Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-06-2010, 22:28   #1
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
A ja rozmawiał dzisiaj z Panią z Storat'u i Pani powiedziała, że z doświadczenia wie, że wilczaki się nie nadają ze względu na swoją strachliwość w sytuacjach stersowych (powiedziała, że 99/100 wilczaków się wycofa).
Trudno sie im dziwic, ze maja takie podejscie... Bo jako super wybitnych ratownikow rzeczywiscie reklamowano w Polsce psy, ktore nie dosyc, ze sie do tej pracy KOMPLETNIE nie nadawaly, to nawet jak na wilczaki byly ekstremalnie strachliwe lub n najlepszym wypadku "slabe" charakterem...

Ale co do wilczakow to pani sie myli - we Wloszech w ratownictwie pracuje sporo CzW i liczba ich rosnie. Tylko trzeba brac te nadajace sie....
Wilczaki na serio "nosem" i wytrzymanoscia bija inne psy. Wiem, ze moga tez pracowac o wiele dluzej niz inne rasy. Porownywalne wytrzymaloscia so belgi. Z tym, ze tu jest roznica, ktora jest plusem lub minusem - belg lepiej pracuje z panem (jest posluszniejszy), wilczak wiecej uzywa glowki - latwiej radzi sobie w sytuacjach, ktore odbiegaja od normy...gdzie i pies musi pomyslec...

Jakbym ja miala mowic o pracy na rekawie i wyborze psa do takiego szkolenia to moge Wam powiedziec, ze wywalilabym 99 na 100 owczarkow, ktore mielismy na szkoleniu... Za cholerycznosc, strachliwosc, zerowe zainteresowanie aportem, itd... A nadal twierdze, ze jak ktos chce robic sportowa obrone to niech kupuje ONa.... Tylko WYBIERZE DOBREGO...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules