|
|
|
|||||||
| Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Problemy z wychowaniem młodego wilczaka ma chyba każdy, nie uwierzę że jest inaczej no chyba że mój wilczak jest wyjątkowy. Trzeba je socjalizować, walczyć z ich bojaźliwością, oduczać destrukcyjnych nawyków i cały czas pokazywać kto rządzi w stadzie.
Nie wiem jak inni ale ja nie mogę się doczekać kiedy on z tego wyrośnie i zaczniemy normalnie funkcjonować. Mój dom jest bezpieczny póki Arsii jest przy mnie, jednak wystarczy, żeby zniknął mi z oczu dosłownie na kilka minut a zniszczenia i szkody mam gwarantowane. I tak naprawdę żadne rady od "doświadczonych i obeznanych w rasie" tu nie pomogą, to trzeba po prostu przejść, i z nadzieją czekać aż jemu to przejdzie. Wczoraj na przykład zniknął mi z oczu dosłownie na godzinę, może krócej, i co po tej jego samotni odkryłam??? Otóż Arsii na spółę z suczką którą przygarnęłam ze schroniska, zeżarły mi (bo tego nie da się inaczej nazwać) tylni zderzak w samochodzie, żeby było bardziej łzawo, dodam tylko, że samochód ten kupiłam 3miesiące temu. Usunęłam z podwórka wszystko co mógłby zeżreć, zostały tylko buda i trampolina, nie spodziewałam się, że samochód też mam chować, tylko gdzie? P.S. Dobrze, że z Radochną już wszystko w porządku, muszę bardziej pilnować Arsiego, skoro Radochna się potruła to jest duże prawdopodobieństwo, że Arsii też nie strawi tego wszystkiego co zniszczy w ciągu doby
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilcza Saga
|
Ciekawe, kiedy weźmie się za opony...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wilcza Saga
|
[Net się zwiesił i wiadomość wysłało dwa razy. Do usunięcia.]
Last edited by Louve; 16-08-2010 at 13:16. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
![]() Nie tylko chodzi o to, że z nudów może Ci zniszczyć cenne przedmioty! One często tak mają, że jak coś już raz zeżrą to potem powtarzają w myśl zasady: skoro raz się udało, to czemu nie powtórzyć.... Natomiast jak się uda młodego upilnować, to gdy minie krytyczny okres dorastania/testowania co wolno, a czego nie, uzna "pańskie" za nietykalne. Dlatego naprawdę warto się sprężyć na początku i pilnować burego nawet gdy się "pada na pysk" bo potem prędzej jest OK, niż kiedy trzeba niszczycielstwo "odkręcać".Ale nie trać ducha, po roku jest już górki, a dwuletniemu wilczakowi zniszczenia nie w głowie... oczywiście pod warunkiem, że z psem się pracuje, a nie tylko czeka aż mu samo przejdzie |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Plessowy wilczak
|
Quote:
|
|
|
|
#6 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Distinguished Member
|
..................
Last edited by Rona; 16-08-2010 at 21:11. Reason: powtarzające się posty |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Distinguished Member
|
to samo co u innych....podwójny post
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Junior Member
|
Z okazji pierwszych urodzin wszystkiego najsmaczniejszego i najciekawszego dla rodzeństwa
Bestie są z nami już rok i mozna zrobić małe podsumowanie sukcesów i porażek Biorac pod uwage, ze zostaje w sama w domu codziennie na 9 godzin, moznaby w zasadzie uznac , ze nie poczyniła wielkiej destrukcji No i Mumkowi odjęło kilka lat - łaził powłócząc łapami, a teraz jako przewodnik stada ma nowe obowiązki i odmłodniał wyraźnie
|
|
|
#10 |
|
Wilkokłak
|
To... już?
Wszystkiego najlepszego! |
|
|
|