Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-11-2010, 12:42   #1
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Rozmawiałam z Iną i spytałam kiedy można spodziewać się precyzyjnych informacji o projekcie na WD. Powiedziała, że jeśli nie dostanie tłumaczenia brakujących wersji językowych w najbliższym tygodniu, w następnym ogłosi projekt tam gdzie się da.

PS. Zaznaczam, że tylko powtarzam jej słowa i nie biorę za nie odpowiedzialności.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 19:25   #2
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Send a message via Skype™ to spadzista
Default :-)

czytam i czytam i wydaje mi się, że problem jaki powstaje jest prosty - tylko jakoś nie udaje się go zwerbalizować-
>>>>>>>Czy ufamy hodowcą?! <<<<
bez żadnych personaliów, tu za dużo osób się zna i lubi albo nie lubi- ale jak by miał kupować pekińczyka- czy zaufał by hodowcy bo powiedział, że pies jest zdrowy? czy żądał by certyfikatów od uznanych specjalistów?
jeżeli ufamy - wszyscy - to znaczy, że cała ta dyskusja nie ma sensu...
jeżeli nie ufamy - to po pierwsze dążyć do obowiązkowych badań- bo w interesie wszystkich hodowców jest to, że rodowód jest gwarancją 'jakości' - w tym zdrowia! po drugie - to myślę, że można by zwrócić się do testujacych instytucji/ o np. koperty, choćby takie jak np mają w citibanku - foliowa koperta opisana potwierdzonym numerem chipa i danymi pobierającego krew weta .. czy coś takiego...
po coś są te chipy - można by je wykorzystywać u weta jak ma wydać jakiś certyfikat..
spadzista jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 19:51   #3
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Nie wiem jak wygląda sytuacja badań genetycznych na DM, ale chciałam przypomnieć, że jeśli chodzi o test na dwarfizm, Mijke włożyła wiele trudu, aby skonstruować test standaryzowany własnie dla CZW. http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=11072

Quote:
>>>>>>>Czy ufamy hodowcą?! <<<<
Nie. Ale hodowcom jak najbardziej

Last edited by Rona; 29-11-2010 at 19:57.
Rona jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 23:36   #4
Konrad:)
Member

Konrad:)'s Avatar

Send a message via Skype™ to Konrad:)

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
eee.. troche dziwne i szmieszne z tym emailem.
jesli zapytac google ....
Anonimowe maile trzeba wrzucać prosto do kosza. Ktoś, kto nie ma odwagi się przedstawić dla nikogo nie powinien być partnerem w dyskusji.

W Europie testy na DM przeprowadza Laboklin i do tej pory nikt nie kwestionował ani samych testów, ani wydawanych certyfikatów. Byłby to, mówiąc kolokwialnie, obciach i rechot we świecie , gdybyśmy akurat w tej dziedzinie zostali prekursorami : nie robimy badań, bo mamy wątpliwości, czy Laboklin gwarantuje ich rzetelność.

W Warszawie procedura identyfikowania psa była bardzo restrykcyjna. Lekarz wypełniał specjalny formularz, spisywał dane psa z oryginału rodowodu, sprawdzał tatuaż ( co nie było łatwe) i dopiero potem laborantka pobierała próbki krwi, oznaczane w obecności lekarza i właściciela. Jeśli krew pobierana jest w innej lecznicy, wet swoim podpisem na formularzu poświadcza, że zidentyfikował psa, sprawdzając rodowód, chip lub tatuaż, a po próbki z Warszawy i okolic przyjeżdża kurier z Laboklinu. Nie wiem jak to jest, gdy próbki do badań wysyłane są do Warszawy z innych miast - czy robi to lecznica,czy właściciel?

Laboklin wykonuje również badania na dwarfizm, ale tylko u Saarlosów i ONków.

Podważanie wiarygodności tych badań naraża nas na śmieszność, więc może nie warto debatować na sprawami oczywistymi.
Reply

Posting Rules