Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > _Administracja

_Administracja Pytania związane z działaniem Wolfdoga, bazą danych i innymi sprawami technicznymi....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-03-2012, 01:16   #1
pawmagdul
Junior Member

pawmagdul's Avatar

Send a message via Skype™ to pawmagdul

a tak na bazie cytowanych tutaj ONków, to tak naprawdę purytanizm wzorcowy jakichść pseudo "guru" doprowadził do upadku .... no i jakoś tak ONki długowłose i białe dobrze się mają .... a na szczenięta tych "pracujących" (nie FCI) czeka sie 2 lata ....

człowieczki hodujące pieski: zaręczam wam że jak pojawi się wilczak w kolorze fioletowym w cętki zielone (fajnie sobie to wyobrazić, a GMO jest faktem), to bez względu na czyjekolwiek zdanie na rynku pojawi się dowolna ilość hodowli oferujących takowe .... no a wzorzec się "poprawi" ))
Old 16-03-2012, 01:52   #2
pawmagdul
Junior Member

pawmagdul's Avatar

Send a message via Skype™ to pawmagdul

no i jeszcze inna refleksja .... mamy prężnie działającą, zrzeszoną w FCI organizację kynologiczną .... dlaczego więc ona nie tropi kundli ???? ''.... dlaczego nie rozstrzyga czy znaczenie psów na wolfdog.org jest zasadne .... to kolejny temat: "czy hodowcy wilczaków sami decydują o rasie czy pokornie uznają prymat FCI" ....
Old 16-03-2012, 02:16   #3
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

biale ONki nie maja sie dobrze pod względem charakteru, temperametu, jakosci popedow itd.
dlugowlose (dalsze niz 1 pokolenie) to juz katastrofa i zdrowotna i uzytkowa
Old 16-03-2012, 02:57   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by pawmagdul View Post
a tak na bazie cytowanych tutaj ONków, to tak naprawdę purytanizm wzorcowy jakichść pseudo "guru" doprowadził do upadku ....
Straszliwie sie mylisz. To nie purytanizm je zniszczyl - gdyby hodowcy i sedziowie trzymali sie wzorca to ONki nadal bylyby zdrowa i wspaniala rasa.
Zniszczyly ja nieuki, ktore zabieraly sie za hodowanie nie czytajac nawet tekstu opisujacego jak ma wygladac typowy ONek. Zamiast bazowac na wiedzy i uzywac zdrowego rozsadku, patrzyli na wyniki wystaw i tego co hoduja inni - kryli nie dobrymi psami, ale 'Siegerami', nawet jesli te byly jedynie parodia wzorca...

Quote:
no i jakoś tak ONki długowłose i białe dobrze się mają .... a na szczenięta tych "pracujących" (nie FCI) czeka sie 2 lata ....
Biale sa rozne, a dlugowlose to niestety w wiekszosci po prostu kaleki. Ich hodowla ladnie wyglada z daleka... My mamy (mielismy) taka niedaleko nas - zaczeli hodowac jakies 4-5 lat temu. Nakupili psy z roznych (bardzo szanowanych) hodowli (facet ma kase, cena nie grala wiec roli). Wiekszosc z tych psow juz nie zyje... Szczeniaka od niego miala nasza sasiadka. Pies kochany i wlasnie dlatego powinno wsadzac sie do wiezienia hodowcow, ktorzy swoim dzialaniem powoduja, ze psy te musza sie tak w zyciu nacierpiec. Bo to zneczanie sie nad zwierzetami.

Quote:
człowieczki hodujące pieski: zaręczam wam że jak pojawi się wilczak w kolorze fioletowym w cętki zielone (fajnie sobie to wyobrazić, a GMO jest faktem), to bez względu na czyjekolwiek zdanie na rynku pojawi się dowolna ilość hodowli oferujących takowe .... no a wzorzec się "poprawi" ))
Kto go poprawi? Hodowci, ktorzy dla kasy hoduja chodliwa anomalie? Nie maja takiego prawa. I cale szczescie - dzieki temu nie czeka nas los ONkow...
Po prostu na rynku pojawi sie pewna ilosc hodowli oferujacych PODROBKI wilczakow. Nic nowego - teraz tez mamy producentow wilczakow "Made in China". Psow, ktore jednynie troche przypominaja CsW...

Tylko wiesz co... Z tym jest tak jak z Chinszczyzna... Najpierw ludzie sie na to rzucaja, a potem zauwazaja, ze jednak jest roznica...
Na serio myslisz, ze ludzie od wilczakow porzuca typ opisany we wzorcu na rzecz psow, z ktorych czesc trzeba bedzie uspic w wieku kilku miesiecy (dysplazja), reszta do wieku 4 lat nabawi sie mega problemow zdrowotnych, a w wieku 8 bedzie lewdo ruszajacymi sie dziadkami....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 16-03-2012, 09:15   #5
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
a tak na bazie cytowanych tutaj ONków, to tak naprawdę purytanizm wzorcowy jakichść pseudo "guru" doprowadził do upadku .... no i jakoś tak ONki długowłose i białe dobrze się mają .... a na szczenięta tych "pracujących" (nie FCI) czeka sie 2 lata ....
Juz wiekszosc sie wypowiedziala na ten temat, ale jak slysze takie texty to mnie szlag trafia. Dlugowlose nie maja sie dobrze i to od dluzszego czasu. W domu mam przyklad, Jazon owczarek dlugowlosy, owszem piekny, charakter super, ale to raczej bardziej nasze zasluga niz hodowcy. Pewnie gdybysmy jednak z nim lazili po wystawach to zgarnial by swoje bo w czasach swej mlodosci dech zapieral i samochody zatrzymywal, ale co z tego skoro teraz ma 11 lat a juz nawet nie pamietam czasow kiedy nie dawalismy mu lekow na stawy, od 2 lat dostaje tez przeciwbolowe. Mi sie wyc chce jak Uro ledwie w skoku go noga musnie a Jazon juz leci na ziemie bo nie moze utrzymac rownowagi, tak slabe ma juz nogi. Hodowca Jazona juz nie hoduje owczarkow, ale widze go na wystawach z jamnikami, o tym tez moglabym sobie porozmawiac i takich jak on jest wiecej.
Ostatnio w Bydgoszczy na wystawie widzialam szczeniaka owczarka, to ze strachliwy to pol biedy, ale on tylkiem prawie zamiatal podloge, nie wygladalo to dobrze i nie chcialabym by Uro tak wygladal, a jesli nieodpowiednie osoby beda przy rasie kombinowaly, tak tez sie moze skonczyc.
Dodam ze w Bydgoszczy tez widzialam Urciowa babcie, Jolly, wiedzialam ze juz weteranka ale szczena mi opadla jak w domu sprawdziam ile ma lat, trzyma sie swietnie i mam nadzieje ze Smrodu w tym wieku tez bedzie w takiej formie. Dlatego cieszy mnie ze w wilczakach robi sie badania, cieszy mnie ze ktos wojuje, nawet jesli robi sie z tego syf i sa wielkie klotnie, mam przynajmniej swiadomosc ze sa ludzie, ktorzy chca bronic Urcia i inne wilczaki przed losem naszego Jazona.
To tyle dziekuje za uwage

Last edited by avgrunn; 16-03-2012 at 09:23.
avgrunn jest offline   Reply With Quote
Old 16-03-2012, 09:21   #6
Puchatek
Senior Member

Avgrunn, ja też to przechodziłam... wyłam patrząc na los mojego Charona... nikt mu nie mógł pomóc...
I ja będę "walczyć" nawet za cenę śmieszności
Bo warto... dla Lailii, dla Ozzy-ego i dla pozostałych...
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules