Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-11-2010, 22:35   #101
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post

Mam pytanie do naszego "forumowego weta": jaka jest miarodajność badań, które nie są certyfikowane w Laboklinie? A może są, ale nie znalazłam na stronie?
Laboklin może nam te testy zrobić (DM) bez najmniejszego problemu. Na razie zaoferowali gratis certyfikaty przy większej ilości przesłanych próbek (krwi), jednak ja walczę o dodatkową zniżkę.
Jednak tutaj musicie Wy zadecydować, czy mam nadal działać... bo jak wywalczę przykładowe 180 zł od badania plus darmowy certyfikat i kuriera za np. minimum 20 prób, a popytu nie będzie to szkoda zachodu. Im więcej chętnych tym większy rabat...

Krew mogę pobrać sama przy okazji np. wystawy majowej lub w Późnej.
Tylko pytanie: czy to się uda...

Ktoś byłby chętny? (można pisać PW, ja zrobię wstępną listę)

Last edited by Rybka; 28-11-2010 at 22:49.
Rybka jest offline   Reply With Quote
Old 28-11-2010, 22:58   #102
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Rybka,a jeszcze jedno pytanie: to są testy dla ONów? Dla jakiejś innej rasy? Dla czw? Czy w ogóle to nie ma znaczenia i mogą być nawet dla pudli?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 28-11-2010, 23:02   #103
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post

Krew mogę pobrać sama przy okazji np. wystawy majowej lub w Późnej.
Tylko pytanie: czy to się uda...

Ktoś byłby chętny? (można pisać PW, ja zrobię wstępną listę)
My byśmy byli chętni ale... w maju mam termin porodu. Więc wystawy i Późna w tym roku odpada. Nie dałoby rady zrobić zbiórki na katowickiej wystawie? Tam zawsze jest dużo wilczaków z różnych stron Polski.
Old 28-11-2010, 23:06   #104
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Nie dałoby rady zrobić zbiórki na katowickiej wystawie? Tam zawsze jest dużo wilczaków z różnych stron Polski.
Nie widzę problemu. Możecie podskoczyć do weta swojego, żeby pobrał krew w tym samym czasie, kiedy ja pobierałabym w innym miejscu i wysłać do mnie kurierem tak aby przyszła akurat w momencie, gdy ja będę przygotowywać paczkę z próbami do wysłania do Laboklinu.
Old 28-11-2010, 23:10   #105
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
Nie widzę problemu. Możecie podskoczyć do weta swojego, żeby pobrał krew w tym samym czasie, kiedy ja pobierałabym w innym miejscu i wysłać do mnie kurierem tak aby przyszła akurat w momencie, gdy ja będę przygotowywać paczkę z próbami do wysłania do Laboklinu.
A to może być zwykły kurier czy jakiś taki a'la krwiodawstwo? I czy trzeba taką próbkę jakoś specjalnie zapakować?
Old 28-11-2010, 23:12   #106
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Rybka,a jeszcze jedno pytanie: to są testy dla ONów? Dla jakiejś innej rasy? Dla czw? Czy w ogóle to nie ma znaczenia i mogą być nawet dla pudli?
Rasą predysponowaną do DM są Owczarki Niemieckie ale u innych łowcaków też może wystąpić (w tej chwili mało wiadomo o tej chorobie, więc to tylko gdybanie- muszę poszukać literatury i "zaciągnąć języka" na uczelni). CzW jako rasa powstała z ONów niestety też tą mutację może posiadać.
Old 28-11-2010, 23:17   #107
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
A to może być zwykły kurier czy jakiś taki a'la krwiodawstwo? I czy trzeba taką próbkę jakoś specjalnie zapakować?
Musi być w probówce 2 ml na EDTA, zapakowana najlepiej w pudełeczko plastikowe (Wasz wet będzie wiedział) i folię bąbelkową. Dajesz do koperty i wysyłasz zwykłym kurierem. Opisaną- dane potrzebna podam jak się uda zebrać odpowiednio dużą pulę.
Na razie szukam chętnych- jak będą to jakoś pokonamy "problemy logistyczne".
Mogę np. na majówkę wybrać się w podróż krajoznawczą po Polsce w poszukiwaniu krwi którą uwieńczę wystawą w Łodzi.
Old 28-11-2010, 23:18   #108
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

A może przy okazji warszawskiej wystawy by zeszli jeszcze z ceny zamiast opłacania kuriera?

Ja muszę się najpierw zdecydować czy chce i mogę hodować. więc na dziś raczej nie.
Old 28-11-2010, 23:20   #109
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
A może przy okazji warszawskiej wystawy by zeszli jeszcze z ceny zamiast opłacania kuriera?

Ja muszę się najpierw zdecydować czy chce i mogę hodować. więc na dziś raczej nie.
Z Łodzi można wyskoczyć do Wawy. A resztę krwi dosłać kurierem. Wszystko da się zrobić tylko potrzeba chętnych!
Old 29-11-2010, 00:11   #110
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Też jestem za i w miarę możliwości chcę zrobić, ale muszę wiedzieć, że to test dla CSV. - skoro to tyle kasy i teraz ludzie się szczypią, to dlaczego mamy płacić za testy dla ONów przecież mamy rasę co nie?

To teraz na szybko, bo miałam piękny tekst ale mi go wcięło……..
Wreszcie miałam okazję przysiąść do tego tematu.
Więc walę tylko pytaniami, które pewnie dadzą Wam do myślenia, ale o tym właśnie dyskutujemy po za forum……….
Mamy dwie pary pól genowych wilk+ON i ON+wilk – to jako podstawa.
Wraz z rozwojem rasy mamy mutacje genów, po drodze wpadki hodowców (czytaj domieszki czegoś tam, gdzieś tam), zatem kolejna mutacja, pary mieszają się między sobą.
Pytanie czy mamy teraz czystego CSV= wilk+ON czy „COŚ”
Na podstawie wyglądu możemy oceniać – ten b. wilczy, ten b. ON
Ale czy faktycznie tak jest w genach? Czy może okazać się, że te z wyglądu ONkowate są bardzie zdrowe, a te wilkopodbne są nosicielami DM?
I co wtedy zrobią hodowcy? Stwierdzą, że rasa jest kiepska i znów domieszają wilka czy jak?
Zaczyna się wynajdować coraz to gorsze choroby, a przecież mówiono „to zdrowa rasa” – więc mamy CSV - tego zdrowego? Może zamiast serwowania „setki” badań na dzień dobry przydałby się genetyczny test na to czy nasz CSV jest mieszanką ON+wilk? – ale to pewnie też nie wyjdzie biorąc pod uwagę historię powstawania ONków.

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 00:40   #111
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

ale przecież geny odpowiedzialne za wilczy wygląd wilczaków dziedziczą się zupełnie niezależnie od DM. nie można powiedzieć, że te wilcze są mniej zagrożone.
Skoro mutacja jest taka sama u ON, csv, BOSa to po co robić osobny test?

Nie ma i prędko nie będzie testów genetycznych na ustalenie czystości rasy.

Ilość testów nie świadczy o tym czy rasa jako taka jest zdrowa czy nie. A dolanie krwi wilka nie zlikwiduje nosicielstwa chorób "odONkowych".

A jeszcze co do rozwoju rasy i mutacji-bez przesady, w kilkudziesięciu latach historii rasy to wiele istotnych mutacji się nie pojawiło a jeszcze niej przetrwało. karłowatość i dm to mutacje, które pojawiły się nie pozniej niż na początku kształtowania się ras pasterskich czyli przed setkami lat
Old 29-11-2010, 02:01   #112
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
Zaczyna się wynajdować coraz to gorsze choroby, a przecież mówiono „to zdrowa rasa” – więc mamy CSV - tego zdrowego? Może zamiast serwowania „setki” badań na dzień dobry przydałby się genetyczny test na to czy nasz CSV jest mieszanką ON+wilk? – ale to pewnie też nie wyjdzie biorąc pod uwagę historię powstawania ONków.
CSV jest mieszanka ON+wilk. Matematycznie CzW maja 70% krwi owczarka, wiec od poczatku wiedzielismy, ze trafiac sie beda wsrod nich podobne choroby. Jednak wiadomo bylo tez, ze wilczaki cierpia na nie w o wiele mniejszym stopniu niz ONy i wiekszosc innych ras.

Jesli chodzi o testy to masz racje - podstawowe brzmialo, czy ma sens robienia stu badan "dla zasady". Dlatego zamiast testowac CzW nawet na choroby, ktorych nie zanotowano u CzW postawiono ogolnie na kontrolowanie. W rasie zawsze znajda sie ludzie robiacy rozne testy "dodatkowo" - jak pies mial np chore oko, to robiono mu badanie oczu. Zwykle okazywalo sie, ze oko jest "genetycznie" zdrowe. Nic nie wykrywano, ale do bazy trafial wynik, ze jest "kolejny" zdrowy wilczak. Obowiazek badan oczu naklada na hodowcow np niemiecki VDH mimo, ze dotad nie bylo tam ani jednego chorego psa. Statystyki te pokazywaly, ze oczywiscie sa mozliwe badania oczu w tej rasie, ale "ogolnoswiatowa" akcja badania oczu CzW nie ma sensu, bo nie ma z czym "walczyc". Teraz jednak przebadano troche psow we Francji - "pech" chcial, ze dotyczyly linii, ktore podejrzewano o zmiksowanie z Saarloosami (a te choruja na PRA i to w roznych odmianach) - wynik: prawie polowa tych CzW (czy raczej "CzW") ma klopoty z oczami.
Teraz wiec wiemy juz, ze o ile wilczaki nadal sa zdrowe, to mamy "linie" (czy raczej mieszanki), gdzie psy trzeba badac, bo maja z tym problem.

Podobnie bylo z ED - przez lata czesc hodowcow badala swoje psy, ale wszystkie wyniki byly dobre i ED uznawano za "niewystepujace" u wilczakow. A testowanie lokci traktowano jako badanie "dodatkowe". Nagle pojawily sie psy z chorymi lokciami. Badania na wieksza skale pokazaly, ze o ile ED wystepuje u CzW sporadycznie to sa jednak linie mocniej obciazone, gdzie badanie na ED jest juz obowiazkowe, a nie jedynie zalecane.

DM - los byl podobny. Przypadki starszych psow majacych problemy z chodzeniem byly i sa sporadyczne. Wiec od momentu ustalenia, ze wilczaki mozna badac jak ONy sprawa szla do przodu dosyc wolno. Nabrala tempa dopiero po wynikach badan i statystykach. Okazalo sie, ze DM jest bardziej rozpowszechnione niz myslelismy, stad pojawily sie wieksze projekty i dlatego wielu hodowcow psy przebadalo lub przebada....

To na co warto badan i co jest "obowiazkowe" wplyw ma zycie - warto badac to co wystepuje. Nie sporadycznie, ale czesto. Dlatego nadal PRA uznaje sie za badanie "dodatkowe", ED za warte wykonania, a DM pomalu awansuje do "obowiazkowego".

Czy wilczaki sa "zdrowa rasa" - jasne. To, ze bedziemy mieli u nas przypadki chorob "ONkowatych" - to bylo pewne. Pytanie brzmialo: jak mocno beda one rozpowszechnione.

Ja wrzuce Tobie porownanie jesli chodzi o DM:

CzW
- 48% "clear", 44% "carrier", 8% "at risk"
(liczba % psow wolnych pewnie wzrosnie, bo obecnie badaja sie glownie psy z linii zagrozonych i psy chore - zdrowe dopiero rusza do badan)

Owczarki australijskie
43% "clear", 29% "carrier" i 29% "at risk"

Bernenczyki
39% "clear", 47% "carrier" i 14% "at risk"

Boxer
18% "clear", 39% "carrier" i 43% "at risk"

Cardigany
52% "clear", 38% "carrier" i 11% "at risk"

chesapeake
43% "clear", 46% "carrerie" i 12% "at risk"

ONy
50% "clear", 30% "carrier" i 20% "at risk"

Jak widzisz, w porownaniu do innych ras mamy najmniejsza liczbe psow, ktore moga cierpiec na DM. Mozliwe tez, ze mniejsza ilosc psow cierpiacych na objawy DM zawdzieczamy wlasnie tym "wilczym" genom, ktore powoduja, ze przebiega ona w czesto ukryciu - podobnie jak HD moze byc ona maskowana przez swietna forme wilczakow, ktora utrzymuje sie dluugie lata...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 07:38   #113
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
ale przecież geny odpowiedzialne za wilczy wygląd wilczaków dziedziczą się zupełnie niezależnie od DM. nie można powiedzieć, że te wilcze są mniej zagrożone.
Skoro mutacja jest taka sama u ON, csv, BOSa to po co robić osobny test?
Czyli mamy robić robić testy dla ONÓW tak?

Dla tych nie przekonanych wstawiam tu link (bo nie wiem czy mogę sobie ten filmik ot tak wklejać bez zgody autora) http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=16011 post 7
To jest bardzo straszne!!!!!!!!!!

http://darwilka.blogspot.com/

Last edited by GRABA; 29-11-2010 at 08:11. Reason: link
GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 09:34   #114
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

W ramach głosu obserwatorów dyskusji dostałam anonimowego maila z adresu Klub Rasy CsV ([email protected]) podważający aktualne badania, zarówno w kierunku dwarfizmu, jaki i DM.
(BTW: ciekawa inicjatywa używania takiego adresu w chwili, gdy zbierane są deklaracje członkowskie).
Informacja, jaka miała do mnie ta droga trafić jest taka, że nikt nie pyta o rasę, której próbka jest wysłana do badania. Ogólny wniosek: obecne badania można sobie powiesić na gwoździu w szopie.
Zatem nie ma się co chwalić badaniami, które psu są na budę

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 29-11-2010, 12:20   #115
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
W ramach głosu obserwatorów dyskusji dostałam anonimowego maila z adresu Klub Rasy CsV ([email protected]) podważający aktualne badania, zarówno w kierunku dwarfizmu, jaki i DM.
(BTW: ciekawa inicjatywa używania takiego adresu w chwili, gdy zbierane są deklaracje członkowskie).
Informacja, jaka miała do mnie ta droga trafić jest taka, że nikt nie pyta o rasę, której próbka jest wysłana do badania. Ogólny wniosek: obecne badania można sobie powiesić na gwoździu w szopie.
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...14&postcount=2

Nie wytrzymałam i sprawdziłam co pisał wcześniej autor meila (buziaki Grzesiu! ). Może i konkurencyjne forum ale zawsze

http://www.vlcak.pl/forum/viewthread...714#post_11714

Post z 10-03-2010 23:12 gdzie Grześ opisuje jak się załatwia badanie na karłowatość. W formularzu do wypełnienia, który jest do pobrania na samej samiutkiej górze jest dużymi literami napisane : Form Bloodsample
DNA research Pituitary Dwarfism of the
Czechoslovakian Wolfdog

Last edited by Witek; 29-11-2010 at 13:06. Reason: musiałam coś jeszcze sprawdzić :)
Witek jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 12:22   #116
Konrad:)
Member

Konrad:)'s Avatar

Send a message via Skype™ to Konrad:)

Quote:

Zamówiliśmy na Allegro budę, a szopę zbudujemy w obejściu na wiosnę...
Old 29-11-2010, 12:27   #117
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Małe podsumowanie, bo im dalej w las, tym ciemniej. W dodatku temat zupełnie niepotrzebnie powoduje jakieś (rzeczywiste lub wyimaginowane) konflikty.
Każda próba skatalogowania potencjalnych chorób rasy jest cenną inicjatywą, tym bardziej, że archiwa z początków kształtowania rasy - zaginęły na polu walki
Jeśli ktoś wystartował z projektem, to wszystko jedno czy dla dobra ogółu czy dla własnego przewodu doktorskiego – w obu przypadkach efekt będzie ten sam: jakieś wnioski na temat choroby, dotykającej rasę. Wiedza bezcenna!
Problemem jednak wydaje się nie dość odpowiednie przekazanie idei. Na razie wyszło z tego straszenie okrutną chorobą, czyhającą za winklem na nasze wilczaki i nawoływanie do pospolitego ruszenia na badania, które co prawda niekoniecznie pomogą na potencjalną chorobę ale zarysują świetlaną przyszłość hodowli
Niestety nikt nie wyjaśnił dokładnie jak sprawa wygląda i dopiero teraz, w atmosferze cokolwiek gorącej, rodzą się pytania i wątpliwości.
Zatem mamy:
- brak powszechnych badań w hodowlach, czyli tam, gdzie teoretycznie powinno się zaczynać (w praktyce dostępność badań jest spora, bo nie trzeba jechać do Niemiec i wiele klinik wysyła badania do Laboklinu)
- badania w pojedynczych hodowlach są przedmiotem spekulacji (ukryć? pokazać? powiedzieć, żeby ukryli? powiedzieć, że powstają szykany na skutek przeprowadzenia badań?)
- zasianie niepokoju u właścicieli, którzy gorączkowo przeliczają koszty badań swoich psów i potencjalnych przyszłych szczeniąt
- wątpliwości, czy aby na pewno badanie jest w 100% miarodajne dla Wilczaków
- pytania czy Laboklin lub jakiekolwiek inne laboratorium ma podstawy do wydawania certyfikatów
- przy okazji obok oficjalnego nawoływania do badań, zaczynają krążyć nieoficjalne informacje (btw. m.in. tych samych autorów) poddające w wątpliwość sensowność onych
I zaczyna być totalny bałagan informacyjny.
Może więc chwilowo poczekajmy na odpowiedzi ze źródeł (Laboklin, Optigen, Idexx) na temat markerów, cen itp.? Może przy okazji Mijke zechciałaby bliżej przedstawić pełny obraz projektu?
Gdyby się okazało, że „nie taki wilk straszny…”, a badanie niewiele wniesie, to wskutek obecnego nieuporządkowania danych, w przyszłości będzie dwa razy trudniej zmobilizować ludzi do badań, które mogą okazać się bardzo ważne. Tu niestety musi działać wspomniana transparentność przeprowadzanej akcji i zaufanie.
Powiem szczerze, dla mnie posty od razu krzyczące dramatycznymi obrazami cierpiącego zwierzęcia, bez wyłożenia wszystkich elementów akcji (czy projektu) – nie budzą zaufania. I jak się okazuje - słusznie, bo dopiero teraz pojawiają się pytania, na które powinniśmy mieć odpowiedzi na początku.

チェイタン。
Old 29-11-2010, 12:42   #118
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Rozmawiałam z Iną i spytałam kiedy można spodziewać się precyzyjnych informacji o projekcie na WD. Powiedziała, że jeśli nie dostanie tłumaczenia brakujących wersji językowych w najbliższym tygodniu, w następnym ogłosi projekt tam gdzie się da.

PS. Zaznaczam, że tylko powtarzam jej słowa i nie biorę za nie odpowiedzialności.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 29-11-2010, 19:05   #119
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
eee.. troche dziwne i szmieszne z tym emailem.
jesli zapytac google to on podaje taki temat
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=11025
hmm i jakos TA osoba, ktora bardzo idzie za badania w innym forume wysyla takie to glupoty? gdzie tu pies podkopany? to co Eurysiowe badane nic nie warte i dalej nie wiemi jaki stan zdrowia ma ten pies?
Old 29-11-2010, 19:21   #120
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...14&postcount=2

Nie wytrzymałam i sprawdziłam co pisał wcześniej autor meila (buziaki Grzesiu! ).
W przypadku tej osoby historia lubi sie powtarzac, bo sytuacja jest identyczna jak z Klubem (i nie tylko) - najpierw zrobic z siebie dobra dusze na forach, a potem podkopac projekt od wewnatrz Tylko po co? Tego nigdy sie nie dowiemy

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules