![]() |
![]() |
|
Spotkania i podróże Spotkania - te duże i te maleńkie, oficjalne i prywatne. Ważne by psy się wyszalały.... Jak i gdzie jechać z psem na wakacje... |
![]() |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#1 |
'Wilk z baśni' :)
|
![]()
Wybieramy się w tym roku na wakacje do Chorwacji. Wszystkich psów zabrać ze sobą niestety nie damy rady, więc dwie dziewczyny zostają w domu a jedna jedzie z nami. Z racji wieku małej i mojej lekkiej już obsesji „włóczenia” młodej wszędzie gdzie można - padło na Lunę. Chciałam Was zapytać, czy ktoś z Was ma doświadczenia związane z wyjazdem z psem w kierunku Chorwacji, Słowenii itd ? Może wiecie coś o zakazach, nakazach i innych ograniczeniach, albo przeciwnie, znacie fajne miejsca, które w Chorwacji można zwiedzić z psem? Jakie jest ogólnie nastawienie Chorwatów do „psa w pokoju” czy „psa na plaży niestrzeżonej”? A może ktoś z Was był w innym fajnym kraju i poleca na wakacje z psem i chciałby napisać jak fajnie było
![]() ![]() Ja ze swojej strony dodam, że wiem już, że w Chorwacji na miejskie plaże wchodzić z psem nie wolno, ale my zdecydowanie nie z tych, co to dzień cały na kocyku więc to dla nas nie problem ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Byliśmy kilka lat temu w tamtych rejonach, choć przed sezonem. Ale nastawienie na psy raczej było średnie. Pamiętam, że był problem ze znalezieniem hotelu, który pozwalałby na trzymanie psa w pokoju. Do Plitvicy oczywiście można z psem.
Ogólnie to wilczaki raczej bardzo dobrze znoszą upały w porównaniu do innych ras, więc bym się raczej nie przejmował ![]()
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Co prawda, nie u nas, ale na obczyźnie są w sprzedaży następujące rzeczy:
http://www.coolzonedog.com/index.html http://webcache.googleuse...8&hl=pl&ct=clnk. Super sprawa na długie podróże i wielkie upały, które mogą być trochę uciążliwe dla psa z naszej strefy klimatycznej. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
My w zeszłym roku bylismy ze znajomymi i z 5 wilczakami w Słowenii , Chorwacji i w Czarnogórze. Fakt że nie w sezonie
![]() W Chorwacji polecamy jeziora Plitvickie - można wejśc z psem ![]() Nocowaliśmy po kempingach - niestety ciężko było znaleźć nocleg w pensjonatach lub kwaterach dla 9 osób i 5 wilczaków.
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
http://animalpedia.pl/prawo-a-zwierz/ prawo a zwierzaki tam są wypisane panstwa w wszystkie potrzebne rzeczy w nich obowiazujace
![]() |
#8 |
|
![]()
Dziękuję wszystkim bardzo
![]() Szasztin, Huan, ja się właśnie najbardziej na te Jeziora Plitvickie uparłam ![]() ![]() ![]() Puchatku strasznie fajna szczególnie ta mata ![]() ![]() Miru - pokłoooooooony za link i to wielkie ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Niema za co , ten link dostałam od hodowcy ON-ów
![]()
![]() |
#10 |
K-Lee Family
|
![]()
Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale my właśnie wróciliśmy z Chorwacji z psem
![]() Nocowaliśmy na campach i tu nie było najmniejszego problemu. Jeśli chcecie zwiedzać Split, polecam camping w Stobrecu - tuż przy samym Splicie - camp duży, trochę moloch, ale jest wydzielona plaża dla psów, są prysznice dla psów ![]() ![]() Chorwaci mile nastawieni, ale tylko 1 osoba wiedziała jaka to rasa, część osób myślało, że to Saarloos, a część, że po prostu vuk ![]() Mogą Wam się przydać elektrolity, wymieszajcie z wodą i dawajcie na początku, zanim mała przystosuje się do wysokich temperatur - potem już luzik, Kali nawet przestała ziapać. Weźcie coś przciwbiegunkowego dla psa - nasza piła dużo słonej wody, więc miała rozwolnienie przez 2 dni, potem piła nadal, ale organizm się przestawił ![]() Byliśmy w Parku Krka, można z psem, jest tak przepięknie, ale w sezonie nie plecam. Sam park jest dość mały, a ludzi tłum, niewielka z tego przyjemność. Jeśli chcecie piaszczystą plażę i płytką wodę na pospacerowanie i psie szaleństwa to polecam NIN i kamping Ninska Laguna ![]() Miłych wakacji!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
|
![]()
Dzięęęęęęęęęęęki Gia!
![]() ![]() Wszystkie rady bardzo się nam przydadzą, bo jeszcze nie wyjechaliśmy ![]() ![]() Zdjęcia pokażcie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
K-Lee Family
|
![]()
Zdjęcia będą, ale nie wiem kiedy się uda, bo przed nami ciężko weekend
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
K-Lee Family
|
![]()
Dzięki, dzięki, a kiedy Wy planujecie jechać na wakacje?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Zazdroszcze, my w tym roku oszczędnościowo - Mazury i Bałtyk |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
|
![]()
Wtedy, kiedy znajdą się nam tak odważni albo tak nieświadomi,żeby zostać z całym naszym zwierzyńcem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gia a kontrolowali Was na granicy bardzo?(książeczka zdrowia, sprawdzanie chipowania, aktualne zaświadczenie od weta itp itd?) Tak z ciekawości ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
K-Lee Family
|
![]()
Nie kontrolowali nas wcale. Jeśli macie paszport, to zaświadczenie od weta już Wam niepotrzebne
![]() Nin jest faktycznie przeurocze, stara dzwonnica, ruiny romańskiej świątyni, wąskie uliczki, placyk, przytulne knajpki. Zazdroszczę że Wasz wyjazd jeszcze przed Wami... ja chętnie bym stamtąd nie wyjeżdżała ![]() Dla małej weź zapasową smycz, worki na kupy, żarcie i podstawową apteczkę na wszelki wypadek. To wszystko ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
K-Lee Family
|
![]()
Ja też tak mówiłam o Kalince. Wszyscy wiedzą, że ona za smaczka wszystko zrobi. Nie uwierzycie jak się zdziwiłam, kiedy w Chorwacji ani razu nie wzięła smaków od obcych - na wystawach, na campingu, w restauracji... nawet kabanosem pogardziła... a skrzydło z indyka które jej kupiłam w nagrodę, leżało 2 dni, zanim łaskawie je ruszyła
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Senior Member
|
![]()
Agnicho!!!! Już wiem, że wracacie, dlatego naginam na relację/i foto także
![]() Najlepiej jak pobyt w Chorwacji opiszesz dokładnie, co jak i za ile ![]() P.S. Noooo i z niecierpliwością czekam na fotorelację prywatną wiesz skąd ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|