Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Zdraví a výživa

Zdraví a výživa Jak krmit vlčáka, informace o psích krmivech, jak vakcinovat a co dělat, když pes onemocní...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2011, 13:07   #61
leila
http://www.tobrok.sk

leila's Avatar

pri barfe sa sleduje pomer vápnik a fosfor, pomer čistej svaloviny a mäsových kostí, plus vyvážiť to pridaním zelneinky alebo ovocia, mliečnych výrobkov. študuj linky, ktoré sme ti tu dali, tam nájdeš všetko.
barf skutočne stojí za to, len si treba k tomu sadnúť, prečítať a po čase to pôjde samo. výhoda je, že nemusíš už potom nič vážiť a merať, osobne už z hlavy dávam papanicu. pes nemá žiadne zdravotné problémy, super srsť, exkrementy. to všetko sú aj indikátory, či je zloženie stravy dobré. pri barfe je množstvo extrementov podstatne nižšie.
Old 09-02-2011, 13:20   #62
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Nikdy jsem nesestavoval žádný jídelníček ani jsem neodvažoval přesně jednotlivé ingredience. Vždy jsem vycházel prostě s citu a logiky. Takže většinu potravy vždy tvořilo maso, vnitřnosti a kosti. K tomu občas syrové vejce, tvaroh, měkký sýr, syrová zelenina, ovoce a nestydím se ani za to, že zkrmuji zbytky z kuchyně (pokud tedy nejsou extrémně kořeněné). Jediný průmyslový přípravek jsem používal vitamínové tablety s převážně vitamínem B. Ale mí psi si postupně zvykli na konzumaci kvasnic, takže ani s tím jsem neměl problém. Mí psi nikdy neměli růstové nebo zdravotní problémy způsobené špatným složením potravy. U štěňat jsem asi 2x při očkování nechal odebrat krev a udělat růstový test. Tím to ale vše skončilo, protože vždy bylo vše v pořádku.
Prostě jak už bylo uvedeno výše v jednom příspěvku, nedá se žádný přesný jídelníček sestavit. Knížky o tzv. BARF (neboli lépe řečeno přirozené potravě) jsou sice pěkné, ale je to stejné, jako knížky o výcviku.Můžu si je přečíst, poučit se o základních principech, ale každý pes je jiný, žije v jiných podmínkách, je jinak zatěžován, je jinak vybíravý atd. takže prostě by měl jeho majitel ho znát natolik dobře, aby zvolil to nejlepší pro něj, stejně jako při výcviku, tak i pro krmení. Pes není robot ani stroj, je to živý tvor a tak kdo si ho pořizuje, měl by pro něj mít i cit. To je ta nejzákladnější podmínka.
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 19:20   #63
Anathema
Junior Member

Anathema's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Nikdy jsem nesestavoval žádný jídelníček...
Toto se mi zdá úplně nejlogičtější, jak u psů, tak u lidí. Připravovat si jídlo striktně podle příručky mi přijde ujeté (pokud netrpím nějakou chorobou, předchozí pejsek měl cukrovku, tak to jinak nešlo, ale u zdravého?).

Ještě k tomu syrovému masu, protože štěně potřebuje jíst 4x, 5x za den, jak se vám daří krmit syrovým, pokud chodíte do práce a nemá kdo nakrmit? Kdybych Branovi naservírovala ráno dvě porce jídla, neohřejou se v misce ani dvě minuty, okamžitě by to celé sežral, i kdyby se měl poblít. To se mi u granulí teda nestává, tam je relativně umírněný (ne že by mu nechutnaly, ale nejsou takové terno, aby se musel přecpat k prasknutí, což se nedá říct o syrovém). Určitě uznáte, že přecpat štěně v 7 ráno a pak ho krmit až o půl páté by asi nebylo moc v souladu se správným zažíváním malého prcka.

Nu a jak tady někdo psal, že máme v Brně obchody s kuřecími hřbety, to bude asi pravda, ale i sama sobě kuřecí kupuju pokud možno výjimečně, všichni víme, jak rychle kuřata ve velkochovech rostou a můžeme se jen domnívat (a někteří určitě ví), čím je asi tak krmí. Nic zdravého z toho nekouká a může to být 100x potravinářská kvalita masa.
Branovi občas dávám kuřecí krky aby si přivykl trávit kosti, ale jinak se tomuto masu vyhýbám obloukem, jo, možná přijde čas, kdy si bude chodit na večeři k nedalekým sousedům na jejich slípky, ale do té doby zvolím raději granule než postavit krmení na kuřatech z velkochovů.

Quote:
Originally Posted by Hanka View Post
...existuje firma a ta přiveze do domu jakékoliv množství masa...
Hanko děkuju, kdybychom si časem pořizovali samostatný mrazák (což je dost dobře možné), určitě služeb firmy využijeme ten topic jsem četla, našla jsem nějaké i různě na internetu, kde se domlouvali lidé z Brna na hromadném dovozu k někomu, že si to pak ostatní rozvezou auty. Jen bohužel zatím není prostor na uskladnění.

Last edited by Anathema; 09-02-2011 at 19:46.
Anathema jest offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 19:58   #64
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Quote:
Originally Posted by Anathema View Post
Ještě k tomu syrovému masu, protože štěně potřebuje jíst 4x, 5x za den, jak se vám daří krmit syrovým, pokud chodíte do práce a nemá kdo nakrmit?
Holt to chce buďto si do 8 týdnů štěněte vzít dovolenou nebo si zajistit někoho, kdo se o krmení postará. Já vždy volil to první, protože i pro jeho socializaci je nejlepší být s majitelem prakticky neustále.
Po 8. týdnu už bohatě stačí 3x denně.
Old 09-02-2011, 20:15   #65
Anathema
Junior Member

Anathema's Avatar

Nu, vzali jsme si Brana v šesti týdnech a pak jsem měla dovolenou 14 dní, kterou jsme strávili poctivou socializací teď je mu 10 týdnů a jíst 3x denně mu nestačí šilhá pak hlady a hrozně hltá bez kousání. po dobu co jsem v práci ty dvě dávky potřebuje, jinak má sklon se šíleně přežrat
Old 09-02-2011, 20:43   #66
Vlkodlak
Junior Member

Vlkodlak's Avatar

Quote:
Originally Posted by yzengrin View Post
..zajímalo by mě, jak byste to udělali, kdybyste jeli na týden - 14dní na dovolenou - jen vlakem, s tím, že si vše nesete na zádech, do krajin, kde není ani človíčka.
V okamžiku, kdy má člověk auto, není problém...

Ke konzervám...moje fena po nich má 100% průjem. Ačkoliv všechny konzervy, které jsem zkusila, byly ze 100% masa.
Jó, 14 dní a konzervy na zádech-to je taky trošku moje noční můra. Na 3 dny se dá uchovat maso (do novin, do mražený zeleníny), pak používám vyzkoušenou značku konzerv, protože po granulích to jsou průjmy jedna radost a občas při cestě řeznictví. Ale do totální divočiny se letos chystám vyzkoušet sušené maso+sušená mrkvová kaše (zaujal mě pytel od barona).
Vlkodlak jest offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 20:55   #67
Vlkodlak
Junior Member

Vlkodlak's Avatar

[quote=Anathema;357259]No jo, ale ne každý má prostor na uskladnění syrového masa pro velkého psa. Taky bych tomu dala přednost, také protože jsou naše měsíční příjmy hodně nízké.

TAk to bych si dovolila nesouhlasit, že krmení masem je mnohem levnější. Pokud nemám zdroj z jatek ani velkokapacitní mrazák na vetamix a chodím normálně do řeznictví, tak mě maso vyjde mnohem dráž než superprémiové granule (včetně doplňků). Nemám vůbec mrazák, takže musím chodit nakupovat tak jednou za 3 dny, ale dá se v pohodě. Pesan má štěstí, že já maso moc nemusim
Old 09-02-2011, 21:18   #68
leila
http://www.tobrok.sk

leila's Avatar

Quote:
Originally Posted by Anathema View Post
Nu, vzali jsme si Brana v šesti týdnech a pak jsem měla dovolenou 14 dní, kterou jsme strávili poctivou socializací teď je mu 10 týdnů a jíst 3x denně mu nestačí šilhá pak hlady a hrozně hltá bez kousání. po dobu co jsem v práci ty dvě dávky potřebuje, jinak má sklon se šíleně přežrat
ty kŕmiš 10týždňové šteňa 2-3krát denne???
Old 09-02-2011, 22:55   #69
Anathema
Junior Member

Anathema's Avatar

4x až 5x, vždyť jsem to psala
nebo spíš, ráno po procházce porci, pak dostane do misky víc než další dávku, když se vrátím z práce, nemá nikdy sežráno všechno, ale většinu ano. Pak procházka, další dávka, pak večer okolo osmé a na noc ještě trochu granulí, někdy si je vezme někdy ne (už je asi vynecháme). Ve výsledku jí tedy 4x až 5x denně, roste pěkně (do výšky, ne do šířky )

S tím že se přecpe pokud jí jen 3x denně mám zkušenost proto, že když mi skončila dovolená a byl doma první dva dny přes pracovní dobu sám, odmítal celých těch 9,5 hodiny jíst a pak šíleně žral. Ale zvykl si a už jí i v mé nepřítomnosti. Je to šikulka ani už není moc hysterický když odcházím, sice brečí, ale neřve z plných plic a v noci neřve vůbec, po desáté zalehne a je klid do rána (nespí s námi v ložnici, ale je uvnitř v bytě). Jen vstává podle sluníčka, takže každý den o malinko dřív a pak začíná rachot kupodivu za ty skoro 4 týdny ještě nic nezničil, když nepočítám překousaný kabel k notebooku a ohlodané pantofle. Nábytek nedemoluje, dokonce ani netahá knihy z otevřené knihovny a to jsou od stropu až na zem, nechává je ladem. Pravda ale je, že všude po zemi je tisíc jeho hraček, od prázdných pet lahví přes staré sedáky z židle po různé míčky a žužlíky. Je prostě moc moc hodný a učenlivý a velmi, velmi sebevědomý (ale všichni nás varujou, že demoliční období teprve přijde).

Měla bych si zakázat tohle fórum, jsem z pejska tak nadšená, že když o něm můžu povídat nebo psát, jsem k nezastavení. Hrozný spam ode mě...

Last edited by Anathema; 09-02-2011 at 23:18.
Anathema jest offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 23:11   #70
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vlkodlak View Post
Jó, 14 dní a konzervy na zádech-to je taky trošku moje noční můra. Na 3 dny se dá uchovat maso (do novin, do mražený zeleníny), pak používám vyzkoušenou značku konzerv, protože po granulích to jsou průjmy jedna radost a občas při cestě řeznictví. Ale do totální divočiny se letos chystám vyzkoušet sušené maso+sušená mrkvová kaše (zaujal mě pytel od barona).
U mé feny je na takových výletech "výhoda" v tom, že fena moc nežere. Nevím, jestli vlivem tolika nových vzruchů apod., ale nesežere málem ani 1/3toho, co normálně a to ani v konkurenci dalšího psa apod. Kdyby granulí...tak mě to tak nepřekvapí. Ale nejednou jsem jí vezla na čundr celé kuře, kostru, apod. a moc zájem o to neměla. Dvakrát to požvýká a pak to nechá být. Po takovém týdenním čundru mám pak místo psa radiátor:-/
yzengrin jest offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 08:57   #71
mellorn
Member

mellorn's Avatar

u nas to urcite levneji vyjde. Prokrmim tak plus,minus 500 kc.Mam ale fenu,ktere musim hlidat vahu,takze kdyby to byl zdravy samec,prozere urcite vic. Ale porad nejsem na cene za ultrapremiove granule. Jine bych ji nekupovala.Minuly tyden jsem byla v kureci masne a za 6 velkych hrebtu,kilo srdicek a kruti krk jsem dala 160 kc a jeste v mrazaku maso mam.Kupuju za stravenky,coz je vyhoda a stoji me to vlastne polovinu.Zeleninu a sem tam mlecne vyrobnky do toho nepocitam,to zahrnuju do lidskeho nakupu,ale ona mrkev,celer,cinske zeli nestoji moc.
tu mrkvovou smes jsem taky kdysi davala,maji v nabidce i biokonzervy,coz ja jako magor na jidlo pro cubu mozna na dovolenou poridim.Zacali prodavat i syrove maso,ale to vyjde opravdu draho,koupit to na mesic.
Jak zminovala Anathema ty velkochovy,tak me se to taky moc nelibi,ale biozdroje nemam a blizsi kosile nez kabat. Chci mit psa krmeneho pokud mozno prirozenou stravou. Ono ty kurata jdou na porazku celkem mlada,takze vyhnana buhvicim zas tak nebudou. ATB jsou myslim i zakazana.Ale hezky to kazdopadne neni. pro nas lidi kupuju kdyz uz kure,tak BIO.Jednou za cas to financne ustojim,ale byt tim krmen pes,tak prijdu na buben.
mellorn jest offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 09:37   #72
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Quote:
Originally Posted by mellorn View Post
Ono ty kurata jdou na porazku celkem mlada,takze vyhnana buhvicim zas tak nebudou. ATB jsou myslim i zakazana.Ale hezky to kazdopadne neni.
..tohle se nedávno probíralo na chovatelském serveru. Kuřata na porážku=brojleři, se zabíjí ve věku 28-32 dní tuším, tj. po měsíci musí být ta zvířata "pěkně našláplá". Běžné kuře ze dvora, se zabíjí na pekáč ve 4-6měsících. Tak si představ, co do těch zvířat ve velkochovech cpou, když musí být po měsíci zralá na porážku. Takže je to spíš naopak..vyhnaná jsou, ani bůh neví čím.
Old 10-02-2011, 09:47   #73
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Quote:
Kuřata na porážku=brojleři, se zabíjí ve věku 28-32 dní tuším
Tušíš špatně. Kuřata jdou na porážku v 5-6 týdnech.

Quote:
tj. po měsíci musí být ta zvířata "pěkně našláplá". Běžné kuře ze dvora, se zabíjí na pekáč ve 4-6měsících. Tak si představ, co do těch zvířat ve velkochovech cpou, když musí být po měsíci zralá na porážku. Takže je to spíš naopak..vyhnaná jsou, ani bůh neví čím.
Kuřata jsou krmena "růstovými" granulemi jen malou část této doby. Poslední týdny naopak dostávají speciální granule, které mají za úkol všechny eventuální nežádoucí látky z těla dostat. O složení masa bych se tedy nebál. V jakých podmínkách kuřata rostou, to je jiná otázka.
Old 10-02-2011, 10:09   #74
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Tušíš špatně. Kuřata jdou na porážku v 5-6 týdnech.

Kuřata jsou krmena "růstovými" granulemi jen malou část této doby. Poslední týdny naopak dostávají speciální granule, které mají za úkol všechny eventuální nežádoucí látky z těla dostat. O složení masa bych se tedy nebál. V jakých podmínkách kuřata rostou, to je jiná otázka.
..kdyby se mi podařilo ten článek najít...
Old 10-02-2011, 12:39   #75
Vlkodlak
Junior Member

Vlkodlak's Avatar

[quote=mellorn;357752]u nas to urcite levneji vyjde. Prokrmim tak plus,minus 500 kc.Mam ale fenu,ktere musim hlidat vahu,takze kdyby to byl zdravy samec,prozere urcite vic. Ale porad nejsem na cene za ultrapremiove granule. Jine bych ji nekupovala.Minuly tyden jsem byla v kureci masne a za 6 velkych hrebtu,kilo srdicek a kruti krk jsem dala 160 kc a jeste v mrazaku maso mam.

No jo, když ona moje potvora má ráda hovězí přední s kostí, to se pak nesmim divit
Old 10-02-2011, 13:17   #76
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

Růstové stimulátory jsou ve všech třech směsích pro brojlery, jen v té poslední, která se krmí posledních 3-5 dní před porážkou je jich prý (!!) míň. Ale v dnešní době, kdy je humus ve všem, nejen v krmení pro zvířata, opravdu až zas tak nevěřím . Jako nevěřím, že to ve výkrmně vždycky vyjde tak, že jim BR2 (tedy ta předposlední směs) vyjde tak, aby se dokrmila 5 dní před porážkou.
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 13:39   #77
mellorn
Member

mellorn's Avatar

nalezla jsem web barfujeme.cz,kde je nabidka bio skeletu apod....doma to prozkoumam,mozna to nebude zase tak hrozne drahy jako pro lidi.
Old 10-02-2011, 14:00   #78
SARKA
Arimminum Kennel

SARKA's Avatar

Send a message via Skype™ to SARKA

Ja krmim 2x denne,krmna davka je okolo 600gr,ale mam feny dost tluste hlavne Andromedu ,ktere je 6 let.Kolik vy toho davate?
Old 10-02-2011, 14:14   #79
mellorn
Member

mellorn's Avatar

no asi takky tak.Arwen neni tlusta,ale je mala a jde to na ni dost videt,kdyz trosku pribere,tak kvuli kyclim se ji snazim drzet stihlou. Ale neni vyhubla,to bych asi nesnesla tejrat zvire hlady,aby tady byla o rok dyl.ale kdyz dostane ucho nebo morkovou kost,tak ji to neodectu z davky,to ma na prilepsenou.Ale stejne se tvari,ze ji tim hladem tejram,zrala by furt a a jakekoliv mnozstvi. Kdyz nema chut,zacinam se bat,ze ji neco je spis se snazim,aby kdyzt tak shodila pohybem.
Old 10-02-2011, 14:56   #80
Elsia&Benjamin
Junior Member

Quote:
Originally Posted by SARKA View Post
Ja krmim 2x denne,krmna davka je okolo 600gr,ale mam feny dost tluste hlavne Andromedu ,ktere je 6 let.Kolik vy toho davate?
Držím se u dospělého psa +- do 1kg krmení - pokud není v extrémní zátěži. Klasicky ráno masité kosti - 350-500g - jak to vyjde. a večer 400g směsi (maso, vnitřnosti, zelenina, ovoce atd.)+ když mrzne/nebo zátěž hodně 100-200g přílohy (rýže,těstoviny).

Takže bych řekla že ty 2-3% tělesné hmotnosti přesně odpovídají (u nás -cca40kg - 800-1200g krmiva). (A počítala bych výslednou hmotnost které chci dosáhnout - takže jestli chci zhubnout fenu na 35kg - KD vychází 700 - 1050g krmiva denně.)

Last edited by Elsia&Benjamin; 10-02-2011 at 21:34.
Elsia&Benjamin jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules