Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-10-2011, 22:36   #1
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

A dzisiaj wieczorem Bies wcinał pokrojone watrobki indycze z zoladkami kurzymi i mielona wolowinka z dodatkiem mixu Oh My Garden - az mu sie uszyska trzesly - juz dawno sie tak nie jarał na widok miski
Zatem przechodzimy na surowizne, tylko jeszcze musze znalezc tanie zrodlo swiezego miesa w okolicy
Dzieki, Spadzista!
anula jest offline   Reply With Quote
Old 12-10-2011, 23:00   #2
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Send a message via Skype™ to spadzista

idź do pierwszego lepszego mięsnego(takiego małego) i próbuj się dogadać, że np. raz w tygodniu chciałabyś większą porcję- kostek cielęcych, serc, przełyk cielęcy z sercem i płuckami, łepek- to wszystko jak regularnie w jednym miejscu będziesz kupować powinno być po 2zł/kg - ja kości dostaje gratis - a jak kupuje to 10zł za skrzynkę. Oni chętnie się pozbywają takich rzeczy - szczególnie jak byś jeszcze kupowała coś dobrego dla siebie- czego ja nie robię bo my mięsa nie jemy.. no i super są ogony wołowe ale już droższe...
spadzista jest offline   Reply With Quote
Old 13-10-2011, 08:24   #3
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by spadzista View Post
idź do pierwszego lepszego mięsnego(takiego małego) i próbuj się dogadać, że np. raz w tygodniu chciałabyś większą porcję- kostek cielęcych, serc, przełyk cielęcy z sercem i płuckami, łepek- to wszystko jak regularnie w jednym miejscu będziesz kupować powinno być po 2zł/kg - ja kości dostaje gratis - a jak kupuje to 10zł za skrzynkę. Oni chętnie się pozbywają takich rzeczy - szczególnie jak byś jeszcze kupowała coś dobrego dla siebie- czego ja nie robię bo my mięsa nie jemy.. no i super są ogony wołowe ale już droższe...
To niestety nie zawsze i nie wszędzie jest takie proste. Nie wszystkie sklepy mięsne robią rozbiór mięsa we własnym zakresie. Często po prostu kupują "gotowe" kawałki tego, co im najlepiej schodzi. A nawet jak robią rozbiór, to nie jest to taki "pełny rozbiór" po którym zostają głowy, przełyki, ogony itp. Ja się właśnie dogadałam, na ile to było mozliwe, ale co z tego, jak o przełykach w ogóle mogę zapomnieć a ogony kupuje mi gdzie indziej moja mama, bo u mnie nie było ich już wieki. Ciężkie życie w mieście.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 13-10-2011, 10:36   #4
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
To niestety nie zawsze i nie wszędzie jest takie proste(
może mi się po prostu poszczęściło, że panu chce się specjalnie przywozić dla mnie te rzeczy (z miejsca skąd bierze mięso)
Old 13-10-2011, 10:59   #5
jaskier
Junior Member

jaskier's Avatar

Ja się tylko wtrącę i przypomnę, że samym mięsem nie można psa karmić. Może nie każdy o tym wie - przynajmniej ja dowiedziałem się nie dawno i było to dla mnie zaskoczenie. Podobno każdy posiłek powinien składać się również z mniej przyswajalnych elementów, np. ryżu. Chyba chodzi o "robienie kupy", ale pewien nie jestem

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)
jaskier jest offline   Reply With Quote
Old 13-10-2011, 11:06   #6
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

owszem jak pies je dużo kości, kupa staje się lekko problematyczna.
ja poszłam troszkę na łatwiznę i robię raz w tygodniu "oczyszczanie jelit"
gotuje taką papkę ryżową dodaje tych swoich warzywek, jajka mleko zsiadłe, jogurt czy kefir no i olej/oliwę - to zazwyczaj kończy się dniowym strajkiem żywieniowym i na kolejny dzień jest zjadane :-) mam nadzieję że rozwiązuje to ich problemy jelitowe wystarczająco. oczywiście można robić to codziennie po trochu :-)
Old 13-10-2011, 11:32   #7
jaskier
Junior Member

jaskier's Avatar

Quote:
Originally Posted by spadzista View Post
owszem jak pies je dużo kości, kupa staje się lekko problematyczna.
Jak po kościach, to domyślam się, że chodzi o zatwardzenie. Jaskier ma inny problem - jak je same mięso, to w ogóle przestaje robić kupę Domyślam się, że przyswajalność jest taka, że zwyczajnie nie ma czym. Ale to nie oznacza, że w jelitach się syf nie zbiera. Nie wszytko co je pies, musi być trawione. Są też inne funkcje, które spełnia pokarm. Przykładowo, dla prawidłowego działania układu pokarmowego potrzebny jest błonnik, którego nie znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego, za to jest w ryżu i kaszy. To, że pies kaszy nie trawi, nie znaczy, że nie powinien jej jeść. Ale to tak na zdrowy rozum - nie jestem ekspertem i mogę się mylić

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)
jaskier jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules