![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Kurde, kompletnie tego nie kumam. Wilczaki to nie wilki, z założenia będą się od nich różnic nieco wyglądem, sylwetką. Będą miały pewne cechy owczarkowe. I nie ma w tym nic nieprawidłowego. Dokładnie jak na tej niebieskiej grafice, która robi tło na WD. Linia grzebietu opada tam gdzie trzeba, a kątowanie wcale nie wynosi 90 stopni w stosunku do podłoża. Eksperyment został zakończony, wzorzec zatwierdzony. Wiadomo, są egzemplarze ewidentnie przekątowane, są egzemplarze gdzie linia opada zbyt mocno. Ale ja odnoszę wrażenie Margo, że upatrzyłaś sobie kilka cech, których się czepiasz szczególnie mocno. I czytając Cię coraz częściej odnoszę wrażenie, że większość polskich wilczaków to owczarki, w czechach same brzydale, a o reszcie europy w ogóle nie warto wspominać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Tak sobie czytam te posty i czytam i przypomniałem sobie jedną rzecz - siebie sprzed 3 lat kiedy zacząłem się interesować rasą, siebie sprzed 1,5 roku kiedy moje marzenia o towarzyszeniu CsW się spełniły i siebie dzisiaj - po 1,5 roku życia z psem i obserwowania innych. I tak sobie nieskromnie myślę, że moje myślenie ewoluowało, bo...
Jak czytałem posty i przeglądałem fotki, to myślałem, że wiem o co chodzi we wzorcu. Gdy obserwowałem swoją Suczysławę to interpretowałem wzorzec w jej perspektywie i zacząłem się zastanawiać, czy to wzorzec się myli, czy mój pies ![]() Zdjęcia to tylko zdjęcia. Miałem Kuba podobnie jak Ty, że czytałem posty Margo o kątowanie i jedyne co sobie myślałem, to że coś sobie wymyśliła i się czepia ![]() Drugą trudnością jaką miałem w czytaniu wzorca jest to, że mam CsW i czytałem ten wzorzec w jej kontekście. Co tu trudnego? Stwierdzenie przed samym sobą, że mój pies ma wady, co nie zmienia faktu, że jest najukochańszą Suczą CsW ![]() ![]() Myślę, że dobrze, że nie padają w takich dyskusjach konkretne psy, bo by się to przerodziło w wojnę - "dlaczego uważasz, że mój pies je beeee ?!?!?!" a to nie jest miłe dla nikogo i nie jest zaczątkiem do dyskusji. Myślę, że Margo robisz fajną rzecz, tzn. piszesz w jaką stronę wg. wzorca ma się rasa rozwijać i ja to traktuję jako swego rodzaju życzeniowość w rozwoju rasy i wołanie "mamy tworzyć CsW" a nie nową rasę. A do tego nie potrzeba wytykać błędów konkretnym psom, bo i po co?? Kuba zobacz, na naszych spacerach - jesteś w stanie pokazać dwa identyczne psy? Albo wskazać najbardziej zgodnego ze wzorcem? Każdy z naszych psów ma w sobie różne cechy zgodne ze wzorcem, oraz te lekko odbiegające. A wydaję mi się, że Margo pisze o wyrównaniu rasy i niwelowaniu tych różnic. A wystawy jak pisała Gaga - to szoł i liczy się prezencja, albo mała stawka ![]() ![]() Ufff, chyba jeszcze nigdy się tak nie rozpisałem ... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Paweł, ale to nie o to chodzi. Ja doskonale wiem, że to wszystko jest nie ważne. Chciałbym po prostu ZROZUMIEĆ na czym polega to, że wilczak jest wilczakiem, a nie "wilczako-owczarkiem". Oczywiście, że nie ma to dla moich uczuć w stosunku do mojego, czy innych psów żadnego znaczenia. Ale nie o tym jest ta dyskusja.
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Kuba, trochę o tym, bo trudno jest sobie wyobrazić "ideał" patrząc na ilustrację a mając w głowie psy, które się zna i które się widziało. Stąd wynika trudność, bo jak zrozumieć coś czego się nie zna?? Ewentualnie to tylko moja trudność ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wilkokłak
|
![]()
Hmm, z drugiej strony można podejść do tego tak, że jeżeli nikt się nie będzie "czepiał" i tendencje w ocenianiu na wystawach pozostaną takie jakie są w tej chwili, to przyszłość naszej rasy nie jawi mi się w kolorowych barwach. O ile długość uszu czy kolor oka nie ma dla psa większego znaczenia, o tyle opadanie grzbietu i kątowanie kończyn już ma i to spore.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Mozecie wrzucic fotke suk mlodziezy?
A zwyciezczyni polski tylko mnie razi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
hmm, pogubiłam się
![]() Na zdjeciu podpisanym jako przegrany pies jest chyba pies a nie suka? Ale moze to tylko prawa łapa tak mnie zmyliła ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Wieksze "glowne" sciecie jest na zadzie - dokladnie widac to u wilkow. One czesto ledzwia maja calkiem proste. Quote:
![]() ![]() i dla porownania wilki (lyse, aby bylo widac ich grzbiety): ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zostawiam bez komentarza. Quote:
"Kończyny tylne: mocne, równolegle ustawione. Pionowa linia, poprowadzona od guza kulszowego, przeszłaby przez staw skokowy" nie daje w zasadzie ZADNEGO pola manewru... Tutaj wrzucam szkielet psa: ![]() U "normalnych" psow linia poprowadzona od guza kulszowego pionowo w dol, a linia wyprowadzona ze stawu skowego sa od siebie mniej lub wiecej oddalone. Najbardziej widac to u owczarkow niemieckich - szkielet po lewej, po prawej "normalny" pies "owczarski". ![]() U wilkow obie te linie sie pokrywaja. Dlatego tez maja pokrywac sie u wilczakow co zostalo zapisane we wzorcu... ![]() Jak widzisz nie ma tu miejsca na "filozofowanie". ALBO spelniony jest warunek, ze "pionowa linia, poprowadzona od guza kulszowego, przeszłaby przez staw skokowy" ALBO nie... Tak, zdarzaja sie TROSZKE mocniej katowane wilki, ale w naturze nie ma wilkow katowanych tak jak owczarki. Bo ma to wplyw na mobilnosc i wytrzymalosc... Wilk katowany jak ONek szybko zginie. A wilczaki takie sie zdarzaja i nie raz dostaja laury za piekny ruch. I takie psy byly tez na wystawie. Quote:
To podstawowa cecha tej rasy na jakie bazuja jej wlasnosci. I nie chodzi o to, aby byly "ladne" i aby spelnialy "dzieciece marzenia o wilkach". Natomiast KAZDA cecha owczarka to WADA: "Celkový vzhled, jak praví standard, má pripomínat vlka. Všechny znaky charakteristické pro nemeckého ovcáka je nutné hodnotit jako vadu." (Hartl & Jedlicka) "Wygladem ogolnym, jak mowi wzorzec, [wilczak] ma przypominac wilka. Wszystkie cechy charakterystyczne dla niemieckiego owczarka nalezy oceniac jako wade" I Rosik: "Zadaniem nas wszystkich jest preferowanie osobników, jak najbardziej zgodnych ze wzorcem. Takich jest cała masa, ale sa i takie, które niektórymi częściami swojego ciała [cechami] od wzorca się różnią. Tam, gdzie doszłoby do przeoczenia tych negatywnych cech i zwierzęta te prezentowane by były jako osobniki bez wad, doszłoby do niebezpieczeństwa zaszkodzenia rasie, jego dalszej populacji i poszczególnym hodowcom. Prezentowanie niedostatków i wad jako cech pozytywnych, zgodnych ze wzorcem doprowadziłoby nas do zguby. A tego na pewno nikt nie chce. Pozwólcie proszę że krótko zatrzymam się przy niektórych podstawowych częściach, podkreślając różnice między czechosłowackim wilczakiem i niemieckim owczarkiem." (to be continued) Quote:
![]() ![]() Quote:
Nie mozna jednak z anomalli robic normy.... ![]() To, ze wiekszosc naszych psow nie ma takich katow jak trzeba to fakt... I nie jest to dla nich obraza - one od tego nie osiwieja... ![]() ALE warto stale powtrzac jakie powinno byc PRAWIDOWE katowanie - aby zamiast hodowac psy coraz bardziej przekatowane postawily na selekcje w prawidlowym kierunku... Tak sie sklada, ze dlugosc nogi, katowanie, budowa czyni wilczaka wilczakiem... Wilczak zbudowany jak ONek bedzie ONkiem z rodowodem CsW... To sa wlasnie rzeczy o ktorych gadam jak zacieta plyta - to nie jest moj konik, ale cos co golym okiem ulega pogorszeniu... Ulega, bo hodowcy kompletnie nie zwracaja uwagi na takie rzeczy.... Wiesz dlaczego slowackie psy maja o niebo lepszy indeks wysokosci niz psy czeskie. Nie dlatego, ze Czesi sa gorszymi hodowcami, ale dlatego, ze nikt u nich nie "promuje" dobrej budowy i hodowcy sie tym nie interesuja...
![]() |
![]() |
#12 |
Junior Member
|
![]()
Hm... wygląda na to, że zrozumienie wzorca, bez znajomości tych komentarzy jest trudne
![]()
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Choc prawde mowiac Hartl zawsze nam mowil, ze zamiast czytac wzorzec lepiej bysmy udali sie do zoo poogladac wilki... ![]() ![]() Czasem "czucie" jest lepsze niz wiedza... ![]() A jesli o komentarze - co dla mnie osobiscie bylo ciekawe to fakt, ze sa one w zasadzie takie same - nie ma wplywu to, czy dana osoba jest Czechach czy Slowakiem... O ile sedziowanie Hartla, Jedlicki, Rosika, Dory czy Soni rozni sie miedzy soba i czasem na serio wyraznie to ich komentarze (to co pisza o wygladzie typowego wilczaka) sa w zasadzie dokladnie takie same. A na koniec jesli ktos lubi zdjecia: http://www.wolfdog.org/grafiki/na_fo...Wolfdog-pl.ppt nieskonczony, ale i tak ciekawy komentarz obrazkowy Soni Bognarovej... ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Nie lubie zdjec, kradna dusze. Komentarz ciekawy, nie mam niestety zdjec Cedmona w ilosci wystarczajacej ale jesli je zgromadze (i pies podrosnie bo na razie jeszcze pare cech morfologicznych moze ulec zmianie) to pokusze sie o maly eksperyment. Mianowicie, pomijajac zdjecia ewidentnych wad wrodzonych (czolo, czaszka, oczy), to zakladam (i to sprobuje sprawdzic), ze mozna zrobic taka prezentacje ze zdjec jednego psa; wlasnie w zaleznosci od swiatla, aparatu, umiejetnosci, tego jak sie pies ustawil lub zostal ustawiony, czy byl czujny, czy nie, czy byl akurat chory, jaka mial siersc o jakiej porze roku etc. Jest rzecza oczywista, ze wzorzec rasy jest wykladnikiem rasowosci psa (ile psa jest w psie ![]() ![]() Dyskusja zaczyna byc jalowa. Zgadzam sie, ze psy moga miec wady w kontekscie wzorca lub niedoskonalosci. Dopuszczam mysl, ze ma je Cedmon. Jednak lansowanie tezy, ze maja je wszystkie nie Twoje lub nie uznane przez Ciebie psy (to implicite z Twoich postow wynika) i to na podstawie wybranych zdjec jest naduzyciem. A juz nie mowienie wprost, ze ten czy tamten pies ma taka czy inna wade (np. "Cedmon wg mojej interpretacji ma za dlugi ogon i powinien dostac ocene nizej") ale wrzucanie n psow do jednego worka i zarzucanie im "owczarkowatosci" jest wyrazem problemow emocjonalnych. Publiczne forum nie jest miejscem na wylewaniu takich zali, stad moja pierwsza uwaga o frustracjach. Z dalszej dyskusji w tym poscie sie wylaczam. Wystawa sie odbyla, mleko sie wylalo, niektorzy moga nad tym rozpaczac. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Dziad Borowy
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
Może niepotrzebnie odgrzebuję ten temat, ale przeglądałam sobie zdjęcia z biegów w czechach i trafiłam na takie:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Nie chodzi o wynajdowanie roznych zdjec, ale o ocene RZECZYWISTOSCI. A rzeczywistosc, czyli to co mozne zobaczyc idac do ringu wystawowego jest taka jak pisalam... I rzeczywistoscia bylo promowanie na tej wystawie psow, ktore byly mniej lub bardziej podobne do owczarkow i sciganie tych, ktore mialy prawidlowe budowy...
![]() |
![]() |
#19 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
"Rozrysowywac" mozesz psa, ktory stoi tak: ![]() To jest to 90 stopni... Ten owczarek po lewej sam z siebie tak nie stanie... Aby bylo mu "wygodnie" da nogi pod siebie i bedzie stal tak: ![]() W tym samym czasie wilk w "wygodnej" pozycji bedzie stal tak: ![]()
Last edited by z Peronówki; 04-11-2011 at 16:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|