Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Thread Tools Display Modes
Old 16-12-2011, 08:23   #5
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
Chorują zazwyczaj psy starsze (pow. 8 lat), głównie samce.

Leczenie- usunięcie śledziony we wczesnym stadium, (...)
Rokowanie jest niepomyślne.

żródło: H.G. Niemand P.F. Suter "Praktyka kliniczna: PSY", oraz L. Tilley F. Smith jr "5 minut konsultacji weterynaryjnej"
Nasze doświadczenia dotyczyły młodej suki -na usg* wykryto /podobno/ zmiany na wątrobie. Zaproponowano nam usunięcie wątroby. Rokowanie nędzne: pół roku życia... Jednak z tego co się zorientowałam nie jest to reguła: wszystko po operacji zależy od warunków zapewnionych pacjentowi. Kilku lekarzy wypowiedziało się, że ważnym czynnikiem jest dieta i warunki komfortu psychicznego. Słyszałam też o kilku przypadkach, gdy psy po operacji długo jeszcze cieszyły się życiem.
U nas "problem rakowy" został wyeliminowany na podstawie powtarzanych badań, tych dotyczących nowotworów /ogólnie/ także.
...
H.G. Niemand P.F. Suter "Praktyka kliniczna: PSY" -świetna książka!
Polecam ją każdemu i sama planuję nabyć /w trakcie choroby Arii wielokrotnie ją czytałam fragmentarycznie -w tym, co nas mogło dotyczyć.../
...

Rybko, czy możesz założyć temat dotyczący chorób autoimmunologicznych?
Coraz częściej występuje autoagresja, chociaż lekarze ją jako ostatnią biorą pod uwagę...
...

*-co sprzęt, to co innego widać, co lekarz, to co innego widzi.../z autopsji/
Puchatek jest offline   Reply With Quote

Posting Rules