiowaly "widelki" dla wilczakow:
60-65 cm dla suk i 65-70cm dla psow. Podobno z powodu tych pojawiajacych sie anomalii (nie chodzi jedynie o wzrost psow, ale glownie o ich problemy: anomalie rozwoju, problemamy z budowa, stawami i znacznie nizsza wytrzymaloscia w stosunku to wzorcowych wilczakow) stale jeszcze od czasu do czasu pojawia sie pomysl, aby powrocic do jasno wyznaczonego maksimum dla tej rasy. Inny pomysl jaki pada to wyznaczenie ograniczen hodowlanych dla przerosnietych wilczakow - poniewaz bolaczka wielkich psow jest czesto fatalna budowa i "molosowaty" (ciezki ruch i bardzo mala wytrzymalosc) zaproponowano, aby do hodowli dopuszczac suki powyzej 65 cm i psy powyzej 70cm jedynie, gdy beda w stanie przebiec 100km. Pomysl chyba wart uwagi, bo dzieki niemu nie ucierpialyby psy, ktore sa troche wyzsze niz powinny, ale nadal dobrze zbudowane, ale odsialibysmy psy problematyczne - za duze i nieprawidlowo zbudowane...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Reply

Posting Rules