|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pod jakim względem ?
Z tego co wiem to są niesamowicie inteligentne, oddane ,bardzo szybko się uczą i kochają wykonywać polecenia właściciela ale mi nie zależy na tym ,żeby pies słuchał mnie w taki sposób. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Zrównałaś je z Goldenami dodając że pracują jak niewolnicy i że chcesz "myśląca istotę". Owszem, Bordery zostały stworzone jako rasa która ma ściśle współpracować z człowiekiem ale one nie są niewolnikami. Po prostu kochają pracę. Większość właścicieli Borderów jakich znam też uwielbia spędzać aktywnie czas z psem, więc tylko się wydaje że to takie super pieski - wiele zależy od tego ile właściciel włoży pracy w psa. Bo jak człowiek tej potrzeby zmierzenia się z zadaniem nie zaspokoi to one same sobie znajdują coś do robienia. Znajomy ze spacerów widział jednego spontanicznie zaganiającego dzieci na placu zabaw. I nie zawsze są wpatrzone ślepo we właściciela: jeden Border spotykany przeze mnie czasem na spacerze jest cięty na Atkę od pierwszego spotkania i regularnie olewał właścicielkę startując do mojej suki. Nie odmawiaj im indywidualności.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Nikogo z nikim nie zrównywałam. Napisałam ,że nie chcę Bordera lub Goldena ( mimo , że uważam je za wspaniałe psy ) bo zależy mi na psie który byłby bardziej niezależny. Pewnie, że wiele zależy od właściciela ale to się tyczy wszystkich ras. Tak jak nie ma 2 takich samych borderów tak samo nie ma 2 takich samych wilczaków, jednak istnieją wspólne, charakterystyczne cechy dla danej rasy. Nie odmawiam nikomu indywidualności ale idąc Twoim tokiem myślenia to w ogóle nie warto rozmawiać o charakterze danej rasy bo przecież każdy pies jest inny.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
bordery (3 szt) które mieszkają w mojej wiosce to zwykłe podwórkowe burki, które w swoich właścicieli wpatrzone nie są. całymi dniami leżą albo chodzą wolym krokiem po wiosce. ale jak zaczyna się przepęd owiec albo koni zmieniają się diametralnie! pędzą wszystkie (każdy ma innego właściciela i mieszka na innym podwórku) i wykonują swoją robotę jak powinny. na ludzi patrzą tylko żeby im wskazać dokąd przepędzamy. pracują samodzielnie. te 3 pasterskie bordery całkowicie zmieniły moje postrzeganie tej rasy (znałam je tylko z wystaw i zawodów typu obi)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|