![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Ja mam takie jeszcze pytanie do pytań wcześniejszych.
Ile razy możliwy jest postój. Tj. konkretnie mam takie sygnały z suczami ( z Chanti tylko sobie delikatnie wydłużamy jeszcze krok), ale jak Unka np. chce odpoczynku, to delikatnie zaczepia mnie za nogawkę (trąca nosem), wtedy daję jej odpocząć. Jak by to było podczas SVP? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Podczas naszego zwariowanego biegu pozwoliłam Cheyowi ma ochłodę w przydrożnym rowie, oczywiście zawsze jest na początku przerwa na toaletę - fizjologia ![]() Słyszałam aby nie robić pełnych dystansów podczas przygotowań do egzaminu bo pies uczy się rokładać siły i zwalnia. Ale najwazniejsze na świecie jest przygotowanie łap, czyli trasy po asfalcie a nie tylko po lasach i łąkach. Relaksacyjnie rowerowany pies spokojnie SVP1 zrobi bez zadyszki, ale bez przygotowania łap wysiądzie w połowie dystansu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Gaga, my miastowe
![]() Psy biegają tylko po asfalcie, zatem przyzwyczajone ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
Fragmenty regulaminu SVP
" Biegi te służą weryfikacji naturalnych możliwości psów, jednak prowadzenie psa jest możliwe wyłącznie w jego tempie naturalnym bez przymusu. Zakłada się przede wszystkim harmonię pomiędzy parą przewodnik-pies podczas biegu i w żadnym wypadku nie powinno się wykorzystywać maksymalnych możliwości prędkości. Średnia prędkość biegu dla CSV to 12 km na godzinę. I na tej podstawie ustalono limity czasowe tego egzaminu. ...Pies musi mieć ukończone 12 miesięcy w dniu biegu. ...Podczas biegu pies może zatrzymać się by napić się wody, lub zjeść, jednak wszystkie przerwy zaliczają się do mierzonego czasu."
![]() |
#5 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
Biegi w Polsce będą zatwierdzone i już najprawdopodobniej po pierwszym października będzie można je organizować
![]()
![]() |
#6 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Graba to chyba rodzinne, bo Sexy tez nie lubi roweru
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Bo to nudne jest
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
K-Lee Family
|
![]()
heheeh
![]() ![]() Dla Kali to zbyt statyczny sport, mieliśmy plany robić kolejne SVP, ale skoro ona nie chce, to nie będziemy jej zmuszać ![]() Zdany jeden etap uprawnia do startu w wyższym SVP. Nie da się od razu wskoczyć na 100 km ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Dla zaczynających treningi, chyba głownie z samcami: warto przećwiczyć mijanki z innymi psami. Dobre są do tego szczekające za płotem jakiejś posesji
![]() ![]() ![]() ![]() Takie manewry przydają się gdy mijany rowerzysta z psem akurat niespecjalnie panuje nad swoim burym zawodnikiem i nie musimy przerywać biegu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Gaga problem polega na tym ze jak ona sie nudzi to szuka zajecia na wlasna lape. A pomysly ma iscie wilczakowe. Raz malo nie zabila strachem jakiejs starowinki ktora przyszla zapalic znicz w lesnej kapliczce a tam wilk szarpie wieńce...
A z roweru nie mam nad nia kontroli bo wlecze sie 100 m za mna. Jak sie zatrzymam lub zwolnie to wie ze mozna sie wlec jeszcze bardziej. Last edited by jefta; 30-05-2011 at 22:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|