Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-07-2012, 12:47   #101
Duz
Junior Member

Duz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bura View Post
Na Mazury zawitała jesień, więc humor mi się "zwisił"/"zrubaszył"/"zostrzył" więc powiem krótko /tak dla wszystkich czytających bezpieczniej w kwestii zawałowej/: nie chcesz wiedzieć!

Przy tej "konstelacji gwiazd/gwiazdeczek/widmowych karłów-"karzełków"" na pewno masz ból i sromotę /cokolwiek by to miało znaczyć/, ale wilczaka to Ty już nie masz...
Cóż pozostało z Diesla?
Wilk to jeszcze czy już strzyga...
kupa na ringu w Gdyni powoli zastyga
Duz jest offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 13:02   #102
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Duz View Post
Cóż pozostało z Diesla?
Nawet nie wilk Ci on i nie strzyga..... ot, >>zapłon samoczynny<<.....
Lecz by Was dowartościować dodam: >>cieplny<< i >>wysokoprężny<<...
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 18-07-2012, 21:38   #103
Konrad:)
Member

Konrad:)'s Avatar

Send a message via Skype™ to Konrad:)

Quote:
Konrad, rozumiem "solidarność plemników"
Bura, to co wyżej, to pisałam ja, Danka. Trochę cech samczych (czyt. przywódczych) podobno mam i nawet Euryś to zaakceptował, ale żeby aż plemniki....??? W życiu... Jestem jednak przywiązana do swoich żeńskich pierwszorzędnych cech płciowych

Quote:
szkoda tylko że nastąpiła klasyczna "reakcja nożyc".
Bezczelna ze mnie baba - wychodzi na to, że sama wprosiłam się do tego stołu

Quote:
Patrzę na >>ogół<< sytuacji.
Ja też. Na wystawach pojawiam się nie po to, by celebrować zwycięstwo tego czy innego psa, ale by im się przyjrzeć, a nawet dotknąć - to dobra podstawa do uogólnień - info z pierwszej ręki, nie z fotek i plotek.

Quote:
"Wiszą mi kalafiorem i powiewają brukselką" psy Polskiego Dworu i geny w nich zawarte.

U mnie odwrotnie - nic mi nie wisi i nie powiewa, lubię warzywa - nawet brukselkę, lubię zwierzęta -swoje i obce psy, koty, świnki morskie, węże i przepiórki .
Humanitarnie - szybko i bezboleśnie zabijam tylko komary (sezonowo, więc grzech mniejszy) - plaga straszna - bzyczą i bzyczą.

Quote:
]A wszystko jest winą kretyńskiego wzorca, który ma dwa bieguny oraz dwóch państw, które ciągną w swoją stronę. A to skutkuje różnymi punktami widzenia hodowców i sędziów. I tak to będzie trwało póki każdy się z każdym nie puści i będzie wszystko równo "wstrząśnięte i zmieszane" -wtedy psy będą takie same i nastąpi ogólny błogostan.
Co do wzorca: tak jak napisała Margo, jest jeden, to fakt niepodważalny!
A że filozof powiedział: "fakty nie istnieją, tylko ich interpretacje", więc słusznie zauważyłaś, że "każdy może z każdym" - Euryś z motylkiem, Laila z Ozzim albo i z miśkiem - tylko przegoń koalę (zbyt ostre kontrasty szaty), lepszy będzie baribal, prawdziwy ursus americanus!
Old 18-07-2012, 23:15   #104
Member

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Wielkie dzieki za ta fotke, bo doskonale obrazuje to o czym pisze...............................
Przykro mi, ale takie sa fakty....
Margo,

wstawiłaś śliczną fotę Ura i nie ma wątpliwości, że to nie jego wilcza głowa jest powodem braku fartu na wystawach.
Jednak winą na pewno nie można obarczyć w 100% Ellandera.
Żeby właścicielka Ura miała pełny ogląd sytuacji, powinnaś pokusić się o porównanie Jej pupila również z Bachusem Dar Wilka, Celminem Welkoscyrz, Gorthan Maugrinem, Ulvarem Lupusek, Darkiem Srcervać i z pozostałymi psami, z którymi na wystawach konkurował Urobach.

Czy po dokonaniu takiego porównania uprawnionym będzie jedynie wniosek, że właściciele i hodowcy tych psów mają układy z sędziami albo że żaden z sędziów nie ma pojęcia o wilczakach?

Daiva, oceniająca psy dobrze i ostro, wielokrotnie mówiła i pisała - kiedyś na forum polskim, ostatnio chyba na rosyjskim, że wilczak to nie tylko głowa - krótkie ucho, jasne skośne oko, wilczy wyraz pyska; wilczak to całość - ruch przede wszystkim; przecież właśnie doskonałym ruchem a nie „głową" wygrała Laudaj w Warszawie.

Inną sprawą jest jakość i technika wykonania zdjęcia. Jeżeli fotografujemy głowę psa z pozycji wyprostowanego człowieka, a więc lekko z góry, przysłowiowy wzorcowy klin będzie bardziej widoczny niż gdy robimy mu zdjęcie z pozycji przykucniętej na wprost - takie zdjęcie będzie „płaskie” i nie odda odpowiednio perspektywy. Również kolory maski i ich ułożenie mogą zniekształcić wyraz pyska.
Ellandera można pokazać tak jak w Twoim poście, ale i ciut-ciut inaczej. Ta fota też nie została zrobiona z pozycji optymalnej.
Pies ten sam, a jakiś inny

Old 18-07-2012, 23:47   #105
Puchatek
Senior Member

1."To pisałam ja Danka" /tak, doczytałam rodzaj żeński zawarty w poście/ -"solidarność plemników" dotyczyła przekazywania plemników z Eurysia na kolejne pokolenia i była skrótem/przenośnią -stąd "cudzysłów". W wszechobecnym dzisiaj "języku migowym" podnosimy przy danej przenośni obie łapki i palcami wskazującym i środkowym robimy coś w rodzaju "drapania pazurkami" -kojarzysz? Ja to widziałam u młodego pokolenia. I w języku pisanym ten cudzysłów obecnie spełnia podobną rolę.
2.Nie wiem czy Jesteś czy nie Jesteś bezczelna, ale m.in. moje słowa na tyle Cię poruszyły, że zareagowałaś.
3.Bywałam na wystawach, przyglądałam się, nie dotykałam i własne zdanie wyrobiłam na tyle, by przestać bywać. Moja wiedza, to dokładne czytanie ze zrozumieniem -nie wiem jak Ty, ale ja nie czerpię wiedzy z plotek. A fotki /szczególnie w ilości dużej/ też wiele "mówią" /uwaga -cudzysłów -i rozumiemy, że nie chodzi o to, że słowo czy obraz coś powie, jak człowiek -kapewu?/
4.chyba nie rozumiemy znaczeń kilku słów.... określenie >wisi< nie znaczy >nie lubię<. Tak samo, jak >nie wisi< nie znaczy >lubię<. Tu jest znowu ten cholerny cudzysłów, więc pewnie kolejny kompletny mętlik.....sorry.... Twoje preferencje w kwestii fauny i flory na mnie nie wpływają /nie kojarzyć z hydrologią/.
5.Co do wzorca -post 92, 2 pierwsze zdania.......cholercia /nie choroba!/ -strasznie dużo cudzysłowów..... A przy koali zostanę -blaknącym wilczakom przyda się trochę kontrastów.
Szkoda, że nie zauważyłaś sarkazmu zawartego w kontekście wzorca /albo nie chciałaś zauważyć/ -ale w sumie też jest mi to obojętne -od tego, czy ktoś coś zrozumie czy nie paprotki nie będą mi szybciej rosły....mam nadzieję, że ten komentarz nie spowoduje wytrzeszczu...
6.Cała przyjemność po mojej stronie. I proszę o wybaczenie za >>skróty myślowe<< -wiem, że to utrudnienie, ale mam takie "skrzywienie" /nie kręgosłupa!/
Pozdrawiam i pozostaję z szacunkiem nadal darząc sympatią /mimo, że to z kolei jest Wam obojętne/
-Bura
Old 19-07-2012, 01:07   #106
Member

Quote:
Eurys zszedl z ringow jakis czas temu. .. gdybyscie wrocili na ringiA to mielibyscie szanse przekonac sie jakie bagienko sie na nich porobilo obecnie
Bagienko chlupotało zawsze - za naszych dobrych czasów też. Cieszymy się, że udało nam się do niego nie wdepnąć.
Wilczaków było wtedy mniej, sędziowie wcale się nimi tak bardzo nie zachwycali - wilczak rzadko wchodził na finałowe pudło. Sędziowano także "zgodnie z podziałem regionalnym" i sympatiami a "zwykłemu" właścicielowi psa wydawało się, że ma mniejsze szanse na wygraną niż hodowcy

Quote:
Co do dzieci Eurysia - rzeczywiscie "odwalil kawal dobrej roboty". Polepszenie charakterow i budowy jest doskonale widoczne golym okiem. Jednak nie wszystko sie da - jesli przez generacje byla prowadzona selekcja na psa ONkowatego to odejscie od tego tez zajmuje generacje....
Nie da się wszystkigo poprawić jednym kryciem, ale zauważ że SOTISY do PD weszły już wcześniej i sporo poprawiły.
Poza tym nie można pozwolić, aby niedoświadczeni początkujący wystawcy zwątplili w kwalifikacje i uczciwość p.Anny Kochan - ona przecież sędziuje według wzorca ( słowackiego nawet - choć wiadomo że jest jeden);
oceniała miot E - Enid dostała res.Caciba, była za Chanel Passo del Lupo, Ellader - doskonałą 4 - a to jednak oznacza, że we wzorcu się " mieści", choć podobać się nie musi. Nie bronię Ellandera, bo mnie on również mniej "podchodzi" niż inne psy z tego miotu - głównie ze względu na ten brak wyeksponowanej " ochry" w umaszczeniu, ale przecież są inne psy o podobnych kolorach, a niektórym wilczakowcom podobają się one bardziej niż przeważająca szarość w populacji. Moim zdaniem ciemne kolory u wilczaków wyglądają na żywo lepiej niż na fotach, które wyostrzają kontrasty i zmieniają wyraz pyska.

Quote:
A kluby - po wystawie w Wa-wie zmienilam zdanie. SUPER, ze beda dwa
W dyskusji na temat klubów uczestniczyć nie chcę, bo nie odpowiada mi tak ostra forma retoryki.

Quote:
KAW jest przeciwko psom o mocnych charakterach,typowych charakterach, uznając takie psy za "brzydkie", a preferuje psy wymiękające - to wycofane bidule są ładne"
NIKT nie chce, aby jego wilczak był nietypowy, brzydki, ON-kowaty, strachliwy, "wymiękający" i nieudaczny.
Jedni robią dobory hodowlane lepsze, inni gorsze - ale przecież nie intencjonalnie - żeby popsuć rasę.
Nie mam kontaktu ani z PD ani z KAW, nie jestem ich rzecznikiem, ale biorąc pod uwagę ostatnie wyniki wystaw teza, że to „oni” psują ciągle i z premedytacją rasę mogła się troszkę zdezaktualizować.

Ale to już nie nasza sprawa - Euryś niezrzeszony swój udział w rasę wniósł i chwatit
Jeszcze o Warszawie:
1. Naprawdę zainteresowała mnie ta "podsłuchana rozmowa" - takich technik już dziś się nie używa - teraz trzeba nagrywać, a i tak padną potem argumenty, że taśma zmontowana. Ale jakieś szanse na dymisje są...

2. W klasie championów "wtopa" ewidentna - jedynka pomyliła się sędziemu z piątką . Solidarność ( nie, nie plemników- tylko braterska i moje głębokie przekonanie

Pozdrawiam i powodzenia w dobrych inicjatywach
Old 19-07-2012, 01:28   #107
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Konrad:) View Post

- ruch przede wszystkim;
a co robic kedy tego ruchu tez nie ma?
Old 19-07-2012, 09:13   #108
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Powiem szczerze ze nie chce mi sie nic pisac. Bo to co zostalo przez Ciebie napisane to juz lekka paranoja, teraz to juz nawet nie rozumiem bronienia. Tym bardziej ze nie mozesz sie zdecydowac.
Do tego wciagasz w to jeszcze inne psy. Po co?
Ale napisze jedno, wiekszosc z wyzej wymienianych psow przegrywala z Ellanderem, dlaczego? Nie mam pojecia, nie wiem w czym sa gorsze. Czyli co? Ellander najlepszym samcem Polski?
Szkoda bo to naprawde fajne psy i przegrywanie z nimi nigdy nie bylo dla nas problemem, kazdy z nich ma swoje ogromne zalety i jestem w stanie zrozumiec decyzje sedziow w koncu to wilczaki i wygladaja jak wilczaki i az przyjemnie sie na nie patrzy na ringu.

A co do Smrodziacha, moze przyjmijmy od razu ze do piet nie dorasta Ellanderowi (fakt jest nizszy ), bedzie latwiej, a ja bede miala spokoj, bo juz mam tego troche dosc.
Nie mam nic przeciwko wytykaniu Urciowemu wad (sama je znam i glosno o nich mowie) i dlatego staram sie by jak najwiecej osob widzialo go na zywca i ciesze sie gdy zdjecia sa robione przez rozne osoby, doceniam kazde ujecie i zadnego sie nie wstydze, no chyba ze ja jestem na zdjeciu
avgrunn jest offline   Reply With Quote
Old 19-07-2012, 09:15   #109
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
a co robic kedy tego ruchu tez nie ma?
Ciesze sie to napisal ktos tak doswiadczony jak Daiva, ktora sama ostatnio na zywo widziala jak sie prezentuja E z PD.
Old 19-07-2012, 09:46   #110
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by avgrunn View Post
Ellander najlepszym samcem Polski?
Podłość, oszczerstwo, kłamstwo i złośliwe szyderstwo!!!!!
Najlepszym samcem Polski i Wszechświata jest....... Czambor!!!!!
Zaraz po powstaniu Klubu Rasy zgłoszę wniosek o skreślenie z listy reproduktorów wszystkich samców /które tylko z nazwy są podobne do wilczaków/, by mógł istnieć Numero Uno -Najlepszy Pies Wszechkontynentalny -Czambor!!!!!!!!!
Avgrunn -nie martw się.... wtedy i Ellandera nie będzie. Nawet, gdyby doszukano się w nim genów wilczycy, która wykarmiła Remusa i Romulusa, nic to nie pomoże.....
...
A teraz pa! Idę po-doglądać paprotek.... zerknę na przyrosty.....
Old 19-07-2012, 09:50   #111
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Podłość, oszczerstwo, kłamstwo i złośliwe szyderstwo!!!!!
Najlepszym samcem Polski i Wszechświata jest....... Czambor!!!!!
Coz za nietakt z mojej strony, przepraszam
Old 19-07-2012, 10:33   #112
Puchatek
Senior Member

Quote:
przepraszam
Dobra -wspaniałomyślnie wybaczone.
Ale pokuta będzie /przez miesiąc!/:
-Po "trzy zdrowaśki" przed posiłkami Urcia /i Karolcia też/
-Omijanie szerokim łukiem wszystkim wystaw /na wszelki wypadek kocich też/,
-W całym domu zdjęcia /tylko te prawidłowe/ Ellandera -i co spojrzysz, walnięcie piąstka w klatę z jednoczesnym głośnym "mea culpa",
-"prenumerata" for pomniejszych, gdzie są psy "jedynie słusznych genów" + subskrypcja właściciela >>Numero Uno<< na FB.
Jeśli powyższe nie wybije Ci z głowy "głupot" -pomyśleć o sterylizacji..... Urcia, Karolka czy kogo tam już wytypujesz -szokowe "ostre cięcie" powinno pomóc.
....
Cholerka.... myliłam się co do paprotek..... jest przyrost!!!
Old 19-07-2012, 11:07   #113
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Dobra -wspaniałomyślnie wybaczone.
Ale pokuta będzie /przez miesiąc!/:
-Po "trzy zdrowaśki" przed posiłkami Urcia /i Karolcia też/
-Omijanie szerokim łukiem wszystkim wystaw /na wszelki wypadek kocich też/,
-W całym domu zdjęcia /tylko te prawidłowe/ Ellandera -i co spojrzysz, walnięcie piąstka w klatę z jednoczesnym głośnym "mea culpa",
-"prenumerata" for pomniejszych, gdzie są psy "jedynie słusznych genów" + subskrypcja właściciela >>Numero Uno<< na FB.
Jeśli powyższe nie wybije Ci z głowy "głupot" -pomyśleć o sterylizacji..... Urcia, Karolka czy kogo tam już wytypujesz -szokowe "ostre cięcie" powinno pomóc.
....
Cholerka.... myliłam się co do paprotek..... jest przyrost!!!
My niegodni, tak wlasnie bedziemy czynic
Old 19-07-2012, 11:12   #114
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
My niegodni, tak wlasnie bedziemy czynic
Avgrunn, jesli ciachniesz jajka Smrodziachowi, poszczuje na Ciebie Biesiaka!!! Ani się waż!
anula jest offline   Reply With Quote
Old 19-07-2012, 11:20   #115
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by anula View Post
Avgrunn, jesli ciachniesz jajka Smrodziachowi, poszczuje na Ciebie Biesiaka!!! Ani się waż!

Pobite gary! Trzeba było nie wychowywać Biesiaka na dobrotliwego wujka-jak chcesz postraszyć, wymyśl sobie innego straszaka

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 19-07-2012, 11:22   #116
Member

Quote:
Czyli co? Ellander najlepszym samcem Polski?
Nie, nie jest najlepszy - ale stał się tu jedynym "chłopcem do bicia".
Rozdzielajcie razy równo, jednemu za to, innemu za coś innego, a wtedy słuch o Ellanderze na tym forum zaginie. Też mam taką nadzieję.
Old 19-07-2012, 11:48   #117
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Nie, nie jest najlepszy - ale stał się tu jedynym "chłopcem do bicia".
Rozdzielajcie razy równo, jednemu za to, innemu za coś innego, a wtedy słuch o Ellanderze na tym forum zaginie. Też mam taką nadzieję.
Ale tu nie chodzi o Ellandera ale o jego wlascicieli/hodowcow, sami mu robia kolo ogona tym marketingiem.
Ale oni wiedza lepiej i peany na jego czesc takie pisza ze jaki ma genialny ekterier, super charakter, no po prostu cud miod i orzeszki
A reszta? Phi! Reszta jest wyblakla i w ogole do niczego nie podobna. I to jest ok? Naprawde tak ma to wygladac, ze jedni ze starszych hodowcow nie widza nic poza czubkiem wlasnego nosa?
Ja nie mam potrzeby reklamowania Smrodziacha, lazenia do sedziow i przekonywania jaki to on najlepszy, jaki on jest kazdy widzi, jak sie zachowuje wiekszosc zdazyla sie juz przekonac Sam sie obroni badz nie, ja slowem nie musze mowic. I podobnie jest z innymi wilczakami.
Old 19-07-2012, 16:40   #118
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by anula View Post
Spokojnie Smrodziacha jajka bezpieczne , u nas rodzinie to raczej dziewuchy sie poswiecaja ( sunia i 2 kotki wysterylizowane ), a wszystkie chlopaki nietkniete
Old 22-07-2012, 17:13   #119
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
wstawiłaś śliczną fotę Ura i nie ma wątpliwości, że to nie jego wilcza głowa jest powodem braku fartu na wystawach.
Jednak winą na pewno nie można obarczyć w 100% Ellandera.
Żeby właścicielka Ura miała pełny ogląd sytuacji, powinnaś pokusić się o porównanie Jej pupila również z Bachusem Dar Wilka, Celminem Welkoscyrz, Gorthan Maugrinem, Ulvarem Lupusek, Darkiem Srcervać i z pozostałymi psami, z którymi na wystawach konkurował Urobach.
Tak jak pisalam = specjalnie uzylam Uro, bo ten pies ma wszystko, czego wedlug wzorca brak jest Ellanderowi. Bo wlasnie na przykladzie tych dwoch widac doskonale te 15 lat roznicy w hodowli... I tego, ze na wystawach probuje sie cofac polska hodowle do epoki kamienia lupanego...
Zebyscie mieli pelny oglad sytuacji pragne zauwazyc, ze i te wspomniane psy przegrywaja z Ellanderem. Diabelnie czesto niesprawiedliwie - tylko dlatego, ze sedziowie traktuja ich ZALETY jako wady.

Pisalas o ogromnej roznicy miedzy Jolka i Adhara. Tak, roznica jest MEGA ogromna. I... no wlasnie. Poznan 2011, ocena pana Kazimnierskiego. Po porownaniu chce postawic na pierwszym miejscu ADHARE mowiac, ze suka ma lepsza w typie glowe. Pierwszy raz w zyciu myslalam, ze sedzia robi sobie ze mnie jaja. ALE ON MOWIL POWAZNIE. Ostatecznie wygrala Jolka, ale smrodek zostal. Dla takich teksow, takich werdyktow nie ma ZADNEGO uzasadnienia oprocz tego, ze ktos ostro sie napracowal, aby zrobic sedziom WODE Z MOZGU i wypromowac typ, ktory od ONka rozni sie ... no moze krotsza sierscia...

Polscy wilczakowcy maja wiedze na calkiem dobrym poziomie. Wiele osob bralo udzial w szkoleniach ze wzorca, ucza sie i sluchaja. I niestety fakty sa takie, ze i oni maja wrazenie, ze (niektorzy) sedziowie robia sobie z nich "jaja". Bo inaczej nie mozna powiedziec o wciaskaniu ludziom tekstow, ze zalety ich psow sa ich wadami...

Quote:
Czy po dokonaniu takiego porównania uprawnionym będzie jedynie wniosek, że właściciele i hodowcy tych psów mają układy z sędziami albo że żaden z sędziów nie ma pojęcia o wilczakach?
To popytajcie sie dlaczego z polskich wystaw uciekaja wilczaki? Dlaczego psy wystawiaja sie za granica, albo WCALE... Nie chodzi o Peronowki, ale o wiele dobrych psow. Dlaczego otwarcie nabijaja sie z nas Slowacy, ktorzy zaliczyli wystawy w poludniowej Polsce. Dlaczego glosno mowi sie o "ustawianych" wystawach? Daniusiu - nie zabijaj poslanca Wiesz, ze ja zawsze lubie wyciagac to o czym sie (teraz glosno) szepcze. I uwierz mi - ja te zarzuty prezntuje w bardzo cywilizowanej formie.

Co do sedziow - mysle, ze zle sie dzieje, ze malo pisze sie o tych, ktorzy wzorzec przeczytali i sedziuja dobrze. Niestety prawda jest taka, ze partactwo staje sie glosniejsze i bardziej rzuca sie w oczy niz solidna praca...

Quote:
Daiva, oceniająca psy dobrze i ostro, wielokrotnie mówiła i pisała - kiedyś na forum polskim, ostatnio chyba na rosyjskim, że wilczak to nie tylko głowa - krótkie ucho, jasne skośne oko, wilczy wyraz pyska; wilczak to całość - ruch przede wszystkim;
To napisz mi prosze jaka to ukryta zalete ma Ellander? Czym okazal sie lepszy od innych psow? Co go wyroznia na plus...?
RUCH? ZAPOMNNIJ. To jego najwieksza wada, bo biega jak ONek:

Wilczak NIE MA PRAWA TAK BIEGAC.

Tu masz wilki w ruchu:

i film:

A tu masz owczarka:

i film:

Golym okiem widac do kogo jest Ellanderowi blizej jesli chodzi o ruch.

Quote:
przecież właśnie doskonałym ruchem a nie „głową" wygrała Laudaj w Warszawie.
Blad... Oczywiscie sedzia powiedzial, ze wygrywa lepiej biegajaca Laudaj, bo Qareen prowadzi nogi zbieznie... Sek w tym, ze sedzia strzelil sobie w stope takim uzasadnieniem, bo we wzorcu stoi jak wol:
"Sznuruje w stępie."
Chodzi o to, ze u biegnacego wilczaka i wilka nogi poruszaja sie ZBIEZNIE. W odroznieniu od ONkow wilczaki nie prowadza nog rownolegle, ale ich nogi sie zbiegaja sie az do litery V:

Akurat Laudaj tez biega prawidlowo i jej nogi ruszaja sie zbieznie. Moze zwolnila jak sedzia patrzyl i stad jego wrazenie, ze nogi prowadzi rownolegle. Faktem jest, ze sedzia promowal wadliwy ruch. Takze w psach byly takie, ktore przegraly z powodu TYPOWEGO ruchu - ktorym jako wade wytknieto "zbieganie sie nog".

To dlatego na serio razi mnie, gdy hodowczyni Ellandera twierdzi, ze jej psy "wyrozniaja sie ruchem". Fakt, wyrozniaja sie, ale gdyby miala PODSTAWOWA wiedze na temat ruchu CsW to by sie tym ruchem nie chwalila, bo tak nie rusza sie prawidlowo bieqajacy wilczak. (to tez powod dla jakiego twiedze, ze ludzie z KAW usilnie probuja hodowac/promowac psy w typie owczarkow).
Jesli ruch to powod dla jakiego Ellander tak czesto wygrywa to mamy kolejny problem, bo oznacza to, ze "owczarek" ("wilczur") mocno siedzi w glowach niektorych polskich sedziow i pod katem "owczarkowatosci" (zawartosci ONKa w psach) oceniaja psy na ringach, co jak nic doprowadzi do degeneracji naszej rasy jesli sie tego nie zastopuje...

Quote:
jakość i technika wykonania zdjęcia.
Jakosc i technike wykonania zdjec widac akurat na fotkach pani Ewy i Eli... Jakims cudem moje psy sa fotografowane zawsze gdy sa przestawiane, ustawiane, czy sadane. I widac, ze Uro czy Eligo to sol w ich oku, bo akurat te psy STRASZNIE roznia sie na fotkach KAWowcow i na fotkach innych uczestnikow wystaw. Wiec jesli chodzi o manipulowanie fotkami to akurat Ellander jest zwykle wybielany.
Ale ja mowie o tym czego panie hodowczynie zmanipulowac nie dadza rady: o rzeczywistosci. Fotki dalam jedynie dla zobrazowania tego co mowie - i nie byla to najlepsza fotka Uro. Jesli macie fotki Ellandera na ktorych moze ze Smrokiem konkurowac eksterierem to prosze - wrzucajcie... Mi osobiscie chodzilo o pokazanie tego co widzi kazdy uczestnik wystaw.... O sedziowaniu "na ONki" i promowaniu onkowatosci przez hodocow z klubu KAW i ich zaprzyjaznionych sedziow...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 22-07-2012 at 17:18.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 22-07-2012, 18:02   #120
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

no wlasnie o ruchu sobie ostatnio myslalam... Moj pies jest, jaki jest, kazdy widzi jego wady (moze jakies zalety tez ), natomiast zdziwila mnie pewna opinia: "Zabawa się zaczęła przy wyborze o 1 lokatę, tym razem między Bxxx a Cxxx, Długo sędzia myślał i porównywał wady i zalety tych jakże różnych samców, ostatecznie lepszym w ocenie sędziego ruchem i futrem na 1 lokatę powędrował Cxxx"
i tak jak bezapelacyjnie moge sie zgodzic z argumentem dotyczacym futra, to text dotyczacy ruchu... hmm, jakos mnie nie przekonuje. Nie jestem znawca rasy, ale uwazam, ze jedną z nielicznych zalet mojego psa jest wlasnie lekki, "plynacy" ruch, wiec uzywanie tego jako argumentu przy wygranej Cxxx jest naduzyciem, tym bardziej, ze ja w arkuszu ocen nic takiego nie zauwazylam, zeby ruch mojego psa byl gorszy/lepszy... Chrzanie to oczywiscie, mi splendory wisza, moj pies jest DLA MNIE "the best" bez wzgledu na dlugosc uszu i ogona, bez wzgledu na jakosc i kolor siersci, kolor oka, brak/lub wystepowanie zmarszczek na czole, indeksy i takie tam inne... Nie zamierzam na nim hodowac, wiec mi to wisi - natomiast przy tej okazji mam wielkie zdziwienie dotyczace slepoty? niewyedukowania? sedziow. I uwazam, ze jednak szkoda mojej kasy na takie przedstawienia, moze ją lepiej wydac na bezdomne zwierzeta albo lepsza karme dla moich wlasnych kotów i psa.
amen
PS. nie znam Margo, ale po zdjeciach widze, ze i Eligo, i tzw Smrodziach vel Urobach, jak i znany mi Banner o niebo przerastają pewne inne psy, mojego rowniez . I co? I nic!
ja bym sobie tylko zyczyla, zeby rasa sie nie zdegenerowala tak, jak owczarki niemieckie...
anula jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules