![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
A co do kontekstu: Quote:
Quote:
Post Rybki konczy chyba jednak sprawe...
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Definitywnie, dzięki Rybka !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Przecież zarówno właściciel repa jak i suki do krycia ma prawo zażądać wyników badań DM - kto tak zrobi? Czy właściciele zdrowego Eurysia wymagają takiego papierka od suki, którą pies pokryje? *przepraszam, ale to tak ogólnikowo... "szczeniaki po zdrowych rodzicach tez muszą być badane.." - dokładnie i tu będę bardzo stała "ZA" - patrząc na wyniki DM mam sucze po zdrowych matkach, ale sama nie jestem pewna zdrowia pod względem DM moich i zdrowia szczeniaków. Gdzieś za przeproszeniem mam (było gorzej napisane, ale nie będę już taka zła w ostatnim dniu roku) czy moje psy i szczeniaki będą miały oficjalny papier, którym będą mogły świstać na prawo i lewo, dla mnie ważne jest (tu przychylam się do wolfin) to badanie. Ważne z punktu widzenia człowieka, który troszczy się o swojego psa. Widziałam zbyt dużo cierpienia zwierząt, by dokładać kolejne - swoje ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
I to właśnie jest (z tego co zrozumiałam) przyczyną niepublikowania wyników Quote:
Nie wiadomo nawet czy obecny test wykryłby ewentualną przyszłą mutacje, która rzucana jest jako koronny argument. Rybka? Last edited by jefta; 01-01-2011 at 00:13. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() na dzien dzisiejszy i certyfikaty i wyniki bez papierka nie są uznawane przez instytucje więc nie ma problemu. kwestia potomków wolnych zwierząt będzie musiałabyć w pewnym momencie uregulowana. patrząc na coraz większą dostępność badań genetycznych (nie tylko DM) ta kwestia mam nadzieję zostanie uregulowana jak tylko jakaś instytucja zacznie je uznawać ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Mi idzie o to, że nawet nie mając oficjalnego papierka każdy właściciel (nie tylko wyżej wspomnianego psa - sorrki Euryśki pewnie wiecie, że to było nie skierowane typowo do Was) repa czy suki hodowlanej ma prawo poprosić drugą stronę o wynik badania - zatem prędzej czy później i tak każdy pokusi się o oficjalny papier ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Fantazjując noworocznie ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Szczeniaki po zdrowych rodzicach NADAL musza byc badane. Powod - piszac wprost: przekrety hodowcow... OFFA wystawia jednak certyfikaty "wolne od DM" calym miotom, jesli: - rodzice sa przebadani w OFFA i sa wolni (N/N) - rodzice maja badania DNA - badania DNA potwierdzajace rodzicielstwo maja WSZYSTKIE szczeniaki Czyli nie ma 'automatycznego' przyznawania wynikow N/N nikomu... Trzeba wszystkie szczeniaki albo przebadac na DM, albo zrobic testy DNA na rodzicielstwo i rodzicom i szczeniakom... To chyba tez zamyka sprawe....
![]() |
![]() |
#10 |
Distinguished Member
|
![]()
Dla "niewiernych Tomaszów", którym w głowie nie mieściło się, że hodowca może nie chcieć upubliczniać nawet pozytywnych wyników badan DM swoich psów. Post nr 14 Iny, która jest wetem i zajmuje się zawodowo m.in. rozpracowaniem tej choroby:
http://wolfdog.org/forum/showthread....50712&langid=1 Ina bardzo racjonalnie tłumaczy swoją decyzję względami medycznymi, choć oczywiście nie każdy musi się zgadzać z jej argumentami. Na szczęście nie jestem hodowcą i nie mam repa, więc mogę sobie pozwolić na luksus nie wyrabiania sobie na ten temat opinii. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
W Laboklinie w W-wie robią badanie w kierunku DM oraz PRA, z czego PRA w dwoch cenach - 600 i 310 PLN. Drozej licza za certyfikat "na Europę", jak to się wyraził pan, taniej za taki "na Polskę".
Mam w zw. z tym pytanie: Różnica w cenie jest znaczna jak widac, wiec wolalabym wykonac badanie za 310 zeta - ale czy w takim razie ktos poza mną bedzie je poważał? I czy taki wynik nadaje się, żeby go zglosic do miedzynarodowej bazy danych? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Wynik badania PRA ważny jest przez rok, ale ponieważ w naszej rasie PRA nie stanowi poważniejszego problemu nie wymaga się jego powtarzania co roku, lub przed kryciem (jak np. wśród spanieli lub collie). Dlatego moim zdaniem płacenie kilkuset zł. za badanie które jest formalnie ważne przez rok jest trochę bez sensu. Lepiej poczekać na "akcję" w ZK. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|