Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-05-2011, 22:03   #1
konek
Member

konek's Avatar

Send a message via Skype™ to konek

Witam
pamiętam taki temat na wolfdogu sprzed ok. 3 lat albo mi się wydaje. Może ktoś sobie lepiej skojarzy warto by było do niego wrócić.
Old 27-05-2011, 22:13   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

No tak, zapomniałam - szczeniak W marketach typu Auchan można upolować takie karimaty po ok.6zł, bywają niestety też różowe...ale coś za coś

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 27-05-2011, 23:04   #3
Kasprzak
Junior Member

Kasprzak's Avatar

hmmm.... różowe... czego sie nie robi dla "dzieci"
Kasprzak jest offline   Reply With Quote
Old 27-05-2011, 23:07   #4
Kasprzak
Junior Member

Kasprzak's Avatar

Quote:
Originally Posted by konek View Post
Witam
pamiętam taki temat na wolfdogu sprzed ok. 3 lat albo mi się wydaje. Może ktoś sobie lepiej skojarzy warto by było do niego wrócić.
Dzieki bardzo zaczne zaraz przegladac - moze znajde
Old 28-05-2011, 00:34   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

karimaty na allegro - takie zwykłe, ale amortyzują

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 28-05-2011, 01:14   #6
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Kasprzak, zdajesz sobie sprawę, że kaletka jest w łokciu po to, żeby amortyzować wszelkie uderzenia? Po wycięciu kaletek łokcie będą "gołe" i wrażliwe na urazy. Całe życie psa.
Shey ma prawy łokieć z kulką od kilku miesięcy i żyje, ma się dobrze i nie planuję usuwania kaletki. Tym bardziej, że przestał już kłaść się na podłodze jak worek kartofli. Kulka się po woli zmniejsza i mam nadzieję, że się w końcu wchłonie całkowicie.
Przemyśl ten zabieg. Kaletki usunąć możesz ZAWSZE, a Czort jeszcze nie pozamykał chrząstek wzrostu i łatwo je będzie podczas zabiegu uszkodzić.
Old 28-05-2011, 01:33   #7
Kasprzak
Junior Member

Kasprzak's Avatar

Rybka, zdaje sobie sprawe do czego sluza kaletki i jak wazne jest to zeby je zachowac na swoim miejscu, dlatego wlasnie pisze i prosze o jakies inne propozycje rozwiazania problemu. Przy okazji trzeba zauwazyc ze kaletki z obrzekiem calkowicie nie spelniaja swojej funkcji(przynajmniej tak twierdzi moj wet). Wiem ze czorcie obrzeki w niczym nie przeszkadzaja dlatego nie spiesze sie z decyzja i jak narazie mam zamiar sprobowac z karimatami. A tak przy okazji odciagalas plyn z kaletek czy po prostu w ogole tego nie ruszalas ?
Old 28-05-2011, 10:15   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Zastanawiałyśmy się kiedyś z Rybką nad uszyciem ochraniaczy, coś jak nałokietniki lub nakolanniki dla sportowców, musiałoby być lekkie, chyba na rzep i być wypełnione jakąś pianką? Może dałoby się przerobić eksperymentalnie jakiś ochraniacz tańszy, z marketu i spróbować przyzwyczaić psa do chodzenia w tym po domu?

チェイタン。
Old 28-05-2011, 13:28   #9
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kasprzak View Post
A tak przy okazji odciagalas plyn z kaletek czy po prostu w ogole tego nie ruszalas ?
Nie, w ogóle nie ruszałam stawu "od środka". Jedynie golenie łokcia i smarowanie żelem przeciwzapalnym. Zmniejszyło się, więc zostawiłam i jest coraz lepiej.
Jakoś jestem przeciwniczką metod inwazyjnych u tak młodych psów. Niech żyje sobie normalnie zamiast znieczuleń, chodzenia w kołnierzu i szwów w tak newralgicznym miejscu. Każde kładzenie się będzie bolało, będzie trauma po wizytach w gabinecie...
Jak dla mnie za dużo minusów. Ale to Twoja decyzja, pamiętaj, że operacja to definitywne rozwiązanie problemu i bardzo skuteczne.
Old 28-05-2011, 01:38   #10
Kasprzak
Junior Member

Kasprzak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
karimaty na allegro - takie zwykłe, ale amortyzują
Zolto-niebieskie, Breko lubi slizgiem wbijac sie pod luzko wiec napewno pare tam zainstaluje.
Old 28-05-2011, 02:02   #11
jaskier
Junior Member

jaskier's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kasprzak View Post
Zolto-niebieskie, Breko lubi slizgiem wbijac sie pod luzko wiec napewno pare tam zainstaluje.
Możesz jeszcze wziąć pod uwagę coś co się nazywa wykładziną remontową. W Obi można dostać za nieduże pieniądze. Nie jest to super miękkie, ale na pewno lepsze niż goła podłoga.

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)
jaskier jest offline   Reply With Quote
Old 28-05-2011, 07:33   #12
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by jaskier View Post
Możesz jeszcze wziąć pod uwagę coś co się nazywa wykładziną remontową. W Obi można dostać za nieduże pieniądze. Nie jest to super miękkie, ale na pewno lepsze niż goła podłoga.
Problem w tym, że trudno burym wytłumaczyć, dlaczego nie powinny leżeć na twardym; Lor potrafi nosem sprytnie odsunąć miękki koc tak, żeby ułożyć się na zimnym.

Jak zwykle uważam, że najskuteczniejsze (choć równocześnie najbardziej praco- i czasochłonne) jest przestawianie psu w głowie. Powoli osiągamy etap, że komenda "zjeżdżaj na koc" zaczyna działać, a Lorka przyłapana na płytkach oblizuje się i zmyka do klateczki (wie, że grzech) No i w ramach konsekwencji dozwolone jest leżenie na kanapach i łóżkach przykrytych kapami.

Myślę, że temat dobry dla właścicieli szczeniaczków - warto młode od początku gonić z płytek, choćby na wszelki wypadek. Problem modzeli i kaletek był dla mnie zawsze problemem psów z krajów śródziemnomorskich, ale widać niektóre z naszych burych mają budowę stawów, która sprzyja generowaniu tych problemów.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 28-05-2011, 19:32   #13
Kasprzak
Junior Member

Kasprzak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Myślę, że temat dobry dla właścicieli szczeniaczków - warto młode od początku gonić z płytek, choćby na wszelki wypadek. Problem modzeli i kaletek był dla mnie zawsze problemem psów z krajów śródziemnomorskich, ale widać niektóre z naszych burych mają budowę stawów, która sprzyja generowaniu tych problemów.
No właśnie gdybym była tego świadoma wcześniej może bym trochę uważała na młodego a tak to nawet nie zdawałam sobie sprawy ze może mieć jakieś problemy tylko dlatego ze się uwali na twardym.
Wiec dla przestrogi dla przyszłych i obecnych właścicieli - jutro wstawię pare fotek

Quote:
Zastanawiałyśmy się kiedyś z Rybką nad uszyciem ochraniaczy, coś jak nałokietniki lub nakolanniki dla sportowców, musiałoby być lekkie, chyba na rzep i być wypełnione jakąś pianką? Może dałoby się przerobić eksperymentalnie jakiś ochraniacz tańszy, z marketu i spróbować przyzwyczaić psa do chodzenia w tym po domu?
Oj byłoby ciężko - no chyba żeby wymyślić jakieś sprytne zamkniecie które przetrwałoby uścisk zębów wilczka

Quote:
Jedynie golenie łokcia i smarowanie żelem przeciwzapalnym.
Jakiego żelu przeciwzapalnego używasz ?
Reply

Posting Rules