Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-10-2011, 10:56   #1
Puchatek
Senior Member

Witaj, Małgorzato!
Wiesz, że czekałam na Twój głos. /i jeszcze na kilku Hodowców/
Napisałaś wszystko bardzo poważnie i nie wiem, czy to na "serio,serio" czy "jajecznię" sobie urządzasz...
Co proponujesz lub jaki jest Twój pogląd -wiesz, że za Tobą "pójdzie" wielu, bo głos "Margo" jest bardzo ważny.

/A kwestia owczarków ubodła mnie dotkliwie /
...
"To pisałem ja" -Prezes jednoosobowego Klubu Pilsner Urquell & Tullamore Dew! /wszystko da się połączyć /
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2011, 11:52   #2
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Puchatek View Post
Wiesz, że czekałam na Twój głos. /i jeszcze na kilku Hodowców/
Wybacz spoznienie, ale ostatnie tygodnie ma wyrwane z zyciorysu - temat wymaga wiekszech tekstow, a na nie nie mialam wtedy czasu....

Quote:
Napisałaś wszystko bardzo poważnie i nie wiem, czy to na "serio,serio" czy "jajecznię" sobie urządzasz...
Pol serio... Te roznice sa na serio gigantyczne - maly przyklad na szybko. W weekend odbyla sie wystawa w Poznaniu - potem napisze wiecej, ale teraz male porownanie opinii - bo mam wrazenie, ze z pania Ela (glowa klubu KAW bylysmy na innych wystawach):

*** Pani Ela: "Tegoroczny Poznań to najsilniej obsadzona stawka, wiele przepięknych psów"
Margo: "Tegoroczny Poznan to kolejna wystawowa tragedia - prawdziwe wilczaki mozna bylo z latwosci policzyc na palcach jednej reki. Reszta to psy mniej lub bardziej przpypominajace owczarki. Czasem wrecz szaro-umaszczone kopie ONkow."

*** Pani Ela: "Dużo zgarnęli w tym roku Czesi, no ale należało im się - suczce Nicolette"
Margo: "Suczka Nicolette pewnie nie znajdzie uznania w oczu KAW, bo to piesek, ktore pani Ela okresla jako "miniaturowe wilczaki". Ale jak widac niektore przydomki gwarantuja, ze nie bedzie slowa krytyki, a jedynie podlizywanie sie."

*** Pani Ela: "Niektóre psy jak zwykle w realu rozczarowują (lub po prostu dziwią) wyglądem czy też zachowaniem jak Bailien czy suczka Dream Of Darknes."
Margo: "Niektore psy rzeczywiscie zaskakuja, jak Bailien czy Dream Of Darknes - jedne z niewielu psow, ktore mialy prawidlowe dlugie nogi i budowe wilczakowa i moga byc rozczaroweniem dla kazdego fana CzW w typie owczarkow. Niestety prawidlowa budowa byla powodem dla jakiego psy te polegly w ringu przy tym zalewie wilczakowoczarkow."

*** Pani Ela widziala wygrane, ktore sie nalezaly, ja wygrane bazujace na tym ktory pies ma krotsze nogi, mocniejsze katowanie, bardziej opadajacy zad - czyli te, ktore zamiast bardziej wilcze maja wiecej cech wystawowych ONkow.

*** KAW ma promowac psy uzytkowe, wiec dziwi mnie dlaczego nie byla zaskoczona zachowaniem i charakterem psa bedacego pomylka klasy championow - chodzi oczywiscie o Declana podwijajacego, ktory przy kontakcie z sedzia podwijal nie tylko ogon, ale caly zad.

*** KAW ma starac sie o wilczakim wiec dlaczego nie ma slowa o FATALNEJ kondycji niektorych psow prezentowanych (po raz kolejny) ze wszystkimi zebrami na wierzchu. Stalo sie to normalka dla czlonkow tego nowopowstajacego klubu? Taki typ beda promowac: wychudzonych owczarkow? Na to wyglada.

Ja mam wrazenie, ze historia sie powtarza - to jak w rasie owczarkach niemieckich. Kiedys byla to piekna zdrowa rasa o super budowie. Potem pojawila sie grupa hodowcow (takich odpowiednik polskiego KAWu) promujaca anomalie. W Niemczech KAW stal sie gora - dlatego obecnie ONki to kalekie psy o kalekiej budowe, gnebione przez rozne przypadlosci. To zaby w krzywymi nogami na ktore zal patrzec.
Na co ja nie mam zamiaru patrzec to dzialania polskich hodowcow, ktorzy to samo chca zrobic z nasza rasa.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2011, 11:54   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Co proponujesz lub jaki jest Twój pogląd -wiesz, że za Tobą "pójdzie" wielu, bo głos "Margo" jest bardzo ważny.
Ja wiem jedno - mam wokol siebie ludzi, ktorzy sami mysla. Jak nie bede miala racji to mi to wytkna. "Pojda" za mna (a raczej "ze mna") tylko ci, ktorzy sie z moim zdaniem zgodza...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2011, 17:00   #4
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Ja wiem jedno - mam wokol siebie ludzi, ktorzy sami mysla. Jak nie bede miala racji to mi to wytkna. "Pojda" za mna (a raczej "ze mna") tylko ci, ktorzy sie z moim zdaniem zgodza...
Jak pisałam kilka postów wcześniej o roli Margo....
do tego czasu nic się nie zmieniło (mimo różnych spekulacji)

Więc ja "idę za"

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2011, 20:16   #5
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
Jak pisałam kilka postów wcześniej o roli Margo....
do tego czasu nic się nie zmieniło (mimo różnych spekulacji)

Więc ja "idę za"

No i super!
Agnieszko, Jesteś ZUCH /że tak oficjalnie; bo wiesz jak to zostanie przez złośliwych nazwane? "Lojalka"/.
A żeby nie było Ci mocno samotnie /nim ośmielą się inni Hodowcy /, potowarzyszę Ci: "idę za" /grunt, to dobre towarzystwo, nawet jeśli niewielkie/
...

Tak mi się przypomniało...
Są jeszcze hodowcy owczarków niemieckich, którzy trzymają się rygorystycznych zasad i promują "stary" wzorzec: ceny ich psów są o wiele wyższe niż obecnych kucających i trzeba czekać w kolejce na szczeniaka, bo są zapisy.
Może iść tą drogą... by od początku stawiać na jakość, a nie ilość...
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules