![]() |
![]() |
|
Videos & photo stories Foto i video blogi.... |
![]() |
|
Nástroje | Metody zobrazení |
|
![]() |
#1 |
czuły barbarzyńca
Datum registrace: May 2010
|
![]()
Pawel na przyklad chodzi na nasze psacery z walizką, ale efekty są zaj.....e
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
Nie aparat robi zdjęcie tylko człowiek
![]() Osobiście po przerobieniu Canonów i Nikonów kupiłem Pentaxa ![]()
![]() |
#3 |
Junior Member
Datum registrace: Mar 2010
|
![]()
Daniel, wiem, dlatego powinnam sformułować inaczej mój pierwszy post.
Powinien brzmieć tak: Po utracie mojego kochanego aparatu straciłam całkowicie umiejętność robienia zdjęć kolejnym aparatem, pomóżcie mi wybrać kolejny. Wonderfull, tak, to było na automacie, bo jak pisałam, przy braku aktywności wyłączał się, gdy chciałam zrobić szybko fotkę, zamiast pstrykać, musiałam czekać na włączenie się, a wtedy nie było czasu na ustawienia tylko pstrykałam od razu, póki sytuacja istniała, bo ustawienie zajmowało za dużo czasu, a pierwotne ustawienia resetowały się po wyłączeniu. To co widać na 2 fotce to nie jest sytuacja którą chciałam uwiecznić, ale sytuacja, którą uchwycił aparat. W opisie funkcji aparatu podobno była funkcja robienia klatka po klatce, ale jakoś tego nie znalazłam, a gdybym nawet znalazła, to przez to jego oszczędzanie baterii zapewne i tak bym z niej nie zdąrzyła skorzystać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wilkokłak
Datum registrace: Aug 2008
|
![]()
Dodam może taką małą uwagę;
Jasne, że najlepsze zdjęcia wychodzą tym, co na spacery udają się z całym plecakiem bądź walizką i pewnie, że można by Marii i/lub innym polecić coś na kształt powiedzmy Canona 5D Mark ze szkłem 70 - 200 mm, f2.8. Ten sprzęt NA PEWNO ma szansę sfotografować biegające wilczaki i to niekoniecznie przy najlepszej pogodzie, ale po pierwsze tutaj nie zostaje spełnione kryterium poręczności, a po drugie nie oszukujmy się; tym też trzeba potrafić robić zdjęcia, żeby coś z tego wyszło. Sama inwestycja jeszcze niczego nie załatwia. Z drugiej strony Mario nie wiem, czy jest w ogóle coś takiego na rynku, co mogłabyś wyciągnąć z torebki i bez grzebania w "bebechach" - pach robisz zdjęcie i wychodzi świetnie. Niestety szybko poruszające się obiekty nie są najłatwiejsze do fotografowania, zwłaszcza w trudniejszych warunkach pogodowych, a ich "ziemne" kolory też nie pomagają i wg mnie cudów po wielu dostępnych na rynku "automatach" nie można oczekiwać. Chyba że wymyślono coś, o czym nie wiem, a ktoś już przetestował. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
Datum registrace: Aug 2010
|
![]()
Ja się na aparatach i fotografii nie znam. Mam tylko małpkę (nawet nie wiem jaką). Ale ze zdjęciami w ruchu radzimy sobie używając opcji zdjęć seryjnych. Robimy tak zdjęcia na nartach. Niestety jest dużo zdjęć do kasowania, ale jest też szansa, że uda się uchwycić ciekawy moment.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
Datum registrace: Jul 2010
|
![]()
Mhm - to zrób proszę zdjęcie palcem...
![]() IMHO ten bon mot jest w necie zdecydowanie nadużywany. Oczywiście, że nawet najlepszym sprzętem można robić kiepskie fotki - a z drugiej strony dobry fotograf nawet z "małpki" jakąś iskrę zdoła wykrzesać. Ale to nie znaczy, że każdym aparatem, w każdych warunkach, można uzyskać *dobre technicznie* fotografie. Wystarczy zresztą spojrzeć na te najlepsze - czym były robione? Maria - a masz w tym nowym aparacie możliwość ustawienia *częściowej* automatyki? Tzn. ty narzucasz czas naświetlania, a sprzęt dba o resztę? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Tmave Zlo
|
![]()
Ja teraz walczę z Alphą - nabyłam jej Tamrona 70-200 F 2:8. Balans bieli dobry (lubię ciepłe zdjęcia więc nie wychodzę z trybu "pochmurno" i "cien". Wszystko byłoby super, gdyby zaraza ostrzyła tak, jak moja poprzednia Alpha. Ta ma jakieś dziwne tryby. Szeroki, w którym ostrzy jak jej wygodnie - najczęściej na trawkę za biegnącym wilczakiem. Punktowy - ostrzy w środek kadru ale trafienie w TEN punkt jest dla mnie niemożliwe - zawsze wypada na grzbiecie lub ogonie biegnącego psa. Koszmar. Lokalny - podobnie jak punktowy tylko mogę sobie wybrać, gdzie on wypada w kadrze. Problemy, niestety, pozostają.
Pomogło zejście z automatycznego ISO - lepiej sobie radzę, jak ma wbite ISO 800 i nie kombinuje sama. Nie bardzo pomaga manewrowanie przysłoną - staram się tak najmarniej 6 trzymać przy czasie 400 na biegnących psach. Macie jakieś pomysły? PS Zestaw nie jest torebkowy ale da się z nim śmigać 2 h na mrozie bez bólu kręgosłupa. Oczywiście krótki obiektyw, lampa zewnętrzna i statyw zostają w domu.
![]() |
#9 |
Wilkokłak
Datum registrace: Aug 2008
|
![]()
Joanna; a czy w Twojej Alphie nie ma czegoś takiego jak Continuous Focus? (Nie wiem co prawda, jak to się zwie w Alphach); w Canonach zdaje się AI, w naszym byłym Olku chyba CF. Chodzi o to (nie wdając się w szczegóły), że w tym trybie aparat "przewiduje", gdzie za moment będzie ruchomy obiekt i koryguje ostrość na bieżąco, a nie w oparciu o jakiś wcześniej wyznaczony jeden punkt. Co prawda jak to się sprawdza w praktyce, musiałabym zapytać Jacka, ale jeśli coś takiego jest, na pewno warto spróbować.
Co do ISO; na pewno warto kombinować z wyższymi wartościami. Przy ISO 800 raczej nie ma jeszcze ryzyka ziarna, a często nawet przy sporo wyższych wartościach (w zależności od sprzętu). Co do przysłony; znowu musiałabym zapytać Jacka (ewentualnie później się skoryguję ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Tmave Zlo
|
![]()
Przy słoneczku faktycznie, jest duuuużo lepiej.
Przymknę go bardziej kosztem czasu może. Zakres ostrości (odległość) wychodzi mu całkiem niezła) tylko ten punkt najważniejszy ma nie tam, gdzie ja bym chciała. Może faktycznie przy mniejszej przysłonie będzie miał większy margines błędu... Sprawdziłam teraz takie z przysłoną 11 - nadal wyostrzone gdzieś w kosmos. Przy ISO 1600 już mi nieładne wychodzą. Ten gamoń nie ma chyba czegoś takiego jak CF (moja stara alpha miała tryb zdjęć SPORT - rewelacyjny był). Poszperam jeszcze w głębszych ustawieniach. Może ustawienia ostrości to coś innego u niego niż tryb pracy autofokusa. To chyba jest punkt na dziś do odrobienia. Dzięki! PS http://www.wolfdog.org/site/pl/gallery/pic/172391/ http://www.wolfdog.org/site/pl/gallery/pic/152801/ - takie nadal dla mnie nieosiągalne ![]()
![]() Last edited by Joanna : 07/02/12 at 13:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Distinguished Member
Datum registrace: Jan 2004
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
|
![]() Quote:
Co do punktu AF to zobacz czy można ustawiać go ręcznie i czy podczas robienia fotek możesz go sobie przesunąć. Można jeszcze sprawdzić trafność obiektywu .
![]() |
![]() |
#13 |
|
![]()
![]() |
#14 | |
Junior Member
Datum registrace: Jul 2010
|
![]() Quote:
![]() Kurczę, co za świat - co człowiek nie wymyśli, zaraz się okazuje, że już gdzieś jest taki produkt... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Senior Member
Datum registrace: Feb 2010
|
![]()
Tam zaraz z walizką, walizunią co najwyżej
![]() Ja też bym stawiał w wyborze na jasność obiektywu. Maria, a tym nowym nie robiłaś przypadkiem na auto?? a poza tym te małpki to się bardziej do statyki jeśli już nadają - przynajmniej ja mam takie zdanie |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|