![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
U Czechów czy Słowaków mamy bonitację gdzie bardziej wprost kwalifikuje się psa do hodowli. I o to właśnie chodzi z wystawami - praktycznie każdy uprawnienia hodowlane zrobi, bo sędziowie mają gdzieś rozwój rasy, a przez to kynologii. Brak profesjonalizmu, bylejakość, lenistwo..... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wilczasty : Foto
|
![]() Quote:
W Polsce były przeglądy hodowlane i aby pies dostał uprawnienia hodowlane musiał mieć nie tylko wystawy ale i przejść kwalifikacje hodowlaną "KARTA OCENY WARTOŚCI HODOWLANEJ" dla "młodych" hodowców i właścicieli psów skan takiego dokumentu. ![]() Na szczęście zniesiono ten wymóg w naszym kochanym skorumpowanym społeczeństwie . Więc sama zdecyduj co lepsze czy wszystkie psy są hodowlane dzięki temu że sędziowie mają gdzieś rozwój rasy ,a jakość psów i hodowli jest weryfikowana przez nabywców. Czy może lepsze bonitacje (przeglądy hodowlane) i napchane kasą kieszenie sędziów .Psy bez uprawnień bo mają nie ten przydomek hodowlany a przy ich nazwach stawia się różne znaczki i rozpuszcza dziwne plotki, albo właśnie mają odpowiedni przydomek i dostają super ocenę tylko że do rasy nie są podobne.
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Wystawy też (w założeniu) nie są złe, bo pozwalają na porównanie do wzorca psów na tle pozostałych osobników. Ale to są założenia. A rzeczywistość jest taka, jak opisałam. Nie bardzo widzę punkt, gdzie mielibyśmy się nie zgadzać ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
nadal niektore rasy maja przeglady
![]() Daniel moglbys wstawic wieksze zdjecie albo przepisac co tam napisano bom ciekawa strzaszliwie? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
a co odpowiedzielibyście osobie, która raz mnie zaatakowała argumentami, że wystawianie psów to snobizm, biznes, męczenie psa ku radosze własnej i innych? powiedziałam tej osobie właśnie to, że wystawy służą przede wszystkim selekcji psów do dalszego rozmnażania, aby jakieś wybryki natury nie wynaturzyły rasy, gdyby każdy pies z rodowodem miał te samą wartość. tak podsumowując w skrócie. wcześniej się nad tym nie zastanawiałam, a w obliczu ataku te argumenty przyszły mi na myśl najszybciej.
jeśli chodzi o sens wystawiania psów nie przeznaczonych do hodowli, co wcześniej zostało poruszone, to ja akurat zaczęłam wystawiać psa tylko dlatego, że miałam to zapisane w umowie, a więc wystawiałam w ramach realizacji umowy. pomimo, że warunki umowy dawno spełnione, wystawiam Dervlę nadal, po prostu dla socjalu. Od czasu do czasu ma okazję przebywać w wielkim rozgardiaszu wśród ludzi i psów, być dotykaną i wygłaskaną przez obce osoby i dzieci, co na codzień jest trudne do osiągnięcia, bo wszyscy się boją dużego obcego psa. myślę, że w innych rasach, gdzie jest bardzo duża konkurencja sytuacja z ocenianiem może wyglądać inaczej. może nie wszyscy znają się na wilczakach, ale sadzę, że jeśli ktoś ocenia jamniki, które są znacznie lepiej znane i bardziej popularne, to ma o nich solidną wiedzę i oceny są bardziej rzetelne. nie wiem, ale podejrzewam, że tak jest, a już na pewno tak powinno być. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Jamnikow wbrew pozorom nie ma tak duzo, biorac pod uwage odmiany to jest ich raczej malo na wystawach (nasz poki co zawsze sam w klasie) ale fakt ocenianie jest chyba bardziej rzetelne, mlody jest w szczeniakach a miewal juz bardzo dokladnie sprawdzane zeby (lacznie z wpychaniem palcow prawie ze do gardla), mial brany pomiar klatki piersiowej, oceniana siersc, byl zawsze dokladnie macany. Zwykle opisy sa dokladniejsze niz opisy Ura no i duzo bardziej rzetelne, ale jak kazda rasa tam tez maja swoje problemy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
u beagle ktore sa popularna rasa juz od jakiegos czasu rozne rzeczy sie na ringach dzialy, ale tak ewidentnego sedziowania wbrew wzorcowi i wygrywania najgorszego psa ze stawki nie widzialam
![]() Last edited by jefta; 24-04-2012 at 16:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|