![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Trzeba wiec rozdzielic RZECZYWISTE preferencje (preferowanie psow jasniejszych lub ciemniejszych, wyzszych czy nizszych, preferowanie szerokosci glowy czy jej wyrazu) od nieznajomosci wzorca i "prefereowania" np. ciezkich glow, krotkich nozek, wielkich klat, ciezkiego ruchu, czy nietypowego charakteru.... Tak ma sie wlasnie sprawa z ogonami... Obnizanie oceny za ogon noszony do gory nie jest PREFERENCJA sedziego, ale wskazuje jasno, ze nie czytal i NIE ZNA WZORCA rasy, ktory jasno mowi: OGON: ysoko osadzony, prosto zwisający w dół. Przy pobudzieniu noszony sierpowato wygięty w góre. Wystawa pobudza psy - szczegolnie samce. A juz majac w ringu konkurencje to w zasadzie nie ma mocnych, aby normalny pies z prawidlowa psychika nie nosil ogona w gore tak jak na czeskich filmach jakie zaprezentowalam. A problem jest ogromny.... bo nie raz JEDYNYM powodem przegranej byl ogon noszony w gore (co smieszne sedziom nie przeszkadzalo, ze akurat pies, ktory wygrywal byl najzwyczajniej strachliwy, a na dodatek jego wyglad, ruch powaznie odbiegal od wzorca rasy - dla ogona przymyka sie oko na wszystkie zalety psa....
![]() |
![]() |
#62 |
Junior Member
|
![]()
Dlatego żeby nie było problemu z określaniem o czym mówimy - ponawiam prośbę o zamieszczanie pełnych opisów ocen!!!!
Po co tracić czas na zbędne dywagacje o sędziowaniu - od razu widać o co chodzi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Junior Member
|
![]()
Jak dla mnie to sędzina nie do końca wiedziała o co tak naprawdę jej chodzi. Labal Lestat dostał bardzo dobrą bo jest cyt. ''zbyt pewny'', Baldur otrzymał obiecującą bo jest cyt. ''nieco nieśmiały''
![]() ![]()
![]() |
#64 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Przy takiej bidzie potem kazdy normalny wilczak wyglada na grubego... ![]() A co do Irrisiaka - sadzie, ze w klasie weteranow warto brac juz poprawke na wiek... Po to jest ta klasa, aby nie rownac "babc" do mlodych "lasek"... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Junior Member
|
![]()
Oto opis Lestata :"Średniej wielkości pies.Głowa powinna mieć lepszy wyraz.Dobra szyja,górna i dolna linia.Front w normie.Ogólnie w ruchu poprawny ,ale ogon osadzony i noszony zbyt wysoko"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
opis Biesa:
"Efektowny w wyrazie, samczy. Bdb samcza glowa. Doskonała szyja, górna i dolna linia. Bdb front. Równomierne kątowanie kończyn. Doskonały w ruchu." Oczywiście ja, dyletant, cieszę się z takiego opisu, ale... miesiąc temu w Katowicach pan sedzia S. Tripoli był mniej wylewny: "Dobra glowa i dobrze osadzone uszy, dobra szyja, niezbyt dobre stopy (?), dobra górna linia i osadzenie ogona, dobrze się rusza." Również ocena doskonała, a te stopy, cóż, może brudne były, sama nie wiem... |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Czyli KROTKIE ucho, JASNA maska, FANTASTYCZNY kontast, TROJKATNA glowa, JASNE oko, SUCHE wargi i WILCZY!!! wyraz... I nie pisze tego jako jego hodowca, bo generalnie zaluje, ze jest on z mojej hodowli - gdyby nie byl to bym nim juz dawno temu pokryla ktoras ze swoich suczysk.... ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
VIP Member
|
![]()
No przecież był przedwystawowo kąpany, to jakie brudne?? Gdyby wyszedł na ring po dzisiejszym spacerze.....no, to co innego
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
![]() Całą podłoga dzisiaj chrzęści... masakra. Ale szczęśliwy wilczak to mokry i brudny wilczak, więc niech mu będzie Dzień Dziecka dzisiaj. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ops, to pardąsik, znaczy - stopy musiały być brudne ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Ja tez przylaczam sie do prosby o opisy, bo mi troche nie chce latac po Polsce i Europie by za ciezko zarobione pieniadze sluchac jakis koszmarnych bzdur. Mam tez prosbe o podawanie sedziego w tresci tematu dla wyszukiwarki bo w bazie sie (chyba) nie da szukac wynikow po nazwisku.
Sexy ostatnio miala w palacym sloncu prawidlowe brazowe oczy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
Można to potraktować oczywiście jako pytanie retoryczne. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Junior Member
|
![]()
Witam! Dziękuję za uzupełnienie opisów - udało mi się (jako świeżej na wolfdogu) wsadzić umiejętnie kij w mrowisko.... aż się zamrowiło...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
To swietna sedzina ale od 6 grupy.
ja dwa razy juz trafilam na fajny opis w Pl zawierajacy cytaty z wzorca a bylam tylko 5-6 razy na wystawie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
K-Lee Family
|
![]()
W Jeleniej Górze 2010 sędziowała Mariola Semik.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
To mnie Gia zaskoczylas ostro. Po tym co jest w necie napisane mialam nie zglaszac nawet do Wrocka na wystawe. A w takim wypadku zaryzykujemy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
K-Lee Family
|
![]()
Bo z sędziami tak czasem bywa, że nawet jeśli znają wzorzec, to i tak czasem sędziują no swojego "nosa", jak zawieje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Jesli sedzina napisala np. "ruch przestronny ale typowy"* to odnioslam wrazenie ze nie tylko przeczytala wzorzec ale go tez "czuje".
*to bylo na debiucie i ona nie chciala biegac wiec nie bylo lba w gore ogona w gore wyginania sie w chinskie osiem i co za tym idzie machania lapami na wszystkie strony. |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
K-Lee Family
|
![]()
Jefta, ale były już też wystawy na których ta sama sędzina "czuła" inaczej
![]() Więc nigdy nie wiadomo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Junior Member
|
![]()
Niezapominajmy, że te same psy potrafią zachowywać się też różnie..... I też nie ma reguły
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|