|
![]() |
#1 |
Kawał ch*ja
|
![]()
W sumie zaluje troche, bylby na pokaz rzetelnosci tego serwisu
![]()
Czarna Helena hoduje bluszcza, sadzi begonie w donice, tylko na stadion nikt jej nie wpuszcza, bo się jej boją kibice. Czarna Helena ma dużo wdzięku, i innych zalet ma parę: wianek na głowie, badylek w ręku, a przed nią bieży owczarek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Pozostawienie takiego wpisu nie świadczyłoby źle o serwisie, tylko o Tobie. Tylko osoba niepoważna może być zadowolona z tego, że nabazgrała "Tu byłem!" na świeżo otynkowanym murze - a wpisywanie głupot do Wikipedii to sieciowy ekwiwalent tego rodzaju radosnej tfurczości.
Wikipedia to naprawdę całkiem przyzwoite źródło - zaskakująco przyzwoite, biorąc pod uwagę sposób, w jaki jest redagowana. A że trzeba do niej podchodzić z pewną ostrożnością? To i dobrze - przyzwyczajenie do weryfikowania informacji w innych źródłach to doskonały nawyk, który przyda się i czytelnikom "analogowych" książek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Kawał ch*ja
|
![]()
nie zrozumiales/las tego, dlaczego zamiescilem tam ten wpis - wlasnie po to, by pokazac, ze wiki jest malo wiarygodnym zrodlem... chyba, ze dla gimnazjalistow/licealistow, ktorym nie chce sie siedziec w ksiazkach i ida na latwizne.
Czarna Helena hoduje bluszcza, sadzi begonie w donice, tylko na stadion nikt jej nie wpuszcza, bo się jej boją kibice. Czarna Helena ma dużo wdzięku, i innych zalet ma parę: wianek na głowie, badylek w ręku, a przed nią bieży owczarek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Wikipedia to super sprawa. Po prostu do znalezionych tam informacji trzeba podchodzić z rezerwą. Zdarza się, że ktoś w dobrej wierze zamieści głupoty, bo nie do końca zna temat lub przepisuje informacje skrótowo.
![]() |
![]() |
#5 | |
Kawał ch*ja
|
![]() Quote:
Po pierwsze - zart ow zrobiony byl bardzo dawno temu, po drugie - nie nazywaj mnie wiki-trolem, po trzecie - od x-lat tam nie zagladam, bo informacje tam zamieszczone moga okazac sie nieprawdziwe, tak jak pierwszy post to pokazal.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Rzecz w tym, że niczego tak naprawdę nie udowadniasz - bo to, że do Wikipedii potencjalnie można wpisać każdą głupotę wynika z samej jej natury, więc po co wyważać otwarte drzwi? A żeby powiedzieć coś więcej o jej wartości, jeden wpis nie wystarczy.
Ja korzystam z Wikipedii regularnie *przy pracy*, bo to jest świetne narzędzie dla tłumacza. Oczywiście wszystko wymaga dalszej weryfikacji, ale do wstępnych poszukiwań słownictwa jest niezastąpiona. I właśnie w taki sposób należy ją postrzegać - jako pierwsze, wstępne źródło. I w tym sensie okazuje się całkiem przyzwoita. Oczywiście to nie Britannica - ale też nie każda papierowa publikacja jest na tym samym poziomie, co Britannica, więc przeciwstawianie Wikipedii książkom jest IMHO trochę sztuczne. W książkach też można znaleźć wiele głupot, naprawdę. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|