Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Standard plemene a bonitace

Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-04-2010, 12:05   #1
Marianka.W
Šungmánitu-ha Khoyáke

Marianka.W's Avatar

Quote:
Originally Posted by Alissea View Post
... pes dělal bordel= nebyl připravenej.
Zase na druhou stranu uznej, že není zrovna fajn pocit, když máš měřit třeba přední nohu (tzn. musíš se k němu sklonit) psovi, který má náhubek, drží ho čtyři lidi, škrtí se na řetězu, oči mu lezou z důlků a stejně se snaží nejen zdrhnout, ale hlavně při tom co nejvíc lidí kousnout. A přitom se jinak chová ke všem lidem i psům přátelsky, takže vyhodit ho od bonitace kvůli povaze by nebylo objektivně zrovna fér. Navíc když ho třeba potřebuješ kvůli krvi...
Marianka.W jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2010, 12:12   #2
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

Janiz, pokud má někdo hloupou poznámku, tak reaguj hned, i kdyby to byl samotný pánbůh. Je mi jasné, že občas to určitě někomu ulítne, jak třeba: tedy ten pes je tlustej jak prase. Což je třeba pravda, ale je lepší "lépe volit slova", protože to je něčí miláček a je samozřejmě nejkrásnější na světě . A komise (rozhodčí, poradce,....)si to aspoň uvědomí v tu chvíli a příště se pohlídají.
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2010, 12:12   #3
sdivokoukrvi
Member

Quote:
Originally Posted by Marianka.W View Post
Zase na druhou stranu uznej, že není zrovna fajn pocit, když máš měřit třeba přední nohu (tzn. musíš se k němu sklonit) psovi, který má náhubek, drží ho čtyři lidi, škrtí se na řetězu, oči mu lezou z důlků a stejně se snaží nejen zdrhnout, ale hlavně při tom co nejvíc lidí kousnout. A přitom se jinak chová ke všem lidem i psům přátelsky, takže vyhodit ho od bonitace kvůli povaze by nebylo objektivně zrovna fér. Navíc když ho třeba potřebuješ kvůli krvi...
Jo vím na co narážíš, to není dobrý, taky se mi to zdálo šílený. Pes by to měl mít vyzkoušený předem, ale ani to neznamená, že to ten pes zvládne s úplným klidem. Sama Aryu občas prudím krejčovským metrem, ale nejsem si 100% jistá že se jednou bonitace povede bez problémů. Stejně tak mě v sobotu překvapilo že se nechala změřit bez jdinýho odporu a chovala se jako by se nic nedělo. Minule mi skákala do všech stran a to to bylo na tom samém místě, s tím samým měřidlem
sdivokoukrvi jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2010, 12:44   #4
leila
http://www.tobrok.sk

leila's Avatar

my sa na bonitáciu pripravujeme a chcem sa spýtať, či niekto nemá nejaký návrh, ako si doma spraviť posuvné meradlo... krajčírsky meter je dostupný, prikladať konárik namiesto merania alebo niečo iné k psovi je OK, len predsa to meradlo je trošku iná vec. konce sa točia a celé je to pre psa také divné... chcela by som to skúšať už aj takto - reálnejšie, pretože na toto je pes už zvyknutý.
ďalšia vec je, že konkrétne môj pes je suverén, ničoho sa nebojí. z výstav a zo zvodu, ktorý absolvoval v 15 mesiacoch viem, že moju nervozitu neskutočne preberá na seba. skúsiť chcem to, že by som sa schovala a držal by ho niekto druhý. bonitáciu odkladám aj kvôli tomu, že som si nie istá, že to zvládne. povahu na kolíku a streľbu ľavou zadnou, ale držať pri meraní... to neviem.
Old 21-04-2010, 12:37   #5
alexa
Junior Member

Spousta lidí se psy bonitaci nacvičuje, jenže to jsou v klidu, protože při nácviku "o nic nejde". Pak přijdou na "ostrou" bonitaci a jsou na sesypání, třepou se jak ratlík. Jak se má potom chovat pes?

Někdo bonitaci nenacvičuje a v pohodě ji dá. Ale někdo na to kašle, a pak přijde se psem který si "není jistý v kramflecích", sám je nervózní a to je pak teprve legrace. Snahou bonitační komise není psa vyhodit, ale zbonitovat ho. Snaží se kolikrát i všemožně pomoct, ale někdy to prostě nejde. Není možné zkoušet bonitovat psa celý den, jsou tam i další. A když tam přijde takových psů (a někdy i majitelů co psa nezvládají) nedej Bože pět šest po sobě, tak je to celkem náročný. První rána košem je v pohodě, ale ta třicátá už "tak trošku" bolí.

Moje rada je nacvičovat a až půjdete na bonitaci - keep smiling. Pes velmi dobře vnímá Vaše rozpoložení, takže buďte klidní, ale rázní. Nejdete na zkoušku nebo na pohovor k šéfovi. Všichni kteří s Vámi budou v kruhu včetně Vás mají v tu chvíli stejný cíl - zbonitovat psa.

Další samostatnou kapitolou jsou testy povahy. Vždy jde na ukázku napřed "nástřelák", ale mě to přijde, že lidi se na to asi nedívají. Jinak si nedokážu vysvětlit, že spousta jich dělá všechno úplně jinak, než bylo ukázáno. O tom že málokoho napadne svého psa povzbuzovat nemluvě, a když už, tak povzbuzují jak na pohřbu. Není potřeba se stydět, československým vlčákům je potřeba trošku "přehrávat" - radost musí být jasně radostná, zákazy důrazné, povzbuzení nesmí uspávat. A když někomu není něco jasné, stačí se předem zeptat. Nikdo nikoho "neukousne".

Karel S.

Last edited by alexa; 21-04-2010 at 12:50.
alexa jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2010, 12:56   #6
Janiz
Junior Member

Janiz's Avatar

Jo, v podstatě souhlas s Karlem, Leilou i Hankou.
Jen k testu povah mám možná trochu jiný názor, myslím si, že ten by se nacvičovat v podstatě neměl, aby to mělo vypovídající hodnotu. A s tím povzbuzováním u testu povahy si taky nejsem jistá. Na obraně je to něco jiného, ale tohle by měl být test povahy a ne obrana.. I když možná namítnete že proto je tam pak i ta část bez pána.
Janiz jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2010, 14:12   #7
Marianka.W
Šungmánitu-ha Khoyáke

Marianka.W's Avatar

Já osobně jsem toho názoru, že nacvičovat vůbec není na škodu. Ale chce to nacvičovat ne konkrétní situaci na konkrétním místě (nebo třeba psa u kolíku týden mlátit za každé couvnutí a tím ho donutit, aby na bonitaci neuhnul, ačkoliv má strach, že by se pos...), ale modelovat situaci s různými lidmi, na různých místech a za různého počasí. Podle mě je dobrý trénink třeba to, že uvážete psa u krámu. Kolem chodí hafo lidí, dělají na něj posuňky, mlaskají a kdovíco ještě, někdo ho třeba zkusí pohladit... Čím častěji se v podobné situaci octne, tím lépe ji pokaždé zvládne a stane se pro něj běžnější. A hlavně se mu tím ta povaha vylepšuje, takže pak není mistr světa jen na cvičáku u kolíku, ale i na václaváku, v metru nebo na nádraží, kde kvílí brzdy. Je to pořád o tom samém. Socializace a zvykání na nejrůznější prostředí a podněty. (Pravda, některým ani to bohužel nepomůže.)
Old 21-04-2010, 14:46   #8
mellorn
Member

mellorn's Avatar

o tom jsme se myslim bavili loni po bonitaci. ja jsem teda taky proto,aby reakce u koliku byla nenacvicena. socializace od stenete na vsechno mozne mi prijde jako neco trochu jineho,tam je to dulezite hodne.ale to nacvicovani u koliku mi prijde,jakoze se lidi snazi dostat co nejlepsi hodnoceni a o povaze to nic nevypovida.ale to je muj nazor. ja na bonitaci trenovat mereni nebudu,spis se budu snazit,abych byla v klidu ja a pak bude v klidu i arwen.taky bude o rok starsi,mozna i po vice haranich,no necham se prekvapit.
mellorn jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2010, 15:08   #9
alexa
Junior Member

Mluvil jsem o nacvičování měření, ne kolíku. Povzbuzování při kolíku ale na místě je. Když Tě na ulici někdo napadne, tak asi taky psa povzbudíš aby Tě bránil a nenecháš to čistě na něm. Páneček by měl navíc být pro psa oporou, a jak bylo výše správně napsáno, rozdíl mezi chováním s pánečkem a bez něj se na bonitaci posuzuje taky.

Dobře socializovaný pes, který aspoň trošku ví do čeho s měřením jde a je zvyklý na různé "ochmatávání" od různých lidí by neměl mít nějaký zásadnější problém, pokud nebude mít psychický problém při bonitaci jeho páník . Vím že se to lehce řekne, ale nějaké té nervozity se člověk těžko zbavuje.

Nácvik měření samotného pomůže nejen psovi, ale taky majiteli - půjde na bonitaci trošku klidnější, zjistí předem jak psa při tom a onom chytit, jak ho narovnat atd. Psa který dobře drží, jeho jedinou starostí je případně olíznout posuzovateli nos a jeho majitel ví jak se k měření postavit je pak radost měřit, nehledě na to že je za dvě tři minuty hotovo. I teď v Roudnici jich pár takových bylo.

Karel
alexa jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2010, 08:02   #10
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Quote:
.... ale modelovat situaci s různými lidmi, na různých místech a za různého počasí. Podle mě je dobrý trénink třeba to, že uvážete psa u krámu. Kolem chodí hafo lidí, dělají na něj posuňky, mlaskají a kdovíco ještě, někdo ho třeba zkusí pohladit... Čím častěji se v podobné situaci octne, tím lépe ji pokaždé zvládne a stane se pro něj běžnější. A hlavně se mu tím ta povaha vylepšuje, takže pak není mistr světa jen na cvičáku u kolíku, ale i na václaváku, v metru nebo na nádraží, kde kvílí brzdy. Je to pořád o tom samém. Socializace a zvykání na nejrůznější prostředí a podněty. (Pravda, některým ani to bohužel nepomůže.)
...konkrétně uvázání u krámu máme čím dál horší:-( Má to přesně opačný efekt, ačkoli se snažím, aby tohle "čekání" měla spojené v dobrém. Pravda, už tam sice nedělá piruety na jedné noze, nebourá okolní věci a neřve jak tur, ale jen jako turátko..ale za to když jdeme jen okolo obchodu, tak letí jak žížnivá čára, jen abychom tam náhodou nezastavili a ona tam nemusela čekat.
yzengrin jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2010, 08:08   #11
Janiz
Junior Member

Janiz's Avatar

Quote:
ale za to když jdeme jen okolo obchodu, tak letí jak žížnivá čára, jen abychom tam náhodou nezastavili a ona tam nemusela čekat.
jo jo, to mi připomíná jak se ploužíme k autobusový zastávce a pak letíme od ní Taky mám dojem čím častěji jedeme, že tím víc..
Krám je bez problémů, když mám s sebou nepřekousatelný votítko nebo koš, aspoň pro malou.
Janiz jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2010, 09:09   #12
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Janiz View Post
jo jo, to mi připomíná jak se ploužíme k autobusový zastávce a pak letíme od ní Taky mám dojem čím častěji jedeme, že tím víc..
Krám je bez problémů, když mám s sebou nepřekousatelný votítko nebo koš, aspoň pro malou.
..jo, to máme stejný. Bez náhubku ani ránu, hlavně kvůli vodítku...ale aj kvůli lidem.
Old 22-04-2010, 10:55   #13
Marianka.W
Šungmánitu-ha Khoyáke

Marianka.W's Avatar

Quote:
Originally Posted by yzengrin View Post
...konkrétně uvázání u krámu máme čím dál horší:-( Má to přesně opačný efekt, ačkoli se snažím, aby tohle "čekání" měla spojené v dobrém. Pravda, už tam sice nedělá piruety na jedné noze, nebourá okolní věci a neřve jak tur, ale jen jako turátko..ale za to když jdeme jen okolo obchodu, tak letí jak žížnivá čára, jen abychom tam náhodou nezastavili a ona tam nemusela čekat.
A zkusila jsi někdy "Pribináka za čekání" ? My to takhle praktikujeme už leta a docela to funguje.
Old 22-04-2010, 10:59   #14
sdivokoukrvi
Member

Quote:
A zkusila jsi někdy "Pribináka za čekání" ? My to takhle praktikujeme už leta a docela to funguje.
to sme zkoušela taky a nefunguje to ta moje potvora ječí furt stejně
sdivokoukrvi jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2010, 12:39   #15
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Quote:
Jo, právě na základě této tvé praktiky (prvně čekala Sofa před krámem s Darlinkou a dalšíma) jsem to tak dělala celou dobu. Vždy dostala nějakou mňamku..tu sice zbaští, ale huláká stejně a jak jsem psala, když jdeme jen okolo, tak už prchá a poslední dobou ji musím málem dotahnout k místu, kde vždy čeká. A to z toho místa má výhled do půlky obchodu, takže mne občas zahlédne (a já jí).
Reply

Posting Rules