Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-01-2012, 19:38   #1
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

oslony sa dla osob bez pojecia o pojeciu ogladajacych zdjecia

Gaga zareczam, ze te plastikowe kojce sa duzo bardziej fair dla psa niz wygodnutka luzniutka kolczysta kolia na klacie

ta wyglada jeszcze gorzej choc jest stosunkowo lagodna (brak tylko niezaciskowego kolka )
Old 04-01-2012, 21:35   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by jefta View Post

ta wyglada jeszcze gorzej choc jest stosunkowo lagodna (brak tylko niezaciskowego kolka )
Żartujesz chyba? Taką kiedyś (kupioną dla BC) powiesiłam sobie na palcu i nie powiem co powiedziałam owej panience od owego BC Ta na zdjęciu wygląda ciuteńkę inaczej, tamta miała lepiej zaostrzone "zęby", z twardego plastiku i pięknie, pod własnym ciężarem wbijała się w skórę. Sorry, ale nikt mnie nie przekona, że współpraca z psem ma się opierać na użyciu takich narzędzi. Dla mnie to barbarzyństwo i kompletny brak szacunku do własnego zwierzęcia oraz brak umiejętności przeprowadzenia czegoś inaczej, ale jeśli komuś światopogląd pozwala na używanie tego typu utensyliów-jego wola, ja zbawiać świata nie zamierzam.

p.s. acha, moja opinia dotyczy wszelkiego rodzaju zacisków, kolców i prądu, luźniutkie kolce też się w to łapią

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 04-01-2012 at 21:52.
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 22:21   #3
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Dla mnie to barbarzyństwo i kompletny brak szacunku do własnego zwierzęcia oraz brak umiejętności przeprowadzenia czegoś inaczej
byc moze. ciekawe czy daloby sie wyszkolic Lalke bez OE. do codziennych spacerow. nie dowiemy sie juz, choc znana warszawska tzw. szkolka pozytywna nie miala nic do zaproponowania poza linka, ktora u tego psa jest kara sama w sobie. ciagla, niesprawiedliwa i niemozliwa do unikniecia-nie fair dla psa!!!
Old 04-01-2012, 22:41   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Ale nie mylmy pojęć. Moja awersja do kolców, OE nie jest tożsama z tym co reprezentują tzw pozytywne szkółki (NB bardzo trafne określenie, bo szkoły to to nie są) Nie jestem zwolenniczką ciumkania nad pieskiem w takim stylu:

Masz do czynienia z końmi, zawodowo i wiesz doskonale, że na pewnym poziomie ambicji wprowadza się konkretne metody i nie bez powodu nie są one jakoś specjalnie publicznie pokazywane. Wolność człowieka to cholernie skomplikowana sprawa-bo musi wybierać (podobno może, ale jednak musi) - co wybierze-to tylko jego decyzja.
Jedni psa (czy konia) mają aby coś komuś (lub sobie) pokazać, udowodnić, zabłysnąć, być "pierwszym", inni mają dlatego, że cenią sobie obcowanie ze zwierzęciem. W obu przypadkach pies cos MUSI-przede wszystkim poruszać się w wyznaczonych granicach, sprostać pewnym wymaganiom, ale to my decydujemy o tych wymaganiach i metodach, jakimi osiągamy cel.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 23:44   #5
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Wonderfull Wolf ES's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
byc moze. ciekawe czy daloby sie wyszkolic Lalke bez OE. do codziennych spacerow. nie dowiemy sie juz, choc znana warszawska tzw. szkolka pozytywna nie miala nic do zaproponowania poza linka, ktora u tego psa jest kara sama w sobie. ciagla, niesprawiedliwa i niemozliwa do unikniecia-nie fair dla psa!!!
a mogę prosić szerzej, bo nie rozumiem argumentu ?
Wonderfull Wolf ES jest offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 00:46   #6
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Quote:
Originally Posted by Wonderfull Wolf ES View Post
a mogę prosić szerzej, bo nie rozumiem argumentu ?
mozna, Lalka to wrazliwy maly beagle. majac doczepiona linke porusza sie sunac malymi kroczkami, na szeroko rozstawionych nogach z ogonem w dol. jeszcze nie zrobila nic zlego, a juz spowodowano jej ogromny dyskomfort. zostala ukarana za to ze goni sarny zanim jeszcze wyszlismy z domu

jednoczesnie wie co to znaczy `waruj`. wie ze jesli slyszac `waruj` ugnie wszystkie nogi to zostanie solidnie wynagrodzona. komenda jest przecwiczona wystarczajaco by pies wiedzial jak ma sie zachowac by dostac nagrode niezaleznie o tego czy stoi czy biegnie, czy jest przodem czy tylem czy jest pobudzona czy spokojna, nie musi widziec nagrody by wiedziec ze ja dostanie.
W momencie kiedy zrywa sie za tropem i nie wykonuje komendy `waruj` nie popelnia omylkowego bledu tylko celowo i swiadomie rezygnuje z jednej nagrody (zarcie, akceptacja) na rzecz drugiej (zaspokojenie instynktu). Krotki impuls elektryczny* w momencie podjecia zlej decyzji i natychmiastowa duuuuzzza nagroda po poprawieniu sie jest dla psa sygnalem jasnym i sprawiedliwym. Wie jak zasluzyc za nagrode, wie jak uniknac korekty. Jest fair dla psa i zapewnia mu bezpieczenstwo.

*sile impulsu kazdorazowo sprawdza sie na sobie podczas ustawiania obrozy przed zalozeniem poniewaz sila impulsu musi byc bardzo precyzyjnie dobrana. wiele osob, ktore nigdy takiej obrozy nawet na zdjeciu nie widzialy uzywa argumentu `sobie lepiej zaloz i siebie pokop tym pradem` `a co by bylo gdybys to ty byl razony pradem?` wyjasniam wiec ze czlowiek dostaje nieporownywalnie wiecej impulsow niz pies nie jest to ani straszne ani bolesne, ale mocno nieprzyjemne nawet na najnizszej mocy (1 to cos jak naelektryzowany sweter, 3 (6) jak kopnie karoseria samochodu itd. do 10 (lub 20)
Old 05-01-2012, 06:13   #7
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Samozwańcze pseudopozytywne pseudoszkółki pseudopozytywistów zrobiły pozytywnym szkoleniowcom mniej więcej tyle samo szkody (w opinii o metodzie generalnie) ile swego czasu pseudotrenerzy-pseudoszkoleniowcy-treserzy podejściem "szkolenie tylko za mordę do ziemi i kopem, bo jak nie to cię pies zagryzie" trenerom klasycznym.

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni

Last edited by Bajka; 05-01-2012 at 08:49.
Bajka jest offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 13:27   #8
Elentia
Junior Member

Elentia's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bajka View Post
Samozwańcze pseudopozytywne pseudoszkółki pseudopozytywistów zrobiły pozytywnym szkoleniowcom mniej więcej tyle samo szkody (w opinii o metodzie generalnie) ile swego czasu pseudotrenerzy-pseudoszkoleniowcy-treserzy podejściem "szkolenie tylko za mordę do ziemi i kopem, bo jak nie to cię pies zagryzie" trenerom klasycznym.
dokładając do tego niefortunne tłumaczenie z angielskiego na polski. Mam an myśli słowo "positive" reinforcement, które raczej powinno być przetłumaczone na dodatnie, nie kojarzyło by się wtedy z ciumkaniem nad psem
Elentia jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules