Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-03-2010, 20:58   #1
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Ale nie mówimy o obwinianiu kogokolwiek Opisywane psy nie są moje, a ich właściciele nie widzą problemu, więc... nie ma winy-nie ma winowajcy
no ani moje ani twoje ani bonitacii jesli mocnej zerknac na to jakie to psy
to duzo lezy na plecach wlascicielow oraz wiek i hormony jakie maja

p.s. test taki kazdy pies w miescie przechodzi kazdego dnia, i to kilka raz, tylko problem w tym ze nie do konca nie ktorze liudzi rozumia ze taki test zdaja kazdego dnia
Old 22-03-2010, 21:03   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
p.s. test taki kazdy pies w miescie przechodzi kazdego dnia, i to kilka raz, tylko problem w tym ze nie do konca nie ktorze liudzi rozumia ze taki test zdaja kazdego dnia
Dokładnie tak, na przeglądzie hodowlanym dużo fajniejsze byłyby te szwedzkie testy, mówią znacznie więcej o psie wychowywanym z człowiekiem i psie-siedlisku naturalnych instynktów.
Było już o tym

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 22-03-2010, 21:05   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

jako dodatkowe mozna robic choc robilismi i z wilczakami smieszne wyslo
ktos moze przetlumaczy to na polski i mozna sprobowac tez
Old 23-03-2010, 08:23   #4
anetawron
Licho nie śpi...

anetawron's Avatar

Send a message via ICQ to anetawron

Ja korzystając z okazji (szkolenia na obozie i przegląd) wolałam sprawdzić jak mój pies zareaguje na atak ze strony człowieka (kiedy zostaje sam) w zupełnie kontrolowanych warunkach niż przekonać się o tym przypadkiem podczas spaceru... Wiadomo, że czasem różnych sytuacji nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Przyznam, że ta wiedza mi się przydała bo byłam zaskoczona, że z przyjaznego wszystkim ludziom misia pysia wyłazi takie licho... A same testy psychiczne moim zdaniem są zbyt łatwe do wyuczenia reakcji.
anetawron jest offline   Reply With Quote
Old 23-03-2010, 08:39   #5
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by anetawron View Post
Przyznam, że ta wiedza mi się przydała bo byłam zaskoczona, że z przyjaznego wszystkim ludziom misia pysia wyłazi takie licho... A same testy psychiczne moim zdaniem są zbyt łatwe do wyuczenia reakcji.
aaa to już wiadomo skąd to "licho"

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
Ano właśnie Nie czytając tej wypowiedzi (dopiero dziś), po części dotarło do mnie jakie mamy nowe sytuacje w tym życiu...
Zaczęło robic się cieplutko (wreszcie) i co robią miastowe dzieci, ano śmigają na rolkach i hulajnogach po wąskich chodnikach, po których Ty idziesz ze swoim psem - stwierdziłam, że ja jestem bardziej wystraszona takimi sytuacjami niż mój pies - ba.... tak naprawdę, to oczekiwałam w myślach, że zrbi coś nie tak....... - ale znów był to tylko strach człowieka
W związku z tym, że na najbliższą wystawkę będzie jazda autobusem - zaczęłam psa uczyc kagańca. Opiszę Wam co zaobserwowałam:
nie nosząc kagańca pies jest głaskany przez co drugiego obcego człowieka, Unka z kagańcem - to wg ludzi chyba b. groźny pies, nikt nie odważył się jej pogłaskac (!!!) Pozostawiona przed przedszkolem suczka w kagańcu, skazywała przechodniów na przechodzenie obok niej w dużej odległości, a dotychczas pozostawiana Unka pod moją nieobecnośc (zawsze obserwuję zza drzwi przedszkola) była wygłaskiwana przez takich przechodniów. Niedługo zacznę się zastanawiac czy przypadkiem kaganiec (nie mam na myśli teraz innych psów) nie ma służyc psu jako broń przeciw natrętnym ludziom....

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules